Hyppää sisältöön

Kirjailijan leipä on kapoinen

Vaikka jotkut kirjailijat ansaitsevat hyvin, tosiasia on, että suomalainen kirjailija elää lähestulkoon nälkäpalkalla.

Kirjojen painokset ovat pääsääntöisesti pieniä, ja kirjailija saa myydystä kirjasta vain muutaman euron. Edes kahdesti Finlandia-ehdokkaana ollut nuoren polven menestyskirjailija ei elätä itseään pelkillä romaaneillaan.

Suomen Kirjailijaliiton tutkimuksen mukaan kirjailijan mediaanitulo oli 2 000 euroa vuodessa. Tämän takia Suomessa on apurahajärjestelmä, toiminnanjohtaja Päivi Liedes sanoo.

33-vuotias Juha Itkonen on julkaissut kolme romaania. Kaksi niistä on ollut Finlandia-ehdokkaana, ja takataskussa on jo Valtion kirjallisuuspalkintokin. Perheellinen mies uskalsi jättää vakituisen päivätyön vasta, kun menestystä alkoi tulla kirjailijana.

Itkonen kertoo, että oli tullut sekä myönteistä kritiikkiä, lukijoita ja jo apurahojakin. Asema oli poikkeuksellisen hyvä kahden kirjan jälkeen. Toisin kuin painosten kuninkaat ja kuningattaret, Itkonen joutuu hakemaan apurahoja ja tekemään myös muita töitä romaanien kirjoittamisen lisäksi.

- Minusta tuntuu, että minulla on tyypillinen sekatoimeentulo kirjailijalle, että minulla on jonkun verran romaanimyyntiä, mikä on tietysti onni. Minulla on vakikolumneja pari, sitten jonkun verran muita kirjoitustöitä ja esiintymisiä. Tärkeää on se apurahajärjestelmä.

Kirjamessut tekevät kirjailijoita tutuksi, mutta itse työ on palkatonta.

- Meillä ollut Turun messut ja Helsingin messut, ja kirjailijat ovat aivan väsyneitä. Nimittäin tässä on yksi asia: kustantajat eivät maksa kirjailijoille mitään siitä, että kirjailijat markkinoivat kirjaa, Liedes selventää.

Suomen Kirjailijaliittoon kuuluu noin 550 kirjailijaa. Yleistä kirjallisuutta myytiin viime vuonna lähes 200 miljoonalla eurolla.