Heinäsirkat luultua älykkäämpiä

Heinäsirkat kykenevät pienistä aivoista huolimattaan monimutkaisempiin fyysisiin suorituksiin kun aikaisemmin on kuviteltu, paljastaa yhdysvaltalaistutkimus. Tulosten toivotaan avittavan robottien kehitystyötä.

Tutkijat tarkkailivat heinäsirkkojen liikkeitä ja katsetta niiden liikkuessa ylöspäin pieniä, heinäsirkan kokoisia tikkaita. Jos heinäsirkka ei nähnyt toista eturaajaansa, käytti se toista tavoitelleessaan tikkaan seuraavaa askelmaa.

Heinäsirkat kiinnostivat tutkijoita, sillä niillä on lyhyet tuntosarvet, suuret silmät ja ne liikkuvat sekä kävellen että lentäen. Useimmat suurimman osan ajasta kävellen liikkuvat hyönteiset ovat kokoonsa nähden pienisilmäisiä ja käyttävät tuntosarvia tunnustellakseen tietä eteenpäin.

Tulokset osoittavat heinäsirkkojen käyttävän näköaistiaan luultua tehokkaammin hyväkseen. Heinäsirkalla on koko ruumiissaan yhtä paljon hermoja kuin nisäkkäillä yksistään silmissä, ja tutkijoiden mukaan tulokset todistavat pieniaivoisten hyönteisten kykenevän toimivaan tavalla, jonka on aikaisemmin uskottu olevan mahdollista vain eläimille, joilla on kehittyneempi motoriikka.

Tutkijat toivovat, että tuloksista on apua esimerkiksi robottien kehitystyössä. Heinäsirkkoja on käytetty vuosikymmeniä mallina robottien raajojen liikkeitä kehittäessä.