Hyppää sisältöön

Mystinen kaskelottien joukkokuolema Italiassa

Parvi kaskelotteja on ajautunut rantaan eteläisessä Italiassa. Ainakin viiden kaskelotin kerrotaan kuolleen harvinaisessa ja asiantuntijoita kummastuttavassa joukkorantautumisessa.

Yhdeksän kaskelottia ajautui rannalle lähellä Foggian kaupunkia Italiassa. Kuva: Franco Cautillo / EPA

Kaikkiaan yhdeksän jopa 12 metrin pituista kaskelottia ajautui rantaan torstaina Apuliassa. Asiantuntijoiden mukaan on harvinaista, että näin isot valaat ajautuvat matalille vesille Välimerellä.

Valaista ainoastaan kahden onnistui jälleen uida syvemmille vesille. Ainakin viiden valaan todettiin lauantaina kuolleen. Kaskelotteja hoitaneen eläinlääkärin Nicola Zizzon mukaan viranomaiset harkitsevat parhaillaan surmataanko kaksi aivan rannan tuntumaan juuttunutta valasta.

Kova merenkäynti on vaikeuttanut kaskelottien tutkimista, joten tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta valasta on yhä elossa. Joidenkin tietojen mukaan hengissä on enää yksi rantaan juuttuneista valaista.

Valaiden joukkorantautumiset ovat yleisiä valtamerien rannikoilla, mutta Välimerellä ne ovat erittäin harvinaisia. Italialainen meribiologi ja luonnonsuojelujärjestön edustaja Giuseppe Notarbartolo di Sciara arvioi Italian Sky TV -kanavalle, että vastaavanlaisia tapauksia sattuu Välimerellä vain 150-200 vuoden välein.

Meribiologin arvion mukaan valaiden rantautuminen on voinut johtua sotaharjoituksesta tai merenalaisten mineraalien etsinnästä aiheutuneista äänistä, jotka ovat sekoittaneet valaiden keskenäisen kommunikaation.

Giuseppe Notarbartolo di Sciara sanoi kanavan haastattelussa, että kaskelotti on rannalle ajautuessaan jo yleensä kuollut, joten kokonaisen parven rantautuminen ei voi johtua luonnollisista syistä.

Kaskelotti on suurin hammasvalaista.

.
.