Hyppää sisältöön

Vanhanen: Käsiaseet pois yksityishenkilöiltä

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomen aselakia pitää tiukentaa huomattavasti. Käsiaseiden kohdalla pitää Vanhasen mielestä harkita, voidaanko niitä sallia yksityishenkilöille ollenkaan. Vanhanen sanoi YLEn TV-uutisissa, että käsiaseiden paikka on ampumaradalla.

Hänen mielestään ei pidä kuitenkaan syyllistää liikaa poliiseja, jotka päättävät aselupien myöntämisestä. Vanhasen mielestä pitää pohtia, millaisille aseille voidaan antaa lupia.

Vanhanen pitää hyvänä, että poliisi reagoi saatuaan varoituksen ampujan nettivideosta. Poliisin päätöksentekotilanne selvitetään nyt kuitenkin tarkasti.

Vanhanen sanoi YLEn TV-uutisissa, että jälkikäteen tiedetään, että poliisin päätös antaa ampujan pitää aseensa oli väärä, mutta yksittäistä poliisia ei pidä syyllistää.

Yhteistyötä parannettava Vanhasen mukaan pitää selvittää, voisivatko eri osapuolet vaihtaa enemmän tietoa keskenään. Poliisilla, terveydenhuoltohenkilöstöllä ja koululla on omat rajoituksensa siitä, mitä he voivat kertoa ihmisen tiedoista. Vanhanen huomauttaa, että esimerkiksi Jokelan tutkimusryhmä odottaa työnsä päättymistä sen takia, että eduskunnalle on annettu erillislaki, jotta edes ryhmä saisi tietyt tiedot ampujasta. Ampumaurheiluliitto: Pistoolien kieltäminen ei ratkaisu Suomen Ampumaurheiluliitto ei pidä pistoolien kieltämistä ratkaisuna kouluammuskeluihin. SAL:n toiminnanjohtajan Risto Aarrekiven mukaan henkilö, joka haluaa tehdä tällaisen rikoksen, hakee siihen keinon tavalla tai toisella. Aarrekiven mielestä pitäisi kuitenkin keskustella aseluvan myöntämisperusteista ja siitä, onko ruutiase aina se ensimmäinen ase, jolle lupa myönnetään. Hänen mukaansa ammuntaseuroissa lähdetään liikkeelle ilma-aseista, ja kun niiden käyttö hallitaan, voidaan siirtyä ruutiaseisiin. Aarrekivi toivoisi, että ne ihmiset, jotka haluavat harrastaa ampumista, tulisivat seuroihin. Hänen mukaansa seuroissa halutaan pitää tiukat kriteerit, eikä suosituksia aseluvan saamiseksi anneta hepposin perustein.

.
.