Hyppää sisältöön

Vaateyritysten edunvalvoja: Yritykset tekevät jo kaikkensa!

Tuore Tappajafarkut ja muita vastuuttomia vaatteita -kirja ruotii suomalaisten ja kansainvälisten vaatebrändien toimintaa. Suomalaisten tekstiilikauppiaiden edunvalvoja Veli-Matti Kankaanpää kertoo A-studio: Streamille, että yritykset ovat kuitenkin aiheetta syntipukkina.

Kiinalaisia ompelijoita vaatetehtaalla Shanghaissa kesäkuussa vuonna 2011. Kuva: Qilai Shen / EPA

- Tuntuu, että mikään ei riitä, vaikka yritykset tekevät kyllä kaikkensa!

Tekstiili- ja Muotialat ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää kritisoi kovin sanoin Outi Moilalan tuoreen Tappajafarkut-kirjan herättämää keskustelua yritysvastuusta ja etiikasta. Hänen mukaansa vaatealan yritykset ovat nimenomaan ainoita, jotka kantavat vastuuta työoloista ja niiden parantamisesta kehittyvissä alihankintamaissa.

- Alan yritykset olivat ensimmäisiä, jotka näihin ongelmiin kiinnittivät huomiota. Ennen yhteisiä järjestelmiä, kuten BSCI:tä, yritykset kehittivät omia tarkastusjärjestelmiä.

Suurin osa suomalaisista yrityksistä käyttää kansainvälistä BSCI-järjestelmää yritysvastuun kehittämiseen. BSCI:n tarkastuksilla seurataan esimerkiksi kehitysmaiden tuotantotehtaiden työoloja. Tappajafarkut-kirjassa esitetään, ettei yritysten keskinäinen järjestelmä kuitenkaan korjaa kaikkea: systeemiä moititaan pintapuoliseksi ja hitaaksi. Tarkastusten uskottavuutta syö kirjan mukaan se, ettei tarkastuksiin osallistu ulkopuolinen tai työntekijöiden puolella oleva taho.

- Suomi on niin pieni tekijä kansainvälisillä markkinoilla, että ilman kansainvälisiä järjestelmiä meillä ei ole mitään sanavaltaa, sanoo Kankaanpää.

Poliittinen tahtotila puuttuu?

Vaateteollisuus Aasiassa on kuitenkin työllistävä ala, ja samalle se vie hyvinvointia alueelle.

Veli-Matti Kankaanpää

Kankaanpään mielestä ongelmat suurissa tuottajamaissa Kiinassa, Intiassa ja Bangladeshissa johtuvat kulttuurieroista ja poliittisesta voimattomuudesta.

- Nämä maat eivät itse tee mitään! Kulttuuri on maissamme erilainen ja yhteistyö on todella vaikeaa. Se näkyy esimerkiksi siinä, että he eivät arvosta omia kansalaisiaan ja siinä, että yritysten edustajille valehdellaan arviointikäynneillä jatkuvasti.

Myös Tappajafarkut-kirjassa myönnetään, että kansainvälisten yritysvalvojien huijaaminen on yleistä. Työntekijöitä saatetaan kiristää valehtelemaan tarkastajille esimerkiksi työpäivän pituudesta.

Tekstiili- ja Muotialat ry. edustaa Suomessa suurta osaa muoti- ja urheilukaupasta, tavarataloista ja tavarantoimittajista. Kankaanpää puhuu kuitenkin myös kuluttajan puolesta.

- Kuluttajaa ei pidä syyllistää. Vaateteollisuus Aasiassa on kuitenkin työllistävä ala, ja samalle se vie hyvinvointia alueelle.

A-studio: Streamissa keskustellaan suomalaisen vaateteollisuuden vastuusta alihankintamaita kohtaan perjantaina 18.10. Ohjelmassa mukana mm. Stockmannin viestintäjohtaja Nora Malin, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen ja Tekstiili- ja Muotialat ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää. Osallistu keskusteluun Facebookissa tai Twitterissä: #a_stream.

Muokattu: Stream käsittelee perjantaina 11.10. ministeri Heidi Hautalan eroa.
Muokattu: Stream käsittelee perjantaina 18.10. vaateteollisuutta.

.
.