Hyppää pääsisältöön

Mindfulness - mitä se on?

Mindfulnessin juuret ovat zen-buddhalaisessa meditaatiossa. Kuva: Ada Pykäläniem

 
Mindfulness on.....

 • tietoisuustaitoja, hyväksyvää tietoista läsnäoloa
 • rentoutus- ja stressinhallintamenetelmä
 • meditointia
 • läsnäoloa
 • taitoa pysähtyä ajattelemaan ja kokemaan ympärillä tapahtuvaa
 • aistien herättelyä
 • hetki itselle, itsensä kuuntelemista
 • ajatusten vapaata vaeltamista
 • omien ajatusten hyväksymistä
 • arvostelemattomuutta
 • rakkauden välittämistä itselle, ja sen jälkeen muille
 • asia, jota voi tehdä missä vaan, milloin vaan, miten kauan tai vähän aikaa vaan.

 

Varsinaista suomenkielistä käännöstä ei sanasta vielä ole, joten yleensä myös Suomessa käytetään tätä englanninkielistä versiota. Muita kuvaavia sanontoja ovat tietoisuustaidot ja hyväksyvä tietoinen läsnäolo. Mindfulnessin juuret ovat zen-buddhalaisessa meditaatiossa, mutta kyseessä ei ole uskonto tai ismi, vaan rentoutus- ja stressinhallintamenetelmä.

Kuulostaa tutulta, ei kai tässä nyt keksitä pyörää uudelleen? Ja vielä kaupitella sitä?

Ennakkoluuloistani huolimatta – tai oikeastaan juuri niiden takia – päätän kokeilla metodia ja soitan asiantuntijalle. Avoimin mielin; jospa tässä päätyisi kokemaan ahaa-elämyksen.

Olla, tässä ja nyt

Ensimmäisenä valmentaja ja mindfulness-ohjaaja Heidi Helander-Hyvönen kysyy mikä erityinen asia minua elämässäni stressaa. Syy kysymykseen on se, että jokainen tapaaminen suunnitellaan yksilöllisesti ja lähtökohtana on miettiä mihin asiaan henkilö kaipaa rauhaa ja helpotusta. Helppo nakki, ilman epäilyksen hiventäkään se on työn, opintojen ja perheen yhteensovittaminen; vuorokaudessa pitäisi olla ainakin 30 tuntia, jotta kaikelle riittäisi aikaa.

Heidi Helander-Hyvönen on valmentanut mindfulnessia ammatikseen neljä vuotta. Hän pitää kursseja ja luentoja yrityksille sekä yhteisöille, ja käypä hänen luonaan myös yksityisasiakkaita. Heidillä itsellään on omakohtaista kokemusta menetelmän toimivuudesta.

- Olin vuosia sitten hyvin stressaantunut omassa elämässäni, niin työssä kuin kotona. Söin terveellisesti ja harrastin erilaista liikuntaa, muun muassa juoksua, neljästi-viidesti viikossa, ja silti lihoin lähes parikymmentä kiloa. Olin niin paineistunut, että se vaikutti voimakkaasti jo aineenvaihduntaani, Heidi kertoo kokemastaan. - Aloin tutkia erilaisia stressiin liittyviä asioita ja löydettyäni mindfulnessin, tuntui kuin olisin tullut kotiin.

Heidiä menetelmä auttoi. Kilotkin lähtivät, kun stressitaso pieneni. Nyökyttelen, kuulostaa aivan loogiselta. Mutta miten mindfulness eroaa tavallisista rentoutus- tai meditaatioharjotteista?  Mikä tekee siitä niin erityisen?

mindfulnessissa tarkoitus on huomata, mitä juuri tässä hetkessä tapahtuu ja mitä omassa päässä liikkuu, arvioimatta ja arvostelematta mitään
- Meditaatiossa pyritään yleensä tyhjentämään mieli. Mutta mindfulnessissa tarkoitus on huomata, mitä juuri tässä hetkessä tapahtuu ja mitä omassa päässä liikkuu, arvioimatta ja arvostelematta mitään, Heidi selittää. – Hyväksytään se, että ajatuksia tulee ja menee eikä väkisin yritetä taistella niitä vastaan. Mindfulness on lempeää, sallivaa ja hyväksyvää.

Helander-Hyvösen luona käy kaikenikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia sekä nais- että miesasiakkaita. Tyypillisesti pohditaan omaa elämää pyöreitä vuosia täyttäessä, mitä on saatu aikaan, ovatko unelmat toteutuneet, mitä on odotettavissa, mitä haluan työltä ja perheeltä ja niin edelleen.

- Yksityisasiakkaita on kahdenlaisia. On niitä, jotka käyvät kerran ja hakevat käytännön ohjeita harjoituksiin, ja teemme sitten yhdessä pari erilaista. Sitten on niitä, jotka haluavat pyrkiä johonkin, löytää vastauksia kysymyksiinsä tai vain saada stressiä hallintaan. He käyvät luonani kahdesta neljään kertaa, yleensä muutaman kuukauden välein.

Kuva: Ada Pykäläniemi

Harjoittelua itsensä mukaan

Heidi kehottaa minua ottamaan ryhdikkään, mutta rennon asennon, ja istumaan sohvalla niin, että jalkapohjat koskettavat kokonaan lattiaa. Saan pari sohvatyynyä selkäni tueksi. Suljen silmät ja kuuntelen vain Heidin rauhallista ja turvallista ääntä.

Hengitä syvään. Anna ilman virrata keuhkoihin omaan tahtiin. Rentouta kasvojen lihakset. Posket... otsa.... niska. Rentouta hartiat... kädet... jalat. Tunne, miltä tuntuu jaloissa, kun ne koskevat lattiaa. Miltä tuntuu sormissa. Tuntuuko jossain kohtaa vartaloa lämpöä... vai tuntuuko viileyttä. Tuntuuko jossain ehkä kipua... voit laittaa kätesi siihen, missä kipua on.

Jatkamme muutaman minuutin. Sitten Heidi pyytää aukaisemaan silmät ja kumauttaa puisella palikalla hennosti pientä, metallista ruukkua. Suloisen kumea sointi jää hetkeksi kaikumaan huoneeseen.

Tunnenko rentoutuneeni? Kyllä. Tunnenko kiireen kadonneen? Kyllä. Tunnenko oloni virkeäksi? Jotakuinkin kyllä. Mindfulness siis toimi.

Mutta olenko jo tehnyt tätä itsekseni? Aamuisin suihkussa olen keskittynyt siihen, miten ensimmäiset vesipisarat lämmittävät kasvoja ja liukuvat pitkin kehoa. Seurannut silmät kiinni miten iho kostuu ympäri kehoa, huokonen kerrallaan ja mukautuu veden lämpötilaan.

- Kyllä, se on juuri sitä läsnäolemisen taitoa, Heidi hymyilee. - Sitä voi tehdä missä vaan, milloin vaan ja juuri sen ajan, mikä tuntuu sopivalta. Esimerkiksi äskeistä harjoitetta voi tehdä minuutin tai vaikka puoli tuntia. Itse en koskaan katso kelloa mindfulnessia tehdessäni.

Astun ulos ovesta, vedän syvään henkeä ja annan keväisen auringon hyväillä poskiani. Olo on suhteellisen tyytyväinen. Uutta ja keskeistä harjoittelussa on se, että annetaan ajatusten tulla ja hyväksytään ne, katsellaan niitä ikään kuin ulkopuolelta. Kokeilemisen arvoista, ehdottomasti. Voi löytää itsestä ajatuksia, joista ei tiennytkään ja oppia antamaan itselleen armoa, hyväksymään itsensä paremmin. Sitä ei koskaan ole liikaa.

Linkit:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Hei. Mindfulness -termin kohdalla on käynyt hienohko käännös"virhe" tämän menetelmän saadessa palstatilaa Suomessa. Mindfulness tarkoittaa 'keeping something in mind', eli yksinkertaisesti muistamista, recollection. Sen muistamista, mikä milläkin hetkellä on tärkeää. Eli kaiken koetun, opitun käyttämistä hyödyksi joka hetkellä ja siis tietoisuutta siitä, mikä on tärkeää.
Ymmärrystä ja tajuamista miten asiat tällä hetkellä ovat ja mikä kannattaa tehdä hyvän voinnin saavuttamiseksi.

Lähettänyt käyttäjä

Siinä mindfulness-sanassa nimen omaan pitääkin olla vain yksi l-kirjain. Suomessa olen monta kertaa nähnyt, että tuo sana on kirjoitettu kahdella ällällä, vaikka vain yksi kuuluu olla. Ihan ilahdutti tällä kertaa, kun oli kerrankin oikein kirjoitettu! :)

Lähettänyt käyttäjä

Huvittavaa tämä maindfulnes-pohdinta. Itse sanaa ruoditaan, että miten se kirjoitetaan ja mitä se tarkoittaa, kuin se olisi jokin ehtymätön viisauden lähde kuten se anglosaksinen maailma, jonka kielestä se on lähtöisin. Oma kielemme pursuu mahdollisuuksia hedelmälliseen ajatteluun tässäkin asiassa. Sen sijaan että käyttäisimme kieltämme ajatteluun, pahoinpitelemme sitä suruttomasti. Ensimmäinen kotimainen kielemme on englanti, ja korkein synti on tehdä virhe sen ääntämisessä tai oikeinkirjoituksessa (jotka molemmat ovat irrationaalisia). Englannin kieli on kansainvälinen kommunikaatioväline, ei ajattelun kulkuväline ulkomaalaisille. Jos taas onnellisuudesta tai elämän eheyttämisestä puhumme, asia on aika selvä. On uskallettava ottaa vastuu itsestä ja muista, myös naapurista ja hänen lapsistaan. Sen sanoivat jo filosofit (Sokrates, Kant, Schopenhauer, Nietzsche, Sartre, Levinas jne.), ja sen osoittavat tutkimustulokset. Onnellisuuden tuotteistaminen onkin sitten aivan toinen asia, ja mahdottomuus.

Lähettänyt käyttäjä

Etusivulla lukee tällä hetkellä "Mindullness", jota harjoitetaan juurikin pohtimalla epäolennaisuuksia. Mindullness on sitä kun ei keskitytä itse asiaan.

Lähettänyt käyttäjä

Lisätietoa mindfulnessista löytyy:
http://www.umassmed.edu/cfm/
https://goamra.org/
http://www.mindfulnet.org/
http://www.mindful.org/
http://www.aleksilitovaara.com/mindfulness

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

 • Aamusydämellä: Elinsiirto pelasti elämän

  Sydämensiirron ja maksansiirron kokeneet kertovat tarinansa

  TV1 sunnuntaina 27.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Elinsiirto pelastaa vuosittain lähes neljänsadan suomalaisen hengen. Sari Männikölle on tehty sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto.

 • Aamusydämellä: Sairaus voitoksi

  Sairautensa voi kääntää voitoksi

  TV1 sunnuntaina 6.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Sairaudestaan huolimatta voi valloittaa vuoren tai väitellä tohtoriksi. Päivi Rissanen ja Noora Västinen ovat kääntäneet sairautensa voitoksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Viisi klassisinta mokaa saunassa - katso kuvat!

  Viisi klassisinta mokaa saunassa - katso kuvat!

  Saunakulttuuri elää jälleen kukoistuskauttaan. Uusia julkisia saunoja perustetaan ja sauna on taas trendikäs asia. KulttuuriCocktail teki kuvasarjan hyvistä saunatavoista pilke silmäkulmassa. Jos haluat herättää pahennusta saunassa - tee näin!

Uusimmat sisällöt - Terveys

 • Kuonon verran edellä – avustajakoira Orvokki tietää milloin emäntä on pulassa

  Avustajakoira helpottaa liikuntavammaisen elämää

  Liikuntarajoitteinen Sanna-Kaisa Patjas sai labradorinnoutaja Orvokin elämäänsä keväällä 2015. Selkäydinvammainen ja harvinaista sidekudostautia ja kipuoireyhtymää sairastava Sanna-Kaisa tarvitsee jatkuvasti myös ihmiskäsien apua, mutta nelijalkainen ystävä antaa uudenlaista vapautta liikkumiseen. Pysyvä selkäydinvamma sitoo Sanna-Kaisa Patjaksen (43) pyörätuoliin.

 • Vapaaehtoistyön palkka on hyvä mieli – ”Tähän jää mukavalla tavalla koukkuun”

  Vapaaehtoistyö - pieni vaiva, suuri apu

  Pari vuotta sitten helsinkiläinen Tuulikki Hakkarainen kuunteli tuttavansa kokemuksia vapaaehtoistyöstä. Kävi ilmi, että aivan Tuulikin naapurustossa sijaitsevan Neuroliiton palvelutalon asukkaille vapaaehtoisten seura olisi enemmän kuin tervetullutta. Tuulikki tutustui taloon, tykästyi tunnelmaan ja huomasi saaneensa koko joukon uusia ystäviä. – Eläkkeellä on enemmän aikaa, sehän on selvä.

 • Diagnoosi: Raskausmyrkytys – "Epävarmuudessa eläminen hirveää"

  Laskettuun aikaan enää kuusi viikkoa!

  Leena Prykäri ja Toni Huhtamella odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan. Raskautta on värittänyt huoli vauvasta, sillä Leenalla todettiin raskausmyrkytys pian raskauden puolivälin jälkeen. Nyt raskausviikkoja on kertynyt jo 34+2, ja Leenan vointi on edelleen hyvä.

 • Mistä löytyvät parhaat polut, uimapaikat ja ulkokuntosalit? Merkitse suosikkipaikkasi kartalle

  Kerro kotipaikkakuntasi ulkoliikunta-alue

  Onko sinulla tiedossa ihana uimapaikka tai loistava maastopyöräilyreitti? Haluaisitko vinkata muillekin hyvästä ulkokuntosalista tai vaellusreitistä? Suomi on täynnä hienoja mahdollisuuksia liikkua luonnossa ja harrastaa liikuntaa ilmaiseksi. Merkitse hyvä ulkoliikuntapaikka karttaan ja kerro löytösi muillekin. Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään!