Hyppää sisältöön

Lainojen myöntöperusteet kiristynevät

Muuttunut taloustilanne on saanut pankit kiinnittämään tarkemmin huomiota lainojen myöntämisperusteisiin. Valtaosa pankeista arvioi, että asuntolainojen myöntämisehdot kiristyvät ja lainojen hinta nousee. Myös viitekorot nousevat, vuoden Euribor kipusi tänään taas uuteen ennätykseen, 5,48 prosenttiin.

Kotien lainanottointo on kuitenkin jo vähenemässä. Suomen Pankin mukaan uusien asuntolainojen rahasumma oli elokuussa vähemmän kuin neljään vuoteen.

Myös pankit ovat kiristämässä politiikkaansa. Yle Uutisten kyselyn mukaan suurimmat lainojen myöntäjät aikovat katsoa asiakkaiden maksukykyä entistä tarkemmin.

Nordea, Sampo-Pankki sekä Aktia myöntävät, että asuntoluottojen antamista kiristetään. Handelsbanken ja OP-Pohjola haluavat painottaa, että pankkien nykyinenkin politiikka on jo melko tiukkaa.

Pankit vakuuttavat, että lainaa saa yhä kuten ennenkin, mutta siitä pitää maksaa kovempaa hintaa.

Vielä puoli vuotta sitten pankkien välinen kilpailu oli laskenut lainojen marginaalit jopa 0,2 prosenttiin. Nyt uudet asiakkaat joutuvat maksamaan noin 0,5 prosentin marginaaleja.

Asunto riittää kuitenkin yhä vakuudeksi.

- Vakuuksien kohdalla on tilanne ennallaan eli ostettava kohde riittää 75% vakuudeksi. Voisi sanoa, että sadan prosentin rahoituksia tarkastellaan aiempaa tarkemmin ja niitä myönnetään ehkä tiukemmin kriteerein, kertoo pankinjohtaja Jussi Mekkonen Nordeasta.

Toisaalta asuntojen arvon on veikattu lähtevän laskuun.

- Nyt kun asuntojen hintoihin kohdistuu taas epävarmuustekijöitä niin asuntorahoituksessa kyllä kasvavassa määrin koitamme pitää yhdessä asiakkaan kanssa huolen siitä, että tällaisia kahden asuntojen loukkuja ei syntyisi, toteaa OP-Pohjolan pankinjohtaja Harri Nummela.

Pankkien kiristynyt politiikkaa ei suuremmalti vaikuta lyhyempiin kulutusluottoihin, mutta nekin käydään läpi entistä tarkemmin. Myös yritysinvestointiluottojen myöntämistä tiukennetaan.

- Kyllähän yritysten näkymät tästä eteenpäin ovat aivan erilaiset kuin tästä taaksepäin joten sen takia valikoivuus kasvaa, että ketkä ovat rahoituskelpoisia ja ketkä eivät, toteaa luotonannosta vastaava johtaja Aki Palo Sampo Pankista.

.
.