Hyppää sisältöön

Räsänen: Islamin leviämisestä syytä olla huolissaan

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi lauantaina YLE TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että islamin leviämisestä Eurooppaan on "ihan oikeasti syytä olla huolestunut".

-Naispappeutta vastustavalla Luther-säätiöllä on täysi oikeus valita oma piispansa, sanoo Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivä Räsänen. Kuva: YLE

Räsäsen mielestä islamiin on syytä suhtautua vakavasti, koska siihen näyttää liittyvän radikaaleja levittäytymispyrkimyksiä ja vaatimuksia sharia-lain käyttöönotosta.

Räsänen muistuttaa, että uskonnollinen tyhjiö on kaikkein vaarallisin, koska se voi täyttyä juuri radikaalin islamin negatiivisilla vaikutuksilla. Siksi hän kannustaa suomalaisia pitämään huolta omasta arvoperustastaan ja kristillisestä kulttuuriperinnöstä - myös kouluissa.

- Perinteet, kuten jouluevankeliumi, Enkeli taivaan -virsi tai Suvivirsi, ne ovat osa suomalaista kulttuuria. Ne kuuluvat kaikille. Yhtä lailla muslimiperheen kuin ateistiperheen lapsella on oikeus tutustua tähän kulttuuriperintöön. Se ei edes edellytä, että vanhemmilta kysellään erillisiä lupia siitä, saako lapsi katsoa seimikuvaelman, Räsänen sanoi.

Räsäsen mielestä Suomen eduskunnan ei tarvitse ottaa kantaa minareettien rakentamiseen. Sveitsissä islamiin tiiviisti liittyvien minareettien rakentaminen kiellettiin kansanäänestyksen perusteella.

Kunnilla liikaa valtaa

Räsäsen mukaan kunnat pitäisi velvoittaa palveluiden ylläpitämiseen lain voimalla. Hänen mielestään kuntapalveluiden taso on liiaksi pelkkien suositusten varassa.

Räsänen haluaa, että valtio antaisi kunnille lisää rahaa ja ohjaisi palveluita nykyistä tiukemmilla normeilla.

- Tässä on se suurin ongelma, meillä on itse asiassa liian vahva kunnallinen autonomia.

Räsänen on vakuuttunut siitä, ettei kuntapäättäjien joukosta löydy riittävän monialaista asiantuntemusta.

- Ja sitten meillä on vielä niin hajanainen tämä kuntarakenne, on pieniä kuntia, on isoja kuntia. Ei voi olettaa, että sivutoimiset kunnanvaltuutetut olisivat kaikkiin asioihin niin hyvin paneutuneita, että he pystyisivät tekemään valistuneita ratkaisuja. Kyllä sitä pitää ohjata valtion taholta tarkemmin, Räsänen sanoi.

Räsänen ehdottaa myös, että kunnat velvoitettaisiin julkaisemaan nettisivuillaan omat henkilöstömitoituksensa eli suhdeluvut henkilöstön ja asiakkaiden lukumäärien välillä. Tältä pohjalta kuntia olisi myös helpompi verrata keskenään, Räsänen totesi.

Presidentin valtaoikeuksia ei pidä karsia

Räsäsen mukaan kristillisdemokraatit pitävät Suomen etuna sitä, että ulkopoliittisia päätöksiä on tekemässä presidentti, hallitus ja eduskunta. Silloin valta pysyy paremmin tasapainossa.

- Jos ajatellaan vaikkapa rauhanturvaajien lähettämistä, on hyvä, että nämä ratkaisut ovat kolmen lukon takana, Räsänen sanoi.

Räsäsen mielestä presidentti ei voi toimia arvojohtajanakaan, jos kaikki valtaoikeudet karsitaan ja muodollinenkin yhteys lainsäädäntöprosessiin katkaistaan.

Porvareiden vaaliallianssi olisi tervetullut

Räsäsen mukaan kristillisdemokraatit ovat kiinnostuneita olemaan mukana porvaripuolueiden vaalirintamassa, kuten Ruotsissa tapahtui. Jo ennen eduskuntavaaleja luotavista kilpailevista hallituspohjista äänestäjä näkisi paremmin, millaista politiikkaa on luvassa.

- Kyllä siinä toteutuu paremmin äänestäjien kuluttajansuoja, koska vaaliallianssi pystyy tekemään alustavan hallitusohjelman, eivätkä puolueet pääse lupaamaan liikoja, Räsänen sanoi.

.
.