Hyppää sisältöön

Egyptissä riemuitaan: Presidentti Mubarak erosi

Egyptin presidentti Hosni Mubarak on päiväkausia kestäneiden mielenosoitusten jälkeen päättänyt erota presidentin virasta. Hän on siirtänyt vallan armeijalle. Sadattuhannet mielenosoittajat hurraavat Kairossa.

Egyptiläiset mielenosoittajat juhlivat presidentti Mubarakin eroa Kairon Tahrir-aukiolla
Egyptin presidentti Hosni Mubarak on eronnut virastaan ja Egyptin johto on siirtynyt armeijalle. Mubarak on poistunut Kairosta ja on nyt Sharm-el-Sheikissä. Mubarakin eroa vaatineet mielenosoitukset ehtivät kestää 18 päivää.

Mubarakin eropäätöstä edelsivät 18 päivää kestäneet mielenosoitukset Kairossa ja Egyptin muissa kaupungeissa. Mielenosoituksiin on osallistunut satojatuhansia ihmisiä. Noin 300 ihmisen on ilmoitettu kuolleen mielenosoitusten levottomuuksissa.

Varapresidentti Omar Suleiman kertoi Mubarakin päätöksestä Egyptin televisiossa kello 18.00 Suomen aikaa. Ilmoitus oli hyvin lyhyt, vain noin minuutin mittainen. Suleiman kertoi presidentti Mubarakin päättäneen siirtyä syrjään ja luovuttaa valtansa armeijalle.

Tunnelma Kairon Tahrir-aukiolla on riemukas. Mubarakin päätökselle on hurrattu siitä asti, kun tieto tavoitti mielenosoittajat. Ihmiset tanssivat, laulavat ja heiluttavat lippuja. "Kansa on kaatanut hallinnon", "Jumala on suurin" ja muut ilosta riemuitsevat huudot kaikuvat ilmassa.

Myös muissa Egyptin kaupungeissa ilakoidaan kaduilla.

Presidentin vastaista rintamaa johtanut Muhamed ElBaradei on ilmaissut tuoreeltaan olevansa riemuissaan Mubarakin päätöksestä.

- Tämä on elämäni hienoin päivä. Maamme on vapautunut, uutistoimisto AP kertoo ElBaradein sanoneen.

Valta on nyt armeijalla

Varapresidentti Omat Suleiman kertoi tv-ilmoituksessaan, että siirtyvä presidentti Mubarak on luovuttanut vallan Egyptin armeijalle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Egyptin puolustusministeri ja korkeimman sotilasneuvoston johtaja Mohamed Hussein Tantawi johtaa nyt maata. Reutersin tietojen perusteella armeijan valtaan tulo tietää potkuja nykyiselle hallitukselle. Lisäksi sotilasneuvosto ottaa parlamentin tehtävät hoitaakseen.

Aiemmin perjantaina armeija lupasi jo, että Egyptissä käytäisiin myöhemmin tänä vuonna vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit. Armeija myös kehotti kansalaisia palaamaan takaisin normaaliin elämään.

Hosni Mubarakin eropäätös päättää hänen 30-vuotisen valtakautensa. Mubarak astui Egyptin johtoon 6. lokakuuta 1981. Hän lähti perheineen jo aiemmin perjantaina Kairosta ja matkusti Sharm el-Sheikhin lomakohteeseen.