1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Robottiautot tulevat - oletko valmis?

Liikenteen automatisoinnilla voitaisiin säästää miljardeja euroja vuosittain. Autojen tekniikka alkaisi olla valmis, mutta robottiliikennne on toistaiseksi laitonta.

Kuva: Google

Helsingissä on tänään julkistettu Automaattisen liikenteen metropolivisio. Siinä on tutkittu mahdollisuuksia siirtyä robottiautoihin.

Selvityksen mukaan automaattiset yhteiskäyttöautot vähentäisivät kulkemista roimasti ja esimerkiksi työssä käyvät voisivat käyttää matka-aikansa johonkin hyödyllisempään.

Miljardien kustannussäästöt

Automatisoinnilla voitaisiin säästää miljardeja euroja vuosittain. Tähän päästäisiin korvaamalla kolme miljoonaa henkilöautoa miljoonalla yhteiskäyttöisellä robottiautolla.

Sekin hyöty koituisi, että  esimerkiksi työssä käyvät voisivat käyttää matka-aikansa johonkin hyödyllisempään.

Samalla Helsinginkin kymmenettuhannet parkkipaikat vapautuisivat nykyistä tehokkaampaan käyttöön, vaikkapa harrastustoimintaan.

Lain muuttaminen tarpeen

Autojen tekniikka olisi jo pitkälti valmis automaattiseen liikenteeseen. Selvitys suositteleekin kokeilemaan sitä kuljettajan valvomana yhdellä autolla jossakin lähiössä. Varsinainen robottiliikenne vaatisi kuitenkin lain muuttamista.

Jos robottiliikenteeseen ei siirrytä yhteiskäyttöautoja suosivalla tavalla, kehitys jatkuu selvityksen laatineen Sovelton mukaan entiseen malliin: autokanta kasvaa ja ruuhkat lisääntyvät.

Omasta autosta luopuminen ja yhteiskäyttöautoihin siirtyminen vaatisi arvomaailman muutosta. Tästä on jo merkkejä näkyvissä - yhä harvempi 18-vuotias ajaa ajokortin.

Soveltossa uskotaan, että henkilöautoista luovutaan niihin sisältyvien kustannusten ja hankaluuksien vuoksi. Robottiautoja pitää silti olla riittävästi ja niiden tilaamisen nopeaa, luotettavaa ja yksinkertaista.

Sovelto on avannut virikekeskustelua varten Facebokiin ryhmän "Robottiliikenteen hyödyt, ratkaisut ja esteet".