Hyppää sisältöön

Sosiaalidemokraatit voittamassa Itävallassa - äärioikeisto vahvisti asemiaan

Itävallassa sosiaalidemokraatit ovat voittamassa parlamenttivaalit. Puolueen kannatus jäi kuitenkin kauas viime vaaleista. Äärioikeistopuolueet ovat sen sijaan kasvattaneet suosiotaan reilusti.

Alustavien tulosten mukaan hallitseva sosiaalidemokraattinen puolue olisi saamassa hieman alle 30 prosentin kannatuksen. Kyseessä on puolueen alhaisin kannatusluku sitten toisen maailmansodan.

Toinen pääpuolue, konservatiivinen Kansanpuolue olisi jäämässä liki 26 prosenttiin. Viime vaaleissa sosiaalidemokraatit ja konservatiivit pääsivät kumpikin noin 35 prosentin kannatukseen.

Kaksi äärioikeistopuoluetta on saamassa yhteensä liki 29 prosentin kannatuksen. Vapauspuolue on nostamassa kannatustaan viime vaalien 11 prosentista noin 18 prosenttiin. Jörg Haiderin oikeistoryhmittymä Tulevaisuuspuolue taas on yli kaksinkertaistamassa kannatuksensa noin 11 prosenttiin. Tulevaisuuspuolue erosi vuonna 2005 Vapauspuolueesta.

Vihreä puolue on tulossa vaaleissa viidenneksi liki 10 prosentin kannatuksellaan. Reilut 70 prosenttia Itävallan yli kuudesta miljoonasta äänioikeutetusta äänesti parlamenttivaaleissa.

Vaalit sekavassa poliittisessa tilanteessa

Sosiaalidemokraattien ja konservatiivisen Kansanpuolueen muodostama edellinen hallitus kaatui kesällä poliittisiin erimielisyyksiin.

Vaaleissa on mukana kaikkiaan kuusi puoluetta, mikä on suurin määrä Itävallan historiassa. Mukana ovat myös liberaalit ja vihreät.

Maan äänestysikää on laskettu niin, että jo 16-vuotiaat saavat äänestää.

Vaaleja seuraavista hallitusneuvotteluista povataan hyvin vaikeita. Kaksi perinteistä hallituspuoluetta, sosiaalidemokraatit ja Kansanpuolue, eivät halunne muodostaa koalitiota keskenään, sillä ne eivät tunnu pääsevän yli keskinäisistä riidoistaan. Muut vaihtoehdot tuntuvat vielä vaikeammilta.

Sosiaalidemokraatit tyrmäävät yhteistyön muslimeja ja maahanmuuttajia syrjivän äärioikeiston kanssa. Konservatiivit eivät ole yhtä jyrkkiä, mutta vaativat Vapauspuolueelta maltillisempaa suhtautumista Euroopan unioniin. Liberaaleilla ja vihreillä taas ei ole kokemusta hallitusvastuussa olemisesta.

Lopullinen vaalitulos voi varmistua vasta yli viikon kuluttua myöhään saapuvien postiäänten laskemisen takia.