Hyppää sisältöön

Polttoaineet halventuneet - kuljetusala haluaa yhä veronalennuksia

Bensiinin ja dieselpolttoaineen hinnat ovat jatkaneet laskuaan. Halvimmillaan bensiinin pumppuhinta on painunut vajaaseen 1,30 euroon litralta. Dieselin litrahinta on laskenut jopa 1,10 euron tietämille.

Kesällä ja vielä alkusyksylläkin polttoainelaskujensa kanssa kamppailleet kuljetusyrittäjät ovat öljyn maailmanmarkkinahintojen alentumisen myötä saaneet hieman helpotusta taloustilanteeseensa.

Ammattiliikenteelle tärkeä diesel on halventunut kesän huippuhinnoista jopa kolmisenkymmentä senttiä litralta. Kuljetusyrityksissä avoimesti myönnetään, että polttoaineiden halventuminen on pelastanut yrityksiä kassakriiseiltä. Suomen Kuljetus- ja Logistiikka Skal ry:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen vahvistaa asian YLE Uutisten haastattelussa.

- Kyllähän se kesäiseen talouskriisiin on helpotusta tuonut. Nyt ollaan polttoaineen hinnassa siellä viime vuodenvaihteen tasolla.

Mutta vaikka nafta onkin halventunut, ei toiveita veronalennuksista ole pantu naftaliiniin. Linja-autoalalla uskalletaan toivoa jopa nykyistä laajempaa verovapautta.

- Kyllä me lähdetään siitä, että Euroopassa yleensä, EU-maissa bussit käyttävät verotonta tai lähes verotonta polttoainetta. Samoin Suomessa junat käyttävät verotonta sähköä, verotonta dieselöljyä, sanoo Linja-autoliiton toimitusjohtaja Heikki Kääriäinen.

Linja-autoala puolustaa veronalennustoiveitaan muun muassa ilmastonmuutoksen torjumisella. Veroetujen myötä bussilippujen hintoja voitaisiin pitää alhaisempina mikä lisäisi joukkoliikenteen suosiota. Toisaalta juuri tällä hetkellä bussiliikenteen matkustajamääriä saattaa painaa bensiinin halventuminen.

Kuorma-autopuolella toiveena on erityisesti käyttövoimaveron, eli entisen dieselveron pudottaminen EU:n sallimalle minimitasolle. Toisin kuin vielä kesällä, veronalennusta perustellaan nyt heikentyneen taloustilanteen vaatimalla elvytyksellä.

- Kuten sanottu, nyt on näkyvissä taloudellisen hiljentymän merkit. Paniikkiin ei ole syytä, mutta nyt olisi se piristysruiskeen paikka, sanoo Skal:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen

.
.