Hyppää sisältöön

YLE HD: Arkisin kakkosta viikonloppuna ykköstä?

YLEn teräväpiirtokanava alkaa hahmottua. Säästösyistä suunnitelmissa on, että arkipäivisin teräväpiirtona lähetettäisiin TV 2:n ohjelmia ja viikonloppuisin kanavalla näkyisi TV1. Lopulliset päätökset asiassa tehtäneen kesän kuluessa. Lähetyksistä vastaava operaattori DNA on päättänyt tuoda itse markkinoille ensimmäiset teräväpiirtodigisovittimet.

Television kanavanumerot muuttuvat Kuva: YLE

YLE HD -kanavasta, aivan omine ohjelmistoineen, on luovuttu säästösyistä. Kun kanava lähettää joko ykkösen tai kakkosen ohjelmaa, sille ei tarvitsee rakentaa omaa lähetysyksikköä, sanoo YLEn HD-projektia vetävä ohjelmistopäällikkö Ingegerd Pesonen.

Lisäsäästöä tulee silloin myös esitysoikeuksissa. Kokonaan muista kanavista riippumaton HD-kanava omine ohjelmistoineen olisi Pesosen mukaan merkinnyt mittavia investointeja.

Osa kanavasta on aitoa teräväpiirtokuvaa, osa tavallisesta kuvasta teräväpiirroksi muunnettua. Hankintaohjelmista useimmista on Pesosen mukaan mahdollisuus jo saada HD-lähetyskopio.

DNA tuo ensimmäiset laitteet

Teräväpiirtolähetykset välittää DNA. Kanavan katsominen antennin kautta vaatii uuden DVB-T2 -digisovittimen. Samalla DNA-operaattori ryhtyy myös elektroniikan maahantuojaksi.

Johtaja Pekka Väisänen DNA:sta sanoo, että oman maahantuonnin käynnistämisellä halutaan välttää virheet, jotka tehtiin digi-tv:n alkuvaiheessa.

Väisänen lupaa, että laitteet varmasti toimivat. Vastaanottimet tulevat Etelä-Koreasta. Tarkoitus on, että niitä saa loppuvuodesta muualtakin kuin vain DNA:n myyntipisteistä.

Digitan mastot kalliita

DNA kokeilee talven ja kevään aikana lähetyksiä niin omista, matalista kännykkämastoista kuin korkealla olevista Digitankin mastoista.

-Tutkimme nyt ensisijaisesti mallia, jossa lähettimet olisivat omissa mastoissamme.

Digitan perimä vuokra mastoistaan on kallis, sanoo Väisänen. On myös edelleen mahdollista, että DNA rakentaa teräväpiirtolähetinverkon osin omiin, osin Digitan mastoihin.

Kanavia runsaasti tarjolla

YLE:n teräväpiirtokanavan lisäksi tarjolle tulee muitakin kanavia. Väisäsen mukaan halukkaita ohjelmatuottajia oli tarjolla enemmän kuin mitä mukaan mahtuu. Valikoimaan tulee elokuva-, urheilu- ja dokumenttikanavia.

Kanavista lopullisen esityksen tekee Liikenne- ja viestintäministeriö. Päätös on viivästynyt. Säännölliset koelähetykset alkavat vuoden lopulla, ja aluksi niitä pystyisi seuraamaan 30 - 40 prosenttia kansasta.

YLEn HD-kanavan ohjelmisto on maksuton, mutta sen katsominen vaatii kuitenkin digisovittimeen katselukortin, jonka hinnaksi DNA:lla Väisänen arvioi muutaman euron kuukaudessa.

Pientaloissa ja mökeillä vaaditaan myös lähetyksille oma antenni, joskin siihen kelpaa monille mastoon jäänyt ylimääräantenni "vanhan television" ajoilta. Se on kuitenkin todennäköisesti suunnattava uudelleen.