Hyppää sisältöön

Presidentti Halonen ilmaisi osanottonsa

Tasavallan presidentti Tarja Halosnen on ilmaissut osanottonsa Kauhajoen ampumavälikohtauksen johdosta. New Yorkissa parhaillaan oleva Halonen sanoi uutisen ampumavälikohtauksesta olleen järkyttävä ja surullinen.

- Esitän syvän osanottoni ampumavälikohtauksessa kuolleiden omaisille sekä ilmaisen myötätuntoni loukkaantuneille ja kaikille niille, joita tämä tragedia on koskettanut, Halonen sanoi.

- Emme tunne kaikkia tapahtumaan johtaneita syitä, mutta me kaikki olemme varmasti huolissamme kehityksestä, jonka seurauksena joudumme jo toisen kerran vuoden aikana kokemaan traagisen ampumavälikohtauksen.

Halonen sanoi olleensa yhteydessä pääministeri Matti Vanhaseen ja New Yorkissa olevan ulkoministerin Alexander Stubbin keskustelleen myös muiden ministereiden kanssa.

- Tulemme täällä myös selvittämään eri tavoin kansainväliselle taholle sen, mitä Suomessa on tapahtunut ja vastaamaan tiettyihin kysymyksiin, Halonen sanoi.

Kysymykseen siitä, millaisiin asioihin tähän mennessä on pyydetty vastausta, Halonen sanoi:

- Esiin tulee tietysti esiin se seikka, että Suomi on turvallinen maa. Ja me olemme sanoneet, että Suomi on edelleen turvallinen maa, että meillä on edelleen maailman paras koulujärjestelmä, ja että kysymys on asioista, jotka vaativat paljon syvemmän tutkinnnan.

"Vanhempien seurattava lasten internetin käyttöä" Halonen peräsi YLE Uutisten haastattelussa myös vanhempien vastuuta lastensa internetin käytön seuraamisessa. - Vanhemmilla, isovanhemmilla ja varttuneemmalla väellä ylipäänsä on aika yleinen käsitys, että internet ja YouTuben kaltaiset foorumit ovat pelkästään nuoren polven asia. Mutta se ei ole mikään vieras planeetta vaan osa meidän maailmaamme. Meidän vahempien velvollisuutena on myöskin uskaltaa olla mukana ja katsoa, mitä siellä tapahtuu, ja luoda siellä samalla tavalla rajoja ja suojaa kuin reaalimaailmassakin. - Käsittääkseni pääministeri ja hallituksen jäsenet ovat jo asiaa edelleen pohtimassa, Halonen sanoi. Presidentti otti esille myös aseita koskevan lainsäädännön. - Toinen asia, josta olemme ulkoministerin kanssa jo täällä puhuneet, on ampuma-aselainsäädäntö ja sen mahdolliset yhteydet, se, että tällaisessa tilanteessa aseet eivät olisi niin helposti saatavissa. Presidentti puhuu YK:ssa suunnitellusti

Halonen pitää suunnitellusti puheen YK:n yleiskokouksessa myöhään tiistai-iltana. Presidentin paluu Suomeen saattaa hieman aikaistua, mutta asiaa harkitaan kuitenkin vielä.

Ulkoministeri Alexander Stubb kertoi saaneensa New Yorkissa ulkomaalaisilta kollegoiltaan runsaasti surunvalitteluja ja ihmettelyjä siitä, kuinka vastaavanlainen ampumavälikohtaus voi tapahtua Suomessa kaksi kertaa vuoden sisällä.

- Ja kuten presidentti totesi, on ilman muuta selvää, että kysymys ampuma-aseita koskevasta laista otetaan tarkasteluun, Stubb sanoi.