Hyppää sisältöön

Amerikkalaistoimittaja yritti elää Raamatun mukaan

Amerikkalaistoimittaja A. J. Jacobs päätti kokeilla, voiko Raamatun ohjeita noudattaa sananmukaisesti. Määräyksiä ja neuvoja löytyi yli 700, parranajokiellosta aviorikkojien kivittämiseen. Kokeilun tuloksena syntyi kirja Raamatullinen vuosi.

A. J. Jacobsin ajatuksena oli noudattaa Raamatun opastuksia sanasta sanaan vuoden ajan. Hän halusi ymmärtää, miksi uskonnolliset säännöt ovat syntyneet ja miksi niin monet nykymaailmassa vetoavat niihin.

Mielessä olivat käskyt "älä tapa" ja "älä varasta". Naapureitakin voisi kyllä rakastaa, ja lepopäivän pyhittäminen tekisi työnarkomaanille vain hyvää, Jacobs ajatteli ryhtyessään lukemaan Raamattua ohjekirjana.

Erilaisia käskyjä ja ohjeita löytyi kuitenkin niin paljon, että muistiinpanot täyttivät 72 paperiarkkia. Osan totteleminen olisi vienyt vankilaan, osa osoittautui muutoin mahdottomaksi noudattaa.

Jacobsin olisi muun muassa pitänyt tappaa taikurit ja ryhtyä soittamaan kymmenkielistä harppua. Hän kertoo kirjassaan, miten vaimo hermostuu, kun mies asuu olohuoneeseen rakentamassaan lehtimajassa seitsemän päivää.

Kotimaassa kriitikot kiittivät ja lukijoita kiinnostaa Hulvattomuudestaan huolimatta kirjan perusvire on vakava. Jacobs sanoo vuoden olleen hämmentävä, viihdyttävä ja täynnä oivalluksia. Hän haki vastauksia useilta uskonnollisilta ryhmiltä ja tuli toteamaan, että myös fundamentalistit, jotka sanovat elävänsä Raamatun mukaisesti, valitsevat säännöistä heille sopivan osan. The Year of Living Biblically ilmestyi alkukielellä viime vuonna. Se on saanut Yhdysvalloissa hyvän arvostelu- ja lukijamenestyksen. Kirjasta on tekeillä myös elokuva. Suomeksi kirjan on kääntänyt Kira Poutanen ja kustantanut Nemo. YLE Uutiset