Sairaanhoitajat helpottamaan lääkäripulaa

Sosiaali-ja terveysministeriö aikoo nopeuttaa potilaiden hoitoonpääsyä terveyskeskuksissa. Ministeriö esittää hoitajien ja fysioterapeuttien vastaanottoja, joista potilaat ohjattaisiin lääkärille. Lisäksi terveyskeskukset ryhtyisivät tarjoamaan erikoislääkäreiden palveluita.

- Tavoitteena on poistaa terveyskeskuksien lääkäripula kahden vuoden kuluessa, lupaa peruspalveluministeri Paula Risikko.

Uusi käytäntö tasaisi työn- ja vastuunjakoa terveyskeskuksissa. Hoitajien vastaanotolle tultaisiin akuuteissa tapauksissa, kroonisten sairausten kontrollikäynneille tai kun arvioidaan esimerkiksi kuntoutukseen pääsyn tarvetta.

Vastaanotolle myös ilman ajanvarausta

- Vastaanotolle pääsisi myös ilman ajanvarausta. Tämän toivotaan madaltavan mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoitoonpääsyä, sanoo peruspalveluministeri Paula Risikko.

- Jotta me saamme sitä auttamista mahdollisimman nopeasti näille henkilöille jotka sitä tarvitsevat, niin se pitää apua olla perusterveydenhuollossa että sitä ei tarvitse hakea erikoissairaanhoidosta, Risikko sanoo.

- Uudistus vahvistaa terveyskeskusten asemaa, sanoo sosiaali- ja terveysministeriössä uudistusta valmisteleva ylilääkäri Timo Aronkytö.

Aronkydön mukaan tavoitteena on poistaa noin 300 terveyskeskuslääkärin vaje parissa vuodessa:

- Tämä lääkärimäärähän on olemassa jossain, se on töissä jossain. Meidän täytyy pystyä houkuttelemaan nämä lääkärit takaisin terveyskeskuksiin, Aronkytö toteaa.

Terveyskeskusuudistus on tarkoitus toteuttaa parissa vuodessa, ensimmäisenä työ alkaa niissä 30 terveyskeskuksessa, joiden toimintaan ministeriö on eniten tyytymätön. MInisteriön mukaan joka viidennen terveyskeskuksen toiminta kaipaa muutosta.