Hyppää sisältöön

Lumisade Marsissa ilahdutti tutkijat

Yhdysvaltain avaruusjärjestön Nasan avaruusluotain on tehnyt Mars-planeetalla tutkijoita innostaneen säähavainnon: punaisella planeetalla sataa lunta. Löytö auttaa tutkimaan myös maapallon ilmakehää.

Phoenix-luotaimen ilmakehää tutkiva laserlaite havaitsi pilvien tuottavan lunta neljä kilometriä planeetan pinnan yläpuolella. Luotaimen havaintojen mukaan lumi haihtui ennen kuin se osui pintaan.

Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitokselta on havaintoon tyytyväinen, vaikka tutkijat olivatkin jo teoriassa tienneet ilmiöstä.

- Havaitulla lumisateella on suuri merkitys. Ensimmäistä kertaa nähtiin, että siellä todella sataa. Samalla saamme selkoa siitä, miten Marsin kaasukehä toimii, avaruus- ja tutkamenetelmien tutkimuspäällikkö Harri sanoo.

Marsin ja Maa-planeetan kaasukehät on hyvin samanlaisia. Marsissa ei kuitenkaan ole meriä tai kasvillisuutta, jotka maapallolla aiheuttavat yli puolet sääilmiöistä.

- Marsissa tutkijoilla on tavallaan yksinkertaistettu laboratorio, jossa voidaan tutkia Maan kaltaisen ilmakehän käyttäytymistä. Tätä kautta uskomme löytyvän uusia asioita, jotka auttavat paremmin ymmärtämään myös maapalloa, Harri kertoo.

Phoenix-luotain laskeutui Marsin napa-alueelle toukokuussa ja sen on määrä tutkia planeettaa talveen asti. Luotain on aiemmin löytänyt muun muassa mineraaleja, jotka muodostuvat yleensä veden avulla, sekä maanalaista jäätä.