Hyppää sisältöön

Harjoituksista kadonnut rynnäkkökivääri RK-62 on yhä kateissa – Poliisi: ”Erilaisia tutkintatoimenpiteitä on tehty”

Poliisi ei ole saanut selvitettyä Porin prikaatin maastoharjoituksista vuonna 2014 kadonneen rynnäkkökiväärin olinpaikkaa. Puolustusvoimista kerrotaan, että aseita katoaa harvoin.

Rynnäkkökivääri RK-62 Kuva: Puolustusvoimat

Porin prikaatin maastoharjoituksessa Niinisalossa joulukuussa 2014 kadonnut rynnäkkökivääri RK-62 on yhä kateissa, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Teijo Ristola Turun poliisista.

– Rynnäkkökivääri on edelleen kateissa ja poliisi tutkii yhä asiaa. Tietysti, mitä kauemmin menee tapahtuneesta, sitä vaikeampaa selvittäminen on, Ristola kertoo.

Tapausta tutkitaan törkeänä ampuma-aserikoksena ja varkautena. Vanhenemisaika on kymmenen vuotta.

– En voi mennä sisälle esitutkintaan. Erilaisia tutkintatoimenpiteitä on tehty, mutta asia ei ole vielä selvinnyt.

– Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vähemmän se on niin sanotussa aktiivisessa tutkinnassa, Ristola muistuttaa.

Myös Porin prikaatista syys–lokakuun vaihteessa 2014 kadonneet kaksi pimeännäkölaitetta ovat yhä kateissa, Ristola kertoo.

Vihdissä ammuttiin RK-62:lla

Vihdissä ammuttiiin perjantaina poliisia RK-62-rynnäkkökiväärillä. Yksi poliiseista loukkaantui vakavasti ja yksi kuoli rynnäkkökiväärin luotiin.

Keskusrikospoliisi selvittää, miten ampujaksi epäilty 67-vuotias mies sai rynnäkkökiväärin haltuunsa. Epäillyn asunnosta löytyi myös kahdeksan täyttä rynnäkkökiväärin lipasta ja paljon patruunoita. Häneltä on aiemmin peruttu kaikki aseluvat lähestymiskiellon riikkomiseen liittyen. Poliisin mukaan epäilty ampui lopulta itsensä rynnäkkökiväärillä.

Tapauksen tutkinta jatkuu. Poliisi ei ole kertonut, mistä käytetty ase on peräisin.

RK-62 on Suomen Puolustusvoimien yleisesti käyttämä rynnäkkökivääri. Se on taistelijan henkilökohtainen perusase.

Harvinaisia tapauksia

Puolustusvoimien oikeudellisen yksikön lakimies Immo Seppänen kertoo, että aseita katoaa Puolustusvoimilta erittäin harvoin ja tapaukset viedään lähes poikkeuksetta poliisille.

– Pääsääntö on se, että aseen katoamiseen liittyy aina jonkinasteinen rikosepäily. Aseesta on aina pidettävä huolta. Sehän on selvä. Jos ase katoaa, tutkitaan, onko vähintäänkin laiminlyöty huolellisuusvelvoitetta, Seppänen selvittää.

Jos ase on esimerkiksi pudonnut ja löytyy lyhyen ajan kuluessa, tapaus voidaan tutkia myös palvelusrikoksena Puolustusvoimissa.

Seppänen muistaa Porin prikaatista kadonneen aseen lisäksi viime vuosilta vain yhden toisen tapauksen. Siinä pistooli katosi harjoituksissa Karjalan lennostossa kesällä 2014 ja kaksi varusmiestä tuomittiin palvelusrikoksista sakkoihin.