Hyppää sisältöön

Suomalaisviihteen suurmies Ere Kokkonen on kuollut

Ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Erkki "Ere" Kokkonen on kuollut. Hän oli 70-vuotias. Suomalaisen elokuva- ja televisioviihteen uranuurtajiin kuulunut Kokkonen nimettiin elokuvaneuvokseksi vuonna 1999.

Työuransa suomalaisen viihteen suuri pieni mies aloitti 1960 ja pitkän yhteistyönsä Pertti "Spede" Pasasen kanssa samalla vuosikymmenellä. Yhteistyönä syntyi muun muassa lukuisia, suomalaisille rakkaita Uuno Turhapuro -elokuvia, joissa Kokkonen oli niin käsikirjoittajana, näyttelijänä kuin ohjaajana.

Viime vuosikymmeninä, kun Turhapuroja tehtiin harvemmin, Kokkonen käsikirjoitti ja ohjasi sarjan Vääpeli Körmy -elokuvia. Ohjaajanuraan kuuluu lisäksi Arto Paasilinnan kirjojen filmatisointeja, muun muassa Kymmenen riivinrautaa ja Hurmaava joukkoitsemurha. Ohjaamistaan televisiosarjoista yhtenä rakkaimmista hän muistelee "ihanalla Turun murteella kirjoitettua" kaksinpuhelua Hilma ja Aleksi 1960-luvun alusta. Kokkonen työskenteli niin Yleisradiossa kuin Mainostelevisiossakin, jonka viihdepäällikkönä hän toimi 1974 - 1984. Kokkonen oli perustamassa Komediateatteri Arenaa vuonna 1995. Hän toimi teatterin taiteellisena johtajana ja useimpien teatterin esitysten ohjaajana ja käsikirjoittajana. Hänen vaimonsa Anna-Maija Kokkonen toimii Arenan toimitusjohtajana ja tytär Kiti näyttelijänä. "Pikkutarkka tuottaja ja luova tekijä" Kirjailija, runoilija Jukka Virtanen käsikirjoitti yhdessä Ere Kokkosen ja Speden kanssa vuodesta 1966 lähtien, ja yhteistyö jatkui eri muodoissaan vuosikymmenten ajan. Viime vuonna ilmestyneessä elämänkerrassaan Muisti palailee pätkittäin Kokkonen muistelee, kuinka vyötärön seutu tuppasi tuohon aikaan laajenemaan, vaikka he pelasivatkin jalkapalloa yhdessä Virtasen kanssa raittius- ja urheiluseura Zoomissa. Kolmikon ensimmäinen yhteinen elokuva oli samana vuonna valmistunut Millipilleri, jossa Kokkosella oli gangsteripomo herra Ison rooli.

- Ere Kokkonen oli televisioviihteen ja elokuvan suuria ammattilaisia. Hän oli mukana luomassa viihdekulttuuria nuoreen televisioon ja alusta asti hän teki suuria elokuvia. Ere oli erinomainen organisaattori, ja lisäksi hänellä oli erinomaisen luova ote työhönsä. Ere oli yksi monipuolisimpia viihdealan toimijoita, sillä hän pystyi tekemään myös vakavaa draamaa sekä ihan uutta, omannäköistä ohjelmaa, Virtanen miettii.

Jukka Virtanen muistelee aikaa, jolloin he tekivät yhdessä Spede Pasasen ja Ere Kokkosen kanssa elokuvia.

- Ere oli mukana ohjaamassa ja sai tuotantojohtajanakin asiat rullaamaan. Hän oli pikkutarkka tuottaja ja toisaalta hyvä, luova ja vankka tekijä. Hän jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen tv-viihteeseen ja viihde-elokuvaan, Virtanen sanoo.