Hyppää pääsisältöön

Pekka Nieminen muutti ruokavalionsa paleoksi

Pekka Nieminen muutti ruokavalionsa paleoksi. Kuva: Noora Sandgren.

Kun tapaan Pekka Niemisen kahvilassa, hän valitsee listalta raakakakun, josta vielä tarkistaa, ettei se vaan sisällä sokeria (ei, se on makeutettu hunajalla) ja vihreää teetä. Itse otan normiannokseni eli laten ja juustosämpylän. Käy ilmi, että annokseni sisältää kaikkea sitä, mitä Pekka välttää viimeiseen asti: maitotuotteita, viljaa ja sokeria. Nämä ovat hänen mielestään aineita, jotka saattavat sairastuttaa ihmisen. Pekka ei paheksu valintaani, vaan kertoo rauhallisesti omasta ruokafilosofiastaan.

Oikeammin kyse ei ole filosofiasta, vaan Pekan tarkasta ja pitkästä tutkimusmatkasta omaan terveyteensä ja eri ruoka-aineiden vaikutuksesta siihen. Pekka on sairastanut kaksi eri syöpää ja siksikin perehtynyt syvällisesti siihen, millaisia ruokia hänen tulisi syödä vahvistaakseen itseään. Terveellistä elämäntapaa hän haluaa jakaa myös muille Hidasta elämää -sivuston kautta.

Haluan syödä kokonaista, oikeasti ravitsevaa ruokaa, en ruokateollisuuden mahdollisimman halvalla tuottamaa mössöä.
– Olen sitä, mitä minuun imeytyy. Sokeri esimerkiksi on suoraan syöpäkasvaimen ravintoa, joten miksi söisin sitä? Haluan syödä kokonaista, oikeasti ravitsevaa ruokaa, en ruokateollisuuden mahdollisimman halvalla tuottamaa mössöä.

– Miksi ihmiskunta heikkenee koko ajan, miksi syöpä yleistyy koko ajan? Voisiko yksi syy olla huonolaatuisessa ruuassa, jota meille myydään? Ihmiskunnan heikkeneminen on kiihtynyt viimeisen 50 vuoden aikana, kun ruokateollisuus on kasvanut ja siihen liittyen keinotekoiset lajikkeet, tehotuotettu karjatalous, teollinen prosessointi, lisäaineet ja kaiken pakkaaminen myrkylliseen muoviin ovat yleistyneet, Pekka luettelee.

– Meillä Suomessa uskotellaan, että olemme tervettä kansaa ja että ruisleipä ja maito ovat terveyttä ylläpitäviä ruokia. Miksi sitten johdamme monen sairauden esiintyvyydessä? Miksi esimerkiksi osteoporoosista on tullut uusi kansantautimme, vaikka maitoa kulutetaan meillä niin paljon? Pekka kysyy.

Sanojensa vakuudeksi Pekalla on näyttää Eurostatin tilastotieto. Sen mukaan vuonna 2009 syntyvä suomalainen poika elää terveenä keskimäärin 57-vuotiaaksi asti, kun taas samana vuonna syntynyt ruotsalainen ja norjalainen voi nauttia elämästään terveenä yli 70-vuotiaaksi. Tilaston mukaan suomalaiset ovat saksalaisia lukuun ottamatta koko EU-alueen sairainta kansaa.

Alan jo vilkuilla epäluuloisesti sokerilla maustettua latteani ja vehnäistä sämpylääni.

Elämänvoimaa tehosekoittimeen

Aamulla munakas parsakaalilla ja vihersmoothie, jossa on tammenlehtisalaattia, avokadoa, kurkkua, selleriä, spirulina- ja chlorellajauhetta sekä kookosvettä, joskus myös liuotettuja pähkinöitä, siemeniä ja hamppuproteiinia. Lounaaksi etnisen ravintolan annos, vaikkapa paistettua riisiä katkaravuilla ja vihanneksilla. Päivälliseksi juureskeittoa järvikalan tai luomuriistan kanssa ja iltapalana vielä marjasmoothie, jossa nesteenä riisi,- manteli,- tai kookosmaitoa.

Tältä kuulostaa Pekan tyypillisen päivän menu. Mutta eikö tuo tehosekoittimen kanssa touhuilu ole kovin vaivalloista?

– Ei ollenkaan. Olen järjestänyt ainesosat helposti saataville ja heittelen blenderiin eri ruokia olotilan mukaan. Rakastan ruokakaupassa käymistä ja tilaan paljon ruokaa tutuista verkkokaupoista kotimaasta ja ulkomailta.

Ruokakaupassa osaan jo aistia, missä siellä väreilee hyvä energia ja täytän korini sillä. Syön kasvispainotteista paleo-ruokaa.
– Hyvin syöminen on minulle itseeni satsaamista. Kyse on elämänvoimasta. Kuollut, pitkälle jalostettu ruoka ei tuo minulle elinvoimaa. Ruokakaupassa osaan jo aistia, missä siellä väreilee hyvä energia ja täytän korini sillä. Syön kasvispainotteista paleo-ruokaa.

Paleo-ruokavalio noudattelee kivikautisen ihmisen syömisiä: suositaan mahdollisimman alkuperäistä ruokaa, eritoten metsän antimia, kasviksia, riistaa ja kalaa.

– Maanviljelyä on harjoitettu vasta 10 000 vuotta ja täällä pohjoisessa vielä paljon lyhyemmän ajan. Se on ihmisen evoluutiossa lyhyt aika. Silti solutasolla ihmiskeho ei ole muuttunut kivikaudesta mihinkään. Elimistömme ei ole sopeutunut syömään viljoja ja maitotuotteita, Pekka sanoo.

Aikanaan Pekalle käänteentekevä kokemus oli osteopaatti Aki Hovivuoren luento ravinnosta. Hovivuori lainasi Pekalle kirjan Vaaralliset viljat (James&Ron Braly&Hoggan, Rasalas). Kirjan perusviesti on, että viljan sisältämä proteiini, gluteeni, sotkee ihmisen immuniteettijärjestelmän ja lektiini vaurioittaa suolistoa. Suurin osa ihmisen puolustusjärjestelmän soluista sijaitsee juuri suolistossa, joten häiriöt suolistossa aiheuttavat lukemattoman määrän erilaisia oireita tulehduksista psyyken epätasapainoon asti.

– Oma suolistoni oli kroonisesti sekaisin, kunnes aloitin paleoruokavalion. Sen myötä vatsani rauhoittui, mielialojen vaihtelu ja rauhattomuus helpottuivat. Verensokerin heilahtelut tasoittuivat, unenlaatu parani, hormonitoiminta palautui normaaliksi ja kunto alkoi parantua ilman kovaa treenaamista, Pekka listaa nykyisen ruokavalionsa etuja.

Kritiikki porisee netissä

Mitä moninaisimmat vatsavaivat ovat monella poistuneet viljattomuuden myötä. Tieteelliset tutkimukset aiheesta ovat kuitenkin varsin ristiriitaisia.
Pekan tapaamisen innostamana alan tutkailla ravintoasioita netistä. Selviää hyvin nopeasti, että kritiikki maitotuotteita ja viljaa kohtaan poreilee netissä kiivaana. Maidon teollinen käsittely tappaa monen mielestä maidosta kaikki hyödylliset ravintoaineet. Netissä kiistellään myös raakamaidon ominaisuuksista. Gluteeniton ruokavalio ei ole suinkaan monelle mikään laihdutuskeino, vaan terveydellinen valinta. Mitä moninaisimmat vatsavaivat ovat monella poistuneet viljattomuuden myötä. Tieteelliset tutkimukset aiheesta ovat kuitenkin varsin ristiriitaisia.

Yksi mediassa huomiota saanut paleon puolestapuhuja on lääkäri Olli Sovijärvi. Sovijärven mukaan ihmisen kannattaa välttää prosessoitua ruokaa kaikissa muodoissaan: vilja- ja maitotuotteet ovat nimenomaan pitkälle käsiteltyä ruokaa. Hän huomauttaa, että alkuperäiskansoilla, jotka syövät yhä kuten metsästäjä-keräilijät aikoinaan, ei ole havaittu länsimaalaisille tyypillisiä sairauksia. Potilaidensa kautta Sovijärvi sanoo tietävänsä, että monen länsimaissa tyypillisen autoimmuunisairauden (esimerkiksi keliakia, kilpirauhasen vajaatoiminta, MS-tauti, haavainen paksusuolentulehdus) oireet helpottuvat jättämällä viljat ja maito kokonaan pois. Toki autoimmuunisairauksien puhkeamiseen tarvitaan myös geneettinen alttius.

Mikä sitten maidossa on haitallista Sovijärven ja muiden kriitikoiden mielestä? Lehmän maidon kaseiini voi gluteenin lailla vaurioittaa suolistoa. Lehmärodusta riippuen maidossa on joko A1-kaseiinia tai A2-kaseiinia. Sovijärven mukaan tutkimukset viittaavat siihen, että A1-kaseiini on se haitallisempi proteiini ja juuri sitä suomalaisen lehmän tuottama maito sisältää. Kaseiini vapauttaa kehossa tiettyjä peptidejä, jotka pääsevät ohutsuolesta verenkieroon ja joita vastaan elimistö alkaa taistella aiheuttaen erilaisia vatsavaivoja.

Suomessa viralliset ravitsemussuositukset eivät kuitenkaan allekirjoita näitä haittoja vaan kehottavat syömään perinteisen lautasmallin mukaan — ja suosituksissa on vankka sijansa leivällä ja maidolla. Suositusten takana on valtion ravitsemusneuvottelukunta, jonka jäsenet ovat ravitsemusasioita käsittelevien viranomaisten, kuluttaja-, neuvonta-, ja terveydenedistämisjärjestöjen sekä teollisuuden, kaupan ja maatalouden järjestöjen edustajia.

Mutta se sokeri...

Jään mietiskelemään, millainen itsekuri paleo-ruokavaliota noudattavilla täytyykään olla. Miten torjua vaikkapa salmiakinhimo, miten kieltäytyä rapeasta patongista marmeladin kera, miten viettää tulevaa kesää ilman päivittäistä jäätelöannosta? Miten voi elää päivästä toiseen ilman sokeria, ilman ruista ja vehnää, ilman juustoja ja jogurtteja? Esitän vielä Pekalle tämän ihmettelevän kysymykseni.

Kun on päässyt irti sokeri- ja gluteeniriippuvuuksista ja erilaisista aromivahvisteista, niin ei ole mikään ongelma valita vaihtoehto, josta seuraa hyvää oloa pitkäksi aikaa!
– Olen saanut kehoni puhdistumaan niin hyvin, että reagoin nykyään voimakkaasti roskaruokaan. On siis helppo olla syömättä sellaista, josta tulee huono olo. Kun on päässyt irti sokeri- ja gluteeniriippuvuuksista ja erilaisista aromivahvisteista, niin ei ole mikään ongelma valita vaihtoehto, josta seuraa hyvää oloa pitkäksi aikaa! Pekka vastaa.

Meille sokerista vielä "riippuvaisille" hän antaa vinkin:

– Alkuvaiheessa voi esimerkiksi prosessoidun valkoisen sokerin korvata luonnollisilla makeuttajilla kuten hunajalla, kookossokerilla, vaahterasiirapilla, intiaanisokerilla, stevialla jne. Mutta varsin pian sitä huomaa pärjäävänsä ilman mitään makeuttajia. Keinotekoisia makeuttajia kannattaa joka tapauksessa välttää, sillä ne ovat ihmiselle haitallisia.

Pekka Nieminen on Inhimillisen tekijän vieraana 19.4. kello 22.00 TV1:ssä puhumassa syöpäkokemuksistaan.

Mitä mieltä sinä olet ruokavalion vaikutuksesta olotilaasi? Oletko kokeillut esimerkiksi paleo-ruokavaliota ja miten se sinulle sopi?

Linkit:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Paleoliittinen ruokavalio ja lounaaksi riisiä? Ei taida historia olla Pekan vahvinta alaa. Muutenkin ihan hupaisa ratkaisu, siis täysjyväruisleipä on pannassa, mutta etnisen ravintolan basmati/jasmiini-hiilarihöttö ei? Kaikkea sitä kuulee kun vanhaksi elää.

Lähettänyt käyttäjä

On tuo ihan järkevä ruokavalio, karppausruokaa melkeinpä. Sellaista minäkin syön. Pyrin vain syömään niin yksinkertaista ruokaa kuin mahdollista, se on myös helppoa ja halpaa, ekologista syömistä. Niin paljon kotimaista ja läheltä luonnosta ja kaupungista kuin mahdollista. Tehosekoitin on todella hyvä, sillä saa tehtyä melkein kaiken tarpeellisen, melkein kaikesta.
Tuosta maidon valkuaisen laadusta olen lukenut ja se voi pitää paikkansa. Juon joskus silti maitoa tai hapantuotteita ja juustoa. Teen niin paljon sosemehua, että maitoa ei juuri tule juotua. Maitokarja kuitenkin on pitänyt tämän kansan hengissä näillä leveysasteilla.
Leivän gluteenissa voi piillä perää, sen haitoista. Leipä kuten keitetty perunakin ovat vain nopeita hiilihydraatteja, nostavat verensokeria, ihmiselle tulee insuliiniresistenssi ja sitä kautta 2-tyypin diabetes. Ne ovat leivän ja keitetyn perunan suurimmat vaaratekijät suomalaisille.
Diabetesliitto vaan neuvoo virheellisesti diabeetikkoa syömään samaa ruokaa kuin terveetkin, kun vaan muistaa ottaa lääkkeensä. Eli kysymyksessä on lääketeollisuuden kehittämä mainoslause.

Graavikala on todella terveellistä, se tarvtisee hiukkasen suolaa, hienosuolakin käy, jos haluaa pikasuolata.
Kaikkein tärkein on muistaa ottaa joka päivä kalanmaksaöljyä suoraan pullosta, mielellään aamuin illoin, tupla- tai kvartetti-yöiannos ei haittaa mitään, parempi vaan. Siinä on nimittäin rasvahapot suoraan EPA ja DHA-muodossa, missä muodossa ne eivät ole missään kasviöljyssä vaan ainoastaan niiden esiasteena, alfalinoleenihappona (rypsi-, hamppu- ja pellavaöljyssä) ja siitä noin 10 % tai alle muuttuu elimistössä EPA:ksi ja DHA:ksi.

Hunajaa käytän makeuttamiseen, valkoinen sokeri on todellakin ravintoa syöpäsoluille.
Kotimaiset marjat ovat monta kertaa tehokkaampia kuin fruktoosia paljon sisältävät tuontihedelmät.Kaupunkien puistot ovat täynnä mustamarja-aroniaa ja ruusunmarjaa, ne ovat ravintorikkaimmat marjat ja kaiken lisäksi ilmaisia.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan omituista tämä. Miksi olisi fiksua syödä riisiä joka kuljetetaan toiselta puolen maailmaa kuin vaikka perunaa tai ohraa joka tuotetaan täällä?

Lähettänyt käyttäjä

Aivan tuubaa hepun jutut!! "Alkuperäiskansoilla ei havaittu länsimaalaisille tyypillisiä sairauksia"??? Silloin ihmisten kesikmääräinen elinajanodote oli jopa alle 30v ja nyt ihminen elää 100 vuotiaaksi ja kun nyt ihminen tänäpäivänä sairastuu, niin heppu syyttää siitä leipää!! Tämmöstä kaveria on hengenvaarallista kuunnella. Ilman viljelyn aloittamista meitä ei olisi tänä päivänä. Metsästettävä olisi loppunut nopeasti ja ihminen on muuten todistettavasti sopeutunut tähän viljeltyyn ruokavalioon.

Lähettänyt käyttäjä

Mihin perustuu väite, että ihmiskunnan heikentyminen on kiihtynyt viimeisen 50 vuoden aikana? Elinajanodote ainakin jatkaa edelleen kohoamistaan. Onko joku muu mittari jota pitäisi katsoa, jotta voisi todeta ihmiskunnan heikkenevän?

Lähettänyt käyttäjä

Ihmisten ikä on pidentynyt, mutta elämänlaatu eli sairaudet lisääntyneet dramaattisesti. Huonovointisena vaan 100 vuotiaaksi asti, hmm sitä se helvetti taitaa tarkoittaa...
Itse huomasin ns. paleo tyyppiseen ruokavalioon siirtymisellä juuri samoja vaikutuksia kuin kirjoituksessa kehutaan. Varsinkin gluteeni ja maito jotka jätin pois muuttivat minua henkisesti sekä fyysisesti. Maito pois --> limaisuus ja poskiontelo vaivat hävisivät, gluteeni pois --> virkeys taso nousi, voimat lisääntyivät, jaksaminen lisääntyi dramaattisesti, iloisuus lisääntyi, lyhyt pinnani ei ole enää lyhyt, valkoinen peite hävisi kieleltäni?, jatkuvasti vaivanneet pienet flunssat hävisivät, leivän himo katosi, yms..
Elämä on valintoja, jos tunnet itsesi huonovointiseksi, mksi et kokeilisi jotain muuta?
Pelottaako? Tieto luo tuskaa ja silmät kiinni on tietty turvallisempi taistella eteenpäin, vaikka tekisi kipeää...

Lähettänyt käyttäjä

"Paleon parempi olo" Olisikohan nyt kuitenkin niin, että ihmiskehoa ei ole tehty kestämään 100v.+? Iän mukanaan tuomia rappeumasairauksia ei estä Paleot, eikä pöleöt, vai oletko liki 100 vuotias ja sait terveytesi takaisin tuolla ruokavaliolla?

Jos olet laktoosi-intoleraktikko- älä juo maitoa. Jos olet keliaakikko- älä syö viljatuotteita(paitsi kaura). Jos kärsit jostain muusta ruoka-aineallergiasta- vältä noita ruoka-aineita. Noilla ohjeilla pärjää aika pitkälle. Kaikki nämä Paleot, karppaukset ja Pakurikääpäkotkotukset ovat vain muotidieettejä, jotka perustuvat uskomuksiin tutkitun tiedon sijaan.

Lähettänyt käyttäjä

Olen harkinnut lehmänmaidon käytön lopettamista, mutta mietityttää, mistä saan sitten tarpeeksi kalsiumia? Mistä yleensäkään tiedetään, paljonko kalsiumia ihminen todella tarvitsee? Olisin kiitollinen, jos joku paleoruokavaliota noudattava voisi neuvoa.

Lähettänyt käyttäjä

Kun ymmärsin viimein jättää gluteenin pois ruokavaliosta pääsin eroon vuosia vaivanneista vatsakivuista. Ja on todella helppoa olla syömättä sellaista mistä tulee huono olo. Vaivat olivat jo sitä luokkaa, että rajoittivat elämää, erityisesti sosiaalista elämää.

Olen ikuisesti kiitollinen Antti Heikkilän kirjoituksille aiheesta, koska niiden ansiosta ymmärsin kokeilla gluteenin pois jättämistä. Lääkärissäkin jossain vaiheessa kävin mutta verikokeissa ei näkynyt mitään ja lääkäri väitti ärtyneen suolen oireyhtymäksi, joka on kuulema enemmän ominaisuus kuin sairaus. En uskonut ja aloin selvittämään itse mikä mättää.

Lähettänyt käyttäjä

Kalsiumia on aika paljon pähkinöissä, kaalissa, seesaminsiemenissä, soijapavuissa, sienissä, sardiineissa ja kirjolohessa. Monipuolinen ruokavalio on tuossakin asiassa semmonen "kultainen keskitie", jos ei ruuasta saa tarpeeksi kivennäisaineita yms. niin voi tietenkin turvautua apteekin kalsiumtabletteihin. :)

Lähettänyt käyttäjä

Monen vatsa tosiaan kestää basmati- tai jasmiiniriisiä toisin kuin perunaa tai (gluteeni)viljoja. Valitettavasti riisi ei ole lähiruokaa, mutta sen käyttö on kompromissi, jossa saa energiaa edullisesti. Paljon liikkuvalle hiilihydraattien tarve on suurempi.

Lähettänyt käyttäjä

Siantuntija on oikeassa ihmetellessään paloliittisen ruokavalion ja riisin yhdistämistä. Hänen tulisi kuitenkin myös huomata se, että riisi ei sisällä gluteenia ja on siten sopiva vilja henkilölle, joka pyrkii välttämään gluteenia. Ja todellakin, mitä vanhemmiksi eletään, niin sitä enemmän kuullaan, onneksi :)

Lähettänyt käyttäjä

Riisiä ei ole järkevää syödä koska se kuljetetaan meille toiselta puolen maailmaa. Kalaa ei ole järkevää syödä koska kala kerää suunnilleen kaikki mereen joutuvat myrkyt, ja niitähän meidän elämäntavalla sinne joutuu.
Mahdollisimman puhdasta ja konstailematonta ruokaa, kyllä. Liha ei kuulu siihen ollenkaan. Tylsää on jättää leipä ja juusto. Maito maitona, kananmunat ja sokerit voi hyvinkin jättää pois.

Lähettänyt käyttäjä

Ruisleipä on ihanaa ja kahvikin on ihan mahdotonta ilman maitoa!! Mutta hyvinhän nuo elävät esim. Aasiassa ilman molempia. Olemme eläneet vuosikymmeniä vanhojen tutkimustulosten parissa ja nyt on tullut uutta, tutkittua tietoa. Historiassa on paljon esimerkkejä siitä, että uuteen tietoon suhtaudutaan aluksi torjuen. Tilastot kuitenkin osoittavat kiistattomasti, että maissa, joissa noudatetaan ns. länsimaista ruokavaliota elämme kyllä pidempään, mutta sairaina ja lääkittyinä. Jokainen voi pohtia itsekseen mihin uskoo, mutta kukaan ei meistä kuole jättämällä ruokavaliosta leivät ja maidon. Vaihtoehtoja on runsaasti :)

Lähettänyt käyttäjä

Minä ja mieheni molemmat olemme olleet paleoruokavaliolla yli vuoden. Olen huomannut kuinka makeanhimot ovat kadonneet, nivelkivut hävinneet, suolisto-ongelmat poistuneet, energiaa on tullut lisää, astma on hävinnyt jne. Siirtyminen paleoon tapahtui pikkuhiljaa, joten en ole kokenut jääväni mistään paitsi. Ruokavalio on monipuolistunut entisestä todella paljon. Nykyään tulee syötyä erilaisia kasviksia, marjoja, hedelmiä, sisäelimiä, lihoja, kaloja, munia, pähkinöitä, siemeniä, kookosta, quinoaa, riisiä...... Paleo onkin huomattavasti monipuolisempi ruokavalio kuin normaali pullamössöravinto.

Lähettänyt käyttäjä

Olen pikkuhiljaa siirtynyt gluteenittomiin tuotteisiin ja voin todeta niiden auttavan minun vatsaani. Voin syödä joskus pastaa nyt sekä kohta aion juuri tehdä pizzan gluteenittomasta jauhosta. Ei enää kauheata turvotusta ja ilmavaivoja ja muita vatsanväänteitä. Siis minulla ei ole varsinaisesti keliakiaa (testattu), mutta apu löytyi kun hylkäsin muut normiviljat. Myös sokerin käytön olen lopettanut lähes kokonaan, käytän steviaa tai muita makeutuksia esim. luonnonjugurtin kanssa: taatelit, banaani, stevia. Kun saisi apua vielä kolestroliarvojen laskuun ilman noita kamalia lääkkeitä. Seuraavaksi kokeilen luopua kokonaan punaisesta lihasta ja katsoa vaikuttaako se arvoihin. Juustot ja margariinit olen hylännyt yli vuosi sitten.

Lähettänyt käyttäjä

Huvittavaa miten tämä aihe aina aiheuttaa provosoitumista vaikkei Pekkakaan ketään vaatinut mistään luopumaan. Kertoi vain miten on itse saanut olonsa paremmaksi.
Monet ihmiset varmasti pystyvät syömään viljaa ja maitotuotteita ja voivat silti hyvin. Suomessakin on kuitenkin paljon ihmisiä jotka saattaavat saada paleosta paljon helpotusta vaivoihinsa. Eikö asiasta siis kannata kertoa? Tällaisia suosituksia kuitenkin aika harvoin kuulee esimerkiksi lääkäreiltä joiden luokse ihmiset kuitenkin yleensä vaivoineen menevät. Uutta lääkettä vain tiskiin ja pari päälle tasapainottamaan ensimmäisten sivuvaikutuksia.
Itselle viljojen poisjättö ja maitotuotteiden runsas vähentäminen on tuonut niin paljon helpotusta että paluuta entiseen ei ole.

Lähettänyt käyttäjä

Niin, kaikki uskovat mihin haluavat. Se että yksi todistaa että joku tietty asia on auttanut häntä ei tarkoita sitä että se auttaisi naapuria. Mikään ruoka ei sovi kaikille eikä mikään ole yksiselitteisen paha. Viestintää tulisi opetella paljon enemmän. Voi kertoa omista valinnoistaan, mutta sitä todistamista ei kaipaa kukaan. Jos kaverii valittaa turvotusta niin voisi sanoa hänelle että voisi ehkä tarkastella ruokavaloitaan sen sijaan että sanoo että jätä nyt jo pois se maito ja kananmunat. Ehkä hän syo muotivillitysten mukaan paleota tai vähähiilarista eikä voi hyvin. Ehkä juuri hänelle sopisi paremmin maito ja ruisleipä?

Lähettänyt käyttäjä

Kokeilin lääkärin suosituksesta Paleo-ruokavaliota lähinnä kilpirauhassairauden vuoksi. Lääkäri, joka vannoi tämän nimeen, ei ollut endokrinologi, mutta ihan oikea lääkäri kuitenkin. Eipä sopinut minulle. En ole koskaan voinut huonommin, en edes sairauden ollessa pahimmillaan. En luovuttanut heti, vaan jatkoin ruokavaliota muutaman kuukauden. Pakko lopettaa, elimistö ei kestänyt. Kaikki ei sovi kaikille - näitä voi hehkuttaa vaikka kuinka, mutta muistakaa rakkaat ihmiset, että meistä jokainen on erilainen, ja tämä Paleo on kuitenkin ääripään juttuja. Vai onko koko ravitsemustutkimus maailmassa väärässä?
Suurin ongelmani onkin se, etten enää tiedä, ketä uskoa. Niinpä olen päättänyt kokeilemalla katsoa, mikä sopii minulle. Paleo se ei ole.

Lähettänyt käyttäjä

Oleellista yhtälössä on myös se, että kun kuluttamasi eläinproteiinin määrä vähenee, kehosi tarvitseman kalsiumin määrä vähenee myös.
Kas kun eläinproteiinin prosessoiminen verottaa kehon kalsiumvarastoja.
Tästä syystä esim. yhdysvaltalaisen kalsiumsuositus on noin puolet suurempi kuin itä-aasialaisen, jonka ruokavaliossa on huomattavasti paljon vähemmän lihaa, maitotuotteita jne eläinproteiinia.

Lähettänyt käyttäjä

Nimenomaan! Jokainen (keho) on yksilöllinen eikä se, mikä sopii yhdelle, sovi välttämättä kaikille. Tai jos niin olisi, kai jokainen olisi jo ymmärtänyt syödä noin kuin kyseinen haastateltu syö.

Ja ihan vain kuriositeettina. Aika kalliiksi tuollainen ruokavalio tulisi keskiverto suomalaiselle...

Lähettänyt käyttäjä

Voiko huonoon "länsimaiseen" terveyteen vaikuttaa se, että lapsikuolleisuus on niin pieni? Rääpäleet sairastuvat aikuisina? Ja käsitelty ruoka yleensäkin, ei plkästään esim. gluteiini. Syömme paljon, mutta prosessoitu ruoka sisältää vähän hyviä aineksia ja paljon höttöä?

Lähettänyt käyttäjä

Kalsiumin sijaan kannattaa huomioida piin saanti. Piitä on paljon nokkosessa. Pii, magnesium, msm ja c ovat jo luustolle tärkeitä. Kalsiumia saat vaikka kananmunankuorista jos nyt liitua haluaa joku syödä.

Lähettänyt käyttäjä

Aina kun syön jotain johon liittyy vilja niin tunnen vatsan vasemmalla puolella inhottavan tunteen. Tunne tuntuu siltä, kuin ohutsuolessa olisi jääpala jäänyt jumiin ja ei sula lainkaan siis sellainen outo kylmänkatkuinen särky.

Olen useamman vuoden ollut ilman maitotuotteita ja paleota olen noudattanut yli vuoden.

Kaupan sokerimaitosuklaalevystä tulee ilmavaivat. Itsetekemästä raakasuklaasta tulee vain parempi olo, mitä enemmän sitä syö. Makeutan kookospalmusokerilla ja hunajalla.

Korkea verenpaine ja aivosumu lähti viljojen poisjätöllä.

Isäni on syönyt koko ikänsä verenpainelääkkeitä, mutta minä en aio jatkaa samalla tiellä vaan annan ruokavalion parantaa minut ja sen eteen on tehtävä muutoksia ja minulla tämä muutos on siis paleossa pysyminen ja prosessoitujen, raffinoitujen tuotteiden välttäminen.

Gheetä käytän voin sijaan, kun laktoosi ja kaseiini eivät minulle sovi. Kylmäpuristettu neitsytkookosöljyä käytän raakasuklaassa ja paistamisessa.

Käytän lääkinnällisiä sieniä, kuten reishi, cordyceps, chaga (pakurikääpä) ja lions mane. Nämä auttavat arkaa ja ujoa olemaan sosiaalisempi ja näiden avulla jaksaa valvoa tarvittaessa. Paljon terveyshyötyjä joka lähtöön.

Lähettänyt käyttäjä

Aina kun syön jotain johon liittyy vilja niin tunnen vatsan vasemmalla puolella inhottavan tunteen. Tunne tuntuu siltä, kuin ohutsuolessa olisi jääpala jäänyt jumiin ja ei sula lainkaan siis sellainen outo kylmänkatkuinen särky.

Olen useamman vuoden ollut ilman maitotuotteita ja paleota olen noudattanut yli vuoden.

Kaupan sokerimaitosuklaalevystä tulee ilmavaivat. Itsetekemästä raakasuklaasta tulee vain parempi olo, mitä enemmän sitä syö. Makeutan kookospalmusokerilla ja hunajalla.

Korkea verenpaine ja aivosumu lähti viljojen poisjätöllä.

Isäni on syönyt koko ikänsä verenpainelääkkeitä, mutta minä en aio jatkaa samalla tiellä vaan annan ruokavalion parantaa minut ja sen eteen on tehtävä muutoksia ja minulla tämä muutos on siis paleossa pysyminen ja prosessoitujen, raffinoitujen tuotteiden välttäminen.

Gheetä käytän voin sijaan, kun laktoosi ja kaseiini eivät minulle sovi. Kylmäpuristettu neitsytkookosöljyä käytän raakasuklaassa ja paistamisessa.

Käytän lääkinnällisiä sieniä, kuten reishi, cordyceps, chaga (pakurikääpä) ja lions mane. Nämä auttavat arkaa ja ujoa olemaan sosiaalisempi ja näiden avulla jaksaa valvoa tarvittaessa. Paljon terveyshyötyjä joka lähtöön.

Lähettänyt käyttäjä

Esimerkiksi silloin, jos riisi toimii ja peruna&ohra ei. Ei niissä sinänsä mitään vikaa ole, mutta kaikille ne eivät sovi.

Lähettänyt käyttäjä

Ruoasta vouhotetaan??..... Toivottavasti tuo oli trolli. Nimittäin eihän se nyt yhtään tärkeä juttu tietenkään ole, mitä suuhunsa laittaa. Kyllähän sitä voi hyvällä omallatunnolla vedellä niitä prosessoituja tuotteita, joita kauppojen hyllyt notkuvat ja sitten ihmetellä, kun masentaa, vasta reistailee, ajatus reistailee, flunssa vaivaa usein, hiivat jylläävät, iho kuivaa, hiukset lähtee, kynnet ovat heikot ja kiillottomat, iho näyttää zombien peräulokkeelta ja finnejä pukkaa. Puhumattakaan sitten kaiken maailman muista pikkutaudeista ja vaikutuksista kuten hedelmättömyydestä, erilaisista tulehduksista, diabeteksesta, sydänsairauksista, MS-taudista jne jne. Eihän siinä tietty mitään, jos sellaiset ovat pikkuvaivoja :D

Lähettänyt käyttäjä

Ei oo kenellekkään tullut mieleen se, että vois olla kyseessä uuden ruokatrendin esiin nostaminen? Karppaus kun on jo vähän out. Nyt on jo saatava uusia tuulia kuluttajan lautaselle ...

Lähettänyt käyttäjä

Kriittisyys pitää toki näissä asioissa muistaa. Itse olen palannut siihen samaan ruokavalioon jota lapsenakin suurelta osin söin (esimerkiksi raakamaito lähitilalta, samoin lihat ja sisäelimet ja suomalainen kala, suomalaiset marjat mieluiten itse poimittuna, luomujuurekset- ja vihannekset, kotimaiset hedelmät sesonkituotteina, luonnon hunaja..ym) enkä noudata mitään muoti-ilmiöitä. Pois jäi kaikki kaupalliset hapatukset, sokerit ja prosessoidut tuotteet eli suurin osa mitä kaupat myyvät niin innoissaan. Omaa oloa kannattaa kuunnella näissä asioissa, kaikki ei sovi kaikille kuitenkaan.

Lähettänyt käyttäjä

Lopetin lukemisen siihen, kun teollisuusmössön kritisoimisen jälkeen mainittiin riisi- ja mantelimaito. Vähän ristiriitaista, sanoisinko. (ellei sitten itse valmista noita kyseisiä nesteitä)

Lähettänyt käyttäjä

Alkuperäiskansoilla ei tässä nyt tarkoiteta kansoja, jotka ovat eläneet joskus muinoin, vaan ihan nykypäivänä eläviä ihmisiä. Ympäri maailman elää ja asuu edelleen alkuperäiskansoja (länsimaissa toki vähemmän), jotka saattavat elää hyvinkin (paremman sanan puutteessa) alkeellisissa olosuhteissa ja jotka pääosin keräilevät/kalastavat ravintonsa.
Mm. saamelaiset ovat alkuperäiskansa, tietääkseni heidän eliniänodotteensa on korkeampi kuin 30 vuotta..

Lähettänyt käyttäjä

Ei huolta. Lehmän maidon kalsium ei edes imeydy ihmisen suolistossa siten kuin pitäisi. Suurimman osan kalsiumista saa tehokkaammin elävästä ravinnosta.
> 105 kg > 74 kg vain maidon pois jättämisellä. toimii!

Lähettänyt käyttäjä

Olen pitkälti samaa mieltä. Ei pidä kuunnella muuta kuin omaa kehoa. Vaikka kuka väittäisi lihan olevan ihmiselle luontaista ruokaa niin minulle se aiheuttaa pahoja vatsakipuja. En silti juokse huutamassa että liha on epäterveellistä.

Onhan tuossa puolensa. Ei varmasti ole pahaksi välttää sokeria ja lisäaineita. Oman luonnon kasveja ja marjoja kannattaa kunnioittaa. Monet paleot vain julistavat ruokavaliotaan ja silti syövät tehotuotettua lihaa. Eihän se navetassa seisoskeleva antibioottikasvatti ole läheskään sama kuin riista.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä ei ole vouhottamista, koska ei ole ihan sama mitä syö.

On niitä jotka eivät tiedä ja on niitä jotka eivät jaksa välittää tai sitten näitä molempia. He ovat sairaita, ravaavat lääkärissä ja joutuvat vanhoina ehkä kamppailemaan kivuliaan syövän kanssa.

Itse en halua kuulua yllä mainittuun sairaiden ryhmään, koska sairaana elämä ei ole elämää vaan tavallaan kuollutta ja vielä pahempaa.

Tietynlainen ruoka pitää terveenä. Syön mielummin ruokaa, kuin lääkeyhtiöiden kemikaaleja, josta tulee uusia sairauksia niiden käyttäjille ja sivuvaikutukset kaupan päälle.

Lähettänyt käyttäjä

Kunnon paleolautasella voi olla 1/4 osa riistaa/laiduntanutta luomulaatuista lihaa/kalaa/luomukanaa tms. eikä mitään tehotuotettua. Ei tämä ole mitään pihvinjyrsimistä, vaan punainen lihakin on kohtalaisessa tai vähäisessä käytössä. Ja huomattavaa on myös se, että tapetusta eläimestä syödään monipuolisesti kaikenlaista, vrt. tehotuotanto. Tässä on lähinnä kyse yksinkertaisesta ja tiedostavasta syömisestä, oikeasta puhtaasta ruoasta. Eettisyydessä kasvissyöjät joutuvat miettimään ja tiedostamaan valintansa soijantuotannosta lähtien. Itse ostan mieluummin laatua, jota voi syödä vähemmän, ja mieluiten ostan kotimaisilta lähiluomutuottajilta! Kannattaa tutustua aiheeseen tarkemmin tai kokeilla, provosoituminen on aika tyhjäkäyvä vaihtoehto. Hyvä juttu! Ja syövän nujertamisesta hatunnosto!

Lähettänyt käyttäjä

Me fiksut ihmiset osataan syödä monipuolisesti ilman mitään hömppädieettejä. Omaa järkeänsä saa myös käyttää ruoan suhteen.

Lähettänyt käyttäjä

Mulla kävi sama juttu karppaamisen kanssa. Kun kiloja alkoi kertyä niin lainasin äidiltä Heikkilän kirjan ja kokeilin. Maha oli kipeä, ei jaksanut liikkua ja koko ajan oli sellainen olo että rattiinkin voisi nukahtaa koska vaan. Lähinnä kai osittain siksi että kun on lapsesta asti liikkunut ja nyt ei jaksanut sitä tehdä niin veto oli pois.

Nyt olen kokeillut kasvisruokavaliota ja minulla ei ole koskaan ollut parempi olo. Karppaaminen sopi taas äidilleni oikein hyvin. Ei tosiaan ole olemassa yhtä ja oikeaa ruokavaliotyyppiä.

Tuo vertaus pohjoismaalaisiin poikiin oli mielenkiintoinen sillä viljat eivät ole mitenkään vieras juttu Norjassa ja Ruotsissa mutta olisiko ihmiset siellä vähän murheettomampia? Ruoka on vain yksi osa hyvinvointia.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan niin kuin paleoruokailija päättää itse ostaako luomumerkillä lihaa joka seisoo navetassa suurimman osan vuotta ja jota lääkitään antibiooteilla tarpeen tullen niin kasvisruokailija päättää käyttääkö soijaa ja jos käyttää niin minkälaista. Koska miltei 90% soijasta menee lihakarjan ruokintaan niin voin hyvällä omallatunnolla syödä joskus luomusoijatuotteita. Muuten panostan kotimaisiin luomukasviksiin ja marjoihin.

Onneksi kasvissyönti oli minulle paras vaihtoehto koska mulla ei olisi varaa syödä lihaa pelkkänä riistana. Eikä ole muuten suurimmalla osalla maailman väestöäkään joten heidän täytyy vain pysytellä terveinä kasvispainoitteisella sapuskalla, myös viljalla. Hyvin näyttävät onneksi onnistuvan :)

Lähettänyt käyttäjä

Kun viljely aloitettiin niin ihmisen keski-ikä putosi 40%, 33v --> 20v. Kivikauden ihmisen lukemiin ei päästy ennen kuin lääketiede kehittyi ja sairaalat yleistyivät viime vuosisadan alussa. Vielä sata vuotta sitten keski-ikä oli hyvin pitkälti tuota 30-35v luokkaa rikkaissakin maissa. Toisin kuin väität, ihminen EI ole sopeutunut viljeltyyn ruokavalioon eikä mitään viljansietoon liittyvää ole ikinä pystytty näyttämään toteen. Ilman viljelyn aloittamista me kyllä olisimme edelleenkin täällä, todennäköisesti terveempinä ja ainakin meitä olisi niin vähän ettei metsästettävä loppuisi.

Lähettänyt käyttäjä

tähän kommentoisin sen että vilja on myrkkyä... imeskelepä 2min ruisleivän palaa ja on suu kuin tulessa. Mutta tuo maitojuttu arveluttaa... esim. proteiinivalmisteet pitkälti pohjautuvat maidon heraan ja juustolla olen pitänyt kalorit yllä, mutta varmasti perääkin tuossa on mutta viljat ja sokeri pois ehdottomasti.

Lähettänyt käyttäjä

Paleota on harrastettu miljoonia vuosia, aika pitkä muoti kyllä :D taitaa olla niin että vilja on se tuore muotivillitys joka pikkuhiljaa huomataan haitalliseksi ja sen tilalla aletaan kasvattamaan oikeasti terveellisiä vaihtoehtoja. Ei ole mitään järkevää syytä miksi ihmisen pitäisi syödä viljaa tai juoda maitoa. Jos ilman pärjää (kuten keskivertosuomalainen joka voi valita mitä ostaa kaupasta) niin ei ole mitään syytä väkisin "nauttia" näitä sairastuttajia. Itse vedän vielä jonkin verran maitotuotteita mutta vähennän koko ajan, vaikutus on toistaiseksi ollut vain positiivinen. Töissä jaksaa, kotona jaksaa lasten kanssa ja kun lapset menevät nukkumaan niin menen vielä juoksemaan, pyöräilemään tai salille.

Lähettänyt käyttäjä

Ei myöskään mitään käsitystä kemiasta tai biologiasta. Tämä on nimenomaan jotain elämänkatsomusta - tietynlaista uskoa, jota vahvistetaan vain niillä faktoilla, joita halutaan käyttää.

Lähettänyt käyttäjä

Yksineläjä-eläkeläisenä viitsin harvoin tehdä ruokaa, joten korvaan ateriat leivällä. Koska ruis ei sovi, käytän vaaleaa leipää, päälle salaatinlehtiä ja pitkällekypsytettyä juustoa. Juomana sokeroitu musta tee. Hedelmiä syön harvoin samoin vihanneksia. Ei ole ilma- eikä vatsavaivoja. Paino vaan pukkaa nousemaan, sillä hiilarit sitovat nestettä. Jos jonain päivänä en syö paljoakaan leipää, olo helpottuu, koska nestettä alkaa poistua reippaasti. Ei ainakaan toistaiseksi ole sokeritautia eikä verenpainetta, kolesterolista en tiedä. Kyllä silti ehkä pitäisi syödä monipuolisemmin!

Lähettänyt käyttäjä

Näitä ruokauskontoja tulee ja menee. Yhtenä vuonna karpataan, toisena kartetaan gluteenia. Yhteistä näille jutuille taitaa olla se, että ne menevät aika nopsaan ohitse. Mutta upeaa on, jos ihmiset ymmärtävät valkoisen sokerin ja pitkälle jalostettujen, ravintoköyhien ja energiarikkaiden ruokien vaarallisuuden. Meidän perheen ruoka koostuu luonnonjogurtista, piimästä, luomumaidosta, reilusta hiivattomasta ruisleivästä, kotona yksinkertaisista raaka-aineista tehdystä ruoasta, marjoista, keittiönpöydällä kasvatetuista yrteistä ym.... Tälläkin pärjää jo pitkälle! Ei tarvitse jättää gluteenia, eikä maitoa, mutta ärtyneen suolen oireyhtymä, josta olen aikoinani kärsinyt, on lakannut kiusaamasta. Vehnäsämpylällä ja juureen leivotulla ruisleivällä on vissi ero. Kun kulkee kultaista keskitietä, vatsassa tuntuu kevyeltä, suussa maistuu hyvältä ja virtaa ja voimaa riittää!

Lähettänyt käyttäjä

Voisiko joku nyt vihdoin kertoa arvon Pekka Niemiselle, että esimerkiksi hänen tilaamansa kakun hunajasta valtaosa on sokeria (pääasiallisesti glukoosia ja fruktoosia, jotka ovat metabolisia hajoamistuotteita kun kehomme pilkkoo valkoista sokeria eli sakkaroosia), jota hän niin kovasti toitottaa välttävänsä? Luultavasti kakun taikinakin sisältää tärkkelystä, joka on polymerisoitunutta glukoosia eli kyllä hän sitä "syövän ravintoa" näyttää omaan kehoonsa edelleen pumppaavan.

Nieminen mainitsee myös siirapin "luonnollisena" makeutusaineena, mutta siirapin ravintokoostumus on myös valtaosin sokeria, mutta hän ei selvästi jaksa selvittää edes perusfaktoja ennen kuin menee näitä huonosti tiedotettuja mielipiteitään julkisesti päästelemään ulos suusta. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä glukoosi, fruktoosi vai sakkaroosi. Toki hunaja ja siirappi sisältävät vähemmän energiaa (Hunaja 80 % puhtaan sokerin energiasta, siirappi 75 %) mutta nämä eivät loppujen lopuksi muuta sitä tosiasiaa että hunaja-on-sokeria. Samoin siirappi.

Se on jännä juttu, että mitä enemmän nämä amatööriravitsemustieteilijät väittävät ymmärtävänsä oikeanlaisesta ruokavaliosta, sitä huonommin tiedottuneita he ovat biokemiallisista perusasioista. Kuulin esimerkiksi kerran erään paljon suosiota "ravitsemusgurun" ihan tosissaan väittävän, ettei hänen tarvitse syödä proteiineja, koska hän syö ravintoa, joka sisältää entsyymejä ja koska entsyymit koostuvat aminohapoista aivan kuin proteiinit, hänen ei tarvitse kuormittaa omaa kehoaan hajottamalla proteiineja. Harmi vaan, ettei hän ollut vaivautunut avaamaan edes lukion biologiankirjaa, josta hän olisi selvittänyt n. viidessä minuutissa, että myös entsyymit ovat proteiineja.

Tämän siitä saa, kun ihmiset eivät älyllisen laiskuutensa takia jaksa ottaa selvää luonnontieteellisistä perusasioista.

Lähettänyt käyttäjä

Tuohon Nykyisen kasvissyöjän luomumerkkilihakommenttiin sanon sen verran, että tilaan suoraan tilalta, ja tiedän olosuhteet & olen käynyt paikan päällä. Yhden ruhon saa riittämään pitkälle kun ostaa, pakastaa jne. Kalastan myös itse. Mutta yleistys kannattaa aina. Huoh.

Lähettänyt käyttäjä

Erittäin mielenkiintoisia kommentteja.
Yhteistä näille kirjoituksille näyttää olevan se, että ne käsittelevät ns. elintasosairauksia. Viittaukset muinaisiin ruokavalioihin voi jättää omaan arvoonsa. Ainoa huomionarvoinen ajatus on viittauksessa, jossa sanottiin suunnilleen näin, että jos viljelyä ei olisi keksitty, maapallolla olisi ihmiselle tilaa. Ja metsästettävää ruoka-ainesta.
Tottamooses.
Toisen maailmansodan keskitysleirivankien ruokalistaa noudattamalla monet elintasosairaudet todellakin jäivät pois. Sekä Hitlerin että Stalinin johtamissa paratiiseissa.

Lähettänyt käyttäjä

Arvon Antonille!

Älyllisessä ylivertaisuudessasi taisit unohtaa kalorit tai joulet. Ehkä myös kilokalorit ja kilojoulet.
Ne Mäkkärin juustohampparit kun maistuvat hyvältä. Johtuisko vaikka siitä, kun ne sisältävät niitä kaloreita?

Lähettänyt käyttäjä

Ymmärrän, että Ylelläkin pitää olla kaiken maailman lifestyle-osiojuttuja, kun ihmiset niitä haluavat lukea. Olisi kuitenkin tosi kiva saada huuhaa-löpinöiden oheen myös tiukkaa tiedenäkökulmaa aiheesta. Sitähän tämän jampan näkemykset eivät ole, vaikka "tarkan ja pitkän tutkimusmatkan" tulosta ovatkin.

Aihetta sivuavaa tiedettä ulkomaan kielellä esim. täällä:
http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/its-a-part-of-my-paleo-fantasy-its-a-part-of-my-paleo-dream/

Lähettänyt käyttäjä

"Älyllisessä ylivertaisuudessasi taisit unohtaa kalorit tai joulet. Ehkä myös kilokalorit ja kilojoulet.
Ne Mäkkärin juustohampparit kun maistuvat hyvältä. Johtuisko vaikka siitä, kun ne sisältävät niitä kaloreita?"

En nyt oikein ole varma, mitä tarkoitat. En tullut tänne kritisoimaan paleodieettiä, tulin tänne osoittamaan, että artikkelissa haastateltu henkilö ei näytä tietävän kaikesta toitotuksestaan huolimatta edes sitä, että hunaja ja siirappi sisältävät valtaosin sokeria.

Lähettänyt käyttäjä

Itsekkin lihansyöjänä tuntunut joskus toi lihansyönti että se "tuhoaa" maapalloa. Mutta katsokaapas tämä:
http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html
Taitaapi olla pallomme pelastus...

Lähettänyt käyttäjä

Voi pyhä jysäys näiden ruokavaliouskovaisten kanssa. Ymmärrän toisaalta, että nihveltäminen itseä koskevissa asioissa sopii hyvin kulttuuriin, jossa individualismi on kova juttu. Minä ja minun ruokavalioni = hyvin hyvin tärkeä asia. Miten olisi "minä ja ekologinen ruokavalio", koska se koskettaa muitakin kuin minä-ruokailijaa itseään < ympäristövaikutukset.

No niin, sitten siihen varsinaiseen asiaani: "– Olen saanut kehoni puhdistumaan niin hyvin, että reagoin nykyään voimakkaasti roskaruokaan. On siis helppo olla syömättä sellaista, josta tulee huono olo."

Jokainen ihminen, joka poistaa jonkin ruoka-aineen täydellisesti ruokavaliostaan, alkaisi oirehtia ottaessaan ruoan uudelleen kokeiluun. Jos lopetan maidon, lihan, munien, kasvisten (!) syömisen, ei niiden syömisen uudelleenaloittaminen suju ilman alkuoireita. Nämä oireet eivät kerro siitä, että ravinto olisi väärää tai vaihingollista, vaan siitä, että elimistö tarvitsee aikaa muutoksiin olivat ne sitten hyviä tai huonoja!

Lähettänyt käyttäjä

Toimittajalle haluan lausua kiitokset siitä, että hän käyttää haastatellusta etunimeä eikä nykyisin joka paikkaan levinneeseen armeijatyyliin nimitä häntä Niemiseksi.

Perunansyönti muuten ei aiheuta mitään kakkostyypin diabetesta, kyllä siinä on kysymys vähän monimutkaisemmista asioista. Kaloreihin nähden peruna pitää hyvin nälkää ja pitää myös herkut loitompana, joten voisi yhtä hyvin sanoa, että perunansyönti ehkäisee kakkostyypin diabetesta.

Lähettänyt käyttäjä

Kovasti hämmästyin tämän kommentin luettuani: "Mulla kävi sama juttu karppaamisen kanssa --- Maha oli kipeä, ei jaksanut liikkua ja koko ajan oli sellainen olo että rattiinkin voisi nukahtaa koska vaan. Lähinnä kai osittain siksi että kun on lapsesta asti liikkunut ja nyt ei jaksanut sitä tehdä niin veto oli pois. Nyt olen kokeillut kasvisruokavaliota ja minulla ei ole koskaan ollut parempi olo."

Kasvisruokavalio ja karppaaminen - eivät ne ole mitään toistensa vastakohtia.

Lähettänyt käyttäjä

Linkkisi takaa löytyi mahtavampi video. Perusasiat kuntoon.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2PdJFbjWHEU#!

Lähettänyt käyttäjä

Leivättömyys pitää äijän nippanappa leipäJONOSSA. Saatanan lahtarit.
Ja tuohon kysymykseen; kumpi on puu, koivu vai voikukka voisin sanoa, että kysymyksen esittäjä on ääliö. En ede pilkkuja osaa heittää oikeisiin paikkoihin, koska häkellyin.
Minkä värisiä joutsenet ovat yleensä?
Valkeita, valkioita, valkea...
Onko kysymys Suomi-sanasta vai kansainvälisestä Finland -sanasta, tä.
Valtiona Suomi päättyy turmioon polvihousu-hikinaama-Kataisen kera.

Mutta sana Suomi päättyy takaperin lausuttuna ässät - kuten Porin Ässät.

Lähettänyt käyttäjä

Itselläni viljojen (100% ruis ja tietysti joskus vehnää)poisjättö paransi kaikki ruoka-aineallergiat, päänahan ihottuman, rajun kutinan ja hiustenlähdön, masennuksen, suolistovaivat (ummetus ja peräpukamat), verensokerin rajut heittelyt, jatkuva nälkä ja heikotus.

Näihin lääkäri kyllä määräsi kaikenlaisia lääkkeitä viimeisen 30 vuoden aikana.

Keliakiaa ei ole, eikä edes geeniä siihen.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

Mutta jokainen syö ihan mitä haluaa, jos olo on hyvä. Ja vaikka ei olisikaan, niin ei kaikki vaan psyty muuttamaan ruokavaliota.

Lähettänyt käyttäjä

Itselläni viljojen (100% ruis ja tietysti joskus vehnää)poisjättö paransi kaikki ruoka-aineallergiat, päänahan ihottuman, rajun kutinan ja hiustenlähdön, masennuksen, suolistovaivat (ummetus ja peräpukamat), verensokerin rajut heittelyt, jatkuva nälkä ja heikotus.

Näihin lääkäri kyllä määräsi kaikenlaisia lääkkeitä viimeisen 30 vuoden aikana.

Keliakiaa ei ole, eikä edes geeniä siihen.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

Mutta jokainen syö ihan mitä haluaa, jos olo on hyvä. Ja vaikka ei olisikaan, niin ei kaikki vaan psyty muuttamaan ruokavaliota.

Lähettänyt käyttäjä

On harmillista, että yhden syöpäpotilaan tervehtyminen on näinkin raadoillisten kommenttien uhri. Kiitän Pekka Niemistä oman tapauksensa avaamisesta minulle. On hienoa huomata mikä vaikutus ruokavaliolla on ollut hänelle omassa tervehtymisessään.
Me kaikki lukijat voimme katsoa elämäämme ja pohtia mitä olisimme valmiita tekemään oman mahd sairautemme voittamiseksi. Minä olisin valmis tekemään kaikkeni. Jos parantuisin, voisin paremmin ja saisin jatkaa elämääni vaihtamalla ruokavaliotani niin tietenkin sen tekisin.
Ko tapauksessa on yhden ihmisen selvitymistarina.

Lähettänyt käyttäjä

"Jos lopetan maidon, lihan, munien, kasvisten (!) syömisen, ei niiden syömisen uudelleenaloittaminen suju ilman alkuoireita. Nämä oireet eivät kerro siitä, että ravinto olisi väärää tai vaihingollista, vaan siitä, että elimistö tarvitsee aikaa muutoksiin olivat ne sitten hyviä tai huonoja!"

no voihan pyhä jysäys... ja mihinkähän tämän väitteen tiedot perustuvat?

-empä ole itse huomannut lihan, munan, kasvisten syömisen yhteydessä taukojen (pidempienkin) jälkeisen alottamisen aiheuttavan minkäänlaisia vaivoja... mutta vilja kyllä aiheuttaa... ja samoin maito... -että jos olen puolivuotta syömättä tomaatteja (kasvukauden ulkopuolella) niin eipä tule ongelmia... kesällä taas ei syödä kaalikasveja, eikä syksyllä sitten ole ongelmia, ei pieretä eikä väännä, vaikka voimakas kasvi on kyseessä, kun jälleen aloitetaan muutaman kuukauden kestävä kaalin syönti... mutta tuliaisiksi tuodut suomalaiset ruisleivät aiheuttavat jo sen ensimmäisen palankin jälkeen jumalattomat vatsanväänteet... -ja tölkkimaito... jota joskus oikein himoitsin tuliaisena suomesta... valion rasvatonta maitoa... juu, eipä taida tarvita enään sitäkään tuoda tuliaisena tänne...

-että eiköhän se ole jo ihan maalaisjärjellä todettavissa, että elimistösi ei oireille hyville asioille, vaan ainoastaan niille, joita se ei sisäänsä halua!

Lähettänyt käyttäjä

Jos joku todella haluaa ja USKALTAA muuttaa elämänsä ja olla terve ja tuntea olonsa aamusta iltaan energiseksi kuin pieni lapsi leikeissään, niin suosittelen kokeilemaan 30 pvää ilman viljatuotteita, maitotuotteita, sokereita ja alkoholia. Itse pääsin kahdessa viikossa eroon vaikeasta verenpainetaudista. En ole myöskään kuurin jälkeen (kun jatkanut pääosin ko. ruokavaliolla) enää kärsinyt migreeneistä, tulehduksista, allergioista, väsymyksestä, vatsakivuista, turvotuksista, sydänoireista, niskahartiavaivoista, kiertäjäkalvosimentulehduksesta, endometrioosista, ihottumista.
Arvostella saa, mutta uskallatko itse kokeilla edes 30 päivää...
http://whole9life.com/category/whole-30/#

Lähettänyt käyttäjä

" – Miksi ihmiskunta heikkenee koko ajan, miksi syöpä yleistyy koko ajan? Voisiko yksi syy olla huonolaatuisessa ruuassa, jota meille myydään? Ihmiskunnan heikkeneminen on kiihtynyt viimeisen 50 vuoden aikana, kun ruokateollisuus on kasvanut ja siihen liittyen keinotekoiset lajikkeet, tehotuotettu karjatalous, teollinen prosessointi, lisäaineet ja kaiken pakkaaminen myrkylliseen muoviin ovat yleistyneet, Pekka luettelee".
Tuo on totta, mutta elinikä on jostain syystä kuitenkin pidentynyt kymmenillä vuosilla. Johtuneeko ravinnosta vai ns. ravintoon lisätyistä säilöntäaineista, jotka säilövät ihmiskehoakin?

Lähettänyt käyttäjä

tuo on muuten hyvin sanottu että "uskallatko kokeilla?" .. näistä kommenteista paistaa sokeri- ja leipäriippuvaisten säälittävä pelkuruus.

Kaikkea kohtuudella syönti ei todellakaan toimi. Kohtuus viljojen suhteen on että ei syö niitä ollenkaa. Se että täällä ihmetellää että Pekka syö vähä riisiä. Herrajumala, tee "tavikset" mussutatte pullaa joka päivä.

Lähettänyt käyttäjä

Kärsin vuosia epämääräisistä vatsaoireista: turvottelusta, ummetukseksa ja huonovointisuudesta. Lisäksi oli väsymystä palelua ja ärtyneisyyttä ym.
Huomasin, viljojen karttamisen lieventävän oireita, jos suinkin maltoin niin tehdä.
Lääkärissä käynti ja labrakokeet toivat esille kilpirauhasen vajaatoiminnan.
Sain jatkuvan Thyroxin lääkityksen, joka poisti kaikki oireet. Kuitenkin edelleen, lääkityksestä huolimatta, viljatuotteet palauttavat vajaatoiminnan oireet! Riisiä onneksi voin syödä.
(Keliakian mahdollisuus on suljettu pois.)

Lähettänyt käyttäjä

Sitä vaan tässä haluisin teille kaikille sanoa et toi paleo ruokavalio ei oo millään tavalla tieteellisesti todistettu olevan hyväksi ja suurinosa niistä ruuista jota tuo ruokavalio kieltää oli tarjolla meidän esi isillemme. toisinsanoen tässä ruokavaliossa ei ole mitään tieteellistä pohjaa ja kaikki on vaan huonosti perusteltua suoranaista paskaa

Lähettänyt käyttäjä

Päinvastoin, paleo on todistettu joka ruokavaliossa hyväksi. Se on loppuviimein vain luonnollista puhdasta ruokaa ja sitähän kehutaan aina, joka yhteydessä. Tuo nimi paleo tuo vaan mieleen, että se olisi jokin ihme-dieetti.
Maito ei ole puhdasta luonnollista ruokaa ja on kielletty siksi. Se on hyvin pitkälle prosessoitua: separoitua, pästaroitua ja homogenoitua. Kaikkihan kyllä suostuvat kieltämään prosessoidun lihan ja valmisruuat ruokavaliostaan, mutta ei maito tässä suhteessa eroa näistä.
Viljat ovat kielletty tuon gluteenin takia, joka on perusteltua, koska se voi aiheuttaa todistetusti ei-keliaakikollekin vuotavan suolen oireyhtymää ja siitä seuraavia sairauksia. Viljaa puolustetaan usein kuiduilla, jotka nekin saa helposti kasviksista.
Valkoinen sokeri on pitkälle prosessoitua makeutusainetta. Siksi tämä tippuu samaan kategoriaan maidon kanssa, mutta sokerinhan kaikki jo ymmärtävätkin pahaksi lihottajaksi ja tulehduksen aiheuttajaksi. Sokeri luonnollisessa muodossa, kuten hunajassa, sisältää paljon tulehdusta laskevia ravinteita.

Lähettänyt käyttäjä

Joo...te, jotka haluatte popsia lääkkeitä vaivaan kuin vaivaan, niin syökää vaan vilja- ja maitomössöjä mielin määrin jatkossakin.
Itse en tarvi tietoa, että onko ne vaivojen aiheuttajat tieteellisesti tutkittu.
Oma keho kertoo ne asiat varmimmin.
Siis voin hyvin, kun en syö maito- vilja-ja sokerimössöjä, enkä myöskään lääkkeitä.

Lähettänyt käyttäjä

Syön vain kivikautista ruokaa, mutta siinä sivussa vähän myös paistettua riisiä, katkarapuja ja smoothieita.

Vältän kaikkea prosessoitua ruokaa, tai ainakin melkein. Syön kuitenkin riisiä ja mantelimaitoa.

Sokerista kehotan kieltäytymään, mutta ainahan sitä voi syödä siirappia ja hunajaa. Ja miksei intiaanisokeriakin, joka on sokeriruo'osta saatua 99-prosenttista sakkaroosia.

Ihmiskunta on heikentynyt viimeiset 50 vuotta, mutta elinajanodote on kaksinkertaistunut ja kaikissa urheilulajeissa pystytään parempiin suorituksiin kuin 50 vuotta sitten.

Suomalaisten ruokailutottumuksissa täytyy olla jotain vikaa, koska ruotsalaiset elävät terveinä pitempään. Toisaalta molemmissa maissa esimerkiksi kouluruokailussa pyritään noudattamaan hteispohjoismaisia ruoka-ainesuosituksia. Molemmissa maissa syödään lihapullia ja perunamuusia, juodaan maitoa, syödään jogurttia pistellään pullaa massuun.

Suomalaiset syövät enemmän hiilihydraatteja ja pitkälle prosessoituja tuotteita kuin Venäläiset, mutta elävät terveempinä ja kauemmin.

Lähettänyt käyttäjä

Mantelimaito ei vaadi paljon. Kuorettomia/kuorittuja manteleita ja tilkan vettä, blenderi päälle ja avot.

Atoopikot saaneet avun viljattomasta, crohnintautia sairastavat ym ym..

Älkää olko noi himskatin tyhmiä.

lähihoitajana olen nähnyt kuinka vanhuksilla on ruoansulatusvaivoja ym tauteja ja sairauskia, mutta kappas ne jotka gluteenittomia ja monesti myös maidottomia niin eivät syö edes lääkkeitä ja mahat toimii ym. Ja ikää 100 molemminpuolin.

Lähettänyt käyttäjä

Tuolla aikaisemmin väitettiin ihmisen elinajan odotuksen pidentyneen.... totta toinen puoli!
-kun otetaan ennen teollisen vallankumouksen ajan suurimmat tappajat pois sen ajan elinajan odotuksen vuosimäärästä... eli, et kuollut synnytykseen, kulkutauteihin tai, loukkaantumisien aiheuttamiin tulehduksiin.... jotka silloista elinajan odotetta laskivat just tuonne 30v hujakoille, mutta jotka nykylääketiede on tehokkaasti eliminoineet, elit poikkeuksetta 100+ vuotiaaksi ja vielä kaikenlisäksi pönttö loppuun asti kirkkaana... -nykyään odote pyörii siinä 70v molemmilla puolin... ja harvat edes muistavat omaa nimeään ennen loppuaan...

ihmisen metabolistinen evoluutio asuu vielä luolissa, eikä evoluutio laukkaakkaan muun kehityksen kanssa samaa vauhtia, asia joka näkyy monelta unohtuvan... ruuansulatuksemme vasta opettelee käyttämään hyväksi viljeltyä alkuviljaa, jota ei ole enään moniin satoihin vuosiin sille annettu... samoin maidon kanssa... -just yx kaveri hehkutti kuinka hän laktoosi-viallisena nyt nauttii OMAN lehmän maidosta...
itse olen kans karsinut (lähes)kaiken elintarviketeollisuuden suoltamat mössöt... ja itse myös huomaan terveyteni pysyneen hyvänä, vaikka ikää tulee jatkuvasti lisää... 10+vuotta viimeisestä antibioottikuuristakin...

 • Kaksi vanhusta katsoo vanhaa valokuvaa

  Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Niklas Hallman, Hilla Blomberg, Sari Kiiski

  Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aapeli Myllynen, Hilla Blomberg, Anna-Elina Rahikainen

  Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

 • Timo Akkala, Hilla Blomberg, Sari Männikkö

  Aamusydämellä: Elinsiirto pelasti elämän

  Sydämensiirron ja maksansiirron kokeneet kertovat tarinansa

  TV1 sunnuntaina 27.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Elinsiirto pelastaa vuosittain lähes neljänsadan suomalaisen hengen. Sari Männikölle on tehty sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

Uusimmat sisällöt - Terveys

 • Miehen käsi tatuaoidulla olkapäällä.

  Itsehieronnalla eroon lihasjumeista

  Hiero- rentoudu

  Kärsitkö niskajumista, hiirikädestä tai huimauksesta? Liikkumattomuus ja liiallinen istuminen aiheuttavat lihasten jäykistymistä ja huonontavat niiden toimivuutta. Kehon liikkuvuutta voi lisätä ja lihaksia rentouttaa myös omin voimin, itsehieronnalla. Tuloksena on rennompi ja terveempi keho.

 • Punaiset pikkuhousut valkoisella pohjalla. Kuvan oikeassa reunassa teksti:"Nainen on kokonaisuus. Ongelmat tai muutokset kuukautiskierrossa ja -vuodossa voivat olla tärkeä viesti tai vihje gynekologisten sairauksien lisäksi muista ongelmista."

  Nainen, tiedä nämä 10 faktaa kuukautisista!

  Mitä jokaisen naisen tulisi tietää kuukautisista?

  Kerran kuussa, yhden viikon ajan, noin 40 vuotta – kuukautiset kulkevat naisen mukana elämän joka kiemuroissa. Kuukautiset ovat hyvin yksilölliset. Osalle naisista helpot ja huomaamattomat, suurimmalle osalle jonkinlaista oireilua aiheuttavat. Joskus kuukautiset kuitenkin aiheuttavat oireita ja arkea hallitsevaa haittaa, jotka on syytä tutkia perusteellisemmin. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen kertoo faktat, jotka jokaisen naisen tulisi kuukautisista tietää.

 • Nainen mietiskelee kevätsäässä kalliolla.

  Puolen minuutin keskittyminen riittää - mielenrauhaa voi treenata

  Dunderfelt: Koko kansan psykotreenit

  Jumittavatko ajatuksesi vanhassa, vaikka pitäisi jo suunnata uuteen? Etsitkö rauhaa, mutta haluaisit silti olla energinen? Psykologi Tony Dunderfeltin kehittämä harjoitus auttaa mieltä rentoutumaan. Elämänasenteella on ratkaiseva merkitys siihen, miten me voimme. Dunderfeltin mukaan ihminen voi treenata mieltään ottamaan iisimmin ja ajattelemaan positiivisemmin.

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."