Hyppää sisältöön

Korruptio maksaa EU:lle 120 miljardia vuodessa

Suomessa suurin ongelma ovat korruption vastaisen järjestön mukaan julkiset hankinnat, joista päätetään yhtiöissä, joita julkisuusvaade ei koske.

Korruptio aiheuttaa EU:lle joka vuosi noin 120 miljardin kustannukset, ilmenee EU-komission teettämästä raportista.

Raportti arvioi suorasukaisesti, miten kukin EU:n jäsenmaa toimii korruption kitkemiseksi ja miten maat voisivat tehostaa toimintaansa. Raportti sisältää suosituksia kaikille EU:n jäsenmaille. Suomi on raportin mukaan korruption torjunnan kärkimaita, mutta korjattavaakin täällä on.

Suomessa korruptio on raportin mukaan rakenteellista, ja ongelmia on esimerkiksi keskinäiseen luottamukseen perustuvissa hyvä veli -verkostoissa.

Komissio kehottaakin Suomea parantamaan läpinäkyvyyttä julkisissa hankinnoissa.

Raportti mainitsee myös Suomessa läpi käydyn vaalirahoitussotkun, mutta antaa tunnustusta sitä seuranneille vaalirahoitusta koskevan lainsäädännön muutoksille.

Transparency: Vaalirahoitus vieläkin avoimemmaksi

Myös korruptionvastaisen Transparency Suomi -järjestön mukaan Suomen suurimmat ongelmat ovat julkisissa hankinnoissa.

– Se, miten niistä päätetään, on kaukana siitä läpinäkyvyydestä, jota tehokas korruption torjunta edellyttää, Transparency kommentoi raporttia.

Ongelma on seurausta siitä, että julkisia palveluita tuottavat yhtiöt, joita ei koske julkisuusvaade, kuten muuta julkista sektoria.

Järjestön puheenjohtajan Erkki Laukkasen mukaan niin sanottua katutason korruptiota, kuten viranomaisten lahjontaa Suomessa on 'todella vähän'.

Transparencyn mukaan vaalirahoituksen valvonnassa olisi vieläkin parannettavaa. Lainsäädäntöä on korjattu, mutta edelleenkään vaalirahailmoitusten oikeellisuutta ei kyetä todentamaan, järjestö toteaa.

Suomesta puuttuvat järjestön mukaan myös viranomaisten ylläpitämä väärinkäytösten ilmiantokanava sekä lobbaamisen rajat ja läpinäkyvyyden täsmentävä sääntely ja bulvaanien käytön lahjonnassa kriminalisoiva laki.

Toisaalta esimerkiksi Saksassa ei ole edes ratifioitu YK:n korruptionvastaista yleissopimusta. EU:n olisikin pitänyt puuttua korrution torjuntaan jo aiemmin, Transparency toteaa.

Kysely: Kreikkalaisista vain yksi prosentti uskoo, ettei korruptiota ole

Neljännes EU-kansalaisista ja yhdeksän prosenttia suomalaisista arvioi korruption vaikuttavan jokapäiväiseen elämäänsä, kertoo Euroopan komission tänään maanantaina julkaisema kysely.

Yli 75 prosenttia eurooppalaisista on kyselyn mukaan sitä mieltä, että korruptiota esiintyy heidän kotimaassaan laajasti. Kreikkalaisista samoin vastasi 99 prosenttia.

Neljä prosenttia EU-kansalaisista ja alle yksi prosentti suomalaisista arvioi, että heiltä on pyydetty tai heidän on oletettu antavan lahjuksia edelllisen vuoden kuluessa, kyselystä ilmenee.

Eniten ongelmia koetaan Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa. Vähäisimpänä korruptiota pidetään kyselyjen mukaan Suomen lisäksi Tanskassa.

Korjaus 3.2. klo 17.35: Raportin teettäjä on EU-komissio