Kirjailija Brita Polttila on kuollut

Kirjailija ja suomentaja Brita Polttila on kuollut. Hän kuoli lyhytaikaiseen sairauteen maanantai-iltana helsinkiläissairaalassa 88 vuoden iässä.

Polttila julkaisi useita runokokoelmia ja elämäkertateoksia muun muassa Hertta Kuusisesta. Hän suomensi esimerkiksi Bertolt Brechtin, Nazim Hikmetin ja Federico García Lorcan runoja ja kuunnelmia. Lisäksi Polttila toimi taide- ja elokuvakriitikkona.

Brita Polttilalle myönnettiin valtion kirjallisuuspalkinto vuonna 1986 kirjasta Reidar : muistiinmerkintöjä Reidar Särestöniemen elämästä. "Samaa suurta laulua" Kotimaisen kirjallisuuden emerita professori Auli Viikari sanoo, että Brita Polttila oli runonlaulaja. - Britan omat runot ja muut kokoelmat ovat samaa suurta laulua. Hän suomensi ja kirjoitti omaksi runoudekseen sekä itäisten että läntisten ja myös alkukantaisten kulttuurien runoja. Mitään sen suurempaa ei runoilija voi tehdä kuin laulaa sen maailman, jonka hän on kokenut, sanoo Viikari. Kirjailija Turtiaisen leski

Polttila oli syntynyt vuonna 1920 Haminassa. Erottuaan ensimmäisestä miehestään Brita Polttila avioitui kirjailija Arvo Turtiaisen kanssa vuonna 1953. Turtiainen kuoli vuonna 1980.

Polttilan tytär on uutisankkuri Eva Polttila.