1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Metallica kuulostaa paremmalta Guitar Hero -pelissä?

Metallican uuden albumin äänenlaatu ärsyttää yhtyeen faneja. Useiden fanien mielestä Death Magnetic kuulostaa selvästi paremmalta Guitar Hero -pelissä kuin varsinaisella cd:llä. Saman on huomannut myös albumin masteroinut Ted Jensen. Hänen mukaansa albumiversiossa musiikki on liian kompressoitua, eli tiukkaan puristettua

Asiaa havainnollistaa Youtube-sivustolla julkaistu video, jonka perusteella Death Magnetic -albumin cd-version dynamiikka on paljon huonompi kuin Guitar Herossa.

Albumin masteroineen Ted Jensenin mukaan syy ei kuitenkaan ole hänen. Liiallinen kompressio on lisätty jo miksausvaiheessa, eikä masteroinnissa asialle enää voinut tehdä mitään. Levyn miksaus suoritettiin myös ilman Metallican jäseniä, koska he olivat silloin kiertueella Euroopassa.

Ted Jensenin mielestä on kuitenkin hyvä, että asia on noussut esille, sillä kyse on paljon suuremmasta ongelmasta kuin yksittäisestä Metallican levystä. Jensenin mukaan Metallican uusi levy on niin kutsutun volyymisodan, loudness warin uhri.

Tässä, yhä yleistyvässä tuotantotavassa musiikin äänenvoimakkuus yritetään nostaa mahdollisimman suureksi kompressoreiden ja limittereiden avulla. Samaan aikaan musiikista häipyvät erilaiset vivahteet ja rosot, jolloin sitä voidaan kuunnella stereoista lujempaa.

Ted Jensen on kertonut pahoittelevansa sitä, että hänet on liitetty osaksi tällaista toimintaa. Hän toisaalta jakaa kiitosta Metallican faneille, jotka alun perin huomasivat uusimman levyn ääniongelman.

Youtube, wired.com, rollingstone.com, nme.com