Hyppää sisältöön

Brax: Tietosuoja hankaloittaa auttamista

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) haluaisi puuttua tietosuojen muodostamiin ongelmiin. Tietosuoja haittaa esimerkiksi koulujen toimintaa ongelmatapausten hoitamisessa. YLEn Aamu-TV:ssä vieraillut Brax sanoo tietosuojasäännösten haitanneen myös Jokelan joukkosurman tutkintaa.

Braxin mukaan ammattilaisten oikeutta tietojen vaihtoon on lisättävä. Tämä on paljon tärkeämpää kuin esimerkiksi metallinpaljastimien tuominen kouluihin.

Hän ihmettelee, miksi esimerkiksi oikeusministeri tarvitsee eduskunnan luvan arkaluonteisten tietojen tutkimiseen.

- Koulun arjessa toimivat törmäävät koko ajan tietosuojaongelmiin ja aikuiset eivät välttämättä pysty auttamaan parhaalla tavalla lapsia siksi, etteivät he saa puhua kaikista asioista. Nämä on paljon tärkeämpi asia kuin metallinpaljastimet, jotka ennemmin ehkä luovat turvattomuuden tunnetta ja viestivät, että tämä koulu on joka päivä potentiaalisesti vaarallinen paikka, Brax sanoi Aamu-TV:ssä.

Jokelan tapahtumien tutkinta hidasta Jokelan surmien tutkintaa valmistelevaa työryhmää koskeva lakiuudistus on helppo siirtää koskemaan myös Kauhajoen tapausta, Brex totesi. Kauhajoen tragedian yhteydessä julkisuudessa on ihmetelty sitä, että Jokelan tutkimusryhmä ei ole lähes vuosi kouluammuskelun jälkeen saanut työtään päätökseen. Syynä on se, että eduskunnan perustuslakivaliokunnassa vasta pohditaan, voidaanko Jokela-työryhmälle myöntää erillisvaltuudet yhdistellä tutkinnassaan eri viranomaistietoja. YLEn Aamu-TV:n haastattelema Brax korostaa, että kyse ei ole hidastelusta vaan eduskunta pohtii hyvin vaikeita kysymyksiä. Hänen mukaansa Jokela-tutkimukset eivät olisi vielä lähteneet edes käyntiin, jos Jokelan tapauksessa olisi lähdetty odottamaan, että eduskunta säätäisi kokonaan uuden lain, joka koskee yleisemmin onnettomuustutkinnan kaltaista tutkintaa vakavissa rikoksissa. Oikeusministeriön valitsema toimintajärjestys on itse asiassa ollut nopein mahdollinen, ministeri korostaa. Hänen mukaansa oikeusvaltiossa ihmisten arkaluontoisten tietojen käyttämiseen tulee saada valtuutus laista, ja tässä järjestyksessä nyt edetään. Brax sanoo luottavansa siihen, että perustuslakivaliokunta tekee työnsä nopeasti. Brax tyytyväinen Vanhasen linjauksiin

Brax sanoo myös olevansa tyytyväinen pääministeri Matti Vanhasen lausuntoihin aselainsäädännön kiristämisestä. Vanhanen sanoi eilen YLEn TV-uutisissa, että Suomen aselakia pitäisi tiukentaa. Käsiaseiden kohdalla pitää Vanhasen mielestä harkita, voidaanko niitä sallia yksityishenkilöille ollenkaan. Käsiaseiden paikka on pääministerin mielestä ampumaradalla.