DIMI, suomalainen syntetisaattori

Elektronimusiikin pioneeri Erkki Kurenniemi rakensi vuonna 1970 uraauurtavan syntetisaattorin, josta sikisi myös hämmästyttävä, videokameralla ohjattava versio.

Tietolaatikko

DIMI-O:n (tai videourkujen) keskusyksikkö on tv-monitorin alle sijoitettu laite, joka sisältää sähköurut, muistin ja videopiirejä. Näppäimistö on erillinen. Videoliittymän avulla muistin sisältö voidaan nähdä tv-ruudulla. Helpoin tapa käyttää instrumenttia on soittaa sitä urkujen tapaan. Soitettu kuvio tallentuu muistiin ja näkyy ruudulla graafisena nuottimerkintänä. Tallennettua sävelkuviota voidaan muokata eri tavoin: sitä voidaan siirtää tai soittaa takaperin, siihen voidaan lisätä uutta tai se voidaan pyyhkiä pois ja aloittaa alusta. Laitteeseen liitettävän videokameran avulla mikä tahansa esine voidaan muuntaa partituuriksi.
DIMI:n muita muunnoksia olivat DIMI-S ja DIMI-E. DIMI-S eli seksofoni toimi ihon sähköisiä muutoksia rekisteröivien anturien ohjaamana. DIMI-E:hen eli elektroenkefalofoniin oli kytketty elektrodit, jotka reagoivat aivosähkökäyrän muutoksiin.
Oheisen videotallenteen löysi YLEn tv-arkistosta ohjaaja Mika Taanila tehdessään Erkki Kurenniemestä kertovaa elokuvaa The Future is Not What It Used To Be (2002). DIMI-O:n musiikista on näyte myös Taanilan kokoamalla levyllä Erkki Kurenniemi - Äänityksiä/Recordings 1963-1973 (Love 2002).

Erkki Kurenniemi (s. 1941) on suomalaisen elektronimusiikin keskeinen laiterakentaja ja kokeilija. Hän rakensi Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitokselle 60-luvun alussa kokeilustudion, josta muodostui korvaamaton avantgardemusiikin klinikka.

Kurenniemi on myös itse tehnyt musiikkia ja elokuvia. Hän oli tiivisti mukana aikansa taiteellisissa riennoissa, kuten happeningeissa, nykymusiikin konserteissa ja underground-tapahtumissa.

Vuonna 1970 Kurenniemi sai valmiiksi ensimmäisen version DIMI-syntetisaattoristaan (Digital Music Instrument). Laitetta soitettiin koskettelemalla kahdella metallipuikolla päällyksen piirilevyssä olevia kytkentäliuskoja.

Kurenniemi esitteli tätä DIMI-A-malliaan vuonna 1970 Vanhalta yo-talolta radioidussa sähkömusiikin tapahtumassa. Kone esittelee taitojaan soittamalla Ukko Noaa.

Videokameran avulla toimivasta DIMI-O:sta tehtiin vuonna 1971 televisiolle englanninkielinen esittelyfilmi (ks. käännös oheisessa tietolaatikossa). Tanssija Riitta Vainio tuottaa kokeilussa itse musiikkinsa kameran ja videosyntetisaattorin avulla. Filmiä ei syystä tai toisesta koskaan esitetty televisiossa.

Teksti: Jukka Lindfors