Hyppää sisältöön

Maalihilseily ja pakkausmerkinnät riittivät tuontikieltoon

Jopa tuotantolaitosten maalihilseily riitti venäläistarkastajien mielestä suomalaisyritysten elintarvikkeiden tuontikieltoon asettamiseen.

Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitoksen tuontikieltoon asettamien 14 suomalaistehtaan puutteet vaikuttavat varsin kummallisilta. Maito- ja liha-alan laitoksia toukokuussa kiertäneet venäläistarkastajat kirjasivat suomalaistehtaiden puutteiksi raporttiinsa muun muassa maalihilseilyn ja laatoituksen halkeilun.

Lisäksi tarkastajilla oli huomautettavaa henkilökunnan liikkumisesta ja kulkemisesta tuotantolaitoksissa sekä tuotteiden pakkausmerkinnöistä. Paikoin tuotteita ei venäläisten mielestä ollut tutkittu riittävästi.

Venäläistarkastajat olivat myös kiinnittäneet huomiota siihen, että maidon kuljetusajat tiloilta tuotantolaitoksille ovat huomattavasti pidempiä kuin venäjän määräykset sallivat. Suomessa kuljetusaika voi olla jopa yli 50 tuntia, kun Venäjän lainsäädännön vuoksi se saa olla enintään vuorokausi.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta myönnetään, että tuontikieltoon joutuneista tuotantolaitoksista osan kohdalla kyse on silkasta väärinkäsityksestä.

- Kyse on esimerkiksi tulkinnasta, voiko venäjänkielistä etikettiä käyttää EU:n sisämarkkinoilla, jos tuote ei ole tarkoitettu Venäjän markkinoille, sanoo tuonti- ja markkinavalvontayksikön johtaja Kyösti Siponen Evirasta.

Siponen pitää venäläisten menettelytapaa asiassa ylimitoitettuna. Hän paheksuu sitä, että elintarvikkeiden pysäytys tuli ennen kuin virallinen tietoa saavutti Eviran.

- Se rassaa, koska teollisuuden logistiikka on häiriintynyt hyvin voimakkaasti ja epävarmuus on olemassa, mitä nyt tehdään.

Viennin pysäyttäminen tuli Siposen mukaan puun takaa, sillä Evira sai ensimmäiset tiedot asiasta maanantain puolenpäivän aikaan.

.
.