Hyppää sisältöön

KRP:n Ruanda-tutkinta valmistumassa

Keskusrikospoliisin kaksi vuotta kestänyt rikostutkinta Ruandan vuoden 1994 verilöylyn tapahtumista on valmistumassa. Poliisi on kuullut yli sataa ihmistä Ruandassa ja 10 muussa Afrikan maassa.

KRP epäilee Suomesta neljä vuotta sitten turvapaikkaa hakenutta ruandalaismiestä joukkotuhonnasta.

- Joukkotuhonta pitää sisällään erilaisia osatekoja. Yksi on, että tietyn etnisen taustan omaavaan kohdistetaan väkivaltaa, pois asuinsijoilta, tuhotaan omaisuutta ja myös yksittäisiä tappoja. Tämä tutkinta pitää sisällään koko repertuaarin, sanoo tutkinnanjohtaja Thomas Elfgren keskusrikospoliisista.

Ainutlaatuista rikostutkintaa keskusrikospoliisissa on tehnyt pääasiassa kolme tutkijaa.

Suomessa jo vuoden ja 8 kuukautta tutkintavankeudessa istunut mies kiistää jyrkästi syyllistyneensä joukkotuhontaan.

- Hän ei ole osallistunut näihin joukkotuhontatöihin vaan päinvastoin on pelastanut useiden ihmisten hengen ja meillä on myös näyttöä tästä näin niin kuin hän näkee, sanoo puolustuksen lakimies Ville Hoikkala.

Ruandan kansanmurhaa käsittelevä YK:n rikostuomioistuin tuomitsi viime viikolla kolme ruandalaisupseeria elinkautiseen rangaistukseen verilöylystä. Kansainväliseen tuomioistuimeen on tulossa vielä kymmeniä juttuja käsittelyyn.

Lisäksi useassa EU-maassa on epäiltyjä ja parhaillaan EU:ssa pohditaan yhteistä linjaa siihen, suostutaanko epäillyt luovuttamaan Ruandaan.

Toistaiseksi yksikään EU-maa ei ole epäiltyjä Ruandaan luovuttanut. Jos näin toimitaan jatkossakin ja jos Suomessa tutkittavana olevassa jutussa nostetaan syytteet, Suomen historian ensimmäinen joukkotuhontaoikeudenkäynti pidettäneen keväällä Porvoon käräjäoikeudessa.

Vuonna 1994 Ruandassa tapettiin raa'asti 800 000 ruandalaista. Keskusrikospoliisin tutkinta siirtynee lähiviikkoina syyteharkintaan.

.
.