1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Uuden Musiikin Kilpailu

Joku heistä on Suomen euroviisuedustaja – kuuntele Uuden musiikin kilpailun kaikki finaalikappaleet

Uuden musiikin kilpailun UMK:n finalistien joukossa on uusia tulokkaita, kiertuekonkareita, yllättävä ruotsalaisvahvistus ja kykykilpailusta tuttuja kasvoja.

Kuva: Yle

Edellisvuosista poiketen Uuden musiikin kilpailussa ei järjestetä karsintakierroksia. Valintatapaa on muutenkin uudistettu. Voittaja ratkeaa yhdessä yksittäisessä finaalishowssa kymmenen kansainväisen raadin ja yleisön äänten perusteella. Viime vuonna raadit olivat suomalaisia.

Yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan uudenvuodenaatosta alkaen ennakkoon ja suoran finaalishown aikana. Finaali järjestetään 28.1.2017 Espoo Metro Areenalla ja lähetetään TV2:ssa.

Tässä he ovat, UMK17-ehdokkaat, jotka tavoittelevat kilpailun voittoa ja sen myötä paikkaa Suomen edustajana Kiovan Euroviisuissa.

Alva

Alva: Arrows

UMK:n nuorin kilpailija on 16-vuotias Alva Pohjanmaalta, Pännäisiltä. Ruotsinkielisessä muusikkoperheessä kasvanut lukiolainen on käynyt laulutunneilla 11-vuotiaasta lähtien. Alva julkaisi keväällä ensimmäisen oman kappaleensa A Grand Illusion. Tuottaja Arto Ruotsala ja tämän vuoden Euroviisuihin kaksi kappaletta tuottanut Milos Rosas kiinnostuivat Alvasta. Yhteistyöstä syntyi Arrows.

Anni Saikku

Anni Saikku: Reach Out for The Sun

Helsinkiläinen Anni Saikku on 21-vuotias laulaja, jonka alaa ovat pop ja soul. Hän kilpaili Voice of Finlandin kolmannella tuotantokaudella ja kipusi livelähetyksiin asti Elastisen tiimissä. Esiintyminen teki vaikutuksen LCMDF-yhtyeen Mia Kemppaiseen, joka tarjosi biisiään Saikulle. Reach Out For The Sun on Anni Saikun ensimmäinen julkaisu.

Club La Persé

Club La Persé: My Little World

Eksentrinen, muotifriikkien rakastama ja sukupuolirooleilla pöytää pyyhkivä kollektiivi on vaikuttanut Helsingin klubielämässä jo runsaat kymmenen vuotta. Nyt club kidz -ilmiön suomalaispioneerit tavoittelevat UMK-voittoa lontoolaisen idolinsa, Princess Julian kappaleella My Little World. Sen on tuottanut hittinikkari Jaakko "JS16" Salovaara, jonka meriittilistalta löytyvät muun muassa takavuosien jättihitit Sandstorm ja Freestyler.

Emma

Emma: Circle of Light

Neljännen polven muusikko, suomenruotsalainen Emma on Anni Saikun tavoin Voice of Finland -kisasta tuttu. Hän oli mukana laulukilvassa viimeisimmällä, eli viidennellä tuotantokaudella. Tukholmassa asuva kokkolalainen kokosi keväällä ympärilleen joukon musiikin ammattilaisia lauluntekoon. Circle of Light -kappaleen tekijätiimiin kuuluu muun muassa monen hitin takaa löytyvä pariskunta Saara Törmä ja Aku Rannila.

Günther & D'Sanz

Günther & D'Sandz: Love Yourself

Takatukastaan tunnettu ruotsalainen eurodanceartisti Günther on tehtaillut useita maailmanalaajusia hittejä lähtien Ding Dong Songista Samantha Foxin kanssa levytettyyn Touch Me:hen. Nyt hän on lyönyt hynttyyt yhteen porvoolaisen Daniel Sanzin kanssa UMK-duoksi kappaleella Love Yourself. Sanz eteni viime kevään Voice of Finlandissa loppumetreille. Sen jälkeen espanjalaissyntyinen Sanz on muun muassa tehnyt omakustannelevyn.

Knucklebone Oscar &The Shangri-La Rubies

Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies: Caveman

Pitkän linjan rock- ja bluesmuusiikko Knucklebone Oscar on saanut retrohenkiseen Cavemaniin rinnalleen kaksi burleskitähteä, Tinker Bellin ja TurrrcoCherryn. Maailmalla paljon soittohommissa kiertänyt Knucklebone Oscar on tunnettu anarkistisesta esiintymistavastaan, jossa soittimia pahoinpidellään surutta. Hiljattain hän kävi etsimässä bluesin syvintä olemusta Memphisistä. Knucklebone Oscar viettää tänä vuonna 20-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Lauri Yrjölä

Lauri Yrjölä: Helppo Elämä

Kotkalaislähtöinen Lauri Yrjölä on tunnettu tähän asti ennen muuta ammattikitaristina. Hän on soittanut muun muassa Isac Elliotin, Sannin, Jannan ja Antti Tuiskun yhtyeissä. Omia kappaleita miehelle on kuitenkin kertynyt jo parin levyllisen verran. UMK:hon Yrjölä osallistuu Kasperi Kallion tuottamalla kappaleella Helppo Elämä. Se on tänä vuonna UMK:n ainoa suomenkielinen laulu.

My First Band

My First Band: Paradise

Kovana livebändinä tunnettu My First Band on soittanut yhdessä pian 20 vuotta ja julkaissut kolme levyä. UMK-kappale Paradise on ensimmäinen lohkaisu ensi vuonna julkaistavalta neljänneltä albumilta. Albumia työstetään Erinille ja Antti Tuiskulle hittejä tehtailleen Jurek Reunamäen kanssa. Viime vuosina yhtye on tahkonnut Keski-Euroopan lavoja loppuunmyydyllä kiertueella ja Sunrise Avenuen lämmittelijänä. Bändin jäsenistä kolme soitti aikanaan myös PMMP:n riveissä.

Norma John

Norma John: Blackbird

Helsinkiläisystävysten Leenan ja Lassen indiesävytteinen popbändi on toiminut jo vuosia. Kaksikko koki, että nyt on tullut aika ottaa seuraava askel, ja niin eron aiheuttamaa ahdistusta kuvaavasta, elokuvamaisesta Blackbirdistä tuli osa UMK:ta. Bändi on julkaissut aikaisemmin yhdeksän kappaleen demon.

Zühlke

Zühlke: Perfect Villain

Monen kilpakumppaninsa lailla 25-vuotiaalla Catharina Zühlkella on kokemusta kykykilpailusta. Zühlke kipusi vuoden 2013 Idolsissa seitsemän parhaan joukkoon. Vaikka Zühlke oli keikkaillut jo ennen Idolsia, alkoi hän kisan jälkeen tavoitella laulajanuraa todenteolla. Tänä keväänä hän solmi levytyssopimuksen ja julkaisi minialbumin.