Hyppää sisältöön

Kuka tietää? – Minne katosivat Liikkuvan poliisin Porschet?

Liikkuva poliisi sai Wihuri-yhtymältä lahjaksi kaksi Porsche 1600 Super –autoa kesällä 1961. ”Näiden autojen pelkkä näkeminen rauhoittaa tuntuvasti liikaa kiirehtiviä automiehiä”, kerrottiin tuolloin Wihurin omassa lehdessä. Mutta mitä autoille tapahtui? Mihin ne joutuivat?

Kuva: Liikkuva poliisi

Liikkuvan poliisin Porschet saivat aikoinaan valtavasti julkisuutta. Nopeat ja kalliit urheiluautot näkyivät uutiskuvissa ja –filmeissä. Liikkuva poliisi otti kaksikosta julkisuusmielessä kaiken irti. Todellisuudessa kalustosta oli tuolloin valtava pula, eikä Porscheillakaan kaikkialle ehtinyt.  

Liikenne Suomessa oli 1960-luvun alussa villiä ja vaarallista. Jo tuolloin onnettomuuksissa kuoli enemmän ihmisiä kuin nykyään, vaikka liikennettä oli vähän. Vuonna 1962 henkilöautokauppa vapautui Suomessa. Nopeusrajoituksia ei vielä maanteillä ollut, mutta Liikkuvaa poliisia kaivattiin ajotapoja kaitsemaan.

Porschet olivat samalla Liikkuvan poliisin Good Will –autoja. Partiomiehet kävivät kylillä liikenneturvallisuutta opettamassa. Kyydissä kulki aina myös muutamia työkaluja ja varabensiiniä tien päällä pulaan joutuneita varten. Sen ajan Liikkuvan poliisin liikennepartiomies osasi paitsi ajaa myös korjata.

”Poliisin pitkäaikeinen haave on nyt toteutunut”

Porscheja odotettiin valtaisalla innolla. Ylipoliisipäällikkö Fjalar V. Jarva antoi ylpeänä haastatteluja autojen luovutuksen yhteydessä maamme lehdistölle. Nopeita Porscheja tarvittiin, sillä kaahaileva kansa oli päässyt liian helposti karkuun.

Jarva luonnehti liikennettä ilman Liikkuvan poliisin valvontaa hullunmyllyksi. Wihuri-yhtymän lehdessä ylipoliisipäällikkö kiitti autoista kauniisti ja toivoi, että ”nämä valkoiset Porschet täyttäisivät ne suuret toiveet, joita niihin poliisipiireissä on kohdistettu”. 

Kuvakaappaus Wihurin Uutiset -lehdestä. Porsche-autojen luovutus tapahtui 19.5.1961 VW-Auto Oy:n Herttonimen korjaamolla Helsingissä. Kuva: Wihuri Group

Liikkuva poliisi lakkautettiin vuoden 2013 lopussa. Nykypoliiseista kukaan ei ehtinyt Porscheilla ajaa.

Vain viisi vuotta valtion palveluksessa

Porsche-autojen kohtalosta on vaikea saada tietoa. Jo 1960-luvulla oli selvää, että 356-mallisia Porscheja ei romuteta kuin äärimmäisissä tapauksissa. Autot olivat kalliita jo tuolloin. Nyt ne vasta kalliita ovatkin.

Wihuri-yhtymä ei lahjoittanut autoja sattumalta. Sen omistama VW-Auto Oy toi tuolloin vielä maahan Volkswageneita. Porschet kuuluivat myös Wihurin listoille, vaikka harvahan Porschea osti. Kukaan nykyistä wihurilaisista ei muista tarkempaa syytä, miksi Porschet päätettiin lahjoittaa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin rekisteröintitilastot eivät näin vanhoja autoja tunne. Sen sijaan Kansallisarkistosta löytyy lisävalaistusta. Toinen autoista rekisterinumerolla BO-4 poistettiin rekisteristä vuonna 1966. Toisesta autosta tietoja ei löytynyt.

Kansallisarkiston mikrokorteista löytyi tieto, että autoista BO-4 on poistettu rekisteristä vuonna 1966. Toisen auton kohtalosta ei löytynyt tietoa. Kuva: Kansallisarkisto

Lisäksi tiedetään, että samaisesta autosta (BO-4) valmistenumerolla 116391 ei löydy enää rekisterimerkintää vuosilta 1975–1988.

Kolarin kautta lunastukseen, puhkiruostuneena puristimeen vai sittenkin onnellisesti eläkkeellä?

BO-4 kesti siis poliisikäytössä vain viisi vuotta. Ehkä sillä ajettiin kolari, ehkä se vain ajettiin loppuun. Sen ajan pelti ei ollut sinkittyä, joten ruostekin vaivasi pahasti.

Valtio-omistajalle poliisin Porschet saattoivat olla vain autoja muiden joukossa. Ehkä ne hävitettiin, kun sen aika tuli. Liikkuvan poliisin jäämistöstä tietoa ei enää löydy.

Autot tai niiden osat saattaisivat olla myös ulkomailla. Nyt autoja ei enää saisi edes viedä. Muinaismuistolaissa on mainittu, että yli 50-vuotiasta autoa ei saa viedä maasta, mikäli ajoneuvo on Suomen historian kannalta merkittävä.

Mutta vieläkö autoista on jotakin jäljellä? Vieläkö jostakin löytyy auton runko valmistenumerolla 116391? Olisi mielenkiintoista tietää, mitä autoille todella tapahtui.   

Jos tiedät, mitä autoille tapahtui, ota yhteyttä toimittajaan sähköpostilla tai twitterissä #ylepoliisiporschet. Palaamme asiaan, kun saamme lisätietoja.