Hyppää sisältöön

Inspiraatio iski yöllä: Messi-kissa seikkailee nyt kansien välissä

Keltamustaraidallinen, omiin ajatuksiinsa unohtuva Messi-kissa herätti tekijänsä vuosi sitten keskellä yötä. Kuvataiteilja Ninka Reittu joutui kesken unien kirjaamaan ylös Messin, ja sen kaverin Mysteerin ensimmäisen hurjan seikkailun, ja piirtämään luonnokset seikkailijoista. Mitään kirjaa ei oikeastaan ollut vielä edes tekeillä, mutta niinpä vain esikoinen tupsahti lupaa kyselemättä tekijänsä, kustajantajan ja lukijoiden luo.

- Herätyyyys! Ninka, heräääää! Minun seikailu alkaa ihan pian, etsi äkkiä paperia ja kynä, Mysteeri odottaa minua, ja junan ääni kuuluu jo!

Jotain tämäntapaista Messi-kissa on kenties sanonut Ninka Reitulle noin vuosi sitten yöllä, kun Reittu heräsi Liperin vanhassa Pikku Pappilassa kesken yöuniensa. Seurasi kolmisen tuntia vimmaista tarinan talteen kirjaamista ja seikkailevien hahmojen luonnospiirosten tekoa.

- Seuraavana aamuna lähetin juoniluonnoksen ja piirrokset aivan raakileena Kustannusosakeyhtiö Otavalle. Tarinalla ei ollut vielä edes loppua, sen enempää kuin keskiosaakaan, mutta minä vain päätin, että tuotos on lähetettävä nyt heti, että minä uskallan sen ylipäänsä laittaa tarjolle, Ninka Reittu kertoo Messin ja Mysteerin synnystä reilu vuosi vauhdikkaan seikkailuyön jälkeen.

Jälkikäteen Reittu arvelee, että ellei olisi toiminut niin miettimättä, olisi koko kirja jäänyt syntymättä, tai ainakin se olisi siirtynyt ties minne hamaan tulevaisuuteen ja muuttunut matkalla aivan muuhun muotoon.

Kuvittajasta kirjailijaksi

Pohjois-Karjalassa Liperissä asuva kuvataiteilija, artesaani Ninka Reittu on kuvittanut aiemmin muunmuassa Kreetta Onkelin kirjan Selityspakki, sekä Tarja Makkosen romaanin Önnö ja kirjava kissa. Lokakuun lopussa päivänvalon nähnyt Messi ja Mysteeri - Kaikki järjestyy! on Reitun ensimmäinen kokonaan oma teos.

- Olin aiempien kuvitustöiden myötä ollut yhteydessä Otavaan, ja puhetta omankin kirjan tekemisestä oli hieman ollut. Mitään suunnitelmaa, saati aikataulua sille ei kuitenkaan ollut, joten Messi yllätti kyllä saapuessaan niin tekijän, kuin kustantajakin, Reittu nauraa työhuoneessaan katsellen työpiirroksesta unen innoittamana luomaansa kissaa.

Keltamustaraidallisen Messin ja tummansinisen Mysteerin lisäksi kirjan sivuilla vilistää monta monituista muutakin kissaa, ja otusta. Tussitekniikalla piirretyt hahmot ovat värikkäitä ja hilpeitä, ja kirjan sivut pursuvat vauhtia ja monenlaisia tunnelmia.

- Tyhjän piiirrospohjan täyttäminen alkaa tietynlaisen kokonaisdynamiikan hahmottamisesta. Haluan saadakuvaan voimaa ja tunnetta, jonka ympärille sitten alan kasata kuvan elementtejä, hahmoja ja tapahtumia. Minä olen aika nopea piirtäjä, en nysvää yksittäistä kuvaa hirveän kauaa. Muuan opettaja kielsi minulta nysväämisen, Ninka Reittu kertoo purskahtaen nauramaan.

Jokainen imee omat vaikutteensa jostain. Minun kiinnostuksen kohteeni varmasti näkyvät, minä pidän siitä että on värikästä ja tapahtuu asioita - jännittäviäkin.

Ninka Reittu

Messin ja Mysteerin seikkailut syntyvät tussitekniikalla. Pienissä lasipulloissa olevilla tussiväreillä ja metallikärjellä tehdyin mustin ääriviivoin syntyneet kuvat riemastuttavat niin pientä, kuin isoakin katsojaa. Kirjan äärellä nousevat mieleen niin Richard Scarryn tapahtumia pursuvat kuvakirjat, kuin Viirun ja Pesosenkin tarinat. Myös Hayo Miazacin Totoro on selvästi ollut tekijän innoittajana.

- Jokainen imee omat vaikutteensa jostain. Minun kiinnostuksen kohteeni varmasti näkyvät, minä pidän siitä että on värikästä ja tapahtuu asioita - jännittäviäkin, Reittu sanoo.

Vaikka päähenkilöt ovat kaiken kokoisia ja värisiä kissoja, kirjasta löytyy myös monenlaisia muita vipeltäjiä. Reitun ja hänen miehensä, puuseppä Lasse Kuurilan kotoa löytyy melkoinen eläinkatras oikeastikin. 30 lammasta, neljä koiraa ja kissa kuuluvat tilan muonavahvuuteen; koirista nuorin on vasta seitsemän kuukauden ikäinen Englannista Liperiin matkannut paimenkoira.

- Kissat ovat loistavia piirrettäviä. Ne ovat tosi ilmeikkäitä ja notkeita, ne taipuvat vaikka miinkälaisiin asentoihin ja tunnelmiin. Ilman muuta meidän oma Pekka-kissa on toiminut muusana piirtäessäni, Ninka Reittu kertoo.

- Mitään päivärutiineja minulla ei oikeastaan enää ole, Messi poksautti ne tullessaan taivaan tuuliin. Lampaat ja koirat on tietysti hoidettava aina ajallaan, mutta piirtäminen ja kirjoittaminen ovat vuorossa silloin, kun jotain tuntuu syntyvän. Vuorokaudenajalla ei ole mitään merkitystä, Messin tahtiin mennään, Reittu nauraa.

Tarinavyyhden selvittelyä sievälle kerälle

- Minulla on sellainen aika polveileva ja kuvaileva tapa kirjoittaa. Itseasiassa tuo mitä kirjassa on näkyvissä, on hyvin tiivistetty versio siitä, mitä ensin tuli. Alkuperäinen tarina oli paljon pidempi ja rönsyilevämpi. Tarinaa on taitavan kustannustoimittajan kanssa kiteytetty ja tiivistetty, niin että kansien väliin saatiin toimiva kuvakirja, Ninka Reittu kertoo.

Reittu kertoo, että tiivistäminen ja karsiminen oli iso oppimisprosessi. Vaikka työ aiheutti myös luopumisen tuskaa, Reittu kuvaa sitä myös erittäin mielenkiintoiseksi ja antoisaksi.

- Se että tarinasta oppii löytämään ne ydinasiat, on aivan äärimmäisen mielenkiintoista.

Ensimmäisinä Messin ja Mysteerin tarinaa pääsivät kurkistamaan Ninka Reitun kuvaamataito-oppilaat. Reittu vetää Liperissä kuviskerhoa alle koiluikäisille ja alakouluikäisille lapsille. Palaute oli vilpitöntä ja suoraa.

- Oppilaani ovat ihania! He ovat minulle hyvin tärkeä ikkuna lasten tapaan hahmottaa asioita ja katsoa kuvaa. Voi hyvin sanoa, että oppismisprosessi toimii kyllä molempiin suuntiin, Reittu kertoo.

Ninka Reittu toivoo, että vanhemmat tarjoaisivat lapsille mahdollisuuden tutustua kuvataiteen maailmaan. Virikkeitä ja impulsseja tulvivassa maailmassa kuvataide tarjoaa rauhoittavan tavan tutkia ja jäsentää ympäröivää maailmaa.

Kaikki järjestyy!

Ensimmäinen oma kirja on poksauttanut korkin tarinasammion päältä, ja seuraava kirja on jo työn alla. ideoita pursuu ja tursuu, Reitun sanoin vähän liikaakin.

- Oman kirjan näkeminen valmiina on kyllä ihan uskomaton tunne. Se on ollut niin iso haave, että sitä ei ole oikein edes uskaltanut pukea sanoiksi. Minulle tämä on ihan suunnatonta, Ninka Reittu sanoo lähes juhlallisesti.

Oman kirjan näkeminen valmiina on kyllä ihan uskomaton tunne. Se on ollut niin iso haave, että sitä ei ole oikein edes uskaltanut pukea sanoiksi. Minulle tämä on ihan suunnatonta.

Ninka Reittu

Reittu iloitsee kotimaisen lasten ja nuorten kirjallisuuden selvästä nosteesta. Ilmassa on hyvää tunnelmaa ja lukijoita löytyy. Erityisen iloinen Reittu on siitä, että Pohjois-Karjalasta on alkanut löytyä uusia tekijöitä.

- Olisiko niin, että täällä on tilaa ajatuksille ja seikkailuille? Täällä mahtuu elämään oman näköistä ja kokoista elämää. Minä kirjoitan ja piirrän luonnoksia kyllä mielellään vaikka junassa, tai kahvilassa, mutta oman työhuoneen turva ja rauha täällä vanhassa pappilasssa on aivan korvaamaton etu, Ninka Reittu toteaa.

Messi ja Mysteeri ovat nyt saapuneet seikkalukentälle, ja jatkoa on siis tulossa. Vaikka Messi on syntynyt pienessä Liperin kunnassa, maalla, se ei arkaile lainkaan lähteä maailmalle, jos kysyntää löytyy. Pientä viitettä siihen suuntaan on selvästi jo näkösällä.

- Messi on sellainen seikkailija, vähän niiin kuin minä itsekin. Olen opiskellut kivisepäksi, sitten ammattikorkeakoulussa kuvataiteilijaksi,  ja luonto-ohjaajan tutkintoonkin innostuin opiskelemaan. Olen kulkenut hyvin monenlaisia polkuja ja reittejä, ja halunnut seikkailla. Minun ohjenuorani on, että pitää katsoa vähän jokaista polkua ja kokeilla rohkeasti kaikenlaista. Kaikki järjestyy, uskoo kuvataiteilija Ninka Reittu.

.
.