Hyppää sisältöön

Ampujasta paljon materiaalia internetissä

Kauhajoen kouluammuskelun epäillystä tekijästä löytyi runsaasti tietoa internetin eri yhteisöistä, mm. IRC-Galleriasta, YouTubesta ja Suomi24.fi -sivuilta. Internetiin lähetettiin ennen surmatöitä myös "Verilöyly Kauhajoella" (Massacre in Kauhajoki) -niminen aineistopaketti, johon oli koottu valokuvia sekä videoita ampujasta.

Yhdellä YouTube-sivustolla julkaistulla videolla ampuu käsiaseella useita laukauksia ilmeisesti ampumaradalla ja sanoo lopuksi kameralle englanniksi "Hyvästi".

Toisella videolla hän lausuu "Sinä kuolet seuraavaksi". Nettiin lähetetyn aineiston joukossa on myös yksi valokuva Kauhajoella sijaitsevasta oppilaitoksesta.

Epäilty surmaaja on kirjautunut ilmeisesti IRC-Galleria-internetpalvelun sivuille vielä tiistaina aamupäivällä klo 10.15, jolloin hänen profiilisivulleen on lisätty linkki netistä löytyvään aineistokokelmaan. Hyvin pian veriteon jälkeen sivut poistettiin sekä IRC-Galleriasta että YouTubesta.

Kiinnostuksen kohteina tietokoneet ja aseet Internetissä käyttämänsä nimimerkin "Wumpscut86" mies on ilmeisesti lainannut saksalaiselta Wumpscut-yhtyeeltä, josta hän kertoo pitävänsä. YouTube-sivuillaan hän siteeraa yhtyeen kappaletta "War". Siinä todetaan mm. " Koko elämä on sotaa / ja koko elämä on kipua / Sinä taistelet yksin / henkilökohtaisessa sodassasi." Epäilty ampuja ilmoittaa netissä iäkseen 22 vuotta ja asuinpaikakseen Kauhajoen. Suomi24-treffipalstalle jättämässään ilmoituksessa hän kertoo olevansa yksin asuva sinkku ja opiskelija. IRC-Galleriassa mies on kuulunut yhteisöön nimeltä "misantropia" eli ihmisviha. Nuori mies kertoo kiinnostuksen kohteikseen tietokoneet, aseet, seksin ja oluen. Hän sanoo pitävänsä kauhuelokuvista ja kuuntelevansa "lähinnä raskaampaa musiikkia". Mitään selitystä teolleen nuorukainen ei anna internetissä olevilla sivuilla. IRC-Gallerian valvonta toisilla käyttäjillä Nuorten suosimassa IRC-Galleriassa palveluun rekisteröityneet käyttäjät saavat julkaista kuvia, videoita ja kirjoituksia sekä kommunikoida keskenään. Käyttäjien keski-ikä on noin 20 vuotta. - Palvelun jäsenet voivat tehdä ilmiantoja, joiden perusteella ylläpitäjämme voivat puuttua epäilyttävään aineistoon ja tarvittaessa tehdä ilmoituksia poliisille, linjaa IRC-Gallerian viestintäpäällikkö Matti Kari. Karin mukaan vastuu tämän kaltaisista tapahtumista on kuitenkin muualla kuin internetpalveluiden ylläpitäjillä. - Peräänkuuluttaisin taas sitä, että nuorten mielenterveystyölle olisi syytä saada lisämäärärahoja; kuinka monta tällaista tapausta vielä tarvitaan, että rahaa rupeaa löytymään? Kari pohtii. YLE Uutiset

.
.