Hyppää pääsisältöön

Työpaikkakiusattu saa harvoin apua

Yli 140 000 suomalaista kärsii työpaikkakiusaamisesta.
Yli 140 000 suomalaista kärsii työpaikkakiusaamisesta. Yli 140 000 suomalaista kärsii työpaikkakiusaamisesta. Kuva: MOT, Yle tyhjä huone,työpaikkakiusaaminen,yksinäisyys

Vuosittain noin 140 000 työntekijää kokee kärsivänsä työpaikkakiusaamisesta. Silti viranomaiskäsittelyyn tapauksia päätyy vain nelisensataa. Vieläkin harvempi johtaa siihen, että viranomaiset patistavat työnantajia ryhtymään toimenpiteisiin.

Kiusaamisesta on puhuttu parikymmentä vuotta, ja useilla työpaikoilla on ohjeet siitä, miten häirintään tulisi puuttua. Silti kiusaamistapausten määrä on pysynyt ennallaan.

Työturvallisuuslaissa puhutaan häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta. Jos pitkään jatkuneesta kiusaamisesta on vaaraa terveydelle, puhutaan jo työturvallisuusrikoksesta.

Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja puuttuu työpaikkakiusaamiseen ja pyrkii sen lopettamaan. Jos asian käsittely työpaikalla on puutteellista, työntekijä voi tehdä valvontapyynnön aluehallintoviraston työsuojeluun eli Aviin. Avi voi antaa asiassa lausunnon ja ohjata asian eteenpäin, mutta sen omat valtuudet puuttua tilanteeseen ovat vähäiset.

Silloin ei ole enää voittajia, kun poliisi, oikeuslaitos ja syyttäjä näitä käsittelee

Pahimmillaan kisaaminen ja työpaikan muut ristiriidat johtavat työsuhteen purkamiseen. Jos asia ei etene työpaikkakiusaamistapauksena, oikeusteitse voi yrittää hakea hyvitystä esimerkiksi irtisanomisen laittomuuteen vedoten.

"Kun se poliisille tulee, niin se on jatkunut jo pitkään ja muuttunut entistä vaikeammaksi. Silloin ei ole enää voittajia, kun poliisi, oikeuslaitos ja syyttäjä näitä käsittelee”, kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) sanoo.

Asiantuntijoiden mielestä ristiriidat pitäisi kyetä käsittelemään työpaikoilla mahdollisimman varhain. ”Esimiehiltä puuttuu osaamista. Esimiehiä pitäisi kouluttaa käsittelemään työpaikkakiusaamistapauksia”, työterveyslaitoksen työ- ja organisaatiopsykologi Maarit Vartia sanoo.

Haastateltavat

  • Meri Valkama
  • Kristian Brotherus
  • Tiina Keskimäki
  • Seppo Koskinen, työoikeuden professori Turun yliopisto
  • Eerik Tarnaala, ylitarkastaja, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
  • Ismo Saario, henkilöstön kehittämispäällikkö Turun yliopisto
  • Maarit Vartia, työ- ja organisaatiopsykologi Työterveyslaitos
  • Kari Tolvanen, kansanedustaja (kok.)

Linkkejä

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Työpaikkaiusaaminen, olipa se sitten työsyrjintää tai terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttavaa epäasiallista kohtelua, ovat perustuslain 21 §:n tarkoittamia oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia asioita (hallintoasioita), joiden selvittämisessä ja ratkaisemisessa pitää soveltaa hallintolakia.

Jos hallintoasian ratkaiseminen edellyttää tarkastusta työpaikalla, se tapahtuu hallintolain 39 §:n nojalla. Tuollaisessa tapauksessa tarkastuskertomuksella ei ratkaista asiaa, vaan se on osa hallintopäätöksen perusteita.

Jos, työsuojeluviranomainen toteaa, että työnantaja tai tämän edustaja ei ole noudattanut työturvallisuusmääräyksiä, työsuojeluviranomaisen pitäisi hallintopäätöksellä velvoittaa työnantajataho noudattamaan lakia. Se on nopea tapa vaikuttaa epäkohtaan, mutta työnantajan palaaminen lain oikealle puolelle ei suinkaan poista jo tapahtunutta rikosta. Tietenkin on myös tehtävä ilmoitus poliisille esitutkintaa varten (valvontalain 50.1 §). Hallintolain 67 §:n mukaan viranomainen - siis myös työsuojeluviranomainen - voi tehostaa antamaansa kieltoa, velvoitetta tai vaatimusta uhkasakolla.

En ole kuitenkaan kuullut, että työsuojeluviranomainen olisi käyttänyt tuota lain suomaa mahdollisuutta puuttua työpaikkakiusaamiseen.

Lähettänyt käyttäjä

Työpaikallaan henkisesti pahoinpidellyn ihmisen on lähes mahdotonta saada asiansa puolueettomaan oikeuskäsittelyyn.

Aiheesta on ansioituneesti kirjoittanut mm. emeritusprofessori Jyrki Virolainen blogissaan: http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/2012/11/674-kun-oikeus-tuomioistuinkasittelyyn.html

Lähettänyt käyttäjä

Esimiehillä on työnjohto-oikeus ja tulkintaoikeus. Se, miten jakaa töitä, ei ole kiusaamista ainakaan toimitusjohtajan oman esimiehen, hallituksen pj:n mielestä. Hän jopa kehottaa kiusatuksi tullutta työntekijää lähtemään työpaikasta pois, jos siellä ei ole hyvä olla. Toimitusjohtajan operatiivisiin tehtäviin kuuluu työnjohto ja organisointi työpaikalla. Samaten toimitusjohtaja "juovuspäissään" kehottaa vanhempia työntekijöitä lähtemään pois yrityksestä jos siellä on niin paha olla. Sama toimitusjohtaja kertoo, ettei vanhoja (?) oteta enää töihin. Ne kun lähtee muutenkin kohta eläkkeelle,... Työkaverit on "voideltu" niin hyvin ,ettei heistä kukaan uskalla / tahdo kiusattua tukea.Saattaa itsekin joutua tuolle samalle listalle, jos ei ole toimitusjohtajan kaveri. Mustamaalaaminen ja juoruilu selän takana on ollut arkipäivää jo usean vuoden ajan.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvinvointia edustava yhdistys Varsinais-Suomessa vetosivat työnjohto-oikeuteen ja väittivät kiusaamisen olevan keksittyä. Sain itselleni vainoajan, joka oikeutti toimensa esimiehen hyväksymisellä. Esimies valehteli surutta ja jakeli oman mieltymyksensä mukaan potkuja. Kukaan hallituksesta ei puuttunut mitenkään asiaan. Yhditys valehteli, ettei heillä ole työsuojeluvaltuutettua, jota pyysin puolueettomaksi tahoksi. Vuosia kestänyttä arkipäivää ja kiusatut ovat joutuneet vaihtamaan työpaikkaa. Sama esimies siellä toimii yhä, kahvitellen ystävänsä toiminnanjohtajan kanssa.

Lähettänyt käyttäjä

Liian moni työpaikkakiusattu lähtee hakemaan anteeksipyyntöä ja kiusaamisen tunnustamista oikeudesta vaikka sitä ei sieltä tule koskaan saamaan. Jotkut käyttävät kiusaamista keppihevosena satojen tuhansien korvausten hakemiseen. Kiusaamisen todistaminen oikeudessa on lähes mahdoton tehtävä ja siksi moni oikeuteen rynnännyt kiusattu saa sieltä ainoastaan ison kymmenien tai satojen tuhasien laskun. Viimeisimpänä ilmeisesti tässäkin ohjelmassa esiintyvä Keskimäki joka hävisi irtisanomisjuttunsa käräjäoikeudessa 3-0 ja sai maksettavaa 40 tuhatta. Seuraava etappi on hovioikeus jossa lasku tulee hyvin todennäkäisesti tuplaantumaan. Asiaa eivät ole auttaneet kymmenet valitukset tai rikosilmoituksetkaan. Joskus kiusatun olisi järkevämpää jättää valitukset ja rikosilmoitukset tekemättä sekä oikeudenkäynnit käymättä koska tämä ralli aiheuttaa suurempaa vahinkoa terveydelle kuin itse kiusaaminen.

Lähettänyt käyttäjä

Olen yksi MOT:n ohjelmaan haastatelluista. Lisää työpaikkakiusaamistapauksestani täällä:

Työpaikkakiusaaminen ja henkinen väkivalta
http://keskustelu.suomi24.fi/node/11807869

Lähettänyt käyttäjä

työskentelen paikassa jossa olen epäasiallisen käytöksen kohteena ...ja se on se esimies joka kiusaa,tarkoitukseni on mitä pikimiten irtisanoutua työstä sillä en ansaitse tälläistä kohtelua...eli jos haluan elää ja voida hyvin ei muuta keinoa ole....Miten saamme nämä ihmiset kuriin?Ammattiliitossa vain pompotellaan viranomaiselta toiselle ja kukaan ei todella auta kun sitä apua tarvitsee.Jäsenmaksut kyllä kelpaa mutta pelin pitää olla jo todella rumaa ennenkuin puututaan.

Lähettänyt käyttäjä

Se ei pidä paikkaansa,etteikö Avillä olisi valtuuksia hoitaa näitä tapauksia tehokkaasti mutta kun se ei oikeasti välitä,koska heitä ei kiinnosta. Avi:a kiinnostaa ainoastaan se,että miten pääsee helpoimmalla.

Lähettänyt käyttäjä

Kun kiusaajana on talon ylin johtaja, ei apua saa mistään. Kukaan ei uskalla auttaa, kun tietää, että itsekin joutuu kiusattavien listalle. Onneksi se kaikki on nyt ohi, joskaan siitä asiasta ei koskaan pääse yli.

Lähettänyt käyttäjä

Vaikka Keskimäki väittää häntä kiusatun työssään oli työsuojelutarkastaja, poliisi ja käräjäoikeus varsin toista mieltä. Lainaus Keskimäen itse nettiin postaamastaan tuomiosta:
"Sivu 23, toinen kappale: "Edellä kerrotun perusteella käräjäoikeus katsoo, että Keskimäen kiusaamiseksi kokemat seikat ovat suurelta osin johtuneet Keskimäen ja Kalevan välisistä kireistä henkilösuhteista ja erimielisyydestä siitä, mitä Keskimäen työtehtäviin on kuulunut. Loviisan kaupungin työsuojeluorganisaatio on suhtautunut Keskimäen kokemaan kiusaamiseen vakavasti ja asianmukaisesti. Käräjäoikeudella ei näin ollen ole aihetta arvioida Keskimäen kohtelua tai Loviisan kaupungin toimenpiteitä toisin kuin aluehallintovirasto tai poliisi ovat selvityksissään arvioineet."

Lähettänyt käyttäjä

Nykyajan työelämässä vallitsee jyräävä tyyli joka ei ota huomioon ihmistä, työntekijä on vaan pelinappula joka palvelee firman etua. Se ei ole tervettä työelämää. Työ on ihmistä varten, ei niinpäin että ihminen on työtä varten. Arvot, merkitykset ja tarkoitukset on sivuutettu. Kun niin toimitaan, niin ei voi odottaakaan työelämän olevan terveellä pohjalla. Se altistaa epäterveelle kilpailulle, eriarvoiselle kohtelulle yms. Olen kokenut työpaikkakiusaamisen ja lähes kaiken siihen liittyvän. Poliisille vein asiaa, AVI:lle myös. Kummastakaan ei ole tähän mennessä ollut apua. Ammattiliittokin on aika etäällä tämän asian suhteen. Useimmat instansit jättävät kiusatun yksin taistelemaan. Pahinta on jos nämä instansit menevät tukemaan kiusaavaa tahoa. Myös työterveyshuolto on aika tietämätön koko ilmiöstä vaikka esim. työterveyslaitoksen nettisivuilta löytyy ohjeita ja neuvoja asiasta. Ilmiö on jo niin suuri Suomessa, että siihen olisi puututtava pikaisesti. Häpeä, että tuollaisen ilmiön annetaan pilata työelämää. Ja niitä pilaajia eivät ole ne, jotka tuovat tuollaisen kiusallisen ilmiön julki vaan ne jotka ovat piittamattomia työelämän säännöistä. Työelämän ovat valtaamassa ylikävelijät saaden aikaan ikävää jälkeä 'isoilla' kalosseillaan.

Lähettänyt käyttäjä

Iloisena otin vastaan -90 -luvun laman jälkeen valtion vieran. Olin varma että ammattitaitoni oli hyvä, koska itse pääjohtaja kehui töitäni ja ideoitani, mutta lähiesimies, narsisti nainen, hän oli osastopäällikkönä esimieheni, kiusasi 18 vuotta 3 kuukautta. Koko tämän ajanjakson aikana hän ei nostanut palkkaani, vaikka mm. vahtimestarit menivät 8 palkkaluokalla minut ohitse, että lopulta olin talon pienimmällä palkalla. Osastopäällikkö syyllistyi työpaikallamme aviorikokseen, jonka heikko pääjohtaja (hän oli Helsingissä) painoi villasella koko asian, ja hiljensi median yhdellä ainoalla tiedottamiskirjeellään. Asia jäi täysin selvittämättä. Narsisti johtaja jatkaa edelleen erittäin korkealla palkkalla, juuri viime hetkellä saadulla muutaman tonnin palkankorotuksella. Hänen esimies, eli virastomme pääjohtaja siirrettiin ennenaikaiselle eläkkeelle. Minä sanouduin itse irti palveluksesta. Virastoajasta jäi lähtemättömät vaivat joita kannan elämässäni lopunelämääni.
Kiitos teille kun nostattu näitä tabu-asia-ohjelmia pinnalle. Ette usko mitä kaikkea virastoissa tapahtuu??

Lähettänyt käyttäjä

Miten eri työsuojelusta vastuulliset tahot, AVI ja oikeusasteet, mahtavat suhtautua kiusaamistilanteista/epäasiallisen kohtelun tilanteista oleviin tallenteisiin?

Kiinnostaako näitä tahoja se, että esitetyistä tilanteista on vedenpitävät todisteet?

Entä RAY rahoittajana? Onko joku kuullut, että RAY olisi joskus ollut kiinnostunut rahoittamiensa tahojen toimintatavoista? Tätä asiaa voisivat mielestäni tutkivat journalistit selvittää. Tuella toimivat yhdistyksethän voivat toimia, kuin siat pellossa. Henkilöstön sairauspoissaoloistakaan ei tuen piirissä oleville yhdistyksille ole muuta kuin hyötyä. Niiden rahoitus tai "tuloksentekokyky" ei pienene senttiäkään, mutta tämän päälle yhdistykset kuittaavat KELA:lta sairauspoissaoloista rahalliset hyvitykset itselleen.

Lähettänyt käyttäjä

Yleisin ongelma henkisen väkivallan selvittämisessä on asian yksipuolinen käsitteleminen ja kohteen mielenterveyden kyseenalaistaminen, jolloin vain kiusaaja pääsee kertomaan tapahtumista.

Toinen ongelma on esimiesten, työsuojeluvaltuutettujen, luottamusmiesten ammattitaidottomuus ja tiedon puute asian selvittämiseen, vaikka selvityksessä voisi käyttää apuna työterveyshuollon ammattilaisia.

Sivustollemme ja facebook-ryhmäämme kirjoittavilla ihmisillä on monesti huonoja kokemuksia henkisen väkivallan tilanteiden selvittämisestä, liian usein kohdetta ja tilannetta on mitätöity kaikkien selvitykseen osallistuneiden tahojen osalta.

Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueiden ongelmana ovat liian vähäiset resurssit, jolloin asioiden selvittäminen viivästyy tai lopetetaan kokonaan kuten liian usein käy. Monet työnantajat viittaavat kintaalla työsuojelun ohjeistuksille ja kun asiasta ei enää kuulu mitään, työsuojelu olettaa, että asia on hoidettu kuntoon työpaikalla.

Toisena työsuojelun ongelmana on tapausten vähäinen vieminen poliisille. Työsuojelu siirsi poliisin tutkintaan 2006-2010 tulleista häirintää koskevista 1500 ilmoituksesta 7kpl -> n.0.5%, kun samaan aikaan työsyrjinnästä on siirretty poliisille 539kpl -> 137kpl, n.26% ja lisäksi työsyrjinnän osalta on tehty vihjetietoihin perustuvia tarkastuksia 230 kpl vuonna 2010.

Häirintää koskevista vihjetietoihin perustuvista tarkastuksista ei ole tietoa.

Voimme vaikuttaa tuomalla esiin tietoa tapauksista, työnantajien ja viranomaisten toimintavoista, sekä ehdottaa muutoksia. Sivustomme tekee jatkuvasti rakentavaa yhteistyötä eri viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa henkisen väkivallan vähentämiseksi Suomalaisilta työpaikoilta.

Asiat olisivat korjattavissa muuttamalla häirintää koskevaa lainsäädäntöä enemmän työnantajaa velvoittavaksi, nyt lain muoto on liian ympäripyöreä ja mikä tahansa pidetty palaveri riittää täyttämään lain vaatiman tilanteeseen puuttumisen. Myös työsuojelu ja työterveyshuolto tarvitsevat lisää resursseja ja asiantuntijoita henkisen väkivallan tapausten hoitamiseen.

Lisää tietoa henkisestä väkivallasta työpaikoilla löytyy sivustolta:
www.tyopaikkakiusatut.net

Lähettänyt käyttäjä

Kunnallisella alalla kaikkialla toimii oikea mätäpesäke kiusaamisessa. Ei kuntien palveluksessa olevilla ole muuta ajankulua kuin kiusata kaveri eläkkeelle ennenaikojaan. Eikä auta valittaminen ylemmille viranhaltijoille, koska hyvä/pahaveliverkosto on aina kiusaajan suojelijana. Vieläpä kiusaajasta esitetyt vedenpitävät todisteet kumotaan ivallisella naurulla. Katainen on vaatimassa työurien pidentämisiä, mutta ennenkuin siihen päästään pitäisi maan hallituksen luoda lait, että työpaikkakiusaaminen saadaan loppumaan kokonaan.

Lähettänyt käyttäjä

Olen itse kokenut miten eteläisen pienen paikkakunnan suurimman työnantajan tj pystyi kiusaamisellaan muuttamaan koko talon ilmapiirin. Tj valitsi ketä suosi ja kun hänellä on heikko itsetunto niin mielistelijöillä ja jees ihmisillä on ollut helppoa edetä vaikka ammattitaito ei sitä edellyttäisikään. Koko talon henki muuttui kyräileväksi, eikä kukaan uskaltanut sanoa omia mielipiteitään, jos ne poikkesivat tj:n mielipiteistä. Järjestettiin YT neuvottelut, joiden päätteeksi irtisanottiin talon ammattitaitoisimmat henkilöt, kun heillä oli myös omia näkökulmia. Nyt ollaan siinä että töitä jää tekemättä kun niitä ei toiset osaa tehdä, virheitä tulee. Hallitus on hiljaa ja nostaa palkkioita!!

Lähettänyt käyttäjä

Terveiset työpaikkakiusaajille ATJJMV

--------------------------------------------------------------------------------

TYÖPAIKKAKIUSATTU
Työpaikkakiusaus vie elämän ilon ei jaksa enään mitään, jatkuva paha olo, ei ole aloitekykyä aloittaa mitään, ei jaksa nousta aamulla ylös, ei pysty nukkumaan, kun näkee painajaisia kiusaajista, itkee…on kuin elävältä murhattu, ei ole enään mitään…ei jaksa enään…ei ole enään mitään menetettävää…
Levitellään perättömiä, aiheettomia, keksittyjä juoruja, levitellään laittomasti työntekijöiden sairauslomatietoja, leimataan mielisairaaksi, mustamaalataan, nöyrytetään, nujerretaan, alistetaan, vähätellään, aliarvioidaan, mitätöidään, huudetaan, käskytetään, pompotellaan, suljetaan työyhteisöstä, ei kuunnella, ei keskustella, heittäydytään puhumattomaksi, jopa suljetaan peittäen käsillä korvat, pyöritellään sormia korvien ympärillä, kohdellaan epätasa-arvoisesti verrattuna muihin työkavereihin, ei informoida, ei oteta mukaan yhteisiin työn suunnittelupalavereihin, ei anneta työasioista tietoja, ei tiedoteta, ei muisteta kutsua yhteisiin työpalavereihin tai peruutetaan ne yht´äkkiä eikä peruutuksista ilmoiteta, käännetään kaikki työpuhelut pois ja viedään puhelimet pois, suljetaan pois työyhteisöstä, ei anneta töitä ja otetaan pois kaikki työtehtävät vähitellen. Pomojen kaverit saavat ensin valita vuosilomat, kiusatulle määrätään mitä jäljelle jää, siinä sitten valitset. Jos kiusaajat, esimiehet ja ylemmät esimiehet ovat kavereita “kuppikuntalaiset” keskenään niin suojelevat toisiaan. Kiusaajat ovat monesti entisiä koulukiusaajajia, jotka jatkavat kiusaamista samaan tapaan työpaikoillaan. Turha valittaa kiusaajista, varsinkin, jos kiusaaja on esimies ja, jos ylempi esimies vain puolustelee, jos on esimiehen tuttu, kavereita keskenään, jotka uhkailevat ja syyttelevät, jos uskallat viedä asiat eteenpäin työsuojelupiiriin niin… kiistävät kaiken ettei ole ollut mitään kiusaamista vaan ettei ko.asiat ole kiusaamista vaan ne ovat kaikki olleet työhön liittyviä määräyksiä. Kiusaaja-esimies pyytää kiusaaja-lähiesimiestä todistamaan kiusattua vastaan, puhumaan vastoin parempaa totuutta, koska ovat yhdessä sopineet kiusattu savustetaan ulos keinolla millä hyvänsä. Lähiesimies on käynyt sekoittamassa tehdyt työt ja sanoo ettei niitä ole tehty. Todistusainestona tehdyt työt viedään pois. Näin se vaan menee “korppi ei korpin silmää noki”. Teet niin tai näin, niin aina teet väärin päin, mikään ei kelpaa kiusaajille! Työsuojelu, esimiehet, työpaikkaterveydenhuolto ei voi tehdä mitään, työpaikkaohjaajat vähättelevät työpaikkakiusausta, ovat puolueellisia, välttelevät ja väistävät kokonaan asian, aletaan puhua aivan muuta, “kaikki halutaan lakaista maton alle” eikä käsitellä kiusaamista ollenkaan. Sanotaan ei nyt enään puhuta mitä on tapahtunut katsotaan vain tulevaisuuteen, unohdetaan ne menneet. Tukitaan kiusatun suu eikä anneta kertoa mitä on tapahtunut monen vuoden ajan. Tämä ei ole kuulemma työpaikkakiusaamista!?
Toivon vain, että työpaikkakiusaajat tunnistaisivat tästä itsensä, omaatuntoa alkais kolkuttaa viimeistään ainakin kuoleman lähestyessä haudan partaalla.

Lähettänyt käyttäjä

Taitavat työpaikkakiusaajat ovat entisiä koulukiusaajia; Työpaikkakiusaajat ovat niin ovelia, että näkyvä kiusaaminen jatkuu näkymättömänä piilokiusaamisena, ettei sitä voisi todistaa kiusaamiseksi; Vantaan kaupungilla ei ainakaan saa apua, jos kiusaajana on lähiesimies ja esimies, jolloin ei auta edes työpaikan nimetyt työsuojeluhenkilöt, esim. meidän työpaikassa esimies itse nimesi mieleisensä työpaikan työsuojeluhenkilön, työntekijöiltä ei kysytty mitään. Ei auta niin ikään vaaleilla valitut työsuojeluvaltuutetut tai lainmukainen työterveydenhuolto. Lisäksi ihmetystä herättää se, että Vantaan kaupungilla samaan ammattiosastoon JHL:n vieläpä samaan osastoon kuuluu niin työntekijät sekä lähiesimiehet ja esimiehet? Arvatkaa kuinka käy kun esimiehet ja työntekijät ovat samassa JHL:n ammattiosastossa? TIETÄKÄÄ TYÖNTEKIJÄT, että JHL:n ammattiliitto ei ole ainoastaan työntekijöiden liitto vaan sinne kuuluu myös esimiehet ja pomonne!!! Kielletään ottamasta yhteyttä ammattiliittoon ongelmatilanteissa ja kiusaamistapauksissa, sanotaan että nämä asiat hoidetaan työpaikalla, mutta mitä tehdä tässä tapauksessa, kun kiusaajina ovat esimiehet. Mitä tarkoittaa kolme 000? Vantaan kaupungilla se tarkoittaa kait...
Tarkoittaako se, että kielletään ettei kiusaamista ole tapahtunut ja kiusaamisongelmat lakaistaan maton alle eikä asioita selvitetä. Kiusaamistapaukset pyyhkäistään pois silmistä, jolloin kiusaajat sanovat vain ettei mitään kiusaamista ole ollut ja jatkavat kiusaamista! Näin kiusaamistapaukset hoidetaan Vantaalla.
Työsuojeluvaltuutetut vain sanovat: Vantaan kaupungissa monessa työpaikassa kiusataan, et ole ainoa! Vantaan kaupungissa työterveydenhuollossa työpaikkakiusattu joutuu sellaiseen rääkkiin ja painostuksen alaiseksi vielä monen vuoden kiusaamisen jälkeen. Vantaan kaupungin työpaikkaterveydenhuollossa ei saa puhua kiusaamisesta sen oikealla nimellä "kiusaaminen". Yhteispalavereissa kiusaamisasiaa kierretään kuin "kissa kuumaa puuroa". Eniten ihmetyttää kiusaajana olleiden esimiesten asema työterveyshuollossa työntekijän kuntokartoituksessa!? Työterveyshuollon järjestämässä yhteispalaverissa on mukana työntekijä, työsuojeluvaltuutettu, työterveyshoitaja, lääkäri, psykologi ja kiusaajana olleet esimiehet. Vantaa työterveyshuollossa ko. tilaisuudessa selvitetään kiusatun terveys, työkuntoa ja huom! jossa on mukana myös kiusaajana olleet lähiesimies ja alue-esimies, siis nämä kiusaajat ovat ratkaisemaan mitä kiusatulle pitäisi tehdä siirretäänkö toiseen tehtäviin, toiseen työpaikkaan, joutuuko kallonkutistajalle, työkuntoutukseen vai eläkkeelle, siis aivan hullunkurista, toistan, siis että itse kiusaajat ovat mukana päätöksenteossa ratkaisemassa, siis pohtimassa kiusatun henkilön terveyttä ja kuntoa kiusattuna olevana ja miten se on vaikuttanut työntekijän työkykyyn. Eikö tästä tilanteesta paista jo epäkohdat ja epäoikeudenmukaisuus sekä työpaikkakiusaajana olevien lähiesimies ja alue-esimiehen jääviys, kun kiusaajat ovat ratkaisemassa kiusatun kohtalosta, miten pääsisivät eroon heidän kiusauksen kohteena olevasta työntekijästä.
Mikä tehdä, jos kiusattu ei saa apua mistään? Kiusattu on kulkenut tämän kaiken läpi. Kiusaamista ei haluta selvittää eikä kiusattua puolusteta Vantaan kaupungissa: Työpaikan työsuojeluhenkilö ei halua auttaa, on lähiesimiehen ja alue-esimiehen talutusnuorassa, koska oma asema voi heikentyä->työsuojeluvaltuutettu nostaa vain kädet pystyyn ja sanoo, ettet ole ainoa Vantaan kaupungissa jota kiusataan->ammattiosasto-> luottamusmiehet pallottelevat kenelle asia kuuluisi-> Vantaan kaupungilla työterveyshuolto, työterveydenhoitaja, lääkäri ei auta millään lailla tilanteessa, ovat kai työnantajan käskyläisiä! Seuraavaksi onko mentävä korkeammalle taholle, jos kiusaaminen ei lopu ja kiusaajat eivät lopeta kiusaamista vai mikä on viimeinen vaihtoehto!? Työsuojelupiiri-> Vantaan kaupungin henkilöstöpäällikkö-> kaupungin valtuusto->kaupunginhallitus-> kaupunginjohtaja-> eduskunta->oikeusasiamies->Eu-oikeus

Lähettänyt käyttäjä

Unohditte sen kaikkein
Lähettänyt 28.10.2013 - 20:38 käyttäjä Anonyymi (ei varmistettu)
Unohditte sen kaikkein olennaisimman kiusaamisen muodon suomalaisissa työyhteisöissä eli sakinhivutuksen. Esimiesaseman käyttö kiusaamisessa on raskauttava tekijä, ja se pitää erityisesti kitkeä, mutta tuskallisinta on se kun yhteisö, työkaverit joihin samaistutaan aloittavat hivutuksen yleensä vain siksi että joku on erilainen. Perinne nousee työväneluokan joukkotoiminnasta, jossa mm. lakkorikkurit laitettiin kovalla kädellä kuriin. Tai maaseutuyhteisössä ne jotka eivät osoittaneet oikeaa maahenkeä jne. Menitte itse ohjelman teossa mukaan yleiseen sakinhivutukseen ja kuittasitte koko ongelman vain esimiehen vääränä toimintana, Ette uskaltaneet uhmata ammattitiyhdistyksen hegemoniaa ja paljastaa millaista henkistä väkivaltaa työpaikoilla esiintyy työntekijöiden kesken. Tälläinen kaksinaismoraali on todella valitettavaa ja kertoo miten kaukana demokratiasta suomalainen yhteisö medioineen edelleen on.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos YLE Työpaikkakiusaus-ohjelmasta!

Kiitos kansanedustaja Kari Tolvanen, että olette laittaneet lakialoitteen kiusaamisaikojen vanhenemisaikojen pidentämiseksi.
Kun ihmistä kiusataan, sitä on niin rampa shokin vuoksi, ettei ole voimia toimia.Päällimmäisenä on tunne, ettei tämä ole totta, kuvittelen. Kaikki olemassaolevat voimat menevät aivan tavallisen arjen hallitsemiseksi.Kiusaajat ovat taitavia.Kiusaamisprosessi on niin rankka, että apua kannattee hakea ammattiauttajilta pikaisesti, älä jää yksin.
Valitettavasti Avi tai työterveyshuolto ei kyllä paljon auta.Ammattiliittokin voi olla kytköksissä napahenkilöihin.Poliisillekin näyttö voi olla työlästä, jos olet yksin.

Pysy totuudessa, kerro eteenpäin, vaikka et apua saakaan ko. instansseilta tarpeeksi.
Kiusaamisesta on paljon hyviä valaisevia, auttavia kirjoja, lue.
Lukekaan kaikki Pirkko-Liisa Vesterisen toimittama kirja, KATEUS TYÖELÄMÄSSÄ, PS-kustannus. Akateemisessa maksoi 16.9.13 45.90 €.

Kuka alkaisi kouluttaa LAADULLISTA johtajakoulutusta Suomessa? Rakentavalla johtajalla on tilausta ajassamme ja voisimme aloittaa maailman parannushankkeen, jossa päämääränä on yhteinen, merkittävä ja arvokas ihmiskuntaa auttava toiminta: laadukas työelämä yksilöille, ryhmille,yhteisöille ja voittamisen hedelmätt putoavat yhteiseen koriin.

Lähettänyt käyttäjä

Työpaikkakiusaajilla on kaikki häikäilemättömän röyhkeyden keinot käytettävissään, umpinarsisteina heillä ei ilmeisesti edes omantunnon ääni kolkuttele.

Työpaikkakiusa on kuin jotain pakanallista riittiä, siinä uhrataan ihmisiä. Näkymättömien kivien heittoa keksityin perustein julkisella virallisella näyttämöllä.

Kukaan ei tule (yleensä) työpaikalle tappelemaan tai pitämään puoliaan, sinne tullaan töitä tekemään ja sen pitää olla mahdollista! Työpaikan ei kuulu olla taistelutanner vaan edustaa asiallista sivistystä.

Työpaikkakiusa on kuin painajaisuni jota ei olisi koskaan halunnut nähdä/kokea. Henkinen murha, josta ihme on pelastanut.

En voi ymmärtää niitä, jotka vähättelevät sellaista julmaa henkistä väkivaltaa!!!

Lähettänyt käyttäjä

Työnantajalla on oikeus päättää kiusatun sairauslomatkin.
Työntekijällä on vain velvollisuudet, työ.oik. prof. Koskinen, mutta missä on oikeudet.
Valvonta virkamiehet on haluttomia puuttumaan selviinkin rikoksiin.
Merkillinen yksipuolinen asenteellisuus proffalta ja tosiasioihin perehtymättömyys?

Lähettänyt käyttäjä

Työpaikkakiusattu on juuri sellaisessa asemamassa että ahdinko pakottaa tekemään laittomuuksia. Kuten Seppo koskinen totesi että pitäisi saada kiusaavat kiinni esimiehen läsnäollessa, näin saataisi oikeaa ja totuuden mukaista faktaa asiasta. Jos laki mahdollistaisi yksilön tekemään salaa äänittämisen sekä nauhottamisen niin kiusaajaat saataisiin kiinni. Laki muutokseen olisin tyytyväinen.

Lähettänyt käyttäjä

Työpaikkakiusattu on pakkotilanteessa. Ei voi sanoa vaan, että enpä lähde töihin kun siellä 'kiusataan' (joutuu kokemaan epäasiallista kohtelua siinä määrin, että sen kokee erityisen kiusallisena!). Töihin on mentävä tai sitten on etsittävä uusi työpaikka. Uuden työpaikan etsiminen ei käy kädenkäänteessä eikä usein ole mahdollistakaan, töitä ei niin vain ole tarjolla eikä niihin niin vain mennä. Työpaikkakiusan ikävä kokemus myös lannistaa ja vie voimia ja energiaa siirtyä muihin mahdollisuuksiin. Työpaikkakiusa on hyvin rankkaa väkivaltaa jota kiusattu joutuu kokemaan!

Lähettänyt käyttäjä

Mutta kun kiusaaja on esimies mitä S.Koskinen siihen antaisi neuvoksi?
Kiusaaminen näyttääkin olevan yliopisto tasoista tiedettä suomen turusta, johon kiusaajilla on tieteelliseen näyttöön perustuvat oikeudet
Heikommilla (kiusatulla) osapuolella on velvollisuudet totella.
"jos olot ei kelpaa voi lähteä, mutta voidaa irtisanoakin " siinä on ohjeet...

Lähettänyt käyttäjä

Rikoslain 47 luvun 1 §:n mukaan työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta... 1) rikkoo työturvallisuusmääräyksiä tai 2) aiheuttaa työturvallisuusmääräysten vastaisen puutteellisuuden tai epäkohdan taikka mahdollistaa työturvallisuusmääräysten vastaisen tilan jatkumisen laiminlyömällä valvoa työturvallisuusmääräysten noudattamista alaisessaan työssä...
on tuomittava työturvallisuusrikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Se mitä tarkoitetaan työturvallisuusmääräylksillä käy ilmi saman rikoslain luvun 8 §:stä. Siis ei ole kysymys siitä, saadaanko joku kiinni itse teossa, vaan siitä, onko työnantaja ryhtynyt (kaikin) käytettävisään olevin keinoin toimiin tiedoksi saamansa, työntekijän terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttavan epäkohdan poistamiseksi.

Lähettänyt käyttäjä

Minulle on tässä käynyt niin, että joudun hengenvaaralliseen leikkaukseen työnantajan järjestämien epäergonomisten työolosuhteiden vuoksi, vaikka olen huomautellut niistä vuosia. Tuskin kuitenkaan tämä rikoslain 47 luvun 1 pykälä mitään auttaa. Ei auta sekään vaikka asiantuntijat ovat todenneet olosuhteet epäergonomisiksi. Ei auta luottamusmiehet, ei ammattijärjestöt. Kiusaaminen ja työpaikkapahoinvointi on institutionalisoitunut koko suomalaiseen työelämään. Ja vielä sitten pelotellaan eläkeiän nostolla. Saan olla kiitollinen jos edes elän ensi vuonna.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Tiina Lundell ,että teit jutun työpaikkakiusaamisesta.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos ohjelmasta! Se oli ihan hyvä ja vielä voisi ohjelmia tuosta kehittää. On tarpeen tuoda kiusaamista julki uudestaan ja uudestaan.

Lähettänyt käyttäjä

Miten työnantaja toimii asian suhteen kun ilmenee kiusaamista; eliminoi kohteen, ei tekijää (kiusan tekijää)! Siten työnantaja pääsee ite helpoimmalla. Menetelmähän ei missään tapauksessa ole oikea, väärintekijä saa jatkaa, syytön joutuu uhraamaan uransa! Väärintekijää/-tekijöitä palkitaan ja syytöntä rangaistaan!

Lähettänyt käyttäjä

Moni määräaikainen työntekijä joutuu narsistityöpaikkakiusaajapomon listalle.
Tampereen koulutusmaailma on sellainen.
Avi ei edes perehtynyt 30-sivuiseen aineistooni. Yhtä tyhjän kanssa koko Avi. Asiat kannattaakin hoitaa poliisin tai somen välityksellä.

Mrs Blue

Lähettänyt käyttäjä

Se on kumma että jos ihminen kokee väkivaltaa työssä (tai koulussa), niin väkivalta muuttuu kiusaamiseksi tai häirinnäksi. Tällä jo käytännössä vesitetään koko asia. Meillä on työyksikössä ollut pitkään tätä väkivaltaa esimiesten toimesta ja nyt siihen päälle yt-neuvottelut, jolla lopullisesti suojellaan esimiehiä ja nujerretaan kiusatut. Meille vain sanotaan että konsernin tahto ja perustuu salaisiin raportteihin ja sen sellaista. On duunari kovilla kun pitää vaan nöyristellä ja koko palettia pyöritetään veronmaksajien piikkiin.

Lähettänyt käyttäjä

Omasta tapauksestani lähinnä sen lopullisen päätöksen osalta, tulee 24.11.2013 kuluneeksi tasan 2v. Vieläkään en pysty asiaa ja tapahtuneita ajattelemaan mitenkään selkeästi. Olin ison kaupungin sosiaalipuolella työssä vakituisessa työsuhteessa, useamman vuoden.Alusta asti koin kiusaamista lähinnä yhden miespuoleisen kolleegani taholta, joka välillä helpotti ja välillä taas kiihtyi.Paras aika ko; työpaikassa oli se, kun tuo kiusaaja itse hakeutui toisaalle töihin.Sitä aikaa muistan lämmöllä,koska oli helppoa tehdä työtä, eikä sellaisia kammottavia ristiriitoja ollut. Lähiesimies joka pyrki muutaman työntekijän kanssa lähinnä "kaveruussuhteeseen", aiheuttikin omalla toiminnallaan keskustelua, oli täysin tietoinen tuon yhden toisaalle siirtyneen työntekijän touhuista, joita hän jatkoi toisessa työssään,avoimesti ivaten ja pilkaten entistä työpaikkaansa,esimiestään ja työtovereitaan ja koska tuo toinen työpaikka oli hänen entisen työpaikkansa yhteistyökimppani,kaikki hänen sanomisensa kantautuivat meidän korviimme mm. yhteisten asiakkidemme kautta.Silti johtotehtävissä olevat eivät puuttuneet asiaan millään tavalla, se sai jatkua!!! Ja saa jatkua edelleen.Lähtöni jälkeen hän on ollut ainakin yhdessä palaverissa, jossa käytiin läpi hänen levittämiään valheita yhdestä työntekijästä uudelle työntekijälle, saaden tuon uuden pelkäämään.Miksi ei esimiehet tee vieläkään asialle mitään??

Kun tuo kiusaaja ei sitten saanutkaan sitä asemaa uudessa työssään jonka luuli saavansa ,hän pyysi päästä takaisin entiseen työhönsä. Tuon päätöksen kiusaajan takaisin entiseen toimeensa ottamisesta, teki lähiesimies ja muutama työyhteisön jäsen, ei suinkaan kaikki työyhteisön jäsenet.Itse olin tuolloin päätöksen teko hetkellä vapailla ja kuulin asiasta kun palasin työhön.Olin suunnattoman järkyttynyt ja kävin asiasta keskustelun lähiesimieheni kanssa.Halusin tietää MIKSI kiusaaja otetaan takaisin.Lähiesimieheni sanoi ,että ko; henkilöllä on 3kk koeaika jos hän jatkaa entistä touhuaan, hän saa potkut.Jo tuolloin totesin esimiehelleni, että tietenkin tuo käyttäytyy sen 3kk ja aloittaa vasta sitten vanhan touhunsa.Ja näin todella kävi.Jatkuvaa seläntakana läyhäämistä,opiskelijoille ja keikkalaisille asioiden vääristelyä ja suoranaisten valheiden kertomista, yllyttämistä yms. lähiesimehen ovi kävi tiuhaan kun tietyt mukaan puhutut hyväuskoiset ja johdateltavissa olevat henkilöt, istuivat siellä kertoilemassa tarinoitaan.Minusta levitettiin työyhteisöön ja asiakkaille aika uskomattomia tarinoita. Yksi niistä oli mm. se ,että kun olin joutunut olemaan selkävaivani takia useamman viikon pois työstä, olisinkin ollut tuon sairasajan psykiatrisella suljetulla osastolla hoidossa.Minulla oli näitten juttujen mukaan seksisuhteita miespuoleisiin asiakkaisiini yms. lööperiä.Kun VAADIN, että lähiesimies puuttuu asiaan ja järjestetään neuvottelu,hän suostui siihen pitkin hampain.Kun sitten tulin aikaisemmin iltavuorooni sovittuna neuvottelupäivänä, ei lähiesimies ollutkaan paikalla.Hän oli jäänyt yllättävälle lomalle.Seuraavalla kerralla hänelle tuli sairausloma ja sitten outo kokous kolmannella kerralla.Neljännellä yrittämällä itse valitettavasti sairastuin ja koko neuvottelu siis kuitattiin lopulta sillä, että MINÄ en tullut paikalle unohtaen ne kolme aikaisempaa kertaa, kun olin ollut paikalla mutta esimies ei!
Tilanne paheni kaiken aikaa, ja kiusaajien remmiin liittyi uusia ihmisiä.Kunnes Norjan ampumistapusten jälkeisenä maanantaiaamuna, asia räjähti lopullisesti silmilleni.Kaksi yövuorossa ollutta nuorta tyttöstä puivat tuota tapahtumaan ja kertoivat puineensa sitä pitkin yötä.Kun omana kantanani ko; asiaan ilmaisin esim. sen, ettei koskaan voi tietää kellä nuppi hajoaa ja ryhtyy vastaaviin tekoihin ja pidin asiasta jauhamisen tarpeettomana itsensä piinaamisena,koska ei sellaisia asioita voi tajuta kun ei voi mennä toisen pään sisään. Olivat nämä kaksi tyttöstä joko yhdessä tai kuten myöhemmin sain kuulla useamman ihmisen voimin keksineet, että minusta voisi nyt päästä kätevästi eroon, kun tekee minusta valituksen, että olen muka tuossa keskustelussa uhannut työyhteisöäni massamurhalla ja he pelkäävät minua!Olin tuon päivän normaalisti työssä,kukaan ei maininnut asiasta mitään.Seuraavan päivän olin vapaapäivällä ja kun sitten tulin iltavuorooni normaalisti vapaan jälkeen,minua oli odottamassa vt.esimies ja ylilääkäri,jotka kuulustelivat minua asiasta.Olin ihan pihalla koko jutusta ja minulle sanottiin ,että minusta on tehty ilmoitus poliisille ja minun pitää mennä työterveyshoitajalle enkä saa olla työpaikallani.Varsinkin kokemattoman ja yli innokkaan vt.esimehen puheet ja syytökset sekä käytös minua kohtaan, olivat osin aika epäasiallisia.Ylilääkäri lähti kanssani työterveyteen jossa epäiltiin ,että olisin jotenkin vaaraksi itselleni? Mieheni haki minut kotiin autolla ja yhdessä järkyttyneenä ihmeteltiin, mistä oli kyse.Ehdin olla kotona muutaman tunnin ,kunnes paikkakuntamme poliisit tulivat kotiini.Mieheni luvallinen metsästysase vietiin ja meitä kuulusteltiin kuin isojakin rikollisia.Myöhemmin sain poliisilta tietää, että minua oli tultu arvioimaan sen suhteen, että pitikö minut viedä väkisin psykiatriseen sairaalaan. Vt. esimies oli yhdessä minua koskaan edes nähneen TTL:in kanssa puhelimessa päätellyt, että tarvitsen psykiatrista hoitoa.Tästä kaikesta sain vasta useamman kuukauden päästä tietää, kun sain TT:n kirjaukset tuosta päivästä.Tuo TTL oli tehnyt minusta ilmoituksen paikkakuntamme poliisille,aiemmin tehty ilmoitus työpaikkakuntani poliisille, ei poliisin mukaan aiheuttanut mitään toimenpiteitä.Kävimme kerran tuon jälkeen yhdessä mieheni kanssa, vielä poliisikuulustelussa ja siinä välissä puhuin kaksi kertaa poliisin kanssa puhelimessa asiasta.Lopputulema poliisin raportissa oli, että heille tieto asioista ja tapahtumista oli alunperin tullut vääristyneenä.Minut eristettiin työyhteisöstä, en saanut tulla työpaikalleni ja jouduin sairaslomalle ja 3x psykiatrin konsultaatioon joka totesi ,ettei minussa ole mitään vikaa, olin vain sytemaattisen kiusaksen uhri.Sairaslomani aikana pois lähteneen lähiesimehen tilalle oli tullut uusi henkilö, jota en koskaan ollut tavanutkaan.Kun asiasta käytiin neuvotteluja johtoryhmän kanssa, minua syytettiin ja sain kirjallisen varoituksen epäasiallisesta käytöksestä työpaikalla.Minua ei kuultu ja kun olin ottanut sosiaalilautakunan pj;ihin kehoituksesta yhteyttä, sain siitäkin isommalta pomolta moitteet ja kiellon ,etten saa ottaa enää mihinkään yhteyttä.Miitingit ilmoitettiin niin viime tingassa, etten saanut työsuojeluvaltuutettua mukaani yms. Viimeinen palaveri asiasta nk. kolmikanta neuvottelu oli samana päivänä 24.11.2011, kun oma rakas sisareni teki kuolemaa Meilahden sairaalassa,neuvottelussa olevat sen tiesivät, vaan sekö heitä olisi kiinnostanut, sen enmpää kuin sekään ,että olin juuri 2 viikkoa aikasemmin menettänyt 17-vuotiaan poikapuoleni äkilliseen sairauskohtaukseen.Täysin empatiakyvytöntä porukkaa,neuvottelun ajan itkin hillittömästi.Uusi lähiesimies, jonka siis näin tuolloin ensimmäistä kertaa, toi viestiä työyhteisöltä, että KAIKKI olivat samaa mieltä, etten voi palata työhöni ,vaikka hän oli asiasta keskustellut vain kiusaajieni kanssa.Minua siis kielettiin palaamasta työhöni vaikka työnteossani ei ollut mitään moittimista. He käsittelivät vain persoonaani ja sitäkin vääristyneellä tavalla.Ne ihmiset jotka olivat ne kammottavat valheet minusta keksineet, saivat avautua työyhteisössä ja kertoa jatkuvasti muuttuvaa versiotaan tapahtumista, minä en pyynnöistä huolimatta saanut puhua mitään työyhteisölle, tai kertoa sille omaa versiotani asiasta.Minut suljettiin pois työyhteisöstä aika graavilla tavalla!
Koska olin vak.työsuhteessa sitä ei voinut noin vain purkaa, kaupunki ei luvannut minulle ammattiani vastaavaa toista työtä, vaan vihjailtiin suojatyöstä yms.epämääräisestä. Kuolemantapaukset + tämä kamala järkytys työpaikan tapahtumiin luhistyivat minut täydellisesti ja 31.12.2011 sanoin itseni irti, koska en nähnyt mahdollisuutta palata ko; kaupungin palvelukseen ,pelkäsin niin paljon uutta kiusaamista.Olen hakenut alani työtä nyt 2v KUKAAN ei halua/uskalla palkata minua,ilmeisesti minusta kerrotaan jotakin hurjaa tarinaa totena. Olen kärsinyt nyt 2v unettomuudesta,epämääräisistä kivuista,menettänyt toimeentuloni ja elän alle köyhyysrajan.Avioliittoni on kariutumassa eikä minulla ole enää ystäviä.Olen kotini vanki eikä muisto tuosta työpaikasta ja sen tapahtumista jätä minua rauhaan! Oikeutta en saanut, minun elämäni tuhottiin!

Lähettänyt käyttäjä

MOT puuttui tärkeään aiheeseen, ja ohjelmassa mainittiin lyhyesti myös "työyhteisösovitteluista", joilla ristiriitatilanteita yritetään ratkaista.

Suomessa näitä palveluita tarjoavat kuitenkin myös ulkopuoliset, puhtaasti kaupalliset konsulttifirmat, joiden työntekijöiltä puuttuvat tarpeelliset tiedot ja taidot esim. työpsykologiasta. Työyhteisösovittelijan "tittelin" saa itselleen maksamalla alle 2000 euroa alan kurssista. Tämänkin tyyppisestä toiminnasta on siis tullut bisnestä, jossa pelataan varsin rajuilla panoksilla: ihmisten fyysisellä ja psyykkisellä terveydellä.

Omalla kohdallani päivän pituisesta "sovitteluneuvottelusta" tuli työpaikkakiusaamisen vapaa areena. Lopputulos oli äärimmäisen ahdistava, kovaa henkistä väkivaltaa sisältänyt sessio. Koko päivän kestäneessä tilaisuudessa minut syyllistettiin lähes kaikista työpaikkamme ongelmista. Konsultti ei millään tavalla keskeyttänyt tai kyseenalaistanut henkilökohtaisuuksiin menevää haukkumista, vaan keskittyi yllyttämään kiusaajiani yhä rajumpaan kielenkäyttöön ja syyttelyyn. Tämä siitäkin huolimatta, että olin jo tilaisuuden alussa ilmoittanut, etten itse lähde mukaan loanheittoon.

Työpaikkakiusaamisen tutkimuksissa on selvitetty, että työpaikoilla, joilla todellisia ongelmia ei uskalleta käsitellä tai tunnustaa, haetaan pahalle ololle sijaiskärsijä. Tällöin puhutaan nk. syntipukki-ilmiöstä. Syntipukki saa kannettavakseen negatiiviset asiat. Hyvin tyypillisesti tämä ilmiö linkittyy narsististen esimiesten johtamiin työpaikkoihin; kukaan ei uskalla nousta narsistia vastaan, ja jos uskaltaa, asettaa itsensä alttiiksi kostolle, syyllistämiselle ja syrjinnälle.

Jouduin tapahtuneen johdosta sairaslomalle. Oman kokemukseni mukaan "sovitteukonsultin" päätavoite oli vain nimetä joku syypääksi huonoon työilmapiiriin, saada aikaan nimellinen "sovittelusopimus" ja nostaa palkkio, ilman syvempää perehtymistä taustatilanteeseen ja tajua työpaikan todellisesta pääongelmasta: useita burn out -tapauksia ja sairaslomia aiheuttaneesta narsistisesta esimiehestä, joka on myös yrityksen omistaja. Tämän kaltaiset esimiehet/omistajat ovat täysin suojattuja, heitä vastaan ei ole olemassa mitään tehokasta puolustuskeinoa. Oman terveyden säilyttämiseksi työntekijän ainoaksi vaihtoehdoksi jää lähteminen.

Lähettänyt käyttäjä

Esimies voi olla kiusaamisen kohde. Toisaalta esimies voi käyttää tätä väitettä myös puolustamaan itseään tilanteessa, jossa hoitaa tehtävänsä epäpätevästi, eikä
esim saa tai uskalla saada kiusaajia kuriin. Kaikenlaisia väitteitä voi heittää puolin ja toisin, mutta tutkimusten mukaan suurin osa kiusaamisen kohteista on kuitenkin työntekijöitä, joita esimies ei ole kyennyt puuttuvan johtamistaitonsa takia auttamaan. Esimies voi myös pelätä kiusaajia, eikä uskalla asemastaan huolimatta nousta kiusaajia vastaan. Mikäs sen sopivampaa tässä vaikeassa tilanteessa, kun nostaa kädet pystyyn ja väittää itse olevansa kiusattu!

Lähettänyt käyttäjä

Työpaikkakiusatut MUUTTOALALLA päättivät ryhtyä toimeen, ja varoittaa muita uhreja tekemällä tämän biisin : http://www.youtube.com/watch?v=Gjeyj0QsoW8

Lähettänyt käyttäjä

On se perin kummallista, jollei tuollaista saada kuriin. Ei luulis olevan vaikeeta!!! Pomokoulutuksessa pitäis näitä taitoja myös käsitellä,jotta osaisivat hommansa pomona

Lähettänyt käyttäjä

Kun muuttoalalla töitä tehneet nuorukaiset eivät enää jaksaneet jatkuvaa jallitusta, mm.ilman työehtospimuksen suojaa sekä työvuorojen perusteetta perumista, selkä seinään vasten ajettuina, he tekivät tämän aiheeseen perustuvan RAP-biisin : https://www.youtube.com/watch?v=Gjeyj0QsoW8

Lähettänyt käyttäjä

Tätä päivää, työpaikalla kun ylin esimies ottaa kiusattavaksi henkilön ja tarkoituksena savustaa tämä ulos, niin siinä ei keinoja ole selvitä. Vielä kun mukaan tulee esimiehen suojatit, jotka antavat vääriä lausuntoja,tunkeutuvat kotipihallekin,ei sitä ala kukaan hoitamaan. Ei työsuojelu,ei liitto.ei poliisi, vaihtoehtoja ei jää jäljelle.Hirveää tälläiset mielivaltaiset ihmiset, jotka kykenevät tuhoamaan ihmiselämiä.