Hyppää pääsisältöön

Kilpirauhanen sytytti lääkärisodan

Valviran toimisto Helsingin Sörnäisissä.
Valviran toimisto Helsingin Sörnäisissä. Kuva: MOT, Yle valvira

Lääkärit ilmiantavat toisiaan ja potilaat ovat paniikissa. Viranomaiset puuttuvat järein toimin lääkäreiden kiistelyyn. Kaiken tämän on saanut aikaan pieni kilpirauhanen.

MOT kertoo kolmen potilaan tarinan. Vuosien sairastelun ja tuloksettomien diagnoosien jälkeen he ovat hakeneet ja saaneet uusia ratkaisuja ongelmiinsa. Kaikki kolme voivat nyt paremmin kuin aikaisemmin.

Valvira on rajoittanut kahden lääkärin oikeuksia hoitaa kilpirauhaspotilaita, ja kaksi lääkäriä on saanut varoituksen. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet muut lääkärit.

”Tämä kiista on hyvin poikkeuksellinen siinä mielessä, että hyvin harvoin lääkärit kiistelevät näin kovasti jostakin yksittäisestä hoitomuodosta”, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo.

Osa lääkäreistä nimittelee kollegoitaan puoskareiksi. Valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä edustavien lääkäreiden mielestä valtavirtalääkäreiden ammattitaidossa on pahoja puutteita.

Lääkäreiden kiistoista kärsivät eniten potilaat.

MOT:ssä lääkärit ja potilaat puhuvat nyt suunsa puhtaaksi kilpirauhasesta.

MOT: Kilpirauhanen jakoi faktat kahtia
TV1 maanantaina 22.9. klo 20

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Magnus, että olet tarttunut aiheeseen. Potilaat on unohdettu kokonaan tässä kiistassa. Potilaat ovat tuuliajolla ilman hoitavaa lääkäriä ja pian ilman lääkkeitä. Päättäjien on herättävä ja tutkittava Valviran toimet. Miten on mahdollista, että Valvira saa vaarantaa tuhansien potilaiden lääkkeiden saannin.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos tuhannesti, Magnus, että tartuit tähän aiheeseen! Somen vertaistukiryhmissä on nyt siirrytty etsimään sille osalle potilaista jotka on nyt kiistan uhrina jääneet ilman lääkäriä apua ulkomailta. Ison joukon potilaita luottamus endokrinologeihin ja Valviraan on täysin mennyt.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos tosi paljon Magnus & Yle, että olette tarttuneet tähän. Kun tämä hylättyjen kilpirauhaspotilaiden näkökulma nyt saadaan julkiseen keskusteluun, niin asiaan toivottavasti saadaan myös järkevä ratkaisu. Kyllä ministerinkin pitäisi nyt vihdoin oikeasti tarttua tähän asiaan.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Magnus ja MOT! Olen niin onnellinen että tämä ohjelma lähetetään. Endokrinologit yrittävät kaikin keinoin torpata vanhan ja toimivan lääkkeen. He eivät osaa hoitaa tällä lääkkeellä, siksi ei kukaan muukaan lääkäri saisi hoitaa. Endokrinologien osaamattomuus ja kasvojen menetys on kaiken syy.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos tästä aiheesta! Itse jännittynein mielin kannan vauvaa sisälläni, syön Armouria ja Liothyroninia eikä minulla ole hoitavaa lääkäriä, koska Valvira vei hänet minulta. Ne lääkärit, joille minun on mahdollista päästä eivät ota uusia potilaita vastaan, koska pelkäävät Valviraa. Sairaalan hoitohenkilökunta ei ota kantaa lääkitykseen, koska en pysty käyttämään Thyroxin-valmistetta ollenkaan.

Jos Valvira olisi ollut viisas, ei uutta oikeudenkäyntiä olisi tullut eikä olisi tarvinnut valittaa. Ja minulla ja vauvallani olisi hoitava lääkäri.

Onneksi osaan hoitaa itse itseni ja kuulostella vuosien kokemuksella kehoani ja säätää lääkitystä itse. Tiedän monia kaltaisiani, jotka eivät osaa. Olen erittäin huolissani heidän vuokseen.

Valvira suksikoon suolle, minä tarjoan voiteet!

Lähettänyt käyttäjä

Uutinen. Kiitos tästä. Somen vertaisryhmistä näkee kymmeniä huolestuttavia tarinoita ihmisistä, jotka eivät saa apua. Tk lääkärit eivät osaa hoitaa ja kaikilla ei todellakaan ole varaa yksityislääkäreihin saati yksityislabroihin. Virta vie Suomesta sairastavat ulkomaille hoitoon. Mm eräs lääke jotansuomessa et saa myydään ulkomailla ilman reseptiä. Lääkäri Soppi Studio55 ohjelmassa veti kankkulan kaivoon monen ihmisen diagnoosin, toteamalla että Wilsonin syndroomaa ei ole. Millä hän. Itse hoitaisi ko potilaat. Seuraavaksi toimittaja voisi suunnata tutkivan työnsä lääketehtaiden ja lääkäreiden yhteyksiin. Kun ei määrätä thyroxinia tai jotain muuta kilpir lääkettä, sen sijaan potilas saa kolesterolilääkkeet, diabeteslääkkeet, masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet ym ym. Kyllähän siinä lääketehtaiden kassat kilisevät tietysti vähän enemmän kun unohdetaan tämä pieni rauhanen. Lisäksi Hs tuntuu olevan myös potilaita vastaan. Yhtäkään vastinetta lääkäreiden viime aikoina kirjoittajille jutuille ei ole mielipidepalstalla julkaistu!

Lähettänyt käyttäjä

Lääkäreiden kannalta on todella häpeällistä ja ikävää, että on päädytty tilanteeseen, josta ainoa tie ulos on riidan tuominen julkisuuteen. Siispä suuret kiitokset Magnus & Yle - tekemällä tämän ohjelman autatte ihan varmasti omalta osaltanne satoja ellette jopa tuhansia potilaita!

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos, jo ennakkoon ohjelmasta! Toiveet ovat korkealla, että asiaa käsiteltäisiin vihdoinkin toisestakin näkökulmasta eli potilaiden näkökulmasta. Asiantuntemattomat lääkärit ovat kommentoineet kilpirauhaslääkitystä mediassa niin television kuin lehdistönkin puolella, mutta potilaiden näkökulmaa ei ole saatu esille kuin keväisessä Inhimillisessä tekijässä. Ongelma kilpirauhashoidon suhteen on paljon laajempi, kuin pelkkä kiista siitä onko Wilsonin syndroomaa ts. rT3-dominanssia olemassa. Lääkärit eivät yksinkertaisesti tunnista kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ja huonoiten potilaita tuntuvat kohtelevan endokrinologit, joiden alaa hormonit ja umpieritysoppi pitäisi olla. Potilaiden hyvinvointi tuntuu olevan toissijaista viitearvoihin verrattuna.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan mahtava juttu KIITOS, että teette tästä asiasta julkisen. Sadat elle tuhannet ihmiset ovat joutuneet vuosia kärsimään järkyttävästä hoidosta tai oikeammin hoitamattomuusesta. Loppuen lopuksi ne lääkärit jotka ovat vuosien aikana minutkin jättänyt hoitamatta, pitäisi nostaa syytteeseen. Luojan kiitos, että löysin lääkärin joka vuosien jälkeen kuunteli ja hoiti. Olen saanut elämäni takaisin, joskin jo osa elimistöä tuhoutuneena, koska aikoinaan ei ole hoidettu. Nyt nämä jotka ovat antaneet elämän takaisin, yritetään ampua alas puoskareina, käasittämätöntä täysin anteeksiantamatonta.

Lähettänyt käyttäjä

Vau, hienoa että teette tämän ohjelman! Yhdyn edellisiin......ihan suhteetonta on tuo Valviran touhu, voisiko se vaihteeksi tutkia niitä lukemattomia joita on hoidettu ja hoidetaan koko ajan väärin tai jätetään hoitamatta?

Lähettänyt käyttäjä

Omalla kohdallani tyroksiini auttoi aluksi. Mutta vähitellen aivoni lakkasivat toimimasta, keho samoin. Kaivauduin itse aivosumun alhosta etsimällä tietoa netistä, aluksi englannin kielellä. Tiedon omaksuminen oli tuskallisen vaikeaa, kun ei ollut minkäänlaista keskittymiskykyä. Olihan ihme juttu, ettei insinööri osannut laskea 2 + 2! Löysin lopulta tiedon, että tarvitsen tyroksiinin rinnalle T3-lääkettä, ja sen jälkeen löysin lääkärin joka sitä suostui määräämään. Kahdessa kuukaudessa aivotoimintani oli ennallaan, eli päässälasku sujui taas ja muutenkin pystyin ajattelemaan selkeästi. Masennus katosi. Minulle annettiin lupa lopettaa masennuslääkkeen käyttö. Tästä on nyt 4,5 vuotta. Nykyinen lääkärini sai varoituksen, vaikka ei ole käyttänyt T3-monoterapiaa. Valvira on antanut hänestä julkisuuteen väärää tietoa.

Valviran pitää tietysti tutkia ilmoituksia, mutta Valviran ei ole pakko rajoittaa kenenkään oikeuksia. En ole kuullut potilaiden valituksia näiden lääkärien toimista. Valelääkärit saivat toimia rauhassa, kunnes iltapäivälehti nosti metakan.

Tänne on koottu perusteltua tietoa. https://hypotyreoosi.wordpress.com/

Lähettänyt käyttäjä

Puhukoot valvira, lääkärit, liitto, endokrinologit mitä vaan -meitä, jotka emme tule toimeen tyroksiinilla on PALJON. Suunnattoman paljon enemmän kuin netistä löytyy jos asiaa vain ryhdyttäisiin rehellisin menetelmin vajaatoimintaa sairastavien keskuudessa tutkimaan.
Ja miksi yhdenkään potilaan edes pitäisi tulla toimeen pelkällä tyroksiinilla, vain yhdellä kilpirauhasen tuottamalla hormonilla, kun tarjolla kerran on parempiakin (vuosikymmenten saatossa turvallisiksi todettuja) lääkkeitä?
Johan terve järkikin sanoo, ettei kilpirauhanen huvikseen ja turhaan mitään hormonia tuota. Vai onko endokrinologi mielestään luontoa, joka koneiston on luonut, viisaampi?

Lähettänyt käyttäjä

Suurkiitos etukäteen ohjelmasta!

Olen itse saanut apua kilpirauhasongelmiin vain eläinperäisestä ei-synteettisestä lääkityksestä, joka Suomessa on erityisluvallinen lääke ja jonka reseptiä tämän kilpirauhasskandaalin vuoksi tavalliset lääkärit eivät nyt enää uskalla jatkaa, vaikka olen hyvin hoitotuloksin käyttänyt sitä jo neljä vuotta.

Oma endokrinologini, alan konkari, totesi itse, että Suomessa kilpirauhasen hoito on luvattoman huonolla tasolla. Suuri osa meistä kilpirauhaspotilaista tietää tämän kantapään kautta ja olemme todella vihaisia siitä, että valtion byrokraattiset virkamiehet alkavat sabotoimaan potilaiden hyväksi havaitsemaa hoitoa toisten lääkäreiden tekemien kanteluiden johdosta, ei siis itse potilaiden.

Olisiko meidän potilaiden aika alkaa suoltamaan kanteluja lääkäreistä, jotka eivät ole ajallaan kyenneet toteamaan kilpirauhasongelmaa ja jotka kieltäytyvät antamasta koelääkitystä selkeiden oireiden perusteella?

Lähettänyt käyttäjä

Voisitteko vihjaista mihin suuntaan Eurooppaa kannattaisi hakeutua hoitoon? En halua tuhlata enää senttiäkään suomalaisiin lääkäreihin ja turhiin käynteihin.

Lähettänyt käyttäjä

Muutamia vuosia kysellyt onko arvot kunnossa kun laihtua pitäisi eikä paino tuntunut tippuvan kuin parisataa grammaa kuukaudessa.
En saanut edes labratuloksia paperilla saatika että niitä olisi puhelimitse sanottu. Lääkäriltä (aina) kysellessä arvoja, vastaus oli: kunnossa on.
Kappas kummaa kun sitten leikkausta varten labroissa kävin,sain tulokset oikein paperilla. Lääkäri sensijaan ei kommentoinut tuloksia mitenkään.
Kun myöhemmin kysyin kipupolin lääkäriltä hän konsultoi sisätautilääkäriä ja sain lääkityksen. Arvot olivat olleet pielessä jo yli 5 vuotta. Lääkityksen aloittamisen jälkeen paino on tippunut 500g-1kg viikkotahtia.
Olen vuosia kuunnellut lääkäreiltä läskirasismia ja "ihminen on sitä mitä se syö" kommentointia. Kohta olen normaalipainoinen, mihin he voivat sitten vedota kun en edes polta tupakkaa, juo alkoholia tai käytä muitakaan päihteitä. Ruvetaanko vasta sitten hoitamaan?

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos tästä ohjelmasta!Toivottavasti tällä saadaan asiaa vietyä eteenpäin ja korjattua maanantaisen Studio55- ohjelman esittämä virheellinen kuva asioiden tilasta.

Lapsellani todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta muutama vuosi sitten. Hän sai siihen thyroxin-hoidon. Aluksi pituuskasvu koheni hieman. Mitään muuta muutosta emme hänessä huomanneet, kunnes vähitellen kiinnitimme huomioita pojan turpoamiseen, lihomiseen ja kunnon huononemiseen. Hän puuskutti jopa rauhallisesti kävellessään ja alkoi vältellä liikkumista kaikin keinoin. Hän itki, jos hänet pakotettiin ulkoilemaan. Puhumattakaan mistään rasittavammasta.

Tutkin lapsen aiempia sairaalapapereita ja löysin kilpirauhasarvot ajalta, jolloin hän oli 4 -vuotias. Arvot kertoivat, että sairaus oli alkanut kehittyä jo silloin, mutta lääkäri piti TSH 6,7 arvoa normaalina, eikä mitään jatkotoimia tehty, tai arvoja tutkittu, ennen kuin ne sattumalta tulivat esiin kun lapsi oli 9 -vuotias. Tällöin arvot olivat jo sellaiset, että lääkitys aloitettiin heti.

Kun sitten sairaalan lääkäri vuosittaisessa tarkastuksessa, todettuaan, että arvot on hienosti viitteissä, moitti meitä vanhempia siitä, että lapsi on päästetty lihomaan, tuli minulla mitta täyteen. Päätin hakeutua toisen lääkärin luokse. Emme me olleet lasta lihottaneet ja ruokavalio asiat on perheessämme keskivertoa paremmalla tolalla.

Uudelle lääkärille jonotimme kuukausia. Kun vihdoin saatiin lukuisten testien tulokset ja selvisi pitkään jatkuneesta stressistä aiheutunut lisämunuaisten uupumus, sekä selkeä rT3 -dominanssi, aloitettiin uusi lääkitys. Lapsen vointia seurattiin kolmen kuukauden välein labrakokein ja lääkärin vastaanotolla. Mitään haittavaikutuksia ei koskaan tullut, ohjeet olivat selkeät ja hyvät, ja luottamus lääkäriin 100 %.

Mitä lapselle kuuluu nyt, kun hoidon aloittamisesta on kulunut vuosi? Hän on kasvanut pituutta huimat 16 cm. Paino on pysynyt samana, turvotus on poissa, aistiyliherkkydet ovat lieventyneet, ja mikä parasta, hän on oma-aloitteisesti alkanut liikkua, ja nauttii nyt siitä, että sydän pompottaa juoksemisen tai pomppimisen seurauksena! Kiitos tästä kuuluu lääkärille, joka on tutkinut, kuunnellut ja määrännyt oikean lääkityksen. Lapsi on tällä hetkellä T4+T3 yhdistelmälääkityksellä ja hyvässä hoitotasapainossa. Myös lisämunuaiset saatiin hoidettua kuntoon.

Lähettänyt käyttäjä

KIITOS! Vihdoin saadaan valvirat ja muut vastuuseen! Itse olen ollut tyroksiinilla vasta vuoden,mutta lääkkeestä tuntuu olevan enemmän haittaa,kuin hyötyä. En usko sen toimivuuteen millään tasolla. Ois ihan mielenkiintosta tietää,että millä perusteella suomen markkinoilla suostutaan tarjoamaan vain ja ainoastaan useita kertoja poisvedettyä synteettistä tuotetta,kun eläinperäinen on paljon vanhempi ja paljon vähemmän poisvedetty kuin synteettinen?

Ja itse haluan toisen lääkityksen tilalle,sillä ukkini kuoli SYNTEETTISEN TYROKSIININ takia kohta 12 vuotta sitten! Mutta mites saat toisen lääkityksen tilalle,kun Valvira bannaa heti lääkärit,jotka suostuvat kirjoittamaan tätä maailmanlaajuisesti parempana tunnettua lääkettä kilpirauhaspotilaille?

Mie olen vasta 22-vuotias ja ois oletettavasti pitkä elämä edessä,mutta vaikuttaa siltä,että loppuelämä menee vain sängyssä maatessa kun ei saa asianmukaista hoitoa jotta taas jaksaisi edes kodista huolehtia asiaan kuuluvalla tavalla.

Lähettänyt käyttäjä

Viisi tonnia palkkaa eikä mitään osaa, on nää ihmeellisiä. Minua lääkittiin 30 vuotta masennuslääkkeillä turhaan ja sitten kun löytyi oikea lääke eli Thyroxin sitä ei anneta tarpeeksi!
Itse diagnosoin vaivani, olisin muuten vajonnut varmasti koomaankin jos olisin odottanut lääkäreiden diagnoosia.

Lähettänyt käyttäjä

Toivoisin että tämä sairaus otettaisiin sille kuuluvalla vakavuudella, et hoito olis yhtenäistä riippuen siitä millä paikkakunalla asut. Myöskin eroavuuksia terveyskeskus lääkäreiden hoidossa ja itselläni esm. ei ole varaa yksityiselle mennä, kitos pienen eläkkeeni. Omalääkärini ei muuta kuin kikkailee Thyroxinilla nostaa ja laskee lääkitystä ja useampaan kertaan heitellyt liikatoiminnan Tpuolelle,ei ota muuta kuin kontrollilabrat 3kk. välein ei kuuntele oireitani saati paneutuis niihin, mikään ei kuulemma johdu kilpirauhasesta hänen mielestään. Toivoisin että vihdoinkin suhtautuminen lääkäreillä muuttuisi ko. sairautta kohtaan. Hoitamattomana voi johtaa kuolemaankin, näin kävi pojalleni -96 tosin kyse oli liikatoiminnasta ja siitä aiheutuneesta sydämen vaikeasta vajaatoiminnasta, puoli vuotta oli sairastanut tätä ja kuolemaan johti.Myöskin kilpirauhasliitosta kerrottiin että 2000-luvulla on tähän myös ihminen menehtynyt

Lähettänyt käyttäjä

MOT ette ole väärässä sanoessanne, että potilaat ovat paniikissa. Juuri sitä me olemme, kun saamme jatkuvasti pelätä elämänlaatumme, hyvinvointimme ja suorastaan henkemme puolesta.
Ette usko kuinka suuresti arvostan, että otatte tämän asian esille ja kuinka suunnattomasti toivon, että ohjelmalla on seurauksia meidän hyväksemme. Vihdoin.

Lähettänyt käyttäjä

Pois Suomesta kysyi, missä voi hoidattaa itseään. Lähin paikka on Norja, lentokoneella tunti, sitten puoli tuntia junalla ja 10 min. kävellen ja kohta onkin vaiva hoidettu!

Lähettänyt käyttäjä

Tämä ohjelma on kuin lahja taivaasta tässä käsittämättömässä, absurdissa tilanteessa! Lääkärit leikkivät potilaiden elämällä (toivottavasti ei tämän seurauksena vielä hengellä, kun joku väsyy taisteluun...) vain siksi, että saisivat arvovaltansa ja kasvonsa säilytettyä. Epäeettistä ja moraalitonta norsunluutornissa pönöttämistä ihmisten terveyden kustannuksella! On käsittämätön tilanne, että Valvira uhkailee lääkäreitä reseptinkirjoitusoikeuden menetyksellä vain muiden, eri hiekkalaatikolla leikkivien, lääkärien valitusten perusteella. Tämä on lääkärien välinen arvovalta- ja oppiriita, jota ei kaiken inhimillisyyden nimissä VOI kaataa potilaan niskaan! Tässä maassa on eriäviä mielipiteitä lääkärikunnan keskuudessa varmasti monissa muissakin asioissa ja monia vaarallisempia lääkkeitä kirjoitetaan huoletta vasemmalla kädellä kun joku keksii pyytää. Kaikki luottamus on mennyt suomalaiseen tapaan harjoittaa koululääketiedettä! Irvokkainta on se, ettei (ainakaan minun tietääkseni) Valviralle ole missään vaiheessa tullut yhtään potilaan tekemää valitusta käytetyistä T3/eläinperäisistä hoidoista. Ymmärtääkseni tilanne on täysin päinvastainen. Sadat, ellei tuhannet potilaat ovat näillä lääkkeillä parantuneet vuosia piinaavista, invalidisoivista oireista ja saaneet elämänsä takaisin. Onko ainoa keino paniikin ja itkun jälkeen oikeasti lähteä ulkomaille hakemaan apua? Elämme täällä jossain omassa kummallisessa kuplassa, jossa kaikki, mikä muissa Euroopan maissa on täysin hyväksyttyä ja hyödyt tunnettuja, torpataan periaatteen vuoksi. Ihan voi katsoa vaikka Ruotsiin aluksi. Valtava muutosvastarinta tuntuu olevan ainoa, joka yhdistää virallista terveydenhuoltojärjestelmää ja suurta osaa lääkäreitä. Ja pahinta on, että suurin osa näistä lääkäreistä, jotka "hoitavat" kilpirauhasta, ovat sen hoidosta todella pihalla. Tähän ei kukaan puutu, vaan potilaille tehdään jatkuvati törkeitä hoitovirheitä puuttumatta selviin oireisiin ja labratuloksiin, vain käypä hoito-suosituksiin vetoamalla ja niiden taakse piiloutumalla! Samanaikaisesti Valvira, jonka pitäisi huolehtia potilasturvallisuudesta, uhkailee lääkäreitä, joiden potilaat ovat "parantuneet väärin". Eikö tälläinen täytä jo laittoman uhkailun tunnuspiirteet ja ole poliisiasia??? Elämme kuitenkin oikeusvaltiossa! Ja mitä hyötyä on terveydenhuoltojärjestelmässä, joka linnoittautuu pienen ryhmän tekemien säädösten ja suositusten taakse olematta vastaanottavainen millekään uudelle näkemykselle tai eriävälle mielipiteelle? Aivan juuri luin ertikkelin, jossa endokrinologi nimitti T3- ja eläinperäisiä lääkkeitä "vaihtoehtohoidoiksi". Eli leimaamalla todella vanhat, pitkään käytännössä koetellut ja koululääketieteessä paljon ennen tyroksiinia käytetyt valmisteet huuhaaksi, saadaan niiden arvostus ja imago vedettyä "huuhaahoitojen" kategoriaan. Suosittelen kyseiselle lääkärille lääketieteen historiaan perehtymistä!

Ja lopuksi: Mitenkäs se Hippokrateen vala menikään? Yritetään kaikin tavoin auttaa potilasta paranemaan... tai jotain? En tiedä, mutta lääkärin todellakin pitäisi tietää. Suosittelen pikaista muistelutuokiota jokaiselle, jonka luota kilpirauhaspotilas on lähtenyt ilman apua selviin oireisiin ja jopa itkien, haukuttuna ja kaiken toivonsa menettäneenä.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos, että otatte myös potilaan kannan huomioon. Itse jouduin n. 10 vuotta kärsimään oloni kanssa, kunnes löytyi funkkislääkäri, joka pelasti elämäni. Viikossa Armour lääkkeen aloituksesta olin paljon paremmassa kunnossa, pystyin jopa perustamaan yrityksen, joka aiemmin oli vain haave. Tilanne on kuitenkin se, että lääkäri jäi eläkkeelle eikä uutta lääkäriä ole, koska lääkärit eivät osaa tai halua hoitaa eläinperäisellä lääkkeellä pelon vuoksi. He pelkäävät että luvat viedään. Tiedän monia, jotka eivät ole saaneet kunnon hoitoa lisäkseni. Koska hoitavaa lääkäriä ei löydy, olen tuuliajolla ja oloni saattaa huonontua, koska kontrolleja ei pystytä tekemään eikä tautia selvittämään pohjia myöden. Toivon tähän asiaan muutosta.

Lähettänyt käyttäjä

Oma tarinani on hyvin samanlainen monen, monen muun kanssa. Vuosikausien väsymys, jatkuva kilojen kertyminen, iho kuivui niin että pölisi ja masennuskin tuli. Siihen "sain" heti mielialalääkkeet, joista sinänsä olen kiitollinen, koska ne kyllä hetkellisesti auttoi. Mielialalääke nosti painoa kymmenen kiloa puolessa vuodessa. Siinä vaiheessa mitattiin kilpirauhasarvot, jotka "oli ihan hyvät." Siinä vaiheessa en itse osannut vielä epäillä mitään enkä kysellä arvoja tarkemmin.

Muutama vuosi meni enemmän tai vähemmän hyvin mielialalääkkeillä. Erilaisia oireita tuli kuitenkin koko ajan lisää. Mm. väsymys alkoi olla todella paljon elämää häiritsevää. Itse pyysin työterveyslääkäriltä, että otettaisi kuitenkin vielä kilpirauhaskokeet, vaikka ne olikin toisen työterveyslääkärin toimesta muutama vuosi aiemmin otettu ja hyväksi määritelty. Tämä lääkäri suostui mielellään kokeisiin ja niinpä kävikin ilmi, että arvot oli kyllä viitteissä, mutta aivan vajaatoiminnan rajalla. Sain Thyroxinin koelääkitykseksi.

Alkuun Thyroxin auttoi hyvin. Sitten alkoikin alamäki. Väsymys oli niin hirveä, että nukuin noin 15 tuntia vuorokaudessa. Lopun ajasta olin joten kuten hereillä. Muisti pätki, keskittymiskyvystä ei ollut tietoakaan. Edellä mainitut muut oireet paheni. Työterveyslääkäri myönsi osaamattomuutensa ja lähetti minut endokrinologille. Siitä alkoi sitten jatkuva jankutus siitä, kuinka minulla on todettu masennus ja kaikki oireet johtuvat siitä. Kilpirauhasarvot käyttäytyi lääkityksestä huolimatta oudosti. Sen sijaan että T4V ja TSH olisi lähtenyt eri suuntiin niin kuin kuuluisi, ne molemmat joko nousi tai laski. Selvisi myös, että minulla on ollut ainakin jo vuonna 2000 vajaatoiminta. Olin siis sairastanut sitä ainakin 12 vuotta hoitamattomana!!!
Endokrinologeja ei tuntunut edes kiinnostavan oireet, he tuijottivat vain labran tuloksia. Jossain vaiheessa minulla alkoi myös pahat rytmihäiriöt, joihin määrättiin betasalpaajaa.

Oltuani vuoden sairaslomalla sain, kiitos somen vertaistuen, varattua ajan lääkärille, jonka kerrottiin ottavan huomioon myös oireet. Matkaa lääkärin yksityiselle vastaanotolle oli melkein 300 km, mutta se ei ollut este.
Tämä lääkäri kuunteli, kyseli ja tuli tulokseen, että synteettinen Thyroxin kannattaa vaihtaa eritysluvalliseen eläinperäiseen lääkkeeseen.
Aloin syömään Armour Thyroidia. Viidessä viikossa unentarve väheni niin, että pystyin lähtemään työkokeiluun. Lääkkeen vaihto tehtiin vähitellen ja kun lopetin Thyroxinin kokonaan, jäi rytmihäiriöt pois. Pikkuhiljaa pienensin betasalpaajan määrää ja jätin sen kokonaan lopulta pois. Mitään ongelmia ei lopettamisesta tullut. Muutaman kuukauden päästä aloin pienentämään mielialalääkkeen määrää. Tällä hetkellä syö kolmannesta siitä, mitä se aikaisemmin oli. Tarkoitus on jättää mielialalääke kokonaan pois jossain vaiheessa.
Nyt sain myös miedon kortisonin Armourin rinnalle tukemaan epäilemättä huonossa kunnossa olevia lisämunuaisia.

Tällä hetkellä, syötyäni muutaman kuukauden eläinperäistä lääkettä, olen jatkanut keskeytyneitä harrastuksia, alkanut liikkumaan, aloittanut uuden kielen ja jopa uuden ammatin opiskelun! Thyroxinin kanssa makaisin yhä edelleen sängyssä ja nukkuisin nukkumasta pästyäni.

Lähettänyt käyttäjä

Olen monet kerrat käynyt lääkärillä kysymässä älyttämästä väsymyksestä ja huonosta olosta,vaikka minulla on thyrokxiini (toinen kilpirauhanen poistettu)en tunne itseäni terveeksi.Lääkäri otattaa kokeet,kertoo kaikki tulokset kohdallaan.Siihen sitä jää kuin ällikällä lyötynä,olenko luulosairas.

Lähettänyt käyttäjä

Olen saanut kilpirauhasen vajaatoimintadiagnoosin 22 vuotta sitten, kolmannen lapseni syntymän jälkeen. Sain heti tyroksiinilääkityksen, joka toimi minulla noin 2 vuotta. Vajaatoimintaoireet kuitenkin jatkuivat, jolloin yksityinen endokrinologi vain lisäsi tyroksiinin annoskokoa aiheuttaen minulle melkein sydänkohtauksen. En ole koskaan näiden vuosien aikana tiennyt, että vajaatoimintaan olisi muita lääkkeitä kuin tyroksiini, mm. eläinperäiset ja synteettinen T3-hormoni, jota on käytetty monoterapiana 50-luvulta asti. Näitä lääkkeitä olisi pitänyt minulle kokeilla jo vuosikausia sitten.
Vuosien saatossa huonosti hoidettu vajaatoimintani on aiheuttanut minulle runsaasti kipuja ja kärsimystä, aloitekyvyttömyyttä, sosiaalista erakoitumista, sairauslomilla oloa kroonisten, jo 10 vuotta kestäneiden käsien lihas- ja nivelkipujen sekä sormien puutumisten vuoksi. Se on kohottanut verenpaineeni ja kolesterolit. Diabeteksen puhkeaminen ehdittiin viime syksynä ehkäistä uuden lääkärini antamalla oikealla hoidolla. Huono hoitoni on aiheuttanut minulle fyysisiä vaurioita, tuhonnut talouttani ja työtäni ammatinharjoittajana. Nyt pelkään, että minulle on edellä mainituista syistä kehittynyt myös osteoporoosi.
Olen ollut uuden yksityislääkärin hoidossa kohta vuoden, hänen tutkimuksillaan minulla todettiin muunto-ongelma, johon ei auta pelkästään tyroksiini. Tutkimuksissa todettiin myös hyvin vakava D-25-vitamiinin, seleenin ja jodin puutos. Koskaan ennen ei kukaan lääkäri ole laittanut tutkittavaksi näitä, eikä ruokavaliosta ole ollut mitään puhetta. Painonnousuuni ovat lääkärit kehottaneet minua syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän. Nyt näyttäisi siltä, etten joudukaan työkyvyttömäksi, kiitos uuden yksityislääkärini, joka vielä ainakin hetken uskaltaa kirjoittaa minulle T3-hormonia. Jos häneltä myös viedään hoito-oikeus kilpirauhassairauksiin, joudun takaisin sängynpohjalle odottamaan hidasta kuolemaa.
Kilpirauhaspotilaiden hoito Suomessa on retuperällä
Nykyinen kilpirauhassairauksien hoito on järkyttävässä tilassa ja aiheuttaa suunnattomia inhimillisiä kärsimyksiä ja tragedioita. Potilaat ovat keskenään hyvin eriarvoisessa asemassa. Ne, joilla on varaa yksityislääkäriin, saavat mahdollisesti oireen mukaista hoitoa. Rahakaan ei kuitenkaan auta kaikkia, koska osaavia lääkäreitä on aivan liian vähän kymmenille tai sadoille tuhansille sairastuneille. Terveyskeskuslääkärit eivät tunnu ymmärtävän tämän sairauden monipuolisista oireista paljon mitään, vaan syyllistävät potilaita, joiden oireet jatkuvat tyroksiinin syömisestä huolimatta. Erittäin suuri joukko sairastuneita ei edes saa lääkäreiltä oikeaa diagnoosia, vaan heidät jätetään hoidotta kitumaan ja hitaasti hiipumaan pois elämästä.
Hoitamaton tai väärin hoidettu kilpirauhassairaus lisää vakavien lisäsairauksien puhkeamista. Hoitamaton kilpirauhassairaus aiheuttaa lapsettomuutta ja keskenmenoja. Raskaana olevien naisten hoitamaton kilpirauhassairaus vaarantaa lapsen terveyden ja voi aiheuttaa lapselle mm. autismia tai muita oppimis- ja kehityshäiriöitä. Pidän erittäin tekopyhänä, kun Valvira puolustautuu sillä, ettei se kiellä esimerkiksi T3-hormonin käyttöä potilaan hoidossa. Mitä muuta Valvira tekee, kuin kieltää sen, jos kohta kukaan lääkäri ei tutkintapelossa uskalla sitä määrätä? Jos potilas tutkittaisiin kunnolla ja varmistettaisiin oikea diagnoosi, T3-lääkityksellä olevia potilaita olisi runsain mitoin enemmän kuin nyt. Valviran ”ansiosta” meillä on nyt satoja T3-lääkkeitä käyttäneitä potilaita jätetty täysin heitteille. Heillä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta päästä osaavien lääkäreiden vastaanotoille potilastungoksen vuoksi. Tämä on rikos Suomen lain mukaan!

Lähettänyt käyttäjä

Hienoa, että asia saa julkisutta ja laajempaa tarkastelua.
Sain lääkityksen kilpirauhasen vajaatoimintaan 10 vuotta myöhässä, masennuslääkkeitä tosin ehdittiin tarjota varmaan parikymmentä kertaa -ikinä en lähtenyt niitä käyttämään, sillä en tuntenut itseäni masentuneeksi. Tulin onneksi raskaaksi, (joiltakin sekin mahdollisuus menee sivu suun) ja valveutunut lääkäri huomasin vajaatoimintani, sain lääkityksen siihen. Kuitenkaan thyroxin ei sopinut minulle ja sainkin myöhemmin sen rinnalle liothyronin, se auttoi paremmin. Sen lisäksi löysin hyvän hormoonisairauksiin perehtyneen lääkärin, joka aloitti minulle myös elimistön toimintaa tukevan vitamiinikuurin ja tämä yhdistelmä on auttanut.

En ihmettele yhtään jos ihmiset neuvovat toisiansa netissä, samat ongelmat kokenut vertaistuki osaa opastaa oikean lääkärin juttusille ja valitettavasti tämä on ainoa keino löytää apua. Ehdin käydä monella endokrinologilla ja lukuisilla työterveyslääkäreillä ja yleislääkäreillä saamatta apua.

Moni leimaa luulotautiseksi ja veltoksi. Ikinä en ole asian vuoksi ollut sairaslomalla tai poissa töistä, mutta olen tuntenut itseni saamattomaksi vaikka töiden ohessa olen opiskellut ja hoitanut pientä lastani.

Asia vaatii käypä hoito -ohjeistusta sekä panostusta myös endokrinologeilta. Kävin pari kertaa yhden endon vastaanotolla, joka toisella kerralla säädettyään lääkitykseni väärin totesi että ellei tämä annostus auta ei vika ole kilpirauhasessa eikä ottanut minkäänlaisia labroja. Löysin onnekseni nykyisen lääkärin, joka sääti lääkeannostuksen takaisin entiselleen sekä nosti lion määrää sekä mittasi mm. d-vitamiini pitoisuudet sekä tutki allergiat. Taustalta löytyikin ruoka-aineallergia, joka on ollut osana vaikuttamassa. Olen jälleen energinen ja väsymys ei vaivaa.

Mietin miksi tulkinta ja avun etsiminen on jäänyt omalle kontolleni vaikka en ole lääkäri? Siksi ettei osaamista tai kiinnostusta ole löytynyt kaikilta asiaan perehtyneiltä lääkäreiltäkään, saisivat hävetä! Kyllä jokainen tietää ellei olo ole normaali ja hakee apua sieltä mistä sitä löytyy eli vertaisryhmistä, osa on puutaheinää ja osa asiaa.

Lääkärit orjailevat liiaksi lääkäriliittoa ja valviraa. Ellei lääketiede tunnusta jotain sairautta ei sitä saa myöskään tutkia tai lääkitä. Eräs sisätautilääkäri kielsi hiivasyndrooman olemassa olon, mutta samalla tarjosi vastaukseksi ärtyvän suolen oireyhtymää. Vatsavaivoihin tarjottiin masennuslääkkeitä, joka myöhemmin paljastui keliakiaksi. Olen tehnyt valituksen näistä epäpätevistä lääkäreistä kuten tuosta masennuslääkkeen tarjoajasta -tosin työterveyttä hoitava taho ei ottanut yhteyttä pahoitellakseen, ihan törkeää ja ihmisarvoa alentavaa touhua. Rahaa kannetaan näille lääkäreille roppakaupalla ja mitä saamme vastineeksi? Ei kukaan huvikseen lääkärissä käy.

Lähettänyt käyttäjä

Hienoa, että otatte asian esille. Käyttävätkö kaikki verenpainesairaudesta kärsivät samoja lääkkeitä? Miten kilpirauhasvaivojen hoitaminen voi olla näin hankalaa suomessa?
Hyllytetty lääkäri uskalsi ottaa epäkohtia esille ja puuttua niihin, tässä tulos.

Itse en ole hyllytettyjen tai reseptin kirjoitus oikeuksien menettäneiden lääkäreiden potilas, mutta eiköhän potilaat tiedä mikä heille on parasta ja mikä on heitä auttanut.

Olen epätyypillisestä vajaatoiminnasta kärsivä ja syön kahta eri lääkettä, niiden saamiseen meni elämästäni noin 15 vuotta. Tämä vuosi on ollut parempi eiköhän se elämä tästä taas kirkastu ellei valvira pilaa kaikkea.

Lähettänyt käyttäjä

Miljoonat kiitokset että tuotte tämän äärimmäisen tärkeän asian esille!!!

Minun on edelleen vaikea uskoa että Suomessa voi tapahtua tällaista. Valvira on toiminut jopa laittomasti tässä tapauksessa. Potilaat voivat hyvin T3-hoidolla tai yhdistelmälääkityksellä jolla itse ole. Lääkärit kantelevat toisistaan oppiriidan vuoksi. Potilaat on hätää kärsimässä. Miksi ei kuunnella potilaita? Miksi Valvira ei puutu turhaan määrättyihin masennuslääkkeisiin tai itsemurhiin jotka johtuvat hoitamattomasta vajaatoiminnasta. Hoitamattomana tämä sairaus on äärimmäisen tuskainen…

Onko kaiken takana sisätautilääkäreiden ja lääketeollisuuden salaliitto? Niin uskomatonta tätä on ollut seurata etten yllättyisi enää mistään. Toivottavasti potilaiden oikeus hyvään hoitoon taataan ja nämä narsistiset sisätautilääkärit joutuvat vastuuseen epäkollegiaalisuudesta ja potiaiden hoidon vaarantamisesta.

Vielä kerran kiitos tästä ohjelmasta!

Lähettänyt käyttäjä

Minulla 35 vuotta Thyroxin. Koko ajan vajaatoiminnan oireita, joita en tiennyt sellaisiksi. Ja se uuvuttava väsymys. Sitten Armour thyroid antoi minulle elämäni takaisin. Maksani ei jostain syystä muuttanut T4v:tä T3v:ksi. Antakaa minun pitää Armour ja elämäni. Ja oikeuden nimessä antakaa KELA-korvaus tästä lääkkeestä.

Lähettänyt käyttäjä

Todella hienoa, että aihe on tapetilla! Ihmisillä on oikeus saada hyvää hoitoa ja lääkkeeksi muutakin kuin Thyroxin! Valviran ja osan lääkäreiden toimintaan täytyy tulla muutos!

Lähettänyt käyttäjä

Onnellinen tästä tulevasta ohjelmasta jo valmiiksi! Itse olen juossut lääkäriltä toiselle näiden epämääräisten oireiden vuoksi reilun 10 vuoden ajan ja saanut jos jonkinlaista diagnoosia, ADHD:sta masennukseen ja sanoipa yksi lääkäri minua ihan suoraan luulosairaaksikin. Lääkitty on molempia, huonolla menestyksellä. Psykoterapiassakin kävin vuoden verran, jonka päätteeksi todettiin että olen väsynyt alisuoriutuja. Olen hävennyt itseäni ja kykenemättömyyttäni "normaaliin" elämään ja toimintakykyyn. Miksi en pysty mihinkään ilman valtavaa uupumusta, miksi pää ei toimi, silmät ja iho kuivuu, tukka lähtee? Mitä vastaan pienelle tytölleni joka jatkuvasti kyselee että miksi sinä äiti olet aina niin väsynyt? Jouduin jäämään pois töistä pitkälle sairaslomalle. Oma ajatus oli että en tästä enää nouse.
Onneksi löytyi yksi lääkäri joka antoi kokeilla tyroksiinia, vaikka arvot olivat kuin oppikirjasta. Tyroksiini auttoikin aluksi. Sitten oireet pahenivat ja sama suo alkoi taas pahempana. Jollain sisulla kahlasin netissä vertaistukipalstoilla ja löysin funktionaaliseen lääketieteeseen perehtyneen lääkärin joka teki MDD:n testistöt ja totesi pahan rT3-dominanssin ja aloitin pelkän T3-lääkityksen. En oikein osaa kuvailla sitä tunnetta kun olo lähti paranemaan muutaman viikon päästä. Nyt 3 kk myöhemmin totean usein että tällaista se elämä varmaan kuuluukin olla; jaksaa olla äiti, vaimo, sisko, ystävä ja työntekijä, ihan tavallinen ihminen. IHANAA! Kiitos teille jotka teette asian eteen jotain että saadaan hoitoa niille jotka sitä oikeasti tarvitsevat, olen erittäin kiitollinen ja toiveikas tulevaisuuden suhteen.

Lähettänyt käyttäjä

Käsittääkseni endokrinologien hoitolinja, jota perusterveydenhuolto noudattaa, perustuu hyvin hatariin tutkimusnäyttöihin, eritoten mitä tulee TSH&T4 pätevinä diagnosoinnin määrittäjinä ja tyroksin-lääkityksen vaikutuksiin ja hoitovasteeseen. Miksi Suomessa ei ole Käypä hoito -suositusta tämän sairauden osalta? Siksikö, ettei endokrinologeilla ole siihen riittävästi pätevää tutkimusnäyttöä. Toivoisin tosissani selvitettävän myös sitä, millaisiin tutkimuksiin vallitseva hoitolinja ja käsitykset perustuvat. Tutkimusnäyttöjen puutteisiin nojaten endokrinologit nimittäin tyrmäävät vaihtoehtoisen hoidon: mikä on heidän oma tieteellinen perustansa?!

On käsittämätöntä, että lääkärit eivät yhdistä voimiaan ja käy vaadittavaa tieteellistä keskustelua keskenään, ja auta sen myötä kehittämään myös hoidon laadun paranemista. Nyt suunta on ollut ratkaisevissa ja päättävissä instansseissa päinvastainen. Vallitsevan hoitolinjan puutteet ovat helposti todennettavissa: miksi niihin ei puututa ja edesauteta toimivaa hoitokäytäntöä? Niin kauan kuin näin ei tapahdu, suuri määrä potilaista on täysin heitteillä terveydenhuollon taholta ja se tulee yhteiskunnalle todella kalliiksi. Kalleimman hinnan maksavat kuitenkin hoitamattomat potilaat läheisineen.

Minulla on todettu vajaatoiminta 30 vuotta sitten ja olen kulkenut sen ajan tyroksinin varassa ilman hoitovastetta, vakavilla oireilla. Kaikkea mahdollista muuta on tutkittu – tuloksetta. Kaikki oireet yhdistettävissä hoitamattomaan vajaatoimintaan, Labra-arvoni ovat olleet katastrofaalisia ja niihin lääkärit eivät ole kuukausiin osanneet reagoida ollenkaan. Ainoa hoito on sittemmin ollut tyroksiinin lisääminen, joka aiheuttanut pahoja rytmihäiriöitä, ym. Voin tällä kokemuksella sanoa, että diagnosoinnin ja hoidon tasossa on vakavia puutteita ja järkyttävät hoitovirheet ovat arkipäivää. Toistaiseksi hyödyllisimmän ja konkreettisen avun olen saanut vertaistuesta.

Itselläni ei ole mahdollisuutta alkaa varsinaista lääketiedettä opiskelemaan vaan toivoisin potilaana mahdollisuuden kuulla erilaisista hoitomenetelmistä ja saada itse olla päättämässä, mitä linjaa kokeilla kun vallitseva ei toimi. Tällä hetkellä siihen ei ole perusterveydenhuollon taholla mitään mahdollisuutta ja asiantuntevalle yksityislääkärillekin on todella vaikeaa päästä, tällä hetkellä mahdotonta.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä on helppoa olla lääkäri. Käsipäivää, pari labraa ja mielialalääkeresepti muotisairauteen. Hoitosuhteen jatkuessa voi määrätä 10 muuta lääkettä sivuoireisiin. Palkka juoksee ja lääkefirma kiittää.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä että epäkohdat tulee julkisuuteen!
Olen ollut työkyvytön 10v.En ole jaksanut laskea monellako lääkärillä olen ajellut ja paljonko kilometrejä ja rahaa on palanut.Nyt nykyinen lääkäri 330km:n päässä.
Uuupumus on ollut niin voimakasta ettei edes kotia ole pystynyt hoitaa.
Vuoden työkyvyttömyyden jälkeen sain thyroxinin mutta se jätettiin liian pienelle annokselle.Koko ajan on minulle tarjottu masennusta diagnoosiksi eikä uskota kun sanon että uupumus on fyysistä.
Nyt on toivoa paremmasta koska lääkärini ottaa huomioon oireeni ja tutkii kunnolla,tarvitsen ehkä t3-lääkkeen thyroxin rinnalle.Mutta olisin mielellään elänyt nämäkin 10 menetettyä vuotta.Ei voi muuta kun ihmetellä miten huonosti meitä hoidetaan!

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti ohjelmaan on saatu mukaan joitain T3-monoterapialla pidemmän aikaa paremminvoivia. Koska tuntuu, että niin kauan kun T3-annosta nostetaan suurin osa voi hyvin, koska sillä on piristävä vaikutus, mutta annosta ylläpidettäessä ei sitten enää vointi pysykään hyvänä. Eli haluaisin kuulla kokemuksia hoidon pitkäaikaisvaikutuksista, ei pelkästään heistä, joilla hoitoa on takana alle vuosi, kaksi. Eihän epäluuloja tulla hoitoa kohtaan hälventämäänkään, jos sen vaikutus on vain tilapäinen.

Lähettänyt käyttäjä

Olen 48v. Parikymppisenä olen ollut 1,5v vuotta työelämässä. Se oli uskomattoman raskasta ja vaikeaa,vaikka koulussa olin luokkani priimus. Eläkettä on kertynyt n. 11€. Väsymykseni on "vain masennusta", vaikkei se oikeasti ole sitä. Kilpirauhasarvot ovat olleet aina alhaiset, mutta viitealueella. 16 tuntia unta vuorokaudessa ei tahdo riittää. Lapset ovat kuin ihmeen kaupalla selvinneet hengissä äidin jatkuvasta nukahtelusta huolimatta.
ARVATKAA VAIN, KUINKA MIELELLÄNI OLISIN OLLUT KUNNON VERONMAKSAJA!!
Toivottavasti edustan viimeistä sukupolvea, joka on jäänyt ilman asianmukaista hoitoa.

Lähettänyt käyttäjä

Pari vuotta sitten minulla tuli esille autoimmuunityreoidiitti ja vajaatoiminta johon menee nyt thyroxinia. Terveyskeskuksesta en saanut asianmukaista hoitoa. Thyroxin annosta on nostettu nyt neljä kertaa yksityislääkärin ohjeilla ja odotan jännityksellä, koska saan sen kohdalleen ja sopiiko se lopulta. Parempaa kuitenkin on jo elämä välillä ollut ja monta inhottavaa oiretta jäänyt pois. Mutta kyllä suomessa niin retuperällä näiden kilpirauhassairauksien hoito on, että ihan ihmetyttää. Itsekkin olisin voinut saada apua jo vuosia sitten kaikkiin outoihin oireisiini ja tulehduksiini, jos joku olisi tajunnut mistä on kysymys. Masennuslääkkeitäkin syötettiin välillä. Olen sairauseläkkeellä tällä hetkellä. Osoitankin syyttävän sormeni sinne mistä näitä asioita suomessa johdetaan. Ihmiset kärsii ihan oikeasti maassamme. Olen järkyttyneenä ja ahdistuneena lukenut ihmisten hätää ja tuskaa foorumeilla, kun tarvittavaa hoitoa ja lääkettä ei saa. Tyrkytetään vaan masennuslääkkeitä ja kaikkea muuta. Tähän ihmisten kidutukseen on tultava loppu ja muutos. Kiitos MOT ja Magnus. Olette niin oikella asialla. <3

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos MOT että otitte asian käsittelyyn. Tuntuu uskomattomalta, että nyky-Suomessa voi tällaista tapahtua - potilat jätetään oman onnensa nojaan lääkärien ja virkamiesten kalistellessa sapeleitaan.

Minulta on tutkittu kilpirauhasarvoja jo 10 vuotta sitten kun olin koko ajan väsynyt ja palelin. Arvot olivat viitteissä, joten lääkärin mielestä vikaa ei ollut. Tämän jälkeen kilpirauhasarvoni on tarkastettu noin 5 kertaa. Koko tämän ajan tulin väsyneemmäksi, lihoin ja turposin kovasta treenaamisesta ja tarkasta ruokavaliosta huolimatta, aivot eivät toimineet ja muisti on olematon. Edelleen sain julkisen puolen lääkäreiltä vastauksen että vikaa ei ole.

Kun olo alkoi olla sellainen etten enää yksinkertaisesti jaksa tätä enää, että mielummin jo olisin kuollut kuin elävä zombie, päätin kerätä rahani kokoon ja teettää laajemmat testit omalla kustannuksellani. Tulosten kanssa menin kilpirauhasongelmiin erikoistuneelle funktionaaliselle lääkärille. Sain koelääkityksen (tyroksiini) ja olo alkoi parantua. Puolen vuoden kuluttua kuitenkin oireet palasivat hitaasti annosmuutoksista huolimatta.

Sain tilalle T3-lääkityksen. Ja nyt voin vihdoin sanoa olevani matkalla terveyteen. Olen jälleen oma sosiaalinen itseni ja jaksan harrastaa. Turvotus on vähentynyt ja painokin hieman laskenut. Aivoni pelaavat taas. Ja tästä en voi kiittää kuin omaa lääkäriäni, joka nyt on Valviran toimien takia estynyt tekemästä työtään. Suututtaa kaikki ne menetetyt vuodet elämästäni, jotka menivät sairastaessa koska terveyskeskuslääkärit eivät osaa tehdä työtään. Mitä kaikkea olisinkaan jo ehtinyt elämälläni tehdä ellen olisi nukkunut vuosia kilpirauhasen takia?

Lähettänyt käyttäjä

Skotlannin parlamentti on käsitellyt kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoinnin ja hoidon parantamista jo jonkin aikaa.

Tutkija lähetti heille äskettäin kirjeen, jossa hän kertoo julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan ei ole olemassa yhtenäistä ja kaikille sopivaa laboratoriotutkimusten viitealuetta!
http://www.scottish.parliament.uk/S4_PublicPetitionsCommittee/General%20Documents/PE1463_XX_John_E_Midgley_01.08.14.pdf
Hän kertoo lisäksi, ettei vallalla oleva T4-monoterapia paranna kaikkia, ja että joillakin potilailla T4-annoksen nostaminen korkeallekaan ei tuota normaalia vapaata T3-arvoa.

Siksikö täällä ei haluta mitata T3V:tä?

Lähettänyt käyttäjä

Minulle tuli 12-vuotiaana köhmy kaulaan, niellessä tuntui pala kurkussa, kysyin lääkäriltä mikä kyhmy on.....on kuulemma iso aataminomena. Näin meni monta vuotta, kaikki lääkärit sanoivat että kilpirauhanen on ok, mutta iso aataminomena. 20-vuotiaana otettiin kilpirauhaskokeet, tulokset vajaatoiminnan rajalla, ei lääkettä, mutta 1/2 vuoden kuluttua uuset kokeet, lähes samat tulokset. Näin jatkettiin 1/2 vuoden välein kokeiden ottoa ja aina vajaatoiminnan rajalla koetulokset. Kunnes 30-vuotiaana verikokeet heilahtivat jo selkeästi vajaatoiminnan puolelle, johon lääkäri totesi, että ei kannata aloittaa lääkitystä, kun voi mennä liikatoimintaan.

Silloin tilasin ajan erikoislääkärille, joka erikoistunut kilpirauhaseen. Hän katsoi koetuloksia ja totesi, että sinulla on vajaatoiminta ja kirjoitan sinulle Thyroxinin. Seuraavaksi kokeili kaulaani ja totesi, että sinullahan on myöls struuma. Sanoin, että mikä?? Etkö tiedä, että sinulla on struuma??? No en, kun lääkärit ovat sanoneet että iso aataminomena. Ei herranjestas, sehän voi olla syöpää!!! Nyt menet heti ultraäänitutkimykseen ja laitan sinulle pikalähetteen sairaalaan ohutneulanäytteeseen!! Onneksi ei ollut syöpää kilpirauhasessa, mutta täysin kyhmyinen ja tuhoutunut kilpirauhanen. Kun aloin syödä Thyroxinia, "verhot" avautuivat, en ollut aiemminkaan ollut masentunut, mutta aikaansaamaton ja tykkäsin olla vain kotona, miehet eivät olleet kiinnostaneet (olin 30-vuotta) ja olin tietynlaisessa sumussa. Viikko lääkkeen aloituksesta olin kuin eri ihminen, todellakin kuin verhojen takaa maailmaan astunut. No sitten alkoikin mieletön sydämen tykytys, en uskaltanut käydä nukkumaan, kun sydän löi tuhatta ja sataa ja pelkäsin että saa sydänkohtauksen. Siitä sitten sairaalaan, jossa tutkittiin sydänfilmit ja keuhkot kuvattiin jne., todettiin että aloitusannos oli ollut liian iso huomioon ottaen sen, että minulla oli ollut struuma ja vajaatoiminta 18 vuotta hoitamatta ja sitten yhtäkkiä laitettiin lääkettä elimsitöön.

Onneksi lääkeannoksen piennenys ja siitä pikku hiljakseen nosto auttoi ja olo alkoi tulla taas paremmaksi. Tätä hyvää oloa kesti 7 vuotta, kunnes olo alkoi mennä taas väsyneemmäksi. Annosta nostettiin, hyvä olo kesti vähän aikaa ja sitten taas annosta jouduttiin nostamaan, ja näin jatkui kunnes lääkemäärä päivässä oli jo aika korkea ja olo ei pysynyt enää hyvänä. Väsähdin hyvin helposti.

Onneksi minulle oli jo ensimmäinen lääkärini kertonut, että on olemassa eläinperäisiä lääkkeitä, joita jotkut käyttävät, kun Thyroxin ei auta. Sitten alkoi lääkärin etsintä (olin muuttanut kaupunkia, joten aiempi lääkäri ei tullut kyseeseen), joka suostuisi kirjoittamaan eläinperäisen lääkkeen. Se olikin hankalampi homma kuin olin uskonutkaan. Jouduin käymään 4 eri lääkärillä ennen kuin löysin lääkärin ,joka kirjoitti reseptin Thyroidiin.

Thyroid osoittautui minulle sopimattomaksi lääkkeeksi, koska se alkoi tykyttää kaulaani samalla lailla kun 12-30-vuotiaana kyhmystruumani ja en pystynyt käyttämään kaulaliinaa tai poolokaulusta sen takia. Mahdollisesti lääkkeen sisältämä jodi ei sovi minulle, koska sama homma on jodipitoisten suuvesien ja voiteiden kanssa.

Seuraavaksi pyysin reseptin Armouriin, joka osoittautuikin minulle parhaaksi lääkkeeksi. Olo on mitä parhain. Harmi vaan, että lääke on niin kallis. Työttömän rahapussissa 60 euroa kuukauden lääkkeistä on paljon. Mutta Thyroxiniin en halua enää ikinä vaihtaa, koska se ei toiminut näin hyvin minulla kuin Armour.

Olen joutunut maksamaan kovan hinnan elämässäni huonosta kilpirauhassairauden hoidosta. En ole voinut saada lapsia, lisäksi välit koko sukuuni on mennyt, koska he ehtivät tottua 18 vuoden hoitamattoman ajan aikana tyttöön/naiseen, joka oli aina vaan kotona sohvan nurkassa ja kun sain lääkityksen, minusta tuli uusi ihminen "heräsin eloon". Tutustuin ihanaan mieheen ja aloin olla hänen kanssaan, aloin harrastaa ja käydä harrastuksissa. Suku totesi, että olen psykoosissa ja en ole terve, että enhän ole ennenkään ollut miehistä kiinnostunut tai käynyt ulkona jne. Yritin sanoa heille, että minä olin aikaisemmin sairas ja nyt olen terve, mutta se ei auttanut. He alkoivat levittää minusta tutuilleni juttua, että olen seonnut ja psykoosissa. Minun puheeni ja selvitykseni asioiden kulusta ei merkinnyt heille mitään. Niin ison muutoksen lääkitys teki minussa. Mutta tärkeintä on se, että tiedän itse olevani kunnossa ja onnellinen. Ja olen vahva, minua ei enää kukaan tule nujertamaan.

Toivon kaikesta sydämestäni, että kaikki kilpirauhassairaat saisivat kunnollista hoitoa ajoissa. Ettei tarvitse jäädä 20-vuotiaana sairaseläkkeelle syömään masennuslääkkeitä, kuten olen monien kuullut joutuneen. Olin aivan kauhuissani, kun näistä tapauksista luin, minulle ei ole ikinä tarjottu masennuslääkkeitä enkä niitä olisi ottanutkaan, mutta liian moni niitä saa ja syö....turhaan, koska syynä väsymykseen onkin monesti kilpirauhanen.

Lähettänyt käyttäjä

Olen niin iloinen, että tämä kaikki kärsimys tulee päivänvaloon ja julkiseksi.
Olen niin surullinen, että minä olen yksi heistä, joka on joutunut suunnattomasti kärsimään.
Olen niin vihainen, että tämän kaiken paljastuttua on vieläkin heitä, jotka aliarvioivat kärsimyksiämme ja tekevät kaikkensa pitääksemme meidät kärsimässä kuolemaamme asti.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos että otatte tämän asian esille. Minäkin löysin vuosien Thyroksiinilla taistelun jälkeen avun Liothyronin lääkkeestä. Koska kärsin lapsettomuudesta, suostuin painostettuna siirtymään takaisin Thyroksiiniin. Se aiheutti sen että kuukautiseni alkoivat heittelehtimään sekä lähes kaikki vajaatoiminnan oireet palasivat. Lisäksi sain lähes 10kg lisäpainoa. Lääkärini kanssa sovittiin, että yritetään pärjäisinkö thyroksiini+liothyronin yhdistelmällä. Tälläiselläkin lääkityksellä tunnen itseni kakkosluokan kansalaiseksi, kun joudun jopa gynekologilla käydessäni vääntämään itkua todeten, että käytän thyroksiinia tasan siksi että minua kohdeltaisiin tässä lapsettomuus asiassa kuten muitakin naisia. Mielestäni kohtelu muilla kuin omalla lääkärillä on ollut todella epäinhimillistä. Ja tämä kaikki vain siksi, että he ovat kuulleet vaan kauhutarinoita näistä kilpirauhaslääkkeiden muista vaihtoehdoista, joista he eivät surullista kyllä mitään ymmärrä.

Lähettänyt käyttäjä

Endokrinologien toiminta on aivan sekopäistä! He eivät itse osaa hoitaa, vaan jättävät potilaat oman onnensa nojaan. Sitten kun löytyy lääkäri, joka on kiinnostunut, tutkii potilaan huolella ja määrää oikean lääkkeen, niin sitä lääkäriä aletaan vainota! Ovatko endokrinologit niin kateellisia siitä, että muut lääkärit osaavat paremmin? Miksi eivät sitten itse rupea opiskelemaan, niin ei tarvitsisi olla kateellinen?

Lähettänyt käyttäjä

Olen myös yksi pettynyt potilas. Monia vuosia vaikeita oireita, jotka olen nyt vasta lääkityksellä ymmärtänyt, kun olo on parantunut. Monilla kilpirauhaspotilailla yksi suuri ongelma on varmasti se, että oireisiin alkaa tottua. Ei enää itse ymmärrä, että on sairas. Ennen kuin tulee se viimeinen vaihe vastaan jossa tosiaankin ymmärtää jo itse että on sairas mutta lääkäri ei. Lääkäri ei voi ymmärtää koska kilpirauhasarvot viitealueella.
Minun TSH oli 3.7 ja T4V 13. "Kilpirauhasarvosi ovat normaali". Olin jo täysin kilpirauhaspotilaan näköinenkin, turvonnut, väsynyt ja kalpea,
tukka lähti päästä.

Nuori kiireinen terveyskeskuslääkäri tuli tulokseen, että olen masentunut. Kun yritin pyytää, että voisiko vielä jotain labrakokeita ottaa
(koska tunsin olevani fyysisesti sairas) niin hän kieltäytyi. Antoi soittoajan psykiatriselle sairaanhoitajalle ja masennuslääkereseptin
joita en Luojan kiitos aloittanut. Tunne omasta fyysisestä sairaudesta oli vahva.
Sain kuitenkin toisen lääkärin ottamaan kilpirauhasen vasta-ainekokeen jossa tulos oli huima ja sain "koelääkityksen".

Menetin tämän toisen lääkärin vuoksi hoitoalan työpaikkani. Tiesin, että vaarannan jo itse potilasturvallisuuden jos jatkan,sumupäisyys oli valtavaa lisäksi fyysinen väsymys oli suuri, tavarat tippuili käsistä. Olo oli sanoinkuvaamattoman kauhea tässä "lievässä vajaatoiminnassa".

Lääkärit selittävät, että jokaiselta kadulta vastaantulevalta löytyy vajaatoiminnan aiheuttamia oireita mm. väsymystä, sumuisuutta, painon nousua, turvotusta. En ymmärrä, miten lääkärit eivät ymmärrä, että vajaatoiminnan aiheuttamat oireet ovat voimakkuudeltaan ihan eri luokkaa kuin ns. normi työpäivän jälkeinen väsymys. Kuka menee lääkäriin valittamaan "normaalia väsymystä"? Kyllä minäkin muistan ajan terveiltä ajoiltani kun olin töiden jälkeen niin väsynyt, että teki mieli ottaa joskus päiväunet. Vajaatoiminnan aiheuttama väsymys on erilaista, hyvin erilaista. Jokainen sairastunut tietää mistä puhun. Lääkärit eivät.

Kun potilas puhuu väsymyksestä ja lääkäri ei tunne potilasta niin helposti jää käsittämättä se väsymys, varsinkin kun potilas itse on jo tottunut tilanteeseen. Ehkä voi itse hiljaa mielessään ajatella, että miten muut ihmiset jaksaa kaikkea.

Sitten alkaa tappelu terveyskeskuksen kanssa annosnostoista. Olen tuntenut itseni niin nöyryytetyksi kun olen joutunut melkein anomaan annosnostoa. Suurta tietämättömyyttä terveyskeskuksessa. Kun minun TSH oli 1.3 ja T4V 12 niin sanotaan,
että arvothan ovat hyvät. Vaikka T4V oli vain laskenut. Tuossa tilanteessa minun pulssi oli enää hädin tuskin yli 50 ja hyvä kun jaksoin enää edes kävellä kauppaan hengenahdistuksen vuoksi. Piti lähteä yksityiselle joka heti
määräsi annosnoston. Kuitenkin kun Thyroxinilla oli jo arvot tapissa ja osaltaan oireet jatkuivat jouduin taas vaihtamaan lääkäriä. Sain Armour Thyroidin. Pitkästä aikaa voin sanoa, että olen saanut elämänilon takaisin, pääkin
toimii. Kerran kesällä jouduin kuitenkin turvautumaan terveyskeskuksen apuun kun oma lääkäri oli lomalla. Yritin saada kilpirauhasarvot (myös T3V) mittautettuani oireiden vuoksi. Terveyskeskuksessa ei kuulemma mitata kuin TSH-arvoa vaikka käytän
eläinperäistä. Jokainen hiemaa asiaa tutkinut ymmärtää heti, että se ei riitä. Pahimmassa tapauksessa kysymyksessä olisi ollut paha hoitovirhe jos olisin antanut kyseisen lääkärin sittenkin puuttua hoitooni. Haluaisin tietää kuka on keksinyt,
että nykyään mitataan kilpirauhaspotilaita pelkästään TSH-arvoa? Jo minun ylempänä oleva esimerkki TSH laskemisesta 1.3 ja samanaikaisesta T4V laskusta kertovat karua kieltä. Jos minulta olisi tuolloin otettu pelkkä TSH niin missähän olisin
nyt ilman omaa aktiivisuuttani tai opiskelua kyseistä sairaudesta? Nyt pelottaa tämä koko kohu, onko eläinperäisetkin lääkkeet seuraavana listalla? Haluan pitää elämäni.

Lähettänyt käyttäjä

Minkä ihmeen takia endokrinologit eivät voi kokoontua yhdessä näiden lääkäreiden kanssa, jotka osaavat hoitaa eri tavalla, ja pohtia tilannetta. Jakaa tietoa ja kokemuksia. Avoimesti. Ja käydä läpi potilastapauksia ja niiden hoitoja. Mikä tähän on esteenä? Nämä funkkarilääkärit ainakin olisivat suostuvaisia ja avoimia tällaiselle keskustelulle ja voimien yhdistämiselle. Mutta onko tuo toinen leiri?

Eipä taida olla. Kopeat tohtorit haluavat säilyttää kasvonsa viimeieen asti, eikä ole mahdollista myöntää olleensa väärässä. Eikö tätä saataisi väännettyä edes niin, että heille annettaisiin mahdollisuus "keksiä" tämä asia, tuoda se julki "uutena tietona" ja kaikki jatkaisivat onnelisina elämäänsä.

Lähettänyt käyttäjä

Ei minunkaan Oulussa oleva "endokrinologi" keskinyt enää mikä minua vaivaa kun arvot saatiin hyviksi, vaivat kuitattiin ihme selityksillä. Mikään ei voi enää vaivata kun arvot normaalit ja niin paljon tutkittu. Ei huvita enää tuommoiselle lääkärille mennä joka ei ota potilasta tosissaan. Onneksi löytyi toinen. Olisi hyvä nähdä hänen naama nyt kun käytän eläinperäistä ja väitän voivani paremmin. Varmaan sanoisi, että potilaan mielikuvitusta ja plasebo efekti.

Lähettänyt käyttäjä

Itselläni oli liuta oireita ja labra-arvot viitteissä, kun koemielessä määrättiin tyroksiini. Oireet helpottivat, mutta palasivat aina. Annostusta nostettiin n. 3kk:n välein. Labrat olivat ”loistavat”, mutta olo kaikkea muuta. Työterveyslääkärin mielestä kaiken piti olla hyvin ja ainoa mitä osasi, niin suositteli mielialalääkkeitä! Helppoa hoitoa? Tiesin, etten ole masentunut, tms. vaan joku muu oli vialla. Hakeuduin asiantuntevan lääkärin hoitoon. Sain T3-lääkityksen. Sen myötä oireet poistuivat, työkyky, energisyys ja luovuus palasivat. Sain elämäni takaisin! Minä, läheiset ja yhteiskunta KIITTÄÄ! Häviäjiä ovat ”last season lääkärit”, yms. kademieliset ”asiantuntijat” sekä LÄÄKETEOLLISUUS. Kun T3-lääkkeet loppuvat, terveyteni romahtaa ja joudun sairauslomalle, niin kenen etu se on? Onko yhteiskunnalla oikeasti varaa tämmöiseen pelleilyyn ja vielä ihmisten terveyden kustannuksella? 

Lähettänyt käyttäjä

Kuinka ihmeessä kilpirauhasongelmien hoidosta on tullut tällainen eristäytynyt saareke lääketieteen valtameressä? TSH, T4V ja tyroksiini. Aamen. Kaikki muu on humpuukia ja pseudotiedettä. Jos joku uskalikko lääkäri onnistuukin saamaan vaikeahoitoisempia potilaita kuntoon laaja-alaisemman lähestymistavan kautta ja vähemmän käytetyillä lääkkeillä, kollegat ovat melkeinpä valmiita kärventämään hänet roviolla, jotta ”vääräoppisuus” ei vain pääsisi valloilleen.

Maailma ei ole vielä lähestulkoonkaan valmis, käsittääkseni ei mikään tieteenalakaan. Monilla aloilla, lääketieteessäkin, asiat kehittyvät, saadaan uutta tutkimuksellista ja kokemuksellista tietoa, kehitetään uusia menetelmiä ja lääkkeitä, joita sovelletaan käytäntöön. Kuinka kilpirauhasongelmien hoito olisi jotenkin niin erityinen ja poikkeuksellinen, että siellä kaikki tarpeellinen olisi jo keksitty?

Ihmettelen myös, mistä kumpuaa joidenkin lääkäreiden (endokrinologien) suoranainen aggressio ja viha potilaita kohtaan. Olen siitä itsekin päässyt osalliseksi. Syyllistetään ja haukutaan potilas, koska hän on (onnekseen) sattunut saamaan apua ”väärää” koulukuntaa edustavalta lääkäriltä ja ”vääristä” lääkkeistä. Pelkoko siellä taustalla piilee?

Hyvän itsetunnon omaava lääkäri kykenee astumaan alas jalustaltaan (jos on koskaan sellaista tarvinnutkaan) ja ratkomaan potilaan ongelmia hyvässä yhteistyössä tämän kanssa. Hyvän itsetunnon omaavan lääkärin ei tarvitse kynsin ja hampain takertua asemaansa ja arvovaltaansa. Hän uskaltaa tunnustaa, ettei tiedä kaikkea ja on avoin uusille ajatuksille. Hän uskaltaa joskus jopa myöntää olleensa väärässä. Viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.

Potilaan näkökulmasta tämä ”lääkärisota” on vajonnut lastentarhatasolle: Huudetaan hiekkalaatikolla hoitotätiä apuun, kun ”nuo toiset” eivät haluakaan leikkiä juuri minun sääntöjeni mukaan. Kaikesta huomaa, että potilas on valovuosien päässä keskiöstä. Kilpirauhasongelmien hoito on maassamme suoraan sanottuna p*****llään, mutta asiaan vihkiytyneillä lääkäreillä on aikaa ja energiaa huseerata kampittamassa osaavampia kollegojaan. Silläkin energialla, fiksusti käytettynä, olisi viety kilpirauhassairauksien hoitoa monta askelta eteenpäin.

Potilaiden kannalta parasta olisi, jos eri hoitokäytäntöjä edustavat lääkärit kykenisivät ratkomaan näitä asioita asiallisen ja rakentavan dialogin kautta. Jos sellainen on mahdoton ajatus, vähintä mitä voidaan tehdä, on antaa nyt vainottujen, osaavien lääkäreiden jatkaa työtään rauhassa potilaiden parhaaksi.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos toimittaja Magnus Berglund ja MOT, kun tartuitte tähän tärkeään aiheeseen. Asia koskettaa tuhansia potilaita, jotka ovat jääneet heitteille. Valviran ja endokrinologien toiminta on potilaista piittaamatonta ja ylimielistä, omaa egoa pönkittävää. Ministeri Huovista potilaiden hätä ei näytä kiinnostavan lainkaan. Lisäksi ministeri Huovinen näyttää uskovan sokeasti Valviran valheet, vaikka sen pitäisi objektiivisesti tutkia ja selvittää Valviraan kohdistuvat epäluottamusta herättäneet asiat. Kirjallisiin kysymyksiin ja potilaiden hätäkirjeisiin vastatessaan Huovinen vastaa tai pistää avustajansa vastaamaan kuin suoraan Valviran suusta. Elämmekö demokraattisessa ja tasa-arvoisessa Suomessa, jossa viranomaiset ja poliitikot kantavat vastuunsa?

Lähettänyt käyttäjä

Magnus olet meidän kaikkien kilpirauhaspotilaiden Sankari, isolla ässällä.
Sinä uskalsit tuoda meidän hädän julkisuuteen, kun kukaan muu ei
uskaltanut tai uskonut meitä. Nyt meillä on toivoa, että meidät otetaan
vakavasti.

Viranomaisten luottamuksen palauttamiseksi poliitikkojen on selvitettävä
mitä Valvirassa oikein puuhataan ja miksi hyviä hoitotuloksia saavien
lääkärien kimpussa ollaan. Valviran syytökset T3-lääkäreitä kohtaan ovat
täyttä valetta. Valviran valheille on tultava loppu.

Lähettänyt käyttäjä

Ministerit Huovinen ja Lauran Räty eivät sano sanaakaan. Miten se on mahdollista? Lääkäreillä on käynnissä kaikkien aikojen oppiriita kilpirauhashoidoista. Sadat potilaat ovat jääneet ilman lääkkeitään. Potilaat ryntäilevät ulkomaille hakemaan hoitoja, ja hoitavat toinen toisiaan. Muut lääkärit pelkäävät, eivätkä uskalla enää hoitaa muulla kuin Orionin Thyroxinilla. Ja ministeri Räty ei katso asiaa edes yhden maininnan arvoiseksi!

Lähettänyt käyttäjä

Tässä vastaus ministeri Huovisen avustajalta, kun kysyin miten he varmistavat, että lapseni saa jatkossakin asianmukaista, hänelle sopivaa hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Samanlaisen vastauksen taisi saada copypastena kaikki muutkin ministerille kirjoittaneet. Ala-arvoista ja suorastaan rikollista. Jos olisi minusta kiinni, niin ministeri Huovinen voisi erota. Samoin ministeri Räty. Eivät he ole sairaiden asialla. He ovat viranomaisten asialla ja suojelevat näitä kantelijalääkäreitä.

Kiitos lähettämistänne kirjeistä peruspalveluministerille sekä pääministerille.

Valvira on selvittänyt viiden lääkärin toiminnan asianmukaisuutta kilpirauhasen vajaatoiminnaksi määrittämiensä sairauksien hoidossa. Asiat ovat tulleet vireille toisten lääkäreiden ilmoituksilla, joissa on esitetty perusteltu epäily potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Eräiden lääkäreiden todettiin määränneen kilpirauhasvalmisteita, erityisesti trijodotyroniini – erityislupavalmistetta, erilaisista oireista kärsivien potilaiden yksinomaisena hoitona ilman asianmukaisia potilaan lääketieteellisiä erotusdiagnostisia tutkimuksia, lääketieteellisiä perusteita ja riittävää seurantaa. Valvira on selvitysten ja niiden asiantuntija-arvioinnin jälkeen rajoittanut kahden lääkärin ammattioikeuksia väliaikaisesti siten, että he eivät voi hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia. Yksi lääkäri on saanut kirjallisen varoituksen. Kysymyksessä olevia lääkäreitä koskevat selvitykset ja niiden arviointi jatkuvat. Kyseessä olevilla lääkäreillä on yhteensä ollut joitakin satoja potilaita.

Valviran tehtävänä ei ole estää tai edistää minkään tietyn lääkevalmisteen määräämistä tai käyttöä, vaan edistää asianmukaista ja turvallista hoitoa. Asianmukainen ja turvallinen hoito edellyttää potilaan oireiden syiden riittävää selvittämistä, potilaan lääketieteellistä tutkimusta, diagnoosin tekoa lääketieteellisin perustein ja siihen perustuvaa hoitoa. Valvira siis ei ole ”kieltämässä” minkään kilpirauhasvalmisteen tai muun lääkkeen määräämistä. Valviralla ei ole siihen toimivaltaa. Lääkkeiden myyntilupa- ja erityismyyntilupa-asiat kuuluvat Fimealle.

Nyt kysymyksessä olevien lääkäreiden valvonnassa ei siis kysymys ole minkään tietyn valmisteen tai valmisteryhmän käytöstä sinänsä. Kyse on siitä, onko lääkäri toiminut asianmukaisesti potilaan tutkimuksessa ja hoidossa lääkettä määrätessään. Selvitysten perusteella Valvira on arvioinut, että ko. lääkärit eivät ole tutkineet potilaitaan asianmukaisesti vaan ovat määränneet kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkkeitä, vaikka vajaatoiminnan diagnoosi on monissa tapauksissa ollut hyvin epäselvä ja potilaiden erilaisten oireiden taustalla olevat muut mahdolliset sairaudet ovat jääneet tutkimatta. Ko. lääkärit eivät myöskään monien potilaiden kohdalla ole asianmukaisesti seuranneet määräämänsä hoidon vaikutuksia mm. haittavaikutusten varalta. Useille potilaille on aiheutettu kilpirauhasen liikatoimintaa vastaava tila. Se voi aiheuttaa mm. vaarallisia sydämen rytmihäiriöitä sekä riskin osteoporoosille ja lapsipotilaan kasvun häiriöille. Osa ko. lääkäreistä on myös määrännyt potilasturvallisuutta vaarantavalla tavalla kortisonivalmisteita yhdessä puutteellisesti seuratun kilpirauhasvalmistehoidon kanssa. Lääkäreiden, joiden ammattioikeuksia on rajoitettu, velvollisuutena on lähettää kilpirauhassairauksien hoitoa mahdollisesti tarvitsevat potilaansa toisen lääkärin arvioon ja hoitoon.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen on 19.6.2014 antanut vastauksen eduskunnan kirjalliseen kysymykseen KK434/2014. Vastauksessa kuvataan Valviran tehtävät ja kysymyksessä oleva valvonta-asiakokonaisuus selkeästi, ks. linkki.

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_434_2014_p.shtml#VASTAUS

Valvira ei siis ole asettanut yleisiä ehtoja minkään tietyn myyntiluvallisen tai erityismyyntiluvallisen lääkkeen määräämiselle eikä vaaranna minkään lääkkeen saatavuuttaa. Ks. myös Valviran aiempi tiedote ”Valvira ei aseta yleisiä ehtoja lääkkeiden määräämiseen kilpirauhaspotilaille”

http://www.valvira.fi/valvira/ajankohtaista/valvira_ei_aseta_yleisia_ehtoja_laakkeiden_maaraamiseen_kilpirauhaspotilaille

Ystävällisesti,

Ulla-Maija Rajakangas

peruspalveluministerin valtiosihteeri

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos aiheen julki tuomisesta,hyvin monen ihmisen elämän laatu on kadoksissa,jaksaminen,ei hoitoa,perusterveyden huollon ylimielisyys,käypähoito suositukset,uskomatonta,itselläni elämä jo kadonnut !Kiitos arvauskeskuksille !

Lähettänyt käyttäjä

Johan on aivan uskomatonta valehtelua: "Valviran tehtävä ei ole estää tai edistää asianmukaista ja turvallista hoitoa". Ai niinkö? Kun lääkärin työtään lääkärin etiikan mukaisesti hoitavilta lääkäreiltä viedään lääkärinoikeudet, niin mitä se on? Haloo!
Ja vielä lisää räikeää valehtelua:"Asianmukainen ja turvallinen hoito edellyttää potilaan oireiden syiden riittävää selvittämistä, potilaan lääketieteellistä tutkimista, diagnoosin tekoa lääketieteellisin perustein ja siihen perustuvaa hoitoa". Siis juuri näin toimivat juuri kunnolliset lääkärit, joilta on viety luvat, arvauskeskuksissa nimenomaan näin ei tehdä, vaan potilaat jätetään heitteille, dumpataan täyteen psyyken lääkkeitä ja haukutaan vielä lopuksi. Mitähän, jos Valvira lähtisi nyt selvittämään sitä, kuinka moni ihminen on tehnyt itsemurhan heitteille jätettynä, kun nimenomaan ei tehdä laajempaa tutkimusta ja tuijotetaan idiootteina viitearvoihin, jotka eivät kerro yhtikäs mitään. Ja linnaan tuo lääkärijoukkio, joka tekee vieläkin, joka ikinen päivä ja vieläpä tieten tahtoen - näitä heitteillejättöjä. Ja sitten nämä endokrinologit! Jonot vastaanotoille monen kuukauden mittaiset ja tulos 0. Olen itse saanut kuulla ko. erikoislääkäreiden valitusta, miten vaikea asia tämä kilpirauhasen hoito on ja siis myöntävät, etteivät he osaa auttaa. Mutta huikean laskun tästä osaamattomuudesta osaavat kirjoittaa. Ja nyt siis korpeaa, kun jotkut lääkärit osaavatkin tutkia huolellisesti ja tarkkaan ja ovat perehtyneet hieman muuhunkin kuin Orionin lääkelistaan. Kyllä aika oudon kuvan itsestään ja osaamisestaan antavat nämä kantelija lääkärit. Mistä tämä pahuus oikein kumpuaa?
Ja ministereille terveisiä, että nyt kannattaa skarpata: Kun tää kupla kunnolla leväytetään auki ja koko kansa näkee, mitä tää holtiton ihmisten elämän varastaminen on maksanut yhteiskunnalle puhumattakaan sanoinkuvaamattomista inhimillisistä tragedioista. Siinä ei anteeksipyynnöt auta. Ja alkaa ministerit vaihtua, jos ei ala nopeasti tapahtua täydellinen suunnanmuutos. Valvirasta joutavat ihan järjestäin kilometritehtaalle, kun ei näemmä ole mitään järkevää puuhastelua tehtävänä.

Lähettänyt käyttäjä

Hei olen 23 vuotias nainen. Kamppaillut noin 5-6 vuotta kilpirauhasen kanssa. Aluksi thyroxin lääkitys auttoi mutta sitten oireet jälleen pahenivat.. oon jo niin lopen uupunut tän sairauden kanssa joka vie koko elämänilon ja koko elämä pyörii sen ympärillä. Alan olemaan taas jo siinä pisteessä etten pysty hoitamaan töitäni kunnolla ja itken päivittäin miksi oon saanut tälläseen vitsauksen itelleni. En jaksa edes kirjoittaa koko tarinaani ja A4 kokoista oire listaani sillä kuten jo aiemmin sanoin oon menettänyt toivoni asian takia. Kävin noin kuukausi sitten Hyvinkään sairaalan endokrinogian osaston johtavalla ylilääkärillä. Astelin sisään ja melkein itkin jo siinä vaiheessa. Sain osakseni ylimielisiä katseita heti alkuun. Olin hakeutunut lääkärin puheille ja verikokeisiin jälleen huonontuneen oloni takia. Lääkäri sanoi heti penkkiin istuttuani ettei minua vaivaa mikään sillä arvonihan ovat viitteissä tsh jopa melkein liikatoiminnan puolella thyroxin lääkityksestä huolimatta. Aloin itkemään ja kysyin saanko edes kertoa oireeni koska olen ne paperille varta vasten kirjoittanut kun muistini ei pelaa. Aloin luettelemaan listaa ja jokaisen oireen se nainen vain tyrmäsi.. mm nesteen kertyminen johtuu siitä että juon liikaa vettä. Lääkäri sanoi että ei mulla ole mitään vaivaa kilpirauhasen kanssa ja että jopa thyroxinin voisi lopettaa.. Ainoa mitä kuulemma tarvitsisin oli lähete psygiatrille ja lapsettomuus kokeisiin. Itkin ja rukoilin häntä aloittamaan kokeilun eläinperäisestä lääkkeestä omalla vastuullani. Lääkäri alkoi nauramaan ja sanoi että ei onnistu. "Minä tiedän nämä kilpirauhas asiat..Voithan etsiä vaihtoehtois lääkärin" sanoin että ei ole varaa yksityislääkäreihin. Lähdin siis mukanani menetetty usko suomalaiseen lääketieteeseen ja varsinkin halveksunta endokrinologeja kohtaan. Olo vaan pahenee entisestään ja itken päivittäin etten jaksa elää näin enään kauaa. Joten rukoilen että tehkää te jotka asialle pystytte tekemään jotain ja auttakaa tuhansia samassa tilanteessa olevia ihmisiä

Lähettänyt käyttäjä

Kävi tässä miten kävi, yksi on varmaa: Kilpirauhaspotilaat, ainakin he, joilla vielä voimia riittää, tulevat varmasti taistelemaan viimeiseen hengenvetoonsa saakka oikeudestaan saada heille parhaiten sopivaa hoitoa ja lääkitystä. Potilailla kun on PELISSÄ KOKO ELÄMÄ, kantelijalääkäreillä ja Valviralla vain valta, maine, kunnia ja mammona.

Lähettänyt käyttäjä

Vuosikausia etsin syytä huonoon olooni niin työterveydessä kuin terveyskeskuksessakin. Olet vain väsynyt, totta sekin, mutta se suunnaton väsymys jolloin olet kuin laahautuva zombie ei ole normaalia. Sain masennuslääkkeiden reseptejä, onneksi en niitä aloittanut. Lopulta työterv lääkäri otatti kilpirauhaskokeet, tulos viitteissä, mutta ei hätää katsotaan vuoden kuluttua uudelleen. Tätä jatkui vuosikausia, minulla oli hektinen ja vaativa työ joka vaati kaikki viimeisetkin voimavarat joita minulla oli. Lopulta menin yksityiselle endogrinologille, joka nauroi minut ulos vastaanotolta ilman mitään kokeita tai neuvoa, olinhan vain väsynyt. Lopulta en enää jaksanut jatkaa töissä ja ltyöpaikkalääkäri ehdotti työkyvyttömyyseläkkeen hakemista, (minulla oli todettu myös fibromyalgia)jonka sainkin. Niinpä jäin joka kolmen kuukauden välein vaihtuvien terveyskeskuslääkärien ns.omalääkäri hoitoon, jossa kokeet kerran otettiin ja hyvin ovat viitteissä, ei jatkotutkimuksia. Parin vuoden kuluttua uskalsin kokeilla toista sisätautilääkäriä, naista, joka sitten kirjoitti tyroksin koelääkityksen pienellä annostelulla. Oireet hieman helpottivat, mutta eivät kokonaan ja niinpä menin uuden endogrinologin luo, joka tuumasi että olen liikatoiminnalla ja kun kysyin miten sen tietää kun kokeita ei otettu niin vastaus, kun katson sinua. Pienensin lääkkeen määrää ohjeen mukaan ja taas meni muutama vuosi. Yritin monta vuotta päästä parille tietämälleni hyvälle lääkärille mutta kun kukaan ei ota uusia potilaita. Lopulta löysin uuden lääkärin joka tutki, otatti suuret määrät kokeita ja sanoi että olisin jo 15 v sitten tarvinnut muun lääkityksen. Jos olisin ajoissa saanut hakemaani apua minun ei olisi tarvinnut jättää rakastamaani työtä, ei harrastuksia eikä viettää elämääni vain sohvalla maaten.
Olen katkera näille lääkäreille jotka tuijottavat vain viitteitä tai tarjoavat masennuslääkkeitä. Lisäksi tämä ajojahti niitä lääkäreitä kohtaan jotka yrittävät auttaa potilasta on kertakaikkiaan pöyristyttävää. Kilpirauhassairauden leimaaminen helposti hoidettavaksi ja vain yhden lääkkeen avulla parannettavaksi on myöskin käsittämätöntä. Kaikki nämä potilaskertomukset mitkä ovat täällä ja studio55 sivuilla puhuvat omaa kieltään. Pahinta on kumminkin endogrinologien ylimielinen ja potilasta ja potilaan vointia mitätöivä asenne.
Kiitos että MOT tarttui asiaan.

Lähettänyt käyttäjä

Liothyronin ja Armour ovat virallisia lääkkeitä, tarkoitettu kilpirauhasen vajaatoimintaan. Miten on mahdollista, että endokrinologit eivät osaa hoitaa näillä lääkkeillä? Kuinka Valvira sallii, että he kieltäytyvät hoitamasta näillä lääkkeillä, vaikka nämä ovat endojen oman oppialan lääkkeitä?

Endot eivät hoida, koska eivät osaa. Siinä se surkeus ja alkusyy on. Sitten on oma kunnia niin koetuksella, että jahtaavat muita, paremmin osaavia lääkäreitä. Täysi skandaali!

Lähettänyt käyttäjä

Kuinka muualla maailmassa osataan käyttää näitä lääkityksiä ilman ongelmia? Ja meillä endot tekevät kanteluita lääkäreistä, jotka eivät ole ihan hukassa!!!

Lähettänyt käyttäjä

Äsken kuulin, että minun lääkärini ei uskalla antaa nimeään julki. Pelkää niin paljon Valviraa!! Kuulemma muutkin lääkärit pelkäävät, kukaan ei uskalla tulla esiin. Valvira on saanut aikaan kauhun ilmapiirin!

Lähettänyt käyttäjä

Minä joudun pelkäämään ja miettimään, kuka osaisi hoitaa vajaatoimintaani raskauden aikana. Huoli on suuri, eikä lähellä ketään lääkäriä, johon voisi luottaa. Arvo, jota neuvolalääkäri seuraisi (TSH) on minulla oikein hyvä. Sain anottua kuitenkin myös T4- kokeen, joka on viitteen alarajalla aiheuttaen riskin lapsen neurologisille kehityshäiriöille. Tähän ei neuvolassa kuitenkaan oteta lainkaan kantaa. Erikoislääkäriltä sain T3-labran, joka taas näyttää olevan viitteen ylärajoilla! Nyt odotan soittoaikaan tälle lääkärille,jotta saisin apua tilanteeseeni. Mutta kun näistä asioista tietäviä lääkäreitä on vain se kourallinen, niin joudun odottamaan aikaani kauan. Entä jos joudun odottamaan liian kauan ja jotain peruuttamatonta ehtii tapahtua vauvalleni? Kiitos, että käsittelette näitä aiheita nyt julkisesti ja otatte huomioon kilpirauhassairaiden hädän!

Lähettänyt käyttäjä

Loistavaa että tämä asia tuodaan julki, kiitos YLE ja MOT.

Jos pelkkä tyroksiini auttaisi kaikilla poistamaan vajatoiminnan oireet niin mitään tarvetta mihinkään kalliimpiin ja vaikeammin saatavin vaihtoehtoihin ei yhdelläkään potilaalla olisi.

Mutta itsellänikin T3- lisän ottaminen tyroksiinin rinnalle on parantanut toimintakykyä ja jaksamista niin että voin elää lähes normaalia elämää vajaatoiminnasta huolimatta.

Ja tätä EN suostu antamaan pois minkään lääkärikunnan sisäisen arvovaltakiistan vuoksi.

T3 ja Armour ovat erittäin turvallisia lääkkeitä toisin kuin vaikkapa käsikaupassa myytävät tulehduskipulääkkeet jotka aiheuttavat vuosittain satoja kuolemia Suomessa.

Lähettänyt käyttäjä

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei ole aina helppo diagnosoida, mutta jos endot alkaisivat tekemään kotikäyntejä niin hoitopäätös ei olisi pelkän labrakokeen pilkun varassa, vaan siihen yhdistyisi lääkärin näkemys minkälainen potilaan vointi ja toimintakyky todellisuudessa kotioloissa on. Yleensä vajaatoiminta tai thyroksiinin toimimattomuus tai alilääkitys näkyy jo ulko-ovelta. Voimia arjen pyörittämiseen ei ole, koti voi olla huiskin haiskin. Ohuthiuksisella potilaalla on paljon villaista yllään ja hän kyyhöttää kylmissään nojatuolin uumenissa. Toki syitä on muitakin, mutta näinkin voi asian linjata.

Lähettänyt käyttäjä

Kaverini, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja jotka käyttävät Thyroxinia, kärsivät edelleen kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista. Itse T3-hormonilla voin vallan mainiosti. Enää ei palella, ei masenna, ei vituta, ei väsytä, jaksaa tehdä töitä ja opiskella, pystyy keskittymään, hiukset ei lähde, iho on paremmassa kunnossa ja mieli hyvä. Ja nyt jonkun mielestä mua lääkitäänkin väärin?

Lääkkeet täytyy jatkossa hakea ulkomailta, kun Suomessa asiat on tehty mahdottomiksi. Miksei siten saman tien muuteta kokonaan ulkomaille?

Lähettänyt käyttäjä

Olen nyt 27 vuotias nuori nainen. Sain vajaatoiminta diagnoosin 2013 keväällä. Olin kärsinyt oireista jo pitkään mutta kukaan lääkäri ei osannut niitä yhdistää kilpirauhaseen. Muistan että kävin tk-lääkärillä 2005 tai 2006 (en muista vuotta tarkkaan) ja silloin otettiin kilpirauhaskokeet ja niissä oli silloin häikkää. Piti mennä uusintakokeisiin jotka sitten olivatkin yhtäkkiä normaalit?? Olen nyt varma että olen jo tuolloin kärsinyt vajaatoiminnasta. Ajokortin kuvani kertoo kaiken. Sen hankin vuonna 2008 ja nyt kun katselen kuvaa niin näkee selvästi vajaatoimintaan kuuluvat "kuukasvot". Monen monta vuotta juoksin eri lääkäreillä valittamassa oireitani mutta minua ei kuunneltu. Yhtenä kertana satuin kysymään yhdeltä yksityiseltä lääkäriltä että miksi minun kädet vapisee. Hän käski otattamaan kilpirauhaskokeet. Kävin sitten tk:ssa ne otattamassa ja tk:n ylilääkäri soitti tuloksista. TSH 4,02 (yli viitteen) mutta lääkärin mielestä niin lähellä normaalia(??) että ei aloiteta lääkitystä vaan seurataan. Eli oireitani ei taaskaan kuunneltu vaan tuijotettiin labra-arvoja. Onneksi pääsin työterveyteen ja siellä kävin kokeissa ja TSH oli noussut melkein 7 ja sain koelääkityksen! Tyroksiinin ja se auttoi melkein heti. Nyt en ole enää kävelevä zombie vaan pystyn elämään normaalisti!

Lähettänyt käyttäjä

Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Sisätautien lääkäri totesi heti ja vahvisti kokeilla.
lääke tepsii hyvin ja jokainen vajaatoiminnasta kärsivä tietää, että lääkettä
joudutaan vähitellen lisäämään. Kokeet suositellaan otettavaksi kerran vuodessa.

Vajaatoiminta on usein perinnöllinen, niin myös minulla.

Täällä näyttää olevan aika lailla luulotautisia. Valvira on oikeassa.

Lähettänyt käyttäjä

Lääkärit nyt oikeasti pelkäävät. Uudet lääkärit eivät uskalla hoitaa muilla lääkkeillä kuin Thyroxinilla, vaikka muut lääkkeet ovat ihan laillisia. Jotkut hoitavat vielä entisiä potilaita, koko ajan peläten Valviraa. Lääkärit kertovat potilaille suoraan, että eivät uskalla hoitaa Valviran takia.

Potilaat ovat ilman hoitoa. Lääkärit pelkäävät. Miten tilanne on päästetty tällaiseksi?

Ministeri Räty: tehkää jotakin!

Lähettänyt käyttäjä

Minulla on kilpirauhasen autoimmuunityreoidiitti (diagnosoitu) ja alakolmannekselle sijoittuva vapaa tyroksiini! Voiko tällä yhdistelmällä olla yhteys keskenmenoon? Yksi endokrinologi ilmoitti hyvin vakuuttuneesti, että ei missään nimessä ole yhteyttä. Ihmettelen kun netistä saa taas lukea päinvastaista infoa. Ottakaa hyvät ohjelmaanosallistujat puheeksi huonosti toimiva kilpirauhanen ja yhteys keskenmenoon.

Lähettänyt käyttäjä

Tässä taudissa on luulotauti kaukana. Itse syön Thyroxiinia ja se auttaa, mutta kuinka monta ystävää minulla onkaan joille se ei auta. Moni on saanut avun juurikin yhdistelmähoidoista ja siitä kiitos asiaa hoitaneille lääkäreille.
On mieletöntä seurata kun ihminen toipuu takaisin työelämään loputtoman väsymyksen partaalta, toivon että kilpirauhaspotilaat otetaan todellakin tosissaan heidän itsensä kuin yhteiskuntamme varojenkin puolesta!
Kiitos siitä MOT ohjelmalle ja Magnukselle!

Lähettänyt käyttäjä

Ihanaa, että tästä puhutaan- ja toivottavasti myös puututaan, niin että potilaat ovat mielessä, eikä valtataistelut.
Ei kukaan huvin vuoksi halua käyttää älyttömän kalliita lääkkeitä, jos kerran löytyy muutaman euron maksava "vastaava" lääke. Itselläni on ollut Thyroxin muutaman vuoden ja ero olossa on huomattava - ennen lääkitystä töiden teko oli mahdotonta, mutta nyt pystyn tekemään taas toitä 40h viikossa! Minulla lääkityksen saaminen kesti kauan siksi, vaikka selvästi labrat yli viitteiden, mutta lääkäri jääränä piti oireita vain masennuksna. No onneksi oma lääkäri sittemmin vaihtui ja sain uudelta lääkäriltä saman tien Thyroxin lääkityksen, ja kas kummaa, masennus katosi parissa viikossa ja työnteko oli taas mahdollista!

Miksiköhän kukaan ei puutu siihen, että masennuslääkkeitä saa lääkäriltä, kun vain pienen itkun tirauttaa tai valittaa hetkellistä väsymystä - miksi kukaan ei puutu näihin väärinkäytöksiin ja kytköksiin?

Samoin voisi kyllä tutkia miksi kilpirauhasongelmat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viime vuosina...

Lähettänyt käyttäjä

Näitä juttuja lukiessaan tulee epätodellinen olo... Eikö hoitovaste ja potilaan oireilu ja voinnin kehitys merkitse mitään? Jos potilas saa takaisin toimintakykynsä, työkykynsä ja normaalin olon _laillisilla_ lääkkeillä, niin miksi se pitää kaikin voimin estää? Ihan mielipuolista!

Äidilläni on kaikki vajaatoiminnan oireet vahvoina, ja sädehoitoa kaulalle saaneena kukaan ei ole tajunnut tutkia asiaa. Nyt toinen koe oli viirreiden rajalla, ensimmöinen pahasti yli. Ei toimenpiteitä, koska viimeisin koe oli rajoilla. Vaikka oireet vakavat, ja kokeisiin ei ollut edes neuvottu oikein (heri herättyä, ei lääkkeitä, ei kahvia tai tupakkaa). Äitini on lähes toimintakyvytön oireidensa ja ikänsä (67) vuoksi, joten nyt alkaa minun taisteluni hänen puolestaan, 150 km päästä.

Tuntuu hyvin toivottomalta ja surulliselta, ja säälittää että syövästä selvinnyt ihminen joutuu kärsimään ja kitumaan loppuikänsä huonon osaamisen ja tämän farssimaisen lääkärikunnan sisäisen taistelun vuoksi.

Onko edes yhtään näyttöä siitä, että T3-hoito on ollut vaarallista? Tuhansia keissejä löytyy, joissa diagnoosi jää tekemättä tai hoito on puutteelsita nykyköytäntöjen vuoksi. Ihminen on ymkilö, eikä viitearvo ole terveyden mittari. Sitä paitsi ciitearvoja tulee lukea eri tavalla riippuen siitä, onko lääkitys päällä vai ei. Tätäkään useimmat lääkärit eivät tiedä.

Olen nyt kahden viikon aikana oppinut asiasta vertaistuen kautta enemmän kuin enemmistö terceyskeskuslääkäreidtä kokemusten perusteella tietää. Pohjattoman surullista.

Ja mielettömän kallista yhteiskunnalle!

Lähettänyt käyttäjä

Nyt täytyy kaikkien asiantuntijoiden keskittää voimavarat tutkimukseen. Miksi niin moni voi huonosti arvojen ollessa viiterajoissa. Miksi TSH ylärajaa on jouduttu alentamaan? Ei syytetä lääkäreitä, vaan elinympäristömme on esim. voinut muuttua niin paljon, että se vaikuttaa kilpirauhaseen. Sokeri, viljat, maidon proteiinit. Eihän kihtiäkään ollut niin paljoa vuosikymmeniä sitten kuin on nyt. Löytyykö kansoja joilla ei ole kilpparivaivaa kovin paljon? Miten eritavalla he elävät?

Toivoisin kuitenkin, että lääkärit eivät liian tarkasti tuijottaisi TSH ylärajaa. Itse "sain äidin vasta keski-ikäisenä", kun hänen kilpirauhasvajausta alettiin Thyroksiinilla hoitamaan. Lapsuuteni ryösti kokonaan omaisen sairaus, minkä viitearvoista lääkäri oli pari vuosikymmentä periksiantamattoman tiukka. Tyroksiini on auttanut pitkään monoterapiana, mutta nyt näkisin, että pelkästään se ei näytä riittävän.

Lähettänyt käyttäjä

Jos sinulla Tuulia on asiat hyvin ja voit hyvin saamallasi hoidolla, niin ole onnellinen. Ei sinulla silti ole oikeutta väittää luulotautisiksi niitä, joita ei hoideta yhtä hyvin, tai joiden lääkäreiden toimivaltaa on rajoitettu. Oletko oikeasti lukenut nämä tarinat? Puuttuuko sinulta empatiakyky?

Kiitos MOT ja kiitos Magnus, että tämä aihe vihdoin nostetaan esiin! Vain tällä tavalla asiaan on mahdollisuus saada muutosta. KHO:ssahan tämä sitten viime kädessä ratkaistaan.

Kun vielä joku saisi ministerit poteroistaan ulos ja avaamaan sanaisen arkkunsa...

Lähettänyt käyttäjä

Odotukset ovat korkealla ohjelman suhteen, toiv sillä on myös positiivisia vaikutuksia tilanteeseen.

Minulla on 10 v ollut kilpirauhasen vajaatoiminta joista kulunut vuosi on ollut todella raskas. Olen myös joutunut huomaamaan kuinka huonolla tolalla on lääkäreiden ammattitaito hoitaa kr-potilaita. Masennuslääkkeitä on tarjottu minullekin ja pidetty normaalina syysväsymyksenä sitä kun nukuin lähes 20 h/vrk. Olen pikku hiljaa heräämässä usvasta tämän parjatun t3-lääkkeen avulla. Lääkärit puhuvat sen vaarallisuudesta, oikein annosteltuna se on täysin turvallinen lääke. Vitsi onkin löytää lääkäri joka sitä suostuu määräämään ja osaa sitä annostella oikein. Lääkäreiden "thyroxin ei auta siispä olet masentunut" -asenne on todella ala-arvoista.

Lähettänyt käyttäjä

Niinpä niin, monta on meitä luulotautista. Niin monta, että luulisi jo endokrinologillakin jonkun kellon soivan ja pistävän miettimään pitäisikö asialle tehdä jotain. Siis jotain muutakin kuin pistää pään pensaaseen ja haukkua potilas.

Lähettänyt käyttäjä

Käytännössä siis potilaat siirtyvät hoitamaan asiaa ulkomaisten lääkäreiden kautta, jolle Valvira ja endokrinologit eivät mahda mitään kun rajat on auki ja EU:ssa ollaan. Potilaan ja lääkärin fyysisen etäisyyden kasvaminen ei varmasti auta asiaa, oli asiasta lääketieteellisesti mitä mieltä tahansa.

Lähettänyt käyttäjä

Endokrinologien kytkös on kansainvälinen. Endokrinologit haluavat saada juttujaan julkaistuksi tieteellisissä lehdissä, se tuo heille tieteellisen uran nousua. Erittäin suuri osa endokrinologian tieteellisistä lehdistä on USA:n mahtavan The Endocrine Societyn omistuksessa.

Ja kuka sponsoroi tätä Societyä? No lääketehdas Abbott, jonka jättimenestys on USA:n Thyroxinia vastaava lääke Synthroid. Jo 70-luvulta. Me taistelemme siis isoa lääkejättiä vastaan.

Lähettänyt käyttäjä

Me allekirjoittaneet yksittäiset ihmiset olemme todella pettyneet Suomen julkiseen ja osittain myös yksityiseen lääkäripalveluun. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien määrä on 2,5 kertaistunut Suomessa noin kymmenen vuoden aikana. Suurimmalla osalla meistä on todettu tämä tauti, jota hoidetaan yleensä aluksi tyroksiinillä. (Kyseessä on siis tuote, jota saa esim. Espanjassa apteekista ilman reseptiä.) Kuitenkin jos tämä yleisimmin käytetty lääke ei tuota vastetta, niin lääkäreiden asenne ja tieto ns. eläinperäisiä tai muita lääkkeitä kohtaan on yleisesti ottaen olematon ja negatiivinen. On melkein mahdotonta löytää lääkäriä, joka osaa hoitaa sairauttamme. Monilla meistä on myös kaikki taudin oireet, mutta koska arvot ovat viitearvojen rajalla, lääkitystä ei saa edes kokeeksi, ainakaan julkiselta puolelta.
Mielestämme tätä tautia ei pitäisi hoitaa pelkästään mielialalääkkeillä. Tässä tilanteessa monet on jätetty heitteille ilman minkäänlaista hoitoa, koska mielialalääkkeet eivät tähän tautiin auta. Potilaalla on oikeus laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon. (Laki potilaan asemasta ja oikeuksista. 17.8.1992/785, 2 luku, 3§.)
Olemme myös pettyneet useiden lääkäreiden kommentteihin "mummotaudista, kuvittelusta, huomionhakuisuudesta" ja kommenteista "Nyt vaan päätät olla virkeä ja lähdet lenkille". Kun kunto ei enää riitä edes rappusten nousemiseen, tuollaiset kommentit tuntuvat oudoilta. Useimmitenhan tämä tauti todetaan yli 40-vuotiailla. Jos sattuu olemaan 20-40 ikävuoden välillä lääkäri toteaa usein arvojen ollessa viitteissä, että olet vain arjesta väsynyt, juuri lapsen saanut ja siksi väsynyt, eihän sinulla tätä tautia voi olla jne.
Kuinka monta kärsimyksen vuotta, kuinka monella yksilöllä täytyy vielä tulla lisää, että lääkäreiltä voisi saada apua? Kuka laskee menetykset työelämälle, kun joudumme olemaan kuukausia sairaslomalla, vaikka moni saa avun löydettyään jonkun harvinaisen lääkärin, joka osaa auttaa. Miksi lääkärin täytyy pelätä näiden lääkkeiden antamista? Mikä näissä lääkkeissä on niin erikoista, että niitä on niin vaikeaa saada ja jos saakin, eikä peruslääke toimi, seuraavaa askelta on jopa vaikeampi ottaa kuin ensimmäistä.
Tämä huonosti hoidettu terveydenhoitomme aiheuttaa runsaasti inhimillistä kärsimystä, eriarvoistaa potilaita ja tekee meidät työkyvyttömiksi. Hoitamattomana tauti lisää vakavia sairauksia ja keskenmenoja, lapsettomuutta sekä lasten kehityshäiriöitä.
Ihmisen varattomuus ei saisi myöskään olla esteenä avun saannille. Tapauksessamme suurin osa meistä on joutunut menemään yksityiselle lääkärille, mutta mitäs jos ei ole varaa? Kenelle tämä asia kuuluu? Voisiko lääkäriliitto tms. vastata?

Heli Kaartinen ja 318 allekirjoittanutta kyseisestä taudista kärsivää.

PS: Kenelle tulevien sukupolvien takia kuuluu taudin ennaltaehkäisy, kun kansa ei saa esim. jodia elintarvikkeista tarpeeksi. (Jodin puute on yksi syy taudille.)

Lähettänyt käyttäjä

Ahaa... En ole seurannut foorumeita ja huomasinkin tämän jutun vasta tänään erään lääkärikaverin linkin kautta. Käytän eläinperäistä (sika) kilpirauhaslääkitystä, joka ilmeisesti kuuluu näihin kiistanalaisiin erityislupaa edellyttäviin kilpirauhaslääkkeisiin. Resepti pitää uusia vuosittain ja samassa yhteydessä anoa erityislupa Fimealta. Olen käyttänyt ko. lääkitystä tammikuusta 2008 lähtien, Ensin Armouria ja nyttemmin Thyroid-valmistetta. Sitä ennen käytin Orionin Thyroxin-valmistetta erilaisin annoksin noin kahdeksan vuotta. Diagnoosinani on ollut autoimmuuni thyreoidiitti (YTHS:n sisätautilääkäri asetti dg:n ilmeisesti lähinnä verikokeen vasta-aineiden korkean arvon perusteella) ja siitä johtuva "etenevä kilpirauhasen vajaatoiminta". Verikoetulokseni eivät ole koskaan ole olleet kovin merkittävästi vajaatoiminnan puolella, mutta normaalin alarajoilla kylläkin ja joskus muistaakseni vajaatoiminnan puolellakin (hormoniarvot vaihtelevat normaalistikin, labrojen välillä on eroja, näytteenoton kellonajoilla on väliä ja viitearvotkin ovat vuosien aikana muuttuneet).

Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, että lääkäripuolellakin on alettu uskoa, että vauvaiästä lähtien minulla esiintyneet allergiat saattavat vaivat minua edelleen. Allergioita on epäilty koko elämäni (liki 40 vuotta jo kasassa) ajan monien ongelmien aiheuttajiksi, mutta lääkärit eivät ole nähneet niiden tutkimista aiheelliseksi useista pyynnöistä huolimatta. Anafylaktisia oireitakin on hoidettu, mutta niiden aiheuttajat ovat jääneet selvittämättä. Myös kilpirauhasen osalta olen toistuvasti pyytänyt lisää tutkimuksia (kilpirauhasen ultraäänitutkimus, allergiatutkimukset) - samoin kuin erään toisen minulla todetun autoimmuunisairauden osalta. Lisätutkimuksia ei ole julkiselta puolelta herunut. Lähetteet (mm. kilpirauhaslääkitys) on käännytetty pois tai niihin on annettu lukuisia virheitä sisältäviä paperivastauksia.

Tavoitteeni on nyt selvittää näitä allergioita, sillä vaikuttaa esimerkiksi siltä, että minulle HUS:n erikoislääkärin diagnosoima ärtyneen paksusuolen oireyhtymä on poistunut täysin allergiaruokavaliolla (ko. oireyhtymän hoitoon tarkoitettu ruokavalio vain pahensi oireita). Samoin tuon aiemmin mainitsemani "toisen autoimmuunisairauden" osalta on tullut näkyviin selviä merkkejä oireiden vähenemisestä. Voisikohan käydä jopa niin onnellisesti, että kilpirauhassairautenikin osoittautuisi vain vääräksi diagnoosiksi? Korostan edelleen, että olen tuon diagnoosin saanut julkiselta sektorilta (tosin kyseessä oli niin sanottu opiskelijoiden julkinen sektori, YTHS). Muistutan myös, että julkisen sektorin lääkärit ovat minullekin yksityissektorin palveluja suositelleet, joten yksityissektorille hakeutuessani olen vain noudattanut lääkäreideni ohjeita.

Olen täysin valmis siirtymään vaikka siihen Orionin Thyroxin-valmisteeseen takaisin. En kuitenkaan suostu nielemään yhtään sen nimistä pilleriä - enkä mitään muutakaan uutta kilpirauhaslääkettä - ennen kuin joku lääketieteellinen taho ottaa kaikki diagnoosini tarkastettavaksi. Nyt jo tiedetään, että diagnoosien heittelyssä on tehty virheitä. Etsitään ne kaikki nyt sitten kerralla. Kuten muidenkin tänne kirjoittaneiden potilaiden kohdalla, tässä on kyseessä minun terveys, hyvinvointi ja arkipäiväinen jaksaminen. En tietenkään halua käyttää terveyttäni mahdollisesti vahingoittavaa lääkettä, mutta en halua myöskään kärsiä hankalista oireista enkä juosta osaamattomien ja usein kovin tylyjenkin lääkäreiden vastaanotolla.

Minäkin olen erittäin kiinnostunut mahdollisuuksista lähteä ulkomaisten lääkäreiden tutkittavaksi. Luottamus Suomen lääkäreiden osaamiseen on nykyään erittäin heikko. Siellä voisin tehdä sellaisen tempun, että jättäisin kertomatta kaikki tähänastiset diagnoosini ja lääkitykseni...

Ps. Työskentelen terveydenhuollossa ja saan kyllä päivittäin sisältäkin päin seurata sitä "osaamista".

Lähettänyt käyttäjä

Paljonko Somppi tienaa?

Lähettänyt käyttäjä

Lisäyksenä edelliseen viestiini...

Kuinkakohan moni meistä erityisluvallisia kilpirauhaslääkkeitä käyttävistä suomalaispotilaista kärsii loppujen lopuksi esimerkiksi väärästä diagnoosista?

Jasminen kohdalla huomioni kiinnittyy mm. psykiatriseen hoitoon ohjaamiseen ja lastensuojelullisilla toimilla uhkailemiseen. Ihan kuin siellä olisi erityisosaamista mm. verikokeilla todennettujen somaattisten oireiden poistamiseen tai niiden syyn löytämiseen. Erittäin suuri osa meistä "ongelmapotilaista" ohjataan ennemmin tai myöhemmin psykiatriseen hoitoon, kun yleislääketieteen lääkärit ja erikoislääkärit kyllästyvät katsomaan toistuvasti vastaanotolle saapuvaa naamaamme. Psykiatriassa työskennelleenä voi todeta, että sinne on somaattisen terveydenhuollon puolelta ohjattu masennuspotilaina mm. sellaisia potilaita, joilta on pian löydetty rinta- tai suolistosyöpä tai aivokasvain.

Hoito julkisen sektorin perus- tai erikoissairaanhoidossa ei voi olla hyvää, jos potilasta hoitavat lääkärit vaihtuvat jatkuvasti ja monimutkaisiin asioihin otetaan kantaa potilaita henkilökohtaisesti tapaamatta. Olen nyt tilannut sairauskertomuksiani koko elämäni ajalta ja huomaan samojen oireiden kulkeneen "epämääräisinä, tunnistamattomina" vuosikymmenien ajan. Papereista köy ilmi myös se, että eri lääkärit ovat teettänyt minulle samoja tutkimuksia toistuvasti tutustumatta vanhoihin tuloksiin. Kannattaako esimerkiksi laktoosi-intoleranssi testata moneen kertaan? Entä puhallustestauttaa astma lyhyin väliajoin? Entä paksusuolentähystys - kuinka usein se kannattaisi teettää keliakian tutkimiseksi? Miksi se kymmenen tavallisimman allergian testipaketti teetetään useita kertoja samalle potilaalle, mutta mitään siihen kuulumattomia allergeeneja ei nähdä tarpeelliseksi tutkia?

Lähettänyt käyttäjä

Sompin vastaanotto maksaa 1300 € - bisnestä ihmisten kärsimysten kustannuksella

Lähettänyt käyttäjä

Olen taistellut viimeiset 10 kk intensiivisesti 21 v lapseni terveyden puolesta, hänen muutto takaisin kotiin, työkyvyttömyys ja äidin voimattomuus kun pitää sylissä lastaan, joka ei näe syytä elää. Omasta mielestään hän on laiska, saamaton, ruma, nukkuu 20 h/vrk, aivosumuinen epäonnistuja, vailla ystäviä ja sosiaalista elämää. Olen ollut voimaton lääkäreitä vastaan, olemme maksaneet Mehiläiseen vuoden aikana ainakin 10.000 eur tutkimuksiin ja spesialisteihin. Lopussa olin lapseni mukana vastaanotoilla ja olin hänen tukenaan koska voimia ei enää ollut toimimaan yksin. Kaikki lääkäriksi itseään kutsuvat kuuntelivat oireita suu auki ja lopuksi aina sama vastaus "oletko käynyt psykiatrilla". Lääkärit tuijotti vain ruudulta tuloksia ja viitearvoja. Kokeiltu myös Tyroksiini ja siitä meni liikunta ja puhekyky.
Kyllä olemme käyneet nyt psykiatrillakin ja neurologilla, kokeilleet pakotetut masennuslääkkeet epäonnistuneesti, oltu terapeutilla mutta mitä siellä tekee kun ei jaksa puhua. Lopuksi löysimme "enkelin" joka määräsi Amourin ja hän löysi syyn miksi se ei toiminut aikaisemmin. Raudan ferritiini oli 17 ja siksi lääke ei toiminut oikein.
Kohta 3 kk Amourin kanssa tasapainoilua/ferritiini ja nyt on 2 vk mennyt paremmin. Olemme nyt ensimmäisen kerran toiveikkaita.

Lääkärien pitää avata mielensä ja kuunnella potilasta. Minulla oli valtava viha lääkäreitä kohtaan mutta olen nyt ymmärtänyt että yhteiskuntamme on tässäkin asiassa mätä.

Lähettänyt käyttäjä

Miten on mahdollista että tuollainen Camilla voi harjoittaa lääkärin tointa ilman minkäänlaista empatiakykyä??? Ja Somppi joka on todistetusti auttanut potilasta saa varoituksen ja ei saa enää hoitaa?? Onko koko Suomi tullut hulluksi, tämä on varmaan unta ja herään kohta ihmettelemään painajaista....huh huh

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmaa katsellessa on kyllä pakko todeta, kyllä sen ihminen huomaa kun toinen ihminen puhuu täyttä potaskaa. Camilla Schalin-Jäntin ala-aste tasoinen argumentointi on NIIN läpinäkyvää. Onneksi oma elämä ei ole tuollaisen tahon käsissä.

Lähettänyt käyttäjä

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät ovat hyvin tuottoisia lääketeollisuuden asiakkaita. Heillä on monia erillaisia lääkehoitoja tarvitsevia vaivoja, jotka jatkuvat ja pahenevat koko eliniän. Oireita hoitamalla ei sairaus parane.

Itse olen saanut vuosikymmeniä kestäneen sairastelun ja kymmenien eri lääkkeiden jälkeen ratkaisevaa apua vasta halvasta Thyroxin lääkkestä. Vuosittaiset lääkekustannukseni on laskenut noin sadasosaan. Valtio on säästänyt vielä suuremman summan. En syö enää muuta muuta kuin Thyroxinia.

Kilpirauhaslääkkeen sain, vaikka lääkärini sitä ei olisi aluksia antanutkaan viitearvoissa olevien tulosten takia. Koelääkitys aloitettiin kuitenkin vaatimuksestani annosta muutaman viikon välein nostamalla. Vointini parani hirvittävän paljon, vaikka verikoearvot eivät kovin paljoa muuttuneetkaan. Monista kipulääkkeistä ja muista lääkkeistä pystyin luopumaan kokonaan. Mieliala koheni rajusti ja samoin jaksaminen.

Olen huomannut, että kohtalotovereita on paljon. Lääkäri tarjoaa kipulääkkeitä ja mielialalääkkeitä, vaikka vika on aivan muualla. Usein kilpirauhaskokeita ei edes tehdä tai jos ne on tehtykin, niin viitearvoja tuijotetaan sokeasti potilaan tappioksi. Suututtaa koko juttu!

Lähettänyt käyttäjä

Sain omat muutamia vuosia jatkuneet kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet pois lisäämällä D-vitamiin saantia paljon yli Suomen terveysviranomaisten suositusten. Onneksi oma lääkärini mittautti myös vitamiinitason ja saatoin kokeilla tätä vaihtoehtoa. Harva myös tietää, että tieteellisten tutkimusten mukaan ylipainoinen tarvitsee D-vitamiinia enemmän kuin hoikka.

Lähettänyt käyttäjä

En tiennytkään olevani "yksityisen klinikan omaa etua ajavan propagandan levittäjä". Luulin olevani potilas joka on saanut avun!

Lähettänyt käyttäjä

Mistähän löytyy lääkitys, kun Valvira kieltää. Nyt olen joutunut hakemaan T3/T4 yhdistelmälääkkeelle (desiccated thyroid) sairausvakuutuskorvausta oikeuden (seuraavaksi EIT:n) kautta. Käykö pian niin, että joudun lääkereseptin lisäksi hakemaan oikeudelta luvan lääkemääräyksen toteuttamiseen?

Lähettänyt käyttäjä

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta ollut juttu Inhimillisessä tekijässä: http://areena.yle.fi/tv/2152917

Lähettänyt käyttäjä

Katsoin ohjelman. En oikeasti ymmärtänyt endokrinologin Camilla Schalin-Jäntin kommentteja, että eri klinikoilla käyvät potilaat voisivat huonosti ja että sen jälkeen tullaan julkiselle puolelle hoidettaviksi. Minä sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa. Thyroxin lääkityksen olen saanut yksityiseltä lääkäriasemalta. Syön myös masennuslääkettä. Masennuslääke ei ole minua piristänyt, ainoastaan tehnyt oloni tasaiseksi. Väsymys vaivaa ja vaikka kuinka nukkuisin, en tunne itseäni aamuisin virkeäksi. Minuun iskee aamulla totaalinen väsymys, jolloin kroppani tuntuu erittäin raskaalta ja painavalta. Jos satun olemaan vapaalla, minun on pakko mennä takaisin nukkumaan. Olen käynyt toisella yksityisellä lääkäriasemalla lääkärin luona, joka määräsi monta verikoetta, jotka kävin otattamassa Huslabrassa. Tuloksia odottelen ja tämä lääkäri puhui jo että olisin saamassa liothyronin thyroksinin rinnalle, koska minulla ei tapahtu t4v muuntoa t3v:ksi. Julkisella puolella minulta ei otettu kilpirauhashormoneista kuin tsh, ja siitä endokrinologi sanoi lääkitykseni olevan hyvällä mallilla. kaikkea muuta, sanon minä, koska en voi hyvin.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi hoitomuodoista pitää aina vääntää kättä. Jos ihmistä voidaan auttaa jollain tavalla, niin miksi sitä ei voi hyväksyä, vaikka se sotisi omia käsityksiä vastaan. Eikö asiakkaalla pitäisi olla mahdollisuus päättää ja kantaa vastuu omaa itseään koskevista terveydellisistä toimenpiteistä. Tuskin missään ammattikunnassa hallitaan täysin kaikkia omaa alaa koskevia asioita. Ei myöskään lääkärikunnassa ja hoitoalalla. Voisiko nämä toimintarajoitusten kohteena olevat lääkärit perustaa vastaanottoja esim. Viroon tai muualle EU:n alueelle suomalaisia potilaita varten ?

Lähettänyt käyttäjä

Olen tavallinen ihminen, jolla todettiin vajaatoiminta v. 2007. Thyroxin ei toiminut koskaan. Eri lääkärit näkivät viitearvojen merkityksen erilaisina. Jonkun mielestä TSH oli korkea, jonkun mielestä vähän koholla. Arvot heittelivät vuoteen 2012 ja syyksi ehdotettiin aina stressiä. Hyväksyin sen, koska ainahan sitä sen verran on stressiä. Sitten jäin vuorotteluvapaalle ja Thyroxin-annosta taas nostettiin. Olin niiiiin sairas! Silloin aloin etsiä netistä tietoa ja tajusin, että onkin oikeastaan aika monimutkaisesta asiasta kysymys. Etsin pätevän kilpirauhaslääkärin ja sain eläinperäisen lääkkeen. Olen voinut monenmontakertaa paremmin. Vaikka somea morkataan hysterian levittäjäksi, löysin ensimmäistä kertaa samanlaisia tapauksia. Ihan samat tarinat!
Nyt on kiven alta etsittävä lääkäri, joka uskaltaa määrätä lääkettä. Huomenna menen, katsotaan, mitä tämä ohjelma on vaikuttanut. Kyllä olivat osapuolet niin kaukana toisistaan, että mitähän tuosta seuraa?

Lähettänyt käyttäjä

Olen sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa nyt 5v. Oireena oli pelkkä superväsymys ja käsi-ihottuma, pystyin nukahtamaan vaikka seisaalleni ja kädet olivat märkivää ihottumaa täynnä. Ihotautilääkärillä kävin ja totesi että normaali ekseema. Onneksi tk-lääkäri tarttui myös väsymykseen ja löysi vajaatoiminnan. Nykyään olen 20kg lihavampi ja väsynyt edelleen. En enää nukahda seisaalleen, mutta kai tämä ylipaino pistää väsyttämään. Lääkärit ovat ihmeissään miten painoni ei tipu vaikka harrastan urheilua ja syön oikein, mutta ihmetys muuttuu yleensä lauseeseen "ai sulla onkin kilpirauhasen vajaatoiminta, no se johtuu siitä, koitahan pärjätä..." Eli kukaan ei auta. Minut työnnetään pois vastaanotolta ja sanotaan vaan että "opi elämään uuden painosi kanssa." Työterveyslääkäri lupasi määrätä minulle yhdistelmälääkityksen kunhan olen toisenkin lapseni hankkinut, uskoo siitä olevan minulle apua. Ja tässä vaiheessa olen valmis syömään vaikka taikapapuja että pääsen eroon kiloistani ja väsymyksestäni! Kiitos ohjelmasta, ensimmäistä kertaa tuntuu sille etten ole yksin asian kanssa.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Taija Somppi!!!
Rohkeita lääkäreitä tarvitaan potilaan avuksi! Itse olen saanut avun lääkäri Taija Sompilta. Ilman häntä söisin n. 20 eri lääkepilleriä! Nyt vain 1,5 lääkettä apuna.
Inhimillinen-osaava lääkäri, joka kaiken uhalla välittää aidoisti potilaistaan! Tsemppiä ja voimaa edelläkävijä lääkärille!

Nimikeräys lääkärin avuksi, heti laitan nimeni listaan!

Lähettänyt käyttäjä

Minä olin kunnallisen puolen endokrinologilla ja vastaus oli" Emme tiedä mikä sinua vaivaa ja kilpirauhasarvot on viitteissä, olet kuitenkin tuollainen keski-ikäinen ylipainoinen nainen joten onhan se ihan selvää että sinulla on vaivoja. Opettele elämään vaivojesi kanssa ja syöt kipuihin buranaa". Lääkärin lausunnossa luki todellakin että "opettelee elämään kipujensa kanssa". Sain tarpeekseni ja menin "humpuukkilääkärin" vastaanotolle. Sain parjatun T3 hoidon ja voin todella hyvin. Olen pystynyt vähentämään verenpaine- ja fibromyalgialääkkeitä ja oloni on parantunut huomattavasti. Painoni on tippunut 15kg ja mmasennuslääkkeet on voitu jättää pois kokonaan ja tästä suuri kiitos lääkärilleni joka uskoi ja kuunteli minua.

Lähettänyt käyttäjä

MOT-ohjelman perusteella voisi tehdä johtopäätöksen,että Valvira tekee potilasturvallisuutta koskevia päätöksiä potilaita ja heitä hoitavia lääkäreitä kuulematta.40 vuoden kokemuskaan alalta ei näköjään tuo tarvittavaa viisautta siihen,mikä potilaalle on hyväksi.Koska asia on edennyt näinkin korkealle hallintoportaissa,niin valitus eduskunnan oikeusasiamiehelle ja ilmoittaminen sosiaali-ja terveysministerille lienee tarpeen ja katsoa onko Suomi enää oikeusvaltio vai ei.Yksikin viranomaistahon aiheuttama kuolema oikean lääkityksen eväämisen takia on mielestäni laillistettu murha.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelma oli hyvä! Kuka tahansa järkevä ihminen tajuaa tuon näkemänsä ja kuulemansa perusteella että sompit sun muut hänen kaltaisensa rahastavat vähän aikaa, mutta todella paljon, onnettomien ihmisten kustannuksella. Täysin moraalitonta lääkärin valan vannoneelta ihmiseltä!

Lähettänyt käyttäjä

Vähän samaa kohuhakuisuutta median uutisoinnissa tässä 'sodassa' kuin 'rasvasodassakin'...Ja sitä osataan kyllä lietsoa.
Kaikki julkisuushan on kaupallisin intressein toimijoille hyvää julkisuutta.

Ja sairaat ihmiset (oli diagnoosi mikä tahansa) maksaa.

Lähettänyt käyttäjä

Katsoin ohjelman ihan mielenkiinnosta koska suvussa on ollut kilpirauhasvaivoja monenlaisia . Ihmettelen kovasti, miksi T3 lääkitys on ns kiellettyä jos se kerran on kehon luontaista hormonia ja sitäkin keho tarvitsee kuten thyroksiniakin? Ja onhan myös thyroksinin annostuksen kanssa oltava tarkkoja kuten muittenkin lääkkeiden. Miksi vain thyroksiinhoito on virallisesti sallittua? Tähän ei tullut ohjelmassa vastausta.

Lähettänyt käyttäjä

Todella hyvin tehty ohjelma ja ensimmäinen ja viimeinen ajatus ohjelmasta jäi mieleen että miksi potilaat eivät saa hoitoa mikä auttaa. Lääkärit vain tappelevat keskenään ja potilaista ei välitetä. Eivät kaikki lääkkeet sovi kaikille, kaikilla ei myöskään ole varaa mennä yksityiselle tai lähteä ulkomaille. Täytyy turvautua tähän erittäin huonoksi ja pätemättömäksi todettuun julkiseen terveydenhuoltoon. Lääkärit määräävät masennuslääkkeitä heti, eikä haluta tutkia potilaan oireita koska se toisi lisää kuluja terveydenhuoltoon ja kaikessa kun pitää säästää. Tuoko se säästöä kun työikäiset syövät masennuslääkkeitä vuoden toisensa perään ja jäävät sitten eläkkeelle masennuksen takia koska lääkäri ei vaivautunut/halunnut lähettää potilasta jatkotutkimuksiin.

Lähettänyt käyttäjä

Mistä moinen Jäntti oli karannut? Elekieli puhui puolestaan. Hän sen sijaan ei puhunut potilaista vaan toisista lääkäreistä. Sai käsityksen, että me potilaat ollaan täysin aivottomia ja lääkärien huijattavissa. 14 vuotta kärsin Thyroxinilla ollen erittäin huono äiti, puoliso ja työntekijä. Itsetunto painui alas, luulin olevani laiska ja aikaansaamaton. Onneksi löysin vertaistuen ja lääkärin, joka alkoi tutkimaan. Nyt olen jaksava äiti, puoliso ja työntekijä. Vihdoinkin elän ja tiedän etten ole laiska paska. Hyviä päiviä on enemmän kuin huonoja. Jos minulta otetaan nykyinen lääkitys pois, otetaan minulta elämä pois. Eikö lääkäreiden yhteinen tavoite ole potilaan hyvinvointi?!

Lähettänyt käyttäjä

Tässä on hiukan isommat asiat kyseessä kuin jossain rasvaväottelyissä. On kyse ihmisten elämänlaadusta ja eliniästä.
Ottakaa huomioon että on muitakin kuin somppi joka osaa nämä hoidot, salaa niitä on jopa julkisella puolella. Rahastavatko hekin?

Lähettänyt käyttäjä

Menin asiakkaaksi Sompille suonikohjujen takia Mehiläiseen.Kuultuaan minun olevan kilpirauhasen takia Thyroksiini- hoidossa, hän halusi alkaa hoitaa kilpirauhas-vaivaani Amplia-klinikalla(Hänen ja aviomiehensä klinikka). Hän määräsi minulle Liothyron-hoidon + ihan järkyttävät määrät erilaisia vitamiineja ja kivennäisiä, selkeästi yli suositusten.Satojen eurojen satsit(Amplian oma klinikka myy)+ kalliit laboratoriokokeet. Liothyron aloitettiin varovasti. Silti olin kuolla hoidosta seuranneisiin oireisiin. Sydän tykytti valtavasti ja turvotus lisääntyi, samoin huono olo.Nina Sainen vertaistukiryhmässä moni valitti samaa, mutta huono olo kuulemma kuului asiaan alussa. Kyllä se siitä kääntyy.. Mutta ei kääntynyt, paheni vain. Kun kritisoin hoitoa tässä Sainen vertaistukiryhmässä, minut pudotettiin pois, enkä voinut enää kommentoida ryhmässä. Tuntui, että olisin tekemisissä jonkinlaisten "kiihkouskovaisten ryhmän" kanssa. .

Lähettänyt käyttäjä

Voi Camilla... Kun me T3-käyttäjät olemme ihmisiä, joilla on toimivat aivot (kiitos T3:n!) ja kykenemme itsenäiseen ajatteluun! Kyllä ihminen itse tuntee kehossaan ja voinnissaan, kun saa oikeaa apua ja vointi kohentuu. Miksi puhuisimme T3:n puolesta, jos se ei olisi auttanut poistaen lukuisat oireet? Sille nyt ei vaan voi mitään, että esimerkiksi minun kohdallani Thyroxinista ei ollut apua, eikä ketään "normilääkäriä" kiinnostanut kauhea oloni ja jaksamattomuuteni. Hädissäni jo psyykelääkettäkin pyysin, mutta sitäkään en saanut! Minut jätettiin täysin heitteelle, vaikka joka päivä oli taistelua, kun vointi oli todella huono. Kitumisellani rasitin myös perhettäni ja menetin paljon elämäni parhaita vuosia, joita en saa enää millään takaisin. Jos en olisi ollut erittäin sisukas, minua ei enää olisi. Aloin itse selvittää asioita ja sain lopulta oikeat lääkkeet ja voin hyvin.
Tuli kyllä toivoton olo, kun tuota ohjelmaa katsoi. Miten tämä Camilla käveli meidän potilaiden yli, piti meitä tyhminä ja vietävissä olevina. Hermostunuthan hän selvästi oli, vähemmästäkin potaskan puhumisesta. Ja voi kun potilaat tulevat kuntapuolen riesaksi! Ei voi olla totta, että tuollaisia voi edes lääkäri puhua! Mieheni kanssa emme enää siedä "On lottovoitto syntyä Suomeen"-lausetta. Lääkäreiden suhteen se ei pidä paikkaansa ja olen erittäin pettynyt heidän toimintaansa! Potilasta ei oteta tosissaan, puhumattakaan tästä yhdestä erityisen ylimielisestä lääkäristä, joka teki minun hoidostani valituksen Valviraan, vaikka voin paremmin kuin viimeiseen kymmeneen vuoteen!
Taijasta näkee, että hän oikeasti tietää asioista ja välittää potilaistaan. Kiitos, kun jaksat puolustaa meitä, että mekin saisimme apua, joka meille pitäisi kuulua ihan kunnallisella puolella.
Kyynelsilmin katsoin tuota ja mietin, mistä kaikesta olenkin selvinnyt. Olen kiitollinen siitä, että sain elämäni takaisin T3:n myötä.
Kiitos MOT:ille asiallisesta ohjelmasta.

Lähettänyt käyttäjä

Ikävä kyllä MOT oli taas aika asenteellinen. Toimittajalla ei näkynyt olevan minkäänlaista käsitystä puheena olevan asian taustoista.

Toivottavasti ihmiset oppivat varomaan epämääräistä T3-puoskarointia.
Hiukan erikoista, että verisuonikirurgian erikoislääkäri Somppi hoitaa kilpirauhaspotilaita.
Eikö omalla erikoisalalla riitä potilaita, vai miksi pitää lapsiakin sahata silmään?

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos asiallisesta ja monelta kantilta esitetystä ohjelmasta. Olen todella pahoillani Jasminen, kuin myös verisuonikirurgi Taija Sompin puolesta. On todella uskomatonta toimintaa jättää 13 vuotias ilman kunnollista hoitoa ja ikä pahinta, keskeyttää jo toimivaksi todettu T3-hoito. Toivon totisesti että tämä ohjelma saa jonkun päättäjän jossain heräämään ja asiaa saadaan eteenpäin ja Jasminelle hoito takaisin!

Olen itse nelikymppinen nainen, joka on kärsinyt koko 2000-luvun yhä pahenevista oireista jotka lopulta veivät työkyvyn, talouden ja terveyden todella rapakuntoon. Itseni lisäksi myös läheiseni saivat kärsiä sairaudestani, jota ei kukaan tiedostanut. Vuosikaudet sinnitelin poissa terveydenhuoltoa rasittamasta ja loppuvuosina odotin kuolemaa koska mitään toivoa yhä pahenevien oireiden katoamisesta ei ollut. Lopulta monen sattuman summana minulle diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Kävi kuitenkin niin että Suomessa niin suositun, ja lääkäreiden mielestä se ainoan oikean Tyroksiini hoidon aloitukseen meinasin oikeasti päättää päiväni. Sain niin järkyttävät sydänoireet kyseisestä lääkkeestä että lääkitys oli välittömästi lopetettava. Seuraavan vuoden aikana yhteiskunta menetti pitkän pennin kaikkiin turhiin tutkimuksiin mitä minulle tehtiin. Lopulta sain avun ja minulla aloitettiin eläinperäinen kilpirauhaslääkitys jonka kanssa elämä alkoi voittaa jo muutaman viikon kuluttua lääkityksen aloittamisesta. Nyt kaksi vuotta myöhemmin olen päässyt lähes kaikista oireista eroon ja olen päässyt takaisin normaaliin elämään kiinni.

Pahin pelkoni on että Valvira keksii seuraavaksi puuttua eläinperäisten lääkkeiden käyttöön ja putoan takaisin sen kuilun pohjalle jossa olin. Mikäli se päivä koittaa, en tiedä kauan minä olen enää olemassa.

Lähettänyt käyttäjä

Joku tuolla ylempänä otti esille Sompin vastaanoton hinnan. Se ei maksa yhtään liikaa siihen nähden, että sieltä saa avun. Mitkä ovat sitten vaihtoehdot??? Kunnallisella puolella ei osata hoitaa, eikä välitetä.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä tulee Taija Sompin rahanahneuteen, niin jos hän olisi rahan perässä, toimisi kirurgina. Vastaanottohinta 1300€ on virheellinen. Hänellä on ihan normaali erikoislääkärin taksa. Tottakai kokeet maksavat jos niitä ei saa Suomesta. Joskus tarvitsee selvittää asioita perusteellisemmilla laboratoriokokeilla ennen kun voidan tehdä päätöksiä miten hoidon tulisi edetä. Harmi että kaikkia asioita ei yksinkertaisesti vain osata julkisella puolella. Siksi potilaat joutuvat kääntymään yksityisten klinikoitten puoleen ja se toki maksaa.

Totuus ei pala tulessakaan, kuten se totuus, että monet potilaat on saaneet avun T3-hormonihoitoja tarjoavilta lääkäreiltä siinä missä he eivät ole saaneet apua muualta. Asia on näin yksinkertainen. Tottakai potilas äänestää jaloillaan!

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos MOT ja toimittaja Magnus Berglund loistavasta ohjelmasta. Kaikkia osapuolia kuultu. Asia tärkeä. Lääkäriliitolla olisi ollut monia keinoja estää tämän asian eteneminen näin pitkälle. Miksi on päästetty sodan asteelle? Ja miksi Vavira suoraan rajoittanut oikeuksia eikä ole ensin huomauttanut tai ohjannut?

Lähettänyt käyttäjä

Presidentti Kennedyäkin hoidettiin T3-lääkityksellä!!! Jos jonkun terveys on sillä vaarantunut, niin miksi siihen puututaan näin hanakasti, muttei taas siihen, miten ihmishenki vaarantuu pitkällä aikavälillä esim. syömällä kymmentä eri lääkettä yhtäaikaa!

Lähettänyt käyttäjä

Ihmettelen tuota Camilla S-J:n kantaa siihen että vajaatoimintapotilaat tulevat yleispuolen riesaksi haettuaan t3-lääkkeet ensin privaatista. Eikös yleensä käy juuri niin että vajispotilaat jotka eivät Thyroxinista hyödy, ovat perusterveydenhuollossa riesana pitkään ja monesta syystä (korkea kolesteroli ja verenpaine, ylipaino, masennus, TULES-vaivat......) kunnes saavat lopulta apua privaattipuolella määrätystä toisenlaisesta lääkityksestä. Osalle Thryoxin voi olla aivan käypä hoitomuoto, mutta ei kaikille. Ja voi myös olla ettei T3-hoidot sovi kaikille, mutta jollekin korvaamattomia! Miksi kaikkien vajaatoimintapotilaisen pitäisi kärsiä puutteellisesta hoidosta, vaan koska joillekin ei sovi T3-lääkitys...mutta valitettavasti näemmä kukaan ei ole yhtä huolissaan niistä kelle ei sovi T4-lääkitys. Miksi tätä on niin vaikea endokrinologiyhdistyksen jäsenten hyväksyä että kaikille ei sovi samat hoitomuodot? Onhan muihinkin sairauksiin erilaisia lääkityksiä! Vai onko kenties kyse jostain asiasta joka ei ole päässyt päivänvaloon??

Itse olin muutama vuosi sitten täysin toimintakyvytön juurikin Thyroxin-hoidolla viitearvoissa ja nyt opiskelen yhtä maamme haastavimmista korkeakoulututkinnoista yliopistolla. Thyroxin ei ollut riittävä korvaushoito omassa tapauksessani ja olisin edelleen syvällä suossa sen kanssa. Tuleepa todella kalliiksi yhteiskunnalle jos minun(kin) tutkintoni menee hukkaan (Suomen kalleimpia), mikäli joudun vaihtamaan takaisin tuohon jo kokeilemaani ja minulla toimimattomaksi todettuun onnettomaan Thyroxin-lääkitykseen.
En voi käsittää että minulle toimintakyvyn takaisin tuonutta lääkettä yritetään viedä minulta (ja muilta sairastajilta!) väkisin pois! Aivan epätoivoinen tilanne. Keneltä se on pois jos osa sairastajista saa t3-lääkkeistä itselleen avun? Päin vastoin, kansantaloudellisesti ja -terveydellisesti hyvin merkittävä etu meille kaikille että kaikki vajaatoimintapotilaat saavat tarvitsemaansa ja riittävää hoitoa; kaikille se ei ole tyroksiini ja hyvä hoito ei selity aina viitearvoilla.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos ohjelmasta! Minusta tässä on potilaiden turha käydä tappelemaan keskenään, eihän muissakaan sairauksissa kaikki parane samalla lääkkeellä. Meidän pitää kuitenkin muistaa se, että tärkein asia on meidän potilaiden hyvinvointi ja jos sen saa thyroxinilla - hyvä, mutta jos se ei riitä niin sitten toinen lääkitys.

Lähettänyt käyttäjä

Olipahan sitä siinä taas ihmeteltävää pienellä ihmisellä! Syön itse Lioa ja monia vuosia meni ennenkuin löysin tieni Taija Sompin luo. Nytkö pitäisi tehdä viralliset valitukset kaikista niistä lääkäreistä, jotka eivät ole tutkineet eivätkä hoitaneet vuosien varrella, ei edes pyydettäessä? Masennuslääkkeet ja sairasloman varmasti olisin saanut pyytämällä, mutta oikeaa lääkettä oikeaan sairauteen ei enää saa Suomesta. Todellakin tuo maailmanlaajuinen tilanne olisi voinut olla hyvä saada vielä juttuun! Jostain kuulin, että esim. Kreikassa Lioa myytäisiin apteekissa käsikauppatavarana, en sitten tiedä onko totta.
Mutta järjetöntä on väittää, ettei yksityisellä seurata potilasta ja vointia!?! Mitä nämä kaikki jutut sitten ovat kun syödään vääriä lääkkeitä vuosia ilman hoitovastetta? Missä niissä on potilaan seuranta?

Ärsyttävää on myös nuo "paljonko Somppi mahtaa tienata" kommentit? Luuletteko, että nuo pari muuta haastateltua endoa tekee töitä laupeudesta ja auttamisen ilosta?
Ikävää, että Suomessa joutuu oikeasta hoidosta maksamaan ja itse hoitamaan tällaiset asiat! Endot koulutukseen ja Valviran ihmiset samoin. Ministeriöltä asiallisia puuttumisia kaivattaisiin myös.

Lähettänyt käyttäjä

Itse saan yhdistelmähoitoa. T3 hormooni on turvallinen oikein käytettynä, kuten ohjelmassa sanottiin. Pelkkä t4 ei minuun enää pure, 21 vuoden jälkeen. Itse uskon että tämän käsittämättömän riidan takana on raha: jos Thyroxin maksaisi yhtä paljon kuin esim. Eläinperäinen Armour Thyroid (josta ei saa Kela-korvauksia) ei tätä ongelmaa olisi Suomessa. Surulliseksi vetää. Vääriä käsityksiä jäi taas lisää... Lääkäreitä haukuttiin puoskareiksi jne. Niitä jotka kuuntelevat potilaitaan. Olen aivan väsynyt tähän asiaan jo. Haluan vain hyvää hoitoa ja minua auttavia lääkkeitä.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos hyvästä ohjelmasta jälleen kerran! Toivottavasti tämä auttaa heitteillä olevia potilaita saamaan apua tämän älyttömän kiistan keskellä!

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä muistaa se, että yhtälailla Matti Välimäki ja kumppanit toimivat yksityisellä puolella ja hekin taistelevat samoista hormonivikaisista asiakkaista. Mikäli Valvira ei olisi puuttunut peliin niin he olisivat menettäneet yhä enemmän asiakkaita niille lääkäreille, joilta voi saada myös T3:sta. Kysynnän ja tarjonnan lakien maailmassa T3:sta tarjoavien yksityisten lääkärien määrä olisi alkanut kasvaa rajusti.

Suomalaisten endojen maine netin maailmassa on muuten poikkeuksellisen huono verrattuna muihin erikoislääkäriryhmiin.

Lähettänyt käyttäjä

voisiko endokrinogian pj vastata puheistaan ja näyttää faktat väittämilleen !et puhunut yhtn,asiaa,päin vastoin loit pelkoa ja ahdistusta,ja valvira myös ja niin kauan kun näitä oikeus taisteluja käydään,ei meidän hoito parane ,vaikka ongelmat on ollut vuosia ! kiitti vitusti,olette ihan turhia ihmisiä,väärissä ammateissa !

Lähettänyt käyttäjä

Kun juttu alkaa lapsen tarinalla, jossa Somppi itkee, on toimittaja valinnut puolensa eikä voida puhua asiaohjelmasta vaan sensaatiohakuisuudesta.

Totuus on, ettei kaikkien vaivoja voida vieläkään hoitaa -tukea ja empatiaa voi tarjota ilman T3:akin.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi halvatussa pitäisi tyytyä tukeen ja empatiaan ja pysyä sairaana, kun voisi tervehtyä t3:lla? Siitähän tässä on kyse, on lääke joka auttaa, mutta valvota ja ensi kehittävät pelkällä mutu-tiedolla hysteriaa siitä.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelma oli torso. Kaikille nyt tiedoksi, että T3 on täysin laillinen ja turvallinen lääke. Eri ihmisille toimivat eri lääkkeet, eivätkä T4 ja T3 ole mitään keskenään taistelevia vaihtoehtoja, vaan niistä kokeillaan ensin T4:sta. Jos se ei toimi tai lakkaa toimimasta (kuten usein käy) kokeillaan toista lääkettä.

KUKAAN ei määrää T3-lääkettä ilman kilpparidiagnoosia "väsymykseen", dopingiksi?! Diagnoosi tehdään, ja pitäisi tehdä tarkastellen labratuloksia JA oireita yhdessä. Usein vajaatoimintaa on, vaikka tulokoset ovat vielä erittäin laajojen viitearvojen sisällä. Näin sanoi myös Välimäki. HOidon aloittaminen (yleensä T4) on täysin turvallista ja kokeillaan toimiiko se. Yhtä turvallinen ja toimiva on T3, kuten Fimean edustaja sanoi.

Vaikea käsittää, että potilaat uhrataan tässä kiistassa. Ja se tulee työkyvyttömyytenä ja muina sairauksina ja turhina lääkärikäynteinä äärettömän kalliiksi yhteiskunnalle.

Keneltäkään ei myöskään pidä viedä hoito- ja reseptioikeutta ilman asian perusteellsita tutkimista, neuvottelua ja potilaan kuuntelemista.

Tässä on kyllä jotain todella outoa. En ole vertaisryhmässä törmännyt yhteenkään ihmiseen, joka olisi ollut vaaratilanteessa tai edes pettynyt T3-lääkkeeseen, mutta kylläkin satoja, joilla vajaatoiminta on todettu ja T4 ei (enää) toimi. Mitäs näille nyt sitten tehdään? Hylätään tai heitetään psykiatriseen hoitoon?

Lähettänyt käyttäjä

Schalin-Jäntti oli harmissaan siitä, että kun potilaat palaavat yksityislääkärien jälkeen julkiselle puolelle, koska sitä hoidetaan v e r o v a r o i l l a. Eli sillä logiikalla, jos oikein ymmärsin, eivät veronmaksajat saisi käyttää ylläpitämiään julkisen puolen palveluita. Itse hän varmaan menee yksityiselle, jos liikavarvasta kivistää, sillä erikoislääkärin palkalla, joka sekin maksetaan verovaroista. Käsittämätöntä. Saisi todella hävetä.

Lähettänyt käyttäjä

30 min ohjelmassa fousoitu liikaa lääkäreiden kiistelyyn. Miksi ei tuotu esille hoitolinjauksia muissa maissa? Ei myöskään tietoa diagnosoinnin ongelmista, erilaisista viitearvoista Suomessa kuin muualla. Tämä ohjelma ei millään lailla auttanut meidän vajaatoiminnasta kärsivien hoitoa. Olen pettynyt.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelman käsikirjoitus on tuossa viereisessä sarakkeessa. Luen tässä juuri Camilla Schalin-Jäntin argumentteja ja teen oman lyhennelmän:

- "ilman todettua vajaatoimintaa". Tällä Camilla aloittaa. Camillan mielestä ilmeisesti kaikilla näillä potilailla ei ole vajaatoimintaa

- että jos ottaa T3, vaikka ei ole vajaatoimintaa eli on kilpirauhasterve, niin jaksaa päivän paremmin. Että jos kahvikupin sijaan ottaa T3 pillerin, niin piristyisi

- sitten kuitenkin parin rivin päästä tämä hoito onkin elinikäinen. Vaikka siis ei ollut edes todettua vajaatoimintaa, niin silti hoito on elinikäinen, ja vaikka juuri äsken se pilleri otettiin, terveenä, kahvikupin sijaan

- medikalisaatio, jonka Camilla selittää, että kun voi huonosti, niin ottaa napin, ja lääkäri sanoo että ota tämä se piristää

- doping

Myöhemmin Camillan haastattelu jatkuu:

- Ihmisiä huijataan

- heidän pitää mennä kalliisiin laboratoriokokeisiin, jotka eivät ole luotettavia, ja joiden perusteella ei voi sanoa onko vajaatoiminta..

Myöhemmin Camillan haastattelu jatkuu:

- Propagandaa

- puoskarointia

- koko näiden klinikoiden toiminta on uhattuna

- hivenaineklinikka

- T3 potilaita pelotellaan

- he kirjoittavat omassa asiassaan. (mutta ketkä? MOT kysyi T3 -potilaista, mutta Camilla vastaakin ilmeisesti lääkäriestä), että nämä puoskarit ja hivenaineklinikat menettävät potilaitaan ja kirjoittavat omassa asiassaan

- nämä yllä mainitut klinikat pelottelevat potilaita

- falskeja argumentteja kuten että jos en ole enää täällä enkä määrää T3:sta kukaan ei auta (ja eihän autakaan)

Camilla myöhemmin:

- nyt Camilla puhuu jotakin ihan sekavaa, niistä jotka voivat huonosti T3 lääkityksellä ja jotka nappaavat syötin ja ajattelevat että tämä on ihmeaine (mutta miten siis Camilla tarkoittaa, voivat huonosti T3:sta jo ennen kuin ovat napanneet syötinkään vai mitä)

- eivät pysy yksityispuolella, homeopaattisilla klinikoilla ja hivenaineklinikoilla jotka ennen kaikkea ovat aloittaneet nämä hoidot

- ne ovat kalliita

- potilaat tulevat julkiselle puolelle ja rasittavat julkista puolta (mitähän Camilla tällä tarkoittaa? Pitäisikö jokaisen potilaan, joka on kerran käynyt yksityislääkärillä, jatkaa loppuelämänsä yksityisellä eikä saisi enää koskaan käydä julkisella? Miten voi olla mahdollista, että on tällaista mieltä?

Camillan haastattelu jatkuu:

- valvotut lääkärit yhtäkkiä katsovat asiaa toiselta kantilta (Camilla pöyristelee)

- eivät ota vastaan kritiikkiä

- Ovat mielestään oikeassa ja Valvira väärässä (no niin kyllä, ja myös potilaiden mielestä Valvira on väärässä)

- että Valvira harhauttaa (nämä lääkärit ajattelevat)

Camillan juttu oli niin sekavaa ja kamalaa, että oikeasti tällainen henkilö siis on Endokrinologiyhdistyksen puheenjohtaja?

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos ohjelmasta. Onko potilaalla mitään keinoja vaikuttaa lääkäriliiton tai Valviran kantaan? Riittääkö ohjelman herättämä huomio kuinka pitkälle? Onko pienimuotoisen kansannousun paikka? Ja miten? Kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä ulkomailta apua saamaan.

Lähettänyt käyttäjä

En ymmärrä että miksei kilpirauhasen vajaatoimintaan saa olla useampaa lääkevaihtoehtoa, kerran muihinkin sairauksiin on erilaisia lääkevaihtoehtoja, juuri siksi, ettei sama lääkitys sovi tai tuo paras apua kaikille potilaille. Suurimmassa osassa lääkkeitä taitaa olla jotain sivuvaikutuksia, mutta juuri kilpirauhaslääkkeiden kohdalla on menty aivan huolesta sekasin endokrinologien toimesta?? Miksi näin suuri haloo? Tuntuu sille että endokrinologien yhdistyksellä on jotain syitä tähän, mitä julkisuuteen ei ole kerrottu.

Lähettänyt käyttäjä

Jos ihminen joutuu syömään kymmentä eri lääkettä ja voi silti huonosti ja sitten löytää yhden, jonka avulla voi hyvin ja voi jättää muut 9 lääkettä pois, niin _millä perusteella_ ko lääke on haitallinen?? Schalin - Jäntti puhui "turhasta" lääkitsemisestä, mutta ei kai t3 kukaan lääkäri määrääkään, jos todettua vajista ei ole? Tai eikö ne yleensä joka vajaalle tyrkytetyt mielialalääkkeet (tai verenpaine- tai sydänlääkket) ole turhia, kun ihminen on fyysisesti sairas ja väsynyt - ei masentunut?? Säälittää ohjelmassa ollut nuori tyttö, kuinka häneltä taas vedettiin matto alta kiellettiin selvästi auttanut lääkitys :(

Lähettänyt käyttäjä

Erittäin kuvaavaa on se, että verovaroilla ja virkavastuulla toimiva Valvira ei uskaltautunut mukaan ohjelmaan. Ei myös Satakuntalainen keskussairaala, joka oli heittänyt pikkutyttöparan psykiatriseen hoitoon, kun verikokeet ja kaikki fyysinen todistaa, että kyse on fyysisestä sairaudesta, ei mielenterveysasiasta.

Lähettänyt käyttäjä

On järkyttävän asiatonta, että endokrinologien yhdistyksen pj. Camilla Schalin-Jäntti leimaa toisen lääkärin kirjoittaman reseptin dopingiksi.

Taidanpa tässä lähteäkin iltakahville, kun niin nukuttaa ja pitäisi vielä valvoa. Vai ottaisinko sittenkin kahvikupin tilalta sen T3-pillerin?

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos että otitte asian taas esille! Olen myös yksi T3-monoterapialla pelastunut, julkinen puoli oli sitä mieltä että korvien välissä se vika on kun oireita löytyy mutta arvot ovat viitteissä ja mielialalääkitystä ehdottelivat. Onneksi pidin pääni ja etsin lääkärin joka hoiti mut kuntoon. Tällä hetkellä Armourilla voin paremmin kuin vuosiin :)

Lähettänyt käyttäjä

Camilla s-j myös: Otetaan t3 ja piristäähän se hetkeksi. Mutta sillä on myös muutoksia elimistössä.
Ööö...eikös niin ole vähän tarkoituskin?

Lähettänyt käyttäjä

Ei voi kuin ihmetellä, miten tämä pj-Camilla voi olla noin ulkona asioista ja lisäksi asennevammainenkin.
Endokrinologit vink vink: kantsis varmaan vaihtaa pj.
Perehtykää asioihin, teille nauraa nyt kyllä kaikki. Ette tiedä oman alanne asioita ja pj:nä tuollainen hermostunut, ylimielinen "lääkäri".

Lähettänyt käyttäjä

Fimean mies puhui asiaa. Hormonit ovat kehon omia aineita. Niistä on hyvin vähän sivuvaikutuksia. Eikä ollenkaan, jos annostelu on oikea. Tämä koskee niin T4:a kuin T3:akin. Haloo!

Lähettänyt käyttäjä

Itselleni "endokrinologi" määräsi 1000 euron arvosta turhia kokeita, jonka jälkeen paineli kehossa kymmentä pistettä ja totesi, että sinulla on fibromyalgia. Määräsi masennuslääkkeitä ja unilääkkeitä, vaikka kilpirauhaskokeet näyttivät selkeästi vajaatoimintaa. Endokrinologin mukaan ne arvot nyt vain voivat heitellä... Vaihdoin lääkäriä ja sain avun T3-lääkkeestä, jota nyt syön Armourin kanssa ja voin hyvin. En myöskään ole masentunut, enkä tarvitse unilääkkeitä.

Lähettänyt käyttäjä

Olen todella pettynyt, en voi uskoa kuulemaani enkä näkemääni. Suomi, pikkuruinen maa, muualla nuo nuo lääkkeet auttavat, meillä ne ovat hölynpölyä.

Thyroxin ei vaan toimi kaikilla. Minä olen yksi niistä. Minä pääsin yksityiselle, kun mieheni maksoi kulut. Olo on parantunut, kiitos eläinperäisen lääkityksen. Tämä oli viimeinen oljenkorteni. Kun hiuksista on suurin osa pudonnut, hormonikokeet näyttää kaiken olevan hyvin. Thyroxin annosta nostettiin kesällä. Hiusten lähtö alkoi keväällä. Nyt se on loppunut. Hiukset on naisen kallein koru. Tämä on vain yksi ainoa esimerkki. En edes viitsi kirjoittaa tähän mitä kaikkea olen saanut lääkkeen vaihdon jälkeen.

Pyydän inhimillisyyttä tässä asiassa. Meitä on paljon. Emme kuluta Kelan korvausia lääkkeissä emmekä raavi terveyskeskuksen karmeja. Me olemme virkeitä vahvakynsisiä naisia ja miehiä. Antakaa meidän syödä lääkeemme minkä me tarvitsemme. Niitä todella monet ihmiset maailmassa, haluamme olla osa heitä.

Lähettänyt käyttäjä

Minulla on ollut sekä Thyroxin että Liothyronin. Thyroxinilla olin todella huonossa kunnossa. Liothyroninilla voin loistavasti.

Lähettänyt käyttäjä

Olen ollut pidempään Taija Sompin potilaana ja hän on aivan ihana lääkäri. Taija kuuntelee potilastaan, ajattelee ja huomio hänet ihmisenä ja kokonaisuutena. Monivaivaisena sain työterveyslääkäriltä mielialalääkkeet, joita en ole tarvinnut. T3 hormoonin avulla vaivani ovat hävinneet ja voin hyvin. Olen huolissani mistä saan nyt lääkkeitä, jotka käyvät kohta vähiin. Tämäkö on potilasturvallisuutta Suomessa. Miten on muissa EU maissa?

Lähettänyt käyttäjä

Camilla Salin-Jäntti kehotti tosiaan kevään Medi-Uutisten koulutustilaisuudessa hyvin aggressiivisesti kaikkia tekemään valituksen Valviraan T3-lääkettä määräävistä lääkäreistä. Kuulijoina lukuisa joukko lääkäreitä ja -lääkäriopiskelijoita. Käsittääkseni kyseessä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Minua lääkärinä hävettää ko. henkilön toiminta.

Lähettänyt käyttäjä

Joo, kertokaa mullekin, mistä saan jatkossa T3:ni. Ulkomaille ei ole mahdollisuutta lähteä. Lääkkeet hupenevat ja pelko kasvaa. Miksei sosiaali- ja terveysministeriö auta.

Lähettänyt käyttäjä

Ilmeisesti on usemmalta taholta vahvistettu, että endokrinologien kokouksessa on todellakin kehotettu ilmiantamaan jokainen (ei-endokrinologi)lääkäri, joka määrää T3:a potilaalleen. Tämä siis ei ollut pelkkä Amplian väite, niin kuin MOT:n toimittaja väitti. Eikös tätä asiaa voisi joku tutkiva journalisti ottaa tarkemmin selville kuin myös sitä, miten laillinen kyseinen ehdotus oli ja kuka sen esitti?

Lähettänyt käyttäjä

Odotin koko ohjelman ajan, että Camilla S-J olisi sitten suuressa viisaudessaan kertonut, miten hoitaa kaikki ne potilaat, joilla ei pelkkä Thryoxin-lääkitys tehoa. Nostetaanko sitten kädet pystyyn ja jätetään potilas oman onnensa nojaan kunnes potilas ehkä joutuu sairaalaan jonkin muun liitännäissairauden vuoksi tai pahimmassa tapauksessa lopettaa elämisen (ei ole enää työkykyinen, ei jaksa olla sosiaalinen, lihoo, masentuu, jne.)?

Lähettänyt käyttäjä

Entäs sitten me, joilla ei ole omaa kilpirauhasta enää ollenkaan? Korvaava lääkitys pitäisi saada purkista. Olen vuosikaudet syönyt thyroxinia ja kärsinyt vajaatoiminnan oireista. Masennuslääkkeitä olen syönyt vuosia ja diagnoosi on vakava toistuva masennus. Tänään terveyskeskuksen lääkäri myönsi masennukseni johtuvan hoidon epätasapainosta vajaatoiminnassa. Hän ei kuitenkaan saa määrätä muita lääkkeitä. Nyt olen etsinyt lääkäriä, joka uskaltaisi kirjoittaa lio reseptin tai eläinperäisen. Oma järki sanoo, että oma vointini olisi parempi, jos saisin useampaa hormonia purkista.

Lähettänyt käyttäjä

Minäkin haluan kuulla kuinka Camilla s-j, Välimäki ja kumppanit hoitavat jos tyroksiini ei auta. Itse söin 6 vuotta tyroksiinia ennen kuin löysin parempaa apua. Eiköhän tuossa ajassa jo selvinnyt, että tyroksiini ei nyt vaan toimi.

Lähettänyt käyttäjä

Jos potilaat saisivat oikeasti toimivaa, vaikuttavaa ja turvallista hoitoa kunnalliselta, niin eivät he olisi kalliille yksityislääkäreille jonossa, eivät todellakaan! Silti joudun minäkin osallistumaan verorahoillani Schalin-Jäntin "ota kuppi kahvia" -hoidon rahoittamiseen.

Lähettänyt käyttäjä

Voi apua mitä argumentointia täälläkin ihmiset harrastavat. "Miksi ei saisi potilas käyttää sitä lääkettä, josta hän saa hyödyn? Kyllähän potilas nyt on itsensä asiantuntija ja tietää, mikä hänellä toimii!"

Samalla logiikalla voitaisiin vapauttaa vaikkapa buprenorfiini ja morfiini käsikauppalääkkeiksi. Veikkaan, että moni "potilas" kokisi saavansa niistäkin hyötyä...

Lääkäreiden ammatinharjoittamisen täytyy perustua tutkittuun tietoon. On täysin kestämätöntä, mikäli osa ammattikunnasta puoskaroi miten tykkää ja väittävät vielä olevansa lääkäreitä. He "hoitavat" potilaitansa kuten potilaat haluavat (lääketieteellisen, tutkitun tiedon vastaisesti) ja vetävät hyvät liksat siinä sivussa. Näin toimimalla saa kyllä potilaat tyytyväisiksi, mutta todellinen ongelma saattaa jäädä taka-alalle ja turhista hoidoista syntyä sekä terveyshaittaa että suuria kustannuksia. Mitään tekemistä lääketieteen kanssa tällaisella toiminnalla ei ole. Juuri tätä varten meillä on Valvira, jotta vaaralliset, ihmisten terveydellä leikkivät narsistit ja kauppamiehet saadaan pidettyä kurissa.

Uskokaa jo, ei ole mitään salaliittoja, ei meillä 99% lääkäreistä ole mitään intressejä olla hoitamatta potilaita juuri niin hyvin kuin tieteen valossa pystymme. Mitä me muka hyötyisimme hoitojen panttaamisesta sitä tarvitsevilta? Entä mitä hyötyvät Somppi & kumppanit "hoitamalla" potilaitansa miten haluavat, vastoin tutkittua tietoa? - RAHAA. Tajutkaa ihmiset, tiettyjen ahneudesta hyväuskoisten ja vaivaisten kustannuksella tässä on kyse.

Yle voisi lopettaa näiden MOT-ohjelmien tekemisen, ellei journalistinen laatu niissä parane. Tai vaihtaa nimeksi METOT. Raivostuttavaa propagandaa, Mikä Ei Todellakaan Ole Todistettu.

Lähettänyt käyttäjä

Paitsi että tässä tapauksessa on kyse monissa muissa maissa täysin normaaleista hoidoista. Ei näitä kukaan potilas tai lääkäri hatusta ole vetänyt. Ja eläinperäisten lääkkeiden kohdalla on myös suomesta vuosikymmenten hyvät kokemukset, ajalta ennen tyroksiinin keksimistä.

Lähettänyt käyttäjä

Valaiseva ohjelma, miten täälä välitetään sairaista. Valvira ei todellakaan ajattele potilaiden parasta. Potilas saa Sompilta lääkkeet jotka parantavat elämänlaatua, mitä tekee Valvira, rankaisee tästä Somppia, hei haloo herätkää jo. Tutkikaa onko tällä ruotsia puhuvalla lääkärillä kytköksiä johonkin suuntaan, kun oli niin hanakasti Somppia vastaan.Somppihan aikanaan otti mm.yhteen Pekka Puskan kanssa verisuoni tukkeumista, jossa hän puolusti oikean voin käyttöä. Olen itsekkin voin kannalla kevytlevitteet kun eivät ole terveellisiä.Terveysministerin on tähän asiaan otettava jo kantaa. Suomella ei ole varaa jättää hoitamatta näin isoa porukkaa jotka joutuvat sairaseläkkeelle Valviran takia, vain sen takia kun eivät saa tätä toimivaa lääkettä.

Lähettänyt käyttäjä

Myös Valvira olisi saanut olla valottamassa tekosiaan, motiivejaan ja asiantuntijalääkäreidensä kytköksiä. Ei osallistunut ohjelmaan vedoten siihen, että oikeuskäsittelyt ovat kesken. Aiemmin kesällä tämä ei haitannut yhtään: Valviran lääkäri oli uutisissa ja Lääkärilehdessä moneen otteeseen selostamassa, kuinka joidenkin lääkäreiden oikeuksia on rajoitettu. Nyt endokrinologien pj Schalin-Jäntti joutui pitämään Valvirankin puolia. Oksettavaa.

Lähettänyt käyttäjä

Olen yksi niistä, joka on saanut elämänsä takaisin T3-lääkityksen ansiosta.
Olin kärsinyt kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista 10 vuotta. Olin niin huonossa kunnossa koko sen ajan, etten kyennyt normaaliin elämään, olin käytännössä työkyvytön.

Olin ensimäiset kuusi vuotta äärettömän väsynyt, saatoin nukkua 12 tunnin yöunet ja lisäksi 3 tunnin päiväunet, koko ajan, jatkuvasti, silti olin edelleen yhtä väsynyt. Lisäksi kuumeilin koko sen ajan, useita vuosia. Olin totaalisen uupunut. Kilpirauhasarvot mitattiin, ja ne olivat jo toisen arvon osalta ulkona viitteistä, toinen alarajalla. Silti sanottiin ettei niissä olisi selittävää ja lyötiin masennuslääkkeitä, kerta toisensa jälkeen eri merkkiä ilman sanottavaa hyötyä. Kunnes lopetin ne hyödyttöminä.

Sitten kaikki kääntyi päinvastaiseen suuntaan. Sain niin pahan unettomuuden, etten nukkunut neljää vuoteen juuri ollenkaan (parhaimmillaa 4 tuntia, pahimmillaan en ollenkaan). Unettomuuteen kokeiltiin vaikka mitä väsyttäviä mielialalääkkeitä, unilääkkeitä, melatoniinia, mutta mikään niistä ei auttanut yhtään. Olin lopulta aivan hirveässä jamassa. Lisäksi tässä vaiheessa kilpirauhasen vajaatoimintaoireet räjähtivät käsiin; horkassa paleleminen, kylmän-kuuman vaihtelut, kuiva ja kalpea iho, muistiongelmat, koordinaatio-ongelmat, keskittymisongelmat, masennus, ahdistus, paniikkioireilu, hitaus liikkeissä ja puheessa, puheen häiriöt, ns. "aivosumu", bradykardia, palautumattomuus, lihas- ja nivelsäryt, koko kehon uupuminen ja voimattomuus, en pystynyt kunnolla kävelemään kuin lyhyitä matkoja kerrallaan. Se kehon fyysinen uupumus oli pahinta, se kun et voi itseäsi hädin tuskin pystyssä pitää saatikka mihinkään liikuttaa. Melkoisen invalidisoivaa elämää sellainen, sen voin sanoa.

Sain vihiä vasta tässä vaiheessa, kun olin sairastanut 10 vuotta, että kyseessä voisi olla kilpirauhasesta. Olin juuri ja juuri saanut sen verran jaksettua, että opiskelin itselleni ammatin, jonka kautta pääsin kerran lääkärin ultraäänitutkimukseen. Lääkärin ihmetykseksi nähtiin, että minulta puuttuu toinen kilpirauhaslohko synnynnäisesti, joka pitkän päälle on johtanut kilpirauhasen vajaatoimintaan. Sain tässä vaiheessa endokrinologilta kokeilulääkityksen tyroksiiniin, mistä olen kyllä kiitollinen tälle lääkärille. Ensi alkuun tyroksiini auttoi hyvin, sain kokea jopa vuosiin niin oireeetonta oloa, että se oli aivan uskomatonta. Mutta kun 2 kuukautta meni, vointini kääntyi takaisin vajaatoimintaan, ja vajosi jopa pahimpaan mistä olin ikinä kärsinyt. Olotila ei ollut liikatoimintaa vaan oireet olivat täysin klassiset vajaatoimintaoireet (mm. jatkuva nukkuminen ja pystyyn nukahtelu, suoliston toiminnan hiljeneminen jne...)

Nyt löysin nykyisen lääkärini, ja hänen epäilyksensä oirekuvasta päätellen (olotila huononee tyroksiinin käytöstä) johti asianmukaisista tutkimuksista T3-hoitoon. Muutamia viikkoja oltuani T3-lääkityksellä, alkoi olotilani parantua, ja kolmen kuukauden kuluttua olin jo täysin oireeton. Olen edelleen, puolitoista vuotta lääkityksen aloituksesta T3-hoidolla. Säädän itse oman olotilani mukaan annostusta tarkkaillen pulssiani, verenpainettani ja ruumiinlämpöäni, jotta ne ovat normaalit, ja olen täysin oireeton. Ensimmäistä kertaa nyt yhteentoista vuoteen en nuku päiväunia ollenkaan, olen täysipainoisesti työelämässä ja harrastan tavoitteellista, raskastakin liikuntaa. Uskallan haaveilla jopa perheenlisäyksestä ja uskon jaksavani perhe-elämän ja äitiyden haasteet, toisin kuin tähän asti edellisten kymmenen vuoden ajan. Tähän asti olen vältellyt perheenlisäystä, sillä olen ollut niin huonossa kunnossa, etten olisi jaksanut hoitaa pientä ihmisenalkua siinä kunnossa, eikä se olisi oikein ketään kohtaan.

Olen tilanteessa, jossa en voi aloittaa missään muodossa T4 hoitoa. Yritin keväällä ottaa lääkitykseen mukaan tyroksiinia, mutta pari viikkoa sen aloittamisesta olotilani huononi jälleen niin paljon, etten jaksanut jatkaa sillä tiellä. Heti pari päivää kun vaihdoin takaisin hyväksi todetulle T3-annokselle, olin taas täysin oireeton.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä Schalin-Jäntin tulisi nyt ymmärtää verojen maksamisen periaatteet :) Me potilaathan maksamme veroja ja olemme sitten kyllä oikeutettuja hoitoon kunnallisella puolella. Joihinkin perusjuttuihin olen saanutkin ihan hyvää hoitoa kunnallisella, mutta kilppariasiat eivät ole menneet jakeluun siellä eikä työterveydessäkään.. Sitten olen alkanut itse selvittämään asioita ja sekös lääkäreitä vasta ottaakin päähän. Omasta mielestäni olen hyvinkin älykäs, akateemisesti (yli)koulutettu ja mediakriittinen ja luulen kykeneväni lukemaan tutkimustuloksia ja artikkeleita kilppariaiheista. Toki en ole lääkäri, mutta pitäisikö minun siis vain tyytyä osaani 37-vuotiaana, ylipainoisena, masentuneena, todella väsyneenä, pää sumuisena naisena vai yritänkö hakea apua sairauteeni ja saada takaisin elämäni?

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos ohjelmasta ja tärkeän asian käsittelystä. Valitettavasti ohjelmasta ei ehkä saanut tärkeimpiä asioita selville, jos ei asiaa entuudestaan tunne. Olisi pitänyt korostaa sitä, että Suomessa käytetään pääsääntöisesti vain yhtä hoitomuotoa kilpirauhasen vajaatoimintaan eli Thyroxinia. Se toimii useilla, mutta ei sovi kaikille. Toisille sopii yhdistelmälääkitys ( esim. Lio ja thyroxin tai lio ja eläinperäiset lääkkeet) ja toisille pelkkä T3=Lio. Mikään näistä lääkkeistä tai lääkeyhdistelmistä ei ole uusia. Niitä on käytetty ennenkin Suomessa. Jostain syystä niitä ei haluta käyttää endokrinologien osalta enää vaikka eri potilaille sopii eri ratkaisut ( kuten niin monissa sairauksissa esim. Allergiat, diabetes, MS-tauti jne.). Syitä voi vain arvailla eli osaamattomuus, työtä vaativa lääkeannostelu, taloudelliset sidonnaisuudet?? Myöskään ei selitetty ongelmaa thyroxin toimimattomuuden taustalla eli joidenkin ihmisten elimistön kyvyttömyyttä muuntaa T4 hormoni (thyrixin)t3 hormoniksi jolloin voidaan antaa lisänä tai ainoana hoitoja t3 hormonia. Olisi selventänyt asiaa, jos olisi kerrottu muiden maiden yleisistä edellä mainituista hoitokäytännöistä ( esim. Saksa, Norja, USA jne.). Kyse ei ole uudesta tai poikkeuksellisesta asiasta ja siksi Valviran toimet ja endokrinologien mielipiteet tuntuvat kummallisilta. Olisi voitu puhua myös yleisemmästä ongelmasta eli kilpirauhassairauksien huonosta diagnostiikasta ja viivästyvästä hoidosta, hormoniarvojen viiterajojen liiasta tuijottamisesta potilaan oireiden sijaan, vääristä lääkityksistä jne. Ja siitä, että iso osa potilaista kärsii kun ei saa ollenkaan hoitoa tai sitten itselleen sopivaa lääkettä. Toivottavasti keskustelu jatkuu ja tarkentuu.

Lähettänyt käyttäjä

Ihmisen kilpirauhanen tuottaa T3 ja T4-hormonia. Jos kilpirauhanen ei toimi, miksi sille riittäisi pelkkä T4 eli tyroksiini? Kaikille potilaille ei riitä, siksi on ehdottomasti julkisellakin puolella alettava hoitaa potilasta, eikä viitearvoja.
Kuka muuten voisi tehdä puolestani kantelun terveyskeskuslääkäristä, joka ei tunnistanut (eikä tutkinut) kilpirauhasen tulehdusta, vaan sanoi sitä lihaskivuksi? Ja toisesta tk-lääkäristä, joka ei tunnistanut silmien turpoamiseen liittyvää oireistoa kilpirauhasen sairaudeksi nimeltään Basedow, vaan kirjasi sen muuksi ja oireet "poistuneet jo". Lisäksi viimemainittu kirjoitti minun olevan tyytyväinen Thyroxin-hoitoon, josta vastaanotolla ainakin kolmesti sanoin ettei se sopinut minulle, vaan käytän eläinperäistä kilpirauhaslääkettä (jota toinen tk-lääkäri oli kirjoittanut erityislupahakemuksineen ja joka varmasti luki tk-kirjauksissa.) Itse en osaa kantelua tehdä, enkä kyllä jaksakaan, koska kilpirauhsen vajaatoimintani hoito liitännäisongelmineen on edelleen hakusessa. Toivon todella, että endokrinologit ja muu lääkärikunta saavat yhteisoivalluksen siitä, että potilas on heidän palkanmaksajansa, niin yksityis- kuin kunnallisellakin puolella. Ja halun tehdä palkkansa eteen töitä potilaan hyväksi.

Lähettänyt käyttäjä

Väsymystä, keskittymiskyvyttömyyttä, alakuloisuutta ja runsaasti ylipainoa ja kaiken lisäksi vielä verikoetulokset jotka kertoivat kilpirauhasen vajaatoiminnasta mutta ei lääkitystä sittenkään. Yliopistosairaalan sisätautilääkärin mukaan pitäisi odottaa 6 kk ja sitten ottaa uudet kokeet, nyt kulunut 12 kk eikä vieläkään tullut uutta kutsua kokeisiin tai vastaanotolle. Tällä hetkellä syön useita reumalääkkeitä, verenpainelääkkeitä, kortisonia, voimakkaita tulehduskipulääkkeitä, päivittäin 4-5 eri lääkettä ja viikottain vielä Trexania.
Kunto huononee kuukausi kuukaudelta. Ruokavalioni on hyvin terveellinen, sisältäen paljon vihanneksia, juureksia ja hedelmiä ja herkut on todella minimoitu, paino ei vaan laske, päinvastoin. Ja kaiken lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaa löytyy myös vanhempieni suvuista.
Epätoivoiselta on tuntunut jo kauan, miten tämä voi olla näin vaikeaa? Sairaseläke on hyvin todennäköinen parin seuraavan vuoden aikana, koska pian en pysty enää käymään töissä.

Lähettänyt käyttäjä

Kilpirauhanen tuottaa T3 ja T4 hormooneita. Jos kilpirauhanen ei toimi, eikä keho saa T3 ja T4 annostaan, niitä on saatava tabletteina. Tajuaahan tuon jo ihan maalaisjärjelläkin.
Miksi T3 saa ylleen liki myrkyn maineen, vaikka se on yhtä "normaali" hormooni kuin T4:kin? (jos kilpirauhanen toimii, se tekee molempia)
Miksi lääkäreitä on syyllistetty väärästä hoidosta, kun suurinosa ko. hoitoa saanut on hyötynyt hoidosta?
Miksi T3-valmisteet ovat yleisessä käytössä muissa maissa?

Lähettänyt käyttäjä

Täytyy kyllä kommentoida molempien ohjelmassa esiintyneiden naislääkärien esiintymistä. Sompin kyyneleet silmäkulmassa olivat välillä hiukan teatraalisia, vaikka kyllä sen ymmärrän hyvin, että itkuksihan se pistää kun osa lääkärinoikeuksista viedään. Camilla Scharin-Jäntti taas päästi niin käsittämättömiä sammakoita suustaan dopingista julkiselle puolelle yksityiseltä päätyviin veromarkkoja tuhlaaviin potilaisiin, että huh huh. Koulupsykologian kurssien perusteella olo taisi olla tukala kun piti haroa hiuksia, korjailla asua ja katsoa kameran yli koko ajan. Haluaisin myös tietää missä nämä hivenaineklinikat sijaitsevat? Hankkiutuisin heti asiakkaaksi.

Oma käsitykseni on se, että veromarkoilla julkisella puolella tässä maassa ei saa kuin masennuslääkkeitä. Kyllä se asia kilpirauhashoidon kanssa on niin, että julkiselta ei apua saa.

Lähettänyt käyttäjä

Se mitä ohjelmassa ei tuotu riittävästi esiin on se miten päivystyksiin on viimeisen parin vuoden aikana tullut runsaasti T3:sta käyttäviä rytmihäiriöpotilaita. Osalla nopea flimmeri joka hyvin hoitoresistentti akuuttivaiheessa. Tietyt T3:sta määräävät lääkärit (nimiä mainitsematta) ovat alkaneet ilmeisesti kiireen tms. vuoksi vähentää kontrolleja, kehoittaneet potilaita omin päin lisäämään lääkitystä vaikka itseasiassa väsymyksen syynä on voinut olla siinä vaiheessa jo liikalääkitystilanne. Nämä tapaukset lienevät suuri syy nykyiseen kohuun. Itse olen lääkäri ja harkitsen aivan perustellusti T3-lisän aloitusta Thyroxinin rinnalle koska omat oireeni eivät ole lievittyneet kaikilta osin pelkällä T4:lla. Suurimmat syylliset siihen että nykytilanteessa edes ollaan Valviran kanssa ovat muutamat ahneet yrittäjät jotka ovat puhelimitse, ilman laboratoriokokeita säätäneet potilaidensa lääkitykset vaarallisille tasoille..

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos ohjelmasta. Pidin erityisesti siitä kuinka pyrittiin keskusteluttamaan erilaisia näkökulmia.

Toivon että keskustelu aiheesta jatkuu ja että se voidaan pitää monitasoisena. Tärkein on tietenkin se, että ihmiset voivat hyvin ja kokevat saavansa apua ongelmiin. Mutta todella mielenkiintoista on myös tarkastella tätä köydenvetoa poliittisena toimintana. Lääkefirmojen lobbaus aiheessa olisi myös kiinnostavaa.

Camilla Schalin-Jäntti oli mielenkiintoisin haastateltavista siinä mielessä, että hän onnistui todella hienosti pelaamaan popularistisilla yleistyksillä (esim. medikalisaatio - hahhaaa, eikö masennuslääkkeiden ja kaikkien mahdollisten "kansantautien" lääkkeiden syöttäminen yli puolelle väestöstä ole medikalisaatiota?). Olisin kuitenkin halunnut saada tietää lisää niistä potilaista, joita "humpuukki"puolen tohtoreiden määräämä T3 ei ole auttanut ja he ovat palanneet kunnalliselle puolelle. Olisiko mahdollista saada näitä ihmisiä haastatteluun? Ovatko he todella saaneet väärän diagnoosin? Auttoivatko sitten kolesterooli- tai masennuslääkkeet? Vai eikö lääkitystä saatu koskaan kohdalleen? Eivätkö rahat riittäneet kalliisiin konsultioihin annustuksen viilaamiseksi?

Kiitos.

Lähettänyt käyttäjä

Itsellä on synnynnäinen kilpirauhasten vajaatoiminta ja olen syönyt syntymästä asti thyroksiinia. Teini-iässä terveys alkoi reistailemaan ja minulla esintyi kilpirauhasen liika ja vajaatoiminnan oireita sekaisin ja oireet tuntui pahenevan vuosien saatossa. Netissä törmäsin näihin eläinperäisiin armour ja thyroid -lääkkeisiin ja potilaiden positiivisiin tarinoihin. Uskoin että niistä saattaa olla apua surkeaan terveydentilaani.
No siihen meni 8 vuotta ja pyysin thyroidia/armouria ainakin 13 eri lääkäriltä, mutta kukaan ei suostunut niitä kirjoittamaan. Lopulta eräs endokrinologi suostui kirjoittamaan minulle thyroidia, mutta varoitteli että se on kallista ja siitä ei ole mitään hyötyä.
Nyt olen syönyt thyroidia ainakin 5 vuotta. Useat oireet katosivat hyvin nopeasti lääkkeen vaihdon jälkeen. Täysin oireeton en ole vieläkään, mutta en vaihda mistään hinnasta thyroidia enää thyroxiiniin, vaikka se on kallista. Sydän oireet katosivat lähes kokonaan, olo on huomattavasti enegisempi, pystyn nukkumaan paljon paremmin, paniikkikohtaukset hävisivät lähes kokonaan, leposyke tippui 90-100 tienoolta normaalitasolle...

On ikävää, että nämä paremmat kilpirauhaslääkkeet ovat edelleen erityisluvan alaisia, eikä niistä saa korvausta. On aika uskomatonta miten ala-arvoisella tasolla kilpirauhas-potilaiden hoito on suomessa.

Lähettänyt käyttäjä

Erikoista on se, että jatkuvasti toitotetaan päivystyksessä laukkaavista t3 potilaista sydänvaivoineen. Silti fimealla ei ole yhtään haittavaikutusilmoitusta lääkkeestä. Siis yhtään ikinä.

Lähettänyt käyttäjä

Olen kärsinyt hoitamattomasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta uskomani mukaan kymmenisen vuotta oireiden kokoajan pahentuessa, viimeiset viisi yrittäen saada hoitoa sekä julkiselta että työterveyspuolelta tuloksetta. Arvot olivat alakanttiin mutta viitearvojen sisällä joten oireita ei kuunneltu, huolimatta siitä että niitä oli pitkä lista. Jatkuvaan toimintakyvyn vievään tolkuttomaan väsymykseen ja uupumukseen on tarjottu monenlaisia teorioita kevät/syysväsymyksestä laiskuuteen, masennukseen ja käsketty käydä lenkillä jotta piristyy.
Olen saanut myös masennusdiagnoosin, ja ollut masennuslääkityksellä kaksi vuotta turhaan silloin kun en paremmasta tiennyt. Nyt ymmärrän diagnoosin olleen väärä, ilmankos lääkityksellä ei ollut minkäänlaista hoitovastetta. Yritin toistuvasti kertoa että tunnen olevani fyysisesti väsynyt ja sairas, ja että se on ainoa asia joka minua masentaa sillä se vaikuttaa niin suuressa määrin elämänlaatuuni ja vie elämäniloni. Sain kuulla että masennus väsyttää itsessään ja masennuslääkkeetkin saattavat väsyttää.
Lopulta löysin lääkärin joka totesi minulla olevan selkeä kilpirauhasen vajaatoiminta ja pahoitteli kollegoidensa puolesta etten ollut aikaisemmin saanut asianmukaista hoitoa. Aloitettiin tyroksiini. Kävi ilmi että itse kuulun kuitenkin niihin joilla pelkkää T4-hormonia sisältävä lääkitys ei riitä, vaan tarvitsen T3-hormonihoidon voidakseni hyvin ja saadakseni takaisin oman elämäniloisen itseni. Nyt kun vihdoin on valoa tunnelin päässä ja minulla on mahdollisuus voida taas hyvin, saan pelätä saanko jatkossakin minulle elintärkeätä lääkettä vai joudunko taas loputtomaan kamppailuun väsymyksen kanssa jos ainoastaan tyroksiini-hoito olisi vaihtoehto. Tyroksiini-lääkityksellä olin ajautua työkyvyttömäksi alle 30-vuotiaana.
Kuinka on mahdollista Suomessa, että tällaisista asioista kiistellään ja potilaat eivät saa sitä hoitoa mikä heille parhaiten sopii, kun kerran vaihtoehtoja on olemassa ja T3:ea sisältävä lääkitys on todettu täysin turvalliseksi oikein annosteltuna?
Kiitos ohjelman tekijöille että olette tuoneet tärkeää aihetta esille, se antaa varmasti monille tilanteesta kärsiville potilaille toivoa että ehkä tämä kiista vielä ratkeaa joku päivä eduksemme! Ja iso kiitos niille lääkäreille jotka ovat tätä hoitomuotoa tähän asti tarjonneet niitä tarvitseville, olette sydämen asialla!

Lähettänyt käyttäjä

Kuten "Entinen Amplian.." kirjoitti ylempänä, niin myös minulla on täysin yhteneväinen kokemus tuosta klinikasta. Hoitopolkuni oli myös samanlainen kuin aiemmin kirjoittaneella, Mehiläiseen suonikohjuhoitoon ja sieltä ohjaus Amplia klinikalle. Kävin Amplia- klinikalla pitkän pohdinnan jälkeen ja nyt jälkikäteen ajateltuna huomaan että olisi pitänyt pohtia vielä lisää. Ajan saaminen kyseiselle klinikalle oli ensimmäinen haaste, ajan sain lopulta 3kk päähän siitä kun soitin. Tämä aika oli Sompin aviomiehelle, jonka luona oli tärkeää käydä enimmäinen käynti jolla oli tarkoitus kartoittaa kokonaistilanteeni ja lisäravinnetarve. Ihan hyvä idea tämä on, itse en olisi tätä käyntiä halunnut, mutta ajanvaraus kertoi ettei ilman tätä ole asiaa lääkärille.

Kävin siis tällä aviomiehellä kartoituksessa ja hän määräsi minulle ison pussillisen lisäravinteita ja antoi ruokavalio-ohjeet. Ruokavalio-ohjeet ovat kyllä olleet hyvät!

Sompin aviomies myös määräsi paljon verikokeita, joiden hintaa ei minulle ilmoitettu vastaanotolla kuin ylimalkaisesti mainitsemalla muutaman kokeen hinta, jotka olivat niitä hinnakkaampia kokeita. Tiedustelin voisinko käydä ottamassa nämä kokeet terveyskeskukseni laboratoriossa, jossa hinta olisi vain murto-osan tämän klinikan oman laboratorion hinnoista. Tämä ei kuulemma käynyt, ulkopuolisiin laboratorioihin ei kirjoitettu lähetettä koska tulokset ovat siten epäluotettavia ja osaa kokeista ei voi siellä ottaa. Ymmärrän, että näitä ulkomaille diagnosoitavaksi meneviä kokeita ei kaiketi kunnallisella oteta, mutta suurin osa näistä määrätyistä kokeista oli aivan tavallisia kokeita. Uskoin tämän selityksen silloin ja varasin ajan laboratorioon klinikalle. Tämän ajan sain todella nopeasti, heti seuraavalle päivälle.

Kävin laboratoriossa seuraavana aamuna ja siellä odottikin suurin yllätys. Kokeiden hinta oli yli 1000€. Tähän en ollut varautunut lainkaan, koska mistään tämän suuntaisista hinnoista ei vastaanotolla ollut puhuttu. Järkyttyneenä hinnasta maksoin sitten koko summan luottokortilla, edellisenä päivänä olin sijoittanut noin 300€ Sompin aviomiehen määräämiin lisäravinteisiin ja hivenaineisiin, joiden käyttö oli vastaanotolta saamieni ohjeiden mukaan kriteerinä sille, että Taija Somppi pystyisi määräämään lääkityksen.

Mitäpä sitä ei hyvinvointinsa vuoksi maksaisi. Järkyttyneenä tuosta laboratorion hinnasta palasin kotiini jossa tämä todellisuus sitten iski ja soitin klinikalle, että voisiko kokeita vielä perua, koska rahani olivat täysin loppu näiden vuoksi. Kokeita ei enää voinut perua, koska ne olivat jo vastaanoton mukaan lähteneet analysoitavaksi ja hinta niistä on jo maksettu. Nielin siis tappioni ja toivoin parasta, että saisin rahoilleni vastinetta. Aikaa piti varata lääkärille kuukauden päästä, koska kokeiden analysointi kesti pitkään. Kun olin varaamassa aikaa minulle kerrottiin, että aikoja lääkärille ei ole ja että minuun otettaisiin yhteyttä kun aikoja taas sai. Soitin useamman kerran tämän ajan perään ja lopulta hieman jo asiasta tuohduttuani sain peruutusajan lääkärille kuukauden päähän, sitä ennen tuli kuitenkin käydä uudestaan Sompin aviomiehen vastaanotolla tarkistamassa ruokavalion ja lisäravinteiden toimivuus. Rahaa tähän minulla ei enää ollut, joten sain erityisluvalla jättää tämän käynnin välistä. Tähän oli pakko tyytyä.

Lääkärin vastaanotolle kun vihdoin pääsin, niin vastassa oli kyllä erittäin empaattinen lääkäri, joka kuunteli tarkkaan oireeni ja kaiken vuodatukseni. Vastaanotolla tarjottiin myös muunlaisia tukihoitoja, kuten otsoniterapiaa, osteopatiaa ja homeopatiaa. Kiitin ehdotuksista, mutta rahatilanteen vuoksi näihin en voinut tarttua. Verikokeistani löytyi lievä RT3-dominanssi ja lisämunuaisten uupumus, näihin aloitettiin lääkityksenä T3 ja hyrdocortison. Käytin lääkkeitä lääkärin ohjeen mukaan hitaasti nostaen sinne asti, mihin lääkäri oli nostot sallinut. 3kk tästä olisi pitänyt olla kontrolli lääkärille, mutta vastaus oli jo vanha tuttu, eli aikoja ei ole ja soitetaan kun aikoja järjestetään. Tätä soittoa ei ikinä tullut. En sillä ajalla mitään olisi enää tehnytkään, koska eräänä iltana vointini huononi radigaalisti ja jouduin ensiapuun rytmihäiriöiden vuoksi. Vietin useamman päivän sydänosastolla tarkkailussa ja siellä sain kovan myllytyksen lääkäriltä T3 lääkkeen käytöstä.
Rahaa paloi Amplia klinikalle kaiken kaikkiaan 1600€ + lääkkeiden hinta päälle. Ei kovin tyytyväinen voi olla. Toivottavasti muilla on käynyt paremmin.

Lähettänyt käyttäjä

Jos kerran niin moni ahneen yksityislääkärin syöttiin ajautunut potilas joutuu hakeutumaan turvaan julkisen terveydenhuollon piiriin, miksei noiden potilaiden kommentteja näy tässä keskustelussa?

Lähettänyt käyttäjä

Minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta 15 vuotta sitten, kilpirauhasen kumpikin lohko oli surkastunut puoleen johtuen autoimmuunityreoidiitista. Aluksi lääkityksenä oli pelkkä T4 ja voin huonosti... En muistanut mitään, kaikki, minkä halusi muistaa, piti kirjoittaa ylös, masensi, paino vain nousi, väsytti koko ajan ja niveliä särki jatkuvasti. Näin jatkui lähes 10 vuotta ja ajattelin, että ei tämä enää koskaan paremmaksi muutu...

Sitten menin endokrinologille, joka suostui aloittamaan lisälääkitykseksi T3:n eli Liothyroninin, kylläkin hyvin pienellä annoksella ja samalla T4:sta hieman vähennettiin. Olotila ei muuttunut juuri miksikään. Näin jatkui 3 vuotta. Sitten aloin itse selvittämään asioita... Saksassa asuvalla tuttavallani oli myös todettu kilpirauhasen vajaatoiminta ja hänelle oli n. vuoden T4-hoidon jälkeen aloitettu lisäksi T3. Luin saksalaista kirjallisuutta ja päätin itse nostaa T3-annokseni kolminkertaiseksi alkuperäisestä annoksesta.

Meni pari kuukautta ja olin kuin toinen ihminen. Paino alkoi tippua, unentarve väheni ja pystyin luopumaan 12 tunnin yöunista, masennus ja nivelkivut hävisivät, iho ei enää ollut hilseilevä ja kuiva, tukkakin vahvistui jne. Myös muisti alkoi taas toimia.

Olen onnellisessa asemassa siinä mielessä, että voin itse tehdä erityislupa-anomuksen Liothyroninista ja kirjoittaa tarvittavan reseptin. Jos en olisi itse lääkäri, en tiedä, miten selviäisin tästä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidon viidakosta...

Lähettänyt käyttäjä

Eniten jäi nyt vaivaamaan miten sitten pitäisi hoitaa meitä jotka vuosien kitumisen jälkeen joudumme huomaamaan, että tyroksiini ei vain riitä.

Lähettänyt käyttäjä

Niin, olisi ollut mielenkiintoista kuulla mitä nämä lääkärit esittävät T3-hoidon vaihtoehdoksi? Kupillinen kahvia sanoi tämä "erittäin pätevä" ylilääkäri. Kiinnostaisi tietää lähteekö minun liikakiloni ja väsymykseni todella vain sillä? Thyroxin ei ainakaan auta ja syön jo alle 30-vuotiaana vanhan ihmisen annostuksella sitä. En ole vielä T3 kokeullut mutta sille tielle lähden jos tarjolla ei ole kuin olan kohauttelua. Jokainen lääkäri (kymmeniä) on myöntänyt että ongelma on kilpirauhasessa, mutta vain yksi on sanonut että yhdistelmähoito voisi auttaa, muiden mielipide on ollut "opi elämään oireiden kanssa." -minusta nämä lääkärit eivät ole palkkaansa ansainneet.

Lähettänyt käyttäjä

Olen ikuisesti kiitollinen lääkärilleni, joka minulle määräsi T3:a. Masennus- ja unilääkkeet poissa, kehon alilämpöisyys ja hyytävä paleleminen kesälläkin on poissa. Muisti alkaa pelaamaan toivottavasti entisen veroisesti sikäli mikäli unilääkkeet ei ole tehneet tuhojaan.
Käsittämätöntä "tekstiä" Schalin-Jäntiltä, mutta samalla se kertoo terveydenhuoltomme nykytilasta. Ylimielinen asenne jatkuu näköjään kautta linjan. Veronmaksajina meille pitäisi kuulua julkinen teveydenhuolto, kaikilla ei ole varaa maksaa yksityisiä lääkärin vastaanottoja. Kaikilla ei ole sairauskuluvakuutusta.
Thyroxsinista tehty paljon enemmän ja vakavampia haittailmoituksia Fimealle. Kiitos Fimean asiantuntijalle kommentista. Raivostuneelle, T3 on elimistön oma hormoni, morfiini ei sitä ole.

Lähettänyt käyttäjä

Sompin vastaanotto kuulemma 1300 euroa. Ei oo ihme jos itkettää kun menee bisnes.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä Schalin-Jäntti puhui mielellään siitä, kuinka osa T3-hoitoa saavista potilaista ei ole voinut hyvin, mutta ei voinut myöntää että osa potilaista nimenomaan voi hyvin. Eiväthän kaikki muutkaan lääkkeet sovi kaikille! Mitä mieltä S-J on esimerkiksi niistä monista verenpaine- ym. lääkkeistä, jotka melkein veivät hautaan ohjelmassa esiintyneen rouvan. Ovatko rouvalle ko. lääkkeitä määränneet lääkärit toimineet oikein?

Varsin alhaista S-J:ltä oli myös halveerata muita lääkäreitä puhumalla homeopatiasta ja muista vaihtoehtohoidoista, kun keskustelun aiheena oli nimenomaan LÄÄKÄREISTÄ tehdyt kantelut ja LÄÄKÄREIDEN määräämä hoito.

Mistä tässä nyt oikein on kyse, kun saa vaikutelman, että potilaan voinnin koheneminen ei olekaan lääkärille se tärkein asia.

Lähettänyt käyttäjä

Ylempänä kysyttiin miksi Fimealle ei ole tehty haittavaikutusilmoituksia T3-valmisteesta. Varmaankin siksi että kyse ei ole mistään uudesta/harvinaisesta haitasta vaan hyvin tunnetusta liika-annosteluun liittyvästä ilmiöstä. Jos pistää insuliinia liikaa ja verensokeri laskee niin että joutuu sairaalaan se ei tarkoita sitä että tehdään Fimealle haittavaikutusilmoitus insuliinista. Ei myöskään jos joku saa antibioottikuurista allergisen ihottuman. Ne ovat jo tiedossa olevia riskejä/haittoja.

Lähettänyt käyttäjä

Tarkoitatte varmaan Medi-Akatemian koulutustilaisuutta, jossa Schalin-Jäntti esiintyi. Olin henkilökohtaisesti paikalla ja kuka väittää noin, valehtelee! Tosin esim. studio55 15.9. ohjelman jälkeen ihmiset levittelivät ihan perättömiä, vaikka olisivat voineet tarkastaa asiat ohjelmasta. Kommentoitiin mm. että haastateltava pitää vajaatoimintaa vanhojen sairautena, vaikka mainitsi, että sairastuneista 1/2 on 55-75 v. Tämähän on tilastollinen tosiasia ja itse asiassa 50v. ja sitä vanhempia on sairastuneista 80%. Kuullaan mitä halutaan ja sitten jonkun sanomaa aletaan apinoimaan surutta. Näin on käynyt tässäkin.

Lähettänyt käyttäjä

Insuliini on hengenvaarallista liikaa annosteltuna. Kas, niinpäs on t4:kun.
Eiköhän ole parempi, että kuollaan vaan sairauksiimme ilman hoitoa.

Lähettänyt käyttäjä

Edelleen kysyn: MISTÄ TÄMÄ PAHUUS KUMPUAA? Vaikka tiedänhän vastauksen: RAHA!!!
Mutta mihin te ammattitaidottomat lääkärit tarvitsette sitä rahaa niin paljon, ettette saa kulutettua sitä tässä elämässä? Auttaako raha vaimentamaan syvän ahdistuksen, jota jokainen moraalinen ihminen tuntee tietäessään, että tekee väärin - tahallaan.
Voin vakuuttaa teille, että potilaita riittäisi aivan kaikille enemmän kuin jaksatte rahastaa, kunhan hieman tuntisitte empatiaa potilaita kohtaan ja viitsisitte hieman opiskella asioita.

Ohjelma oli osittain suuri pettymys - eikö löytynyt edes suomenkielistä valehtelijaa haastateltavaksi? Ymmärrän kyllä, ettei kukaan täysjärkinen lääkäri halua myöntää, että potilaat paranevat "väärillä lääkkeillä".

Ja jos Sompilla maksaisi - siis jos saisi toimia - 1 300€, niin sehän on enemmän kuin edullista, kun sinulle palautetaan varastettu elämä ja "säästät" siinä, ettet joudu lahjoittamaan rahojasi lääketeollisuudelle myrkkyihin, joista sairastut yhä enemmän. Kas kun Somppi ottaa laajat kokeet, tutkii ja diagnosoi ihan oikeasti potilaansa - tämäkö pitäisi yleiskirurgin ja verisuonikirurgin ammattitaidon omaavan erikoislääkärin tehdä samalla hinnalla kuin endokrinologien, jotka itsekin myöntävät, etteivät ymmärrä mitään kilpirauhasesta? Ja noita laajoja tutkimuksia ei kukaan saa polvillaan kerjäämälläkään arvauskeskuksesta, koska ne ovat niin kalliita tehdä, eikä niiden ottamisesta ole mitään hyötyä, kun lääkäri ei ymärrä tuloksista yhtään enempää kuin kiinan kielestä. Ja asiantuntevalle lääkärille ei saa mennä, koska potilas paranee siellä vääränlaisilla lääkkeillä.

Hyvä oli tuo kommentti, että kun lääkkeet joutuu nyt hakemaan esim. Norjasta, niin minkähän takia ei sitten muuteta sinne kaikki...On töitä ja maahanmuuttajia tuetaan verotuksellisesti muistaakseni ainakin puolentoista vuoden ajan.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi kukaan, jo diagnoosin saanut, ei tee muistutuksia/valituksia näistä lääkäreistä jotka eivät ole selvää vajaatoimintaa havainneet vaan tarjonneet esim. masennuslääkkeitä. Onhan se selkeä virhe, kun potilas sanoo ettei koe olevansa masentunut ja myöhemmin käy ilmi, että fyysinen sairaus on aiheuttanut oireet. Ihmisille syötetään vääriä lääkkeitä. Asiat pitäisi kääntää niin, että lääkärit saavat alkaa pelkäämään potilaita eikä toisia kantelevia lääkäreitä. Sama homma alilääkittynä pitämiseen, potilas kärsii ja lääkäri tuijottaa labra-arvoja vaikka arvot olisivat jopa laskeneet. Potilasta ei kuunnella. Minä pelkään nykyään lääkäreitä, minusta olisi täysin oikein jos joku heistä pelkäisi jo minua. Pitääkö nykyään alkaa tekemään kanteluja siitä kun lääkäri ei usko potilaan oireita.

Lähettänyt käyttäjä

Kun kilpirauhasesta ei saa elimistöön hormooneita, niitä syödään lääkkeinä.
Yhden puuttuvan hormoonin korvaaminen voi auttaa, mikäli elimistö tekee itse siitä myös toista puuttuvaa hormoonia. Mikäli toinen hormooni jää elimistössä muodostumatta, on sitäkin saatava lääkkeenä.
MIKÄ TUOSSA NYT ON MUKA VÄÄRIN?

Sen sijaan, että toista hormoonia pidetään ok:na ja toista ei hyväksytä - tulisi nimenomaan SALLIA JA TUKEA MOLEMPIEN KÄYTTÖÄ.

MITÄÄN LÄÄKE-VALMISTETTA EI TIETENKÄÄN MÄÄRÄTÄ ASIOITA TUTKIMATTA. Jos yksi hormooni riittää, ok. Jos ei riitä, annetaan toistakin. Molemmat tulee olla saatavilla "normaalisti" - ei mitään järkeä kiistellä onko edam vai emmental parempaa, vaan kokeilla kumpaakin.

On todella huolestuttavaa, hormoonia todistetusti tarvitsevien potilaiden kannalta, että normaalia kilpirauhas-hormooni valmistetta määränneet lääkärit ilmiannetaan puoskareina - ja samalla saadaan kaikki lääkärit pelkäämään.

Lähettänyt käyttäjä

Tilanne syksyllä 2013:

Thyroxin (Kelan korvattava, eli yhteiskunta maksaa osan)
Masennuslääke (Kelan korvattava, eli yhteiskunta maksaa osan)
Beetasalpaaja Thyroxinin aiheuttamiin rytmihäiriöihin (Kelan korvattava, eli yhteiskunta maksaa osan)
Sairausloma (Yhteiskunta maksaa kokonaan)

Tilanne nyt, syksyllä 2014

Armour (Erityisluvallinen, maksan itse kokonaan)
Masennuslääkettä kolmannes siitä, mitä meni vuosi sitten (Kelan korvattava, yhteiskunta maksaa nyt kolmasosan siitä mitä vuosi sitten)
Uuden ammatin opiskelu, jotta voin osallistua jatkossa yhteiskunnan rahoittamiseen.

Enkä käynyt edes hivenainehippien luona, vaan ihan laillistetulla sisätautilääkärillä saamassa kunnon hoitoa! Ja en todellakaan aio palata yhteiskunnan vastuksiksi ennen kuin julkiselta puolelta saan eläinperäistä lääkettä kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Lähettänyt käyttäjä

Itsekin olen saanut elämäni takaisin, kun sain yhdistelmälääkkeen. Meidän täytyy varmaan lähteä BARRIKAADEILLE naiset ja miehet!!! Lääkäritkin on peloissaan ja siksi eivät uskalla määrätä lääkitystä. Varmasti on muutamien kohdalla ollut ongelmia, mutta mistäpä lääkkeestä ei olisi ollut? Juuri tänään viimeksi FB:n Kilppariryhmässä joku kertoi vaarinsa kuolleen Thyroxiniin.

Sitä vielä tässä vaan ihmettelen, että miksi YleAreenalla ei voi katsoa tätä lähetystä???

Lähettänyt käyttäjä

Tuossa ärtyneen kommentissa on ideaa! Minäkin voisin kannella siitä lääkäristä, joka ei hoitanut lisämunuaisongelmiani, vaikka tutkitusti arvot olivat pielessä, tai siitä, joka hoiti vajaatoimintaani poskiontelotulehduksena, tai siitä, joka hoiti vajaatoimintaani väärässä paikassa olevana viisaudenhampaana tai siitä, joka olisi vaihdattanut sarveiskalvoni "harvinaisesti tavallista myöhemmin ilmeneen silmäsairauden vuoksi" tai siitä, joka käski minun vain ryhdistäytyä ja mennä lenkille ja kirjoitti lihasrelaksanttia, että saisin nukuttua, vaikka en muuta tehnyt kuin nukuin tai siitä, joka hoiti lapsettomuuttani erilaisilla hormonihoidoilla kilpirauhas arvojen olleessa "normaalit" tai siitä, joka kanteli Valviraan, kun vihdoin sain avun! Kuka tekee puolestani valitukset? En enää jaksaisi, kun tässä taistelussa on mennyt voimat ja puolet elämästäni: ensin, että saisi diagnoosin ja hoidon ja sitten, että saisi pitää oikeat lääkkeensä.
Ja mikäkö on tämän kaiken takana. Veikkaan, että se, että vain yhtä lääkettä syövä hyvinvoiva potilas ei ole tuottoisa, toisin kuin monilääkitty medikalisoitu ;), huonosti voiva alati sairas kestopotilas, joka sairastuttaa ainaisella valittamisellaan myös perheensä.

Lähettänyt käyttäjä

Ottaen huomioon endokrinologi Camilla S-J:n aseman, hänen kommenttinta ja asenteensa olivat edesvastuuttomat, tiedon puute hälyttävä! Miten tuossa asemassa oleva ihminen voi päästää vastaavia asioita suustaan (ketjussa tullut hyvin esiin yksityiskohdat)!

Asia on järkyttävällä tolalla ja siihen pitäisi saada nopeasti jokin tolkku. Missä on kunnollinen tutkinta, endokrinologien tutkimusnäytöt, potilaiden kuuleminen? Tilanne on se, että potilailla ei ole enää mitään oikeusturvaa tässä maassa ja voivat äärettömän huonosti.

Oma kokemukseni lyhyesti: kilpirauhasarvot vuosia täysin pielessä, niihin ei ole reagoitu, viimeistään kun joku hokaa poikkeukset viitteissä, tyroksiinia lisää ja vaaralliset sydänoireet ym. päälle. Reumaa, osteoporoosia ja aivoja tutkitaan. Tyroksiinalla elämästäni 35 vuotta ja olen esimerkillinen kilpirauhaspersoona – tai hoitamatta jätetty sairastapaus! Kalliisti on kaikkea tutkittu, kilpirauhasta ei ole huomioitu lainkaan!

Kysymykseen, onko vertaistukiryhmästä apua: ainoa taho, josta olen saanut asiaan jotain tolkkua, suhteellisuuden tajua, itseapuohjeita (ravintoremontti, lääkkeen ottaminen ennen nukkumaan menoa -> unen tarve puolittui näillä), neuvoja, minne suunnata ja mistä saa hyviä lähteitä perehtyä itse sairauteen. Lääkärien tietotaso on järkyttävä tämän sairauden osalta.

Yhden Välimäen artikkelin jälkeen tiesin enemmän kuin yksikään kohtaamani tk-lääkäri. He konsultoivat kyllä välissä endokrinologeja, jotka eivät kuunnelleet ollenkaan oireita vaan tuijottivat pelkkiä viitearvoja, jotka sattuivat silloin olemaan suomalaisten viitteiden sisällä mutta kansainvälisesti eivät pätevät. Olen koko tämän vuoden tapellut lääkäreiden kanssa: jokainen uusi lääkäri palaa aina takaisin lähtöpisteeseen: katsotaan rajalliset kokeet ja todetaan: kunnossa, ei toimenpiteitä. Kunnes tajuan, että minulta on katsottu muutama viitteellinen arvo ja oireista ei edellenkään puhettakaan. Eikö todellakaan ole väliä, miten lääke muuntuu verestä solu- ja kudostasolla vaikuttavaksi? Ei ole endokrinologien mukaan. Tämä systeemi perustuu hölmöläisten logiikalle ja hirveään tuhlaukseen. Terveydelliset haitat vaikuttavat joka elämänalueeseen pommin lailla.

Ohjelmassa oli valitettavan paljon puutteita, parempaa tutkivaa journalismia asian eteen. Päättävien tahojen puolelta perusteellista tutkintaa ja perusteltuja ratkaisuja! Itse sairauden hoidon kehittämiseen voimat, eikä lääkäreiden keskinäiseen kahisteluun.

Lähettänyt käyttäjä

Johan riittää tarinoita. Anna olla jo, sairasta ajaa omia bisneksiä lapsen julkisella hyväksikäytöllä! Voisit lyöttäytyä kimppaan Bäckmanin kanssa.
Että se siitä laatujournalismista. Ala-arvoista, YLE.

Lähettänyt käyttäjä

Ehkäpä Schalin-Jäntti onkin vain sellainen endokrinologien puheenjohtaja, joka on ottanut tehtävän vastaan vuorollaan ilman käsitystä siitä, että joutuisi joskus oikein perustelemaan hoitokäytäntöjä. Sen verran hapuilevaa, epäjohdonmukaista, kuin "muilta kuultua" ja "ulkoa opeteltua" hänen esityksensä haastattelussa oli, että melkein sääliksi kävi. Taidettu on hänet suostutella uskomaan itseään "vanhemman ja arvovaltaisemman Suomen herra Endokrinologin" käsityksiä. - Minusta me kilpirauhaspotilaat olemme ansainneet parempaa hoitoa, lapset kunnon äitejä ja työnantajat töissä pysyviä työntekijöitä. Unohtamatta valtiota, joka ansaitsee kaikki veronmaksajansa. Sillä jos eräät potilaat voivat saada laillisella T3-lääkkeellä vaikuttavaa apua kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamiin, invalidisoiviin oireisiin, miksi sen määräämistä on pantattava? Esitetyt endoperustelut eivät vakuuttaneet. Lääkäreiden on lopetettava potilaiden jatkuvien elämää vaikeuttavien väsymysoireiden vähättely ja hankittava lisäoppia sekä muutosta lukkiutuneille käsityksilleen.

Lähettänyt käyttäjä

Itseltäni poistettiin kilpirauhanen 2010. Vointi oli thyrox-hoidolla todella huono. Olin itsemurhan partaalla oleva yksinhuoltaja ja lisäksi työkyvytön. Tiesin että olo johtuu kilpirauhasen poistosta.Lääkkeitä määrättiin monenmoisia, eikä mikään auttanut olooni. Masennusdiagnoosi oli selitys joka selitti kaiken, vaikka kerroin olevani uupunut en masentunut. Otin itse selvää Armourista ja sain reseptin sairaalan lääkäriltä joka ei ymmärtänyt lääkkeestä mitään. Oma oloni koheni välittömästi ja monenlaiset oireet katosivat. Tällä hetkellä ei ole muuta lääkitystä. Jaksan liikkua, en ole väsynyt ja olen palannut jopa työelämään.Jos en saisi Armouria en tiedä mitä tekisin. Samaan painajaiseen en halua palata. Itse pidän puoskareina lääkäreitä yliopistollisessa sairaalassa jotka määräsivät vääriä lääkkeitä ja ohittivat kaikki sanomiseni.

Lähettänyt käyttäjä

Aika jännää, että kilpirauhaslääkitystä ei saa kokeeksi vaikka on oireillut vuosikausia, mutta erittäin vaarallisen reumalääkityksen siis stytostaatit saa välittömästi, vaikka olisi seronegatiivinen reuman suhteen.
Suomessa en mene enää lääkäriin, se on oman ajan ja rahan haaskausta, helpommalla pääsee kun suuntaa muualle ja kelakorvauksen saa EU ssa muuallakin, jossa yksityislääkäreiden palkkiot ovat alhaisempia, sekä potilas otetaan ihmisenä, eikä pelkkänä labratuloksena.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos, Yle, ohjelmasta!

Minulla on vuosikymmenien kokemus tyroksiinihoidosta, joka aluksi auttoi todetun vajaatoiminnan oireisiin. Vuosien aikana kuitenkin vaikutus hiipui. Endokrinologini lisäsi tyroksiiniannostusta ylärajoille, mutta lääke ei vähentänyt riittävästi vajaatoiminnan oireita. Nyt olen saanut toiselta lääkäriltä avun T3-hormonin ja tyroksiinin yhdistelmällä. Verenpainelääkkeitäni ja kolesterolilääkitystäni on jo vähennetty. Kuusikymppisenä voin sanoa eläväni vihdoin täysipainoista elämää. Toivon vain, että olisin saanut oikeanlaisen, minulle sopivan lääkityksen aikaisemmin. Edellinen lääkärini ei puhunut koskaan muista vaihtoehdoista kuin tyroksiinista.

Oman kokemukseni vuoksi en ymmärrä, mikseivät lääkärit kokoa tietojaan ja taitojaan ja yhdessä etsi keinoja potilaitten auttamiseen. Tuntuu siltä, että monet endokrinilogit ovat juuttuneet vanhoihin rutiineihinsa eivätkä uskalla tulla poteroistaan keskustelemaan avoimesti esimerkiksi T3-lääkityksestä. Sen sijaan vitsaillaan muotisairaudesta ja vihjaillaan puoskaroinnista. Mielestäni pahin ja vaarallisin puoskaroinnin laji on estää ihmisiä saamasta hyvää hoitoa.

Lähettänyt käyttäjä

Kannatetaan Adressit.com -ajatusta! Endokrinologi C S-J esiintyminen ja tietotaso oli niin alhaista, että siihen on puututtava. Monta muutakin adressin paikkaa olisi.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos, että tuotte aihetta esille. Minullakaan ei ole enää lääkäriä ja uusi raskaus on suunnitelmissa. Kauhistuttaa jo etukäteen.

Nämä kanteluita tehneet lääkärit voisivat ihan oikeasti tutkia synteettisen tyroksiinin vaikuttavuutta oireisiin, sitähän ei ole edes tutkittu. Vaikka arvoni paranivat, oireeni pahentuivat. On siinäkin lääke. Onko minun työkykyni näiltä lääkäreiltä jotenkin pois? Masennuslääkkeisiin yms en aio enää koskea. Muutan mieluummin ulkomaille. Käsittämätöntä, miten minusta ja lääkäristäni on tällä tavalla tehty lainsuojattomia. En ole huumeiden käyttäjä. Tarvitsen Armour Thyroid + Liothyronin yhdistelmää ollakseni edes jotenkin normaali ja työkykyinen. Jos lääkitys otetaan minulta pois, olen valmis tappamaan itseni. En jaksa enää.

Lähettänyt käyttäjä

Camilla Schalin-Jäntti, loukkasit minua syvästi! Kahvi ei ole auttanut minua moneen vuoteen. Sain vajaatoimintadiagnoosin vuonna 2006 ja lääkkeeksi ensin Thyroxinin. Vakavien, niin todella vakavien oireiden jälkeen sain onnekseni T3-lääkkeen vuonna 2012. Nyt elän ja voin hyvin. En tulisi mistään hinnasta potilaaksesi julkiselle puolelle sanojesi jälkeen. Toivottavasti kouluttaudut vähän enemmän, jotta voit hoitaa kilpirauhassairauksia sairastavia. Hyvää jatkoa sinulle!

Lähettänyt käyttäjä

Kuten Leo Niskanen sanoi lääkkeen ja myrkyn ero on annoksessa. Somppi on aiheuttanut pienelle osalle potilaistaan t3-toksikoosin eli myrkytystilan ja siksi professori Välimäki teki ilmoituksen, kuten ohjelmassa antoi ymmärtää. Toksikoosi on hengenvaarallinen tila. T3 on toimiva lääke, mutta sen käyttöön liittyy huomattavat riskit, jos annos karkaa liian isoksi. Ja näin on joillain Sompin potilailla käynyt. Nämä potilaat ovat jostain syystä jääneet ilman asianmukaista valvontaa, jota t3:n turvallinen käyttö edellyttää. Oli syy seurannan puuttumiselle mikä tahansa, on hoitavalla lääkärillä vastuu hoidon turvallisuudesta ja koska Somppi ei ole kyennyt kaikkia hoitoja turvallisesti toteuttamaan, TOISTUVIEN toksikoosien takia on perusteltua rajoittaa hänen oikeuttaan harjoittaa tätä hoitoa.

Ohjelma oli mielestäni puolueellinen. Jos ohjelman alussa näytetään sairas lapsi ja hänen rinnalla itkevä Somppi, siinä vedotaan maallikon tunteisiin ja Somppi saa sankarin leiman, muut ovat roistoja hänen jälkeensä. MOT on kuluneen vuoden aikana esittänyt terveyteen liittyviä ohjelmia muitakin, joissa selvästi toimittaja on valinnut puolensa (esim. ohjelma Lyricasta). Entä jos ohjelma olisi alkanut yhden Sompin potilaan kertomuksella toksikoosista, mikä olisi sitten ollut ohjelman sävy? Tällaiset valinnat esille nostettavien YKSITTÄISTAPAUSTEN kohdalta vaikuttavat oleellisesti ohjelman näkökulmaan ja siksi ne pitäisivät jättää tekemättä.

Lähettänyt käyttäjä

Mitä seuraavaksi, jokainen lähettää selvitys- tai tutkintapyyntönsä endokrinologeista, jotka ovat tehneet vajaatoiminnan hoidossa hoitovirheitä? Täällä on mustaa valkoisella räikeistä laiminlyönneistä ja väärinhoidosta. Voisiko joku luotettava taho nopeasti ottaa asiaan kantaa ja rauhoittaa tilanteen? Pitääkö lähteä mielenosoitukseen Valviran ovelle? Mitä tarvitsee tehdä, että julkinen terveydenhuolto tarjoaa perussairauteen edes alkeellisempaa hoitoa. Tyroksiini ei ole riittävä lääke, TSH ja T4 eivät riittävät diagnosoinnin arvot, jne. Vastuussa olevat ihmiset: tehkää jotain tolkullista!

Lähettänyt käyttäjä

>ei mitään järkeä kiistellä onko edam vai emmental parempaa<
Hyvin sanottu, kaksi hormoonia/kaksi juustoa - samaa tuotetta molemmat!

En ymmärrä miksi kahdesta eri hormooni-valmisteesta, tehdään toisesta syntipukkia, myrkkyä ja puoskarointia - ja vain toinen hyväksytään normaaliksi lääkinnäksi.
Kumpikin on kehon normaali hormooni, kumpikin VOI liikaa annosteltuna olla vaaraksi, kumpikin todella auttaa vajaatoiminnassa - kumpaakin määrätään vasta tutkimusten jälkeen.

Ohjelmasta asia tuskin avautui heille, joilla ei mitään tietoa jo asiasta ollut.
Ruotsinkielisen lääkärin sanomiset pöyristyttivät, yleisti kaikki väsyneiksi piristeiden kerjääjiksi...

Lähettänyt käyttäjä

Laittaisitko mullekin huulitäytön? Rasvalääkkeet kannattaa lopettaa, kalkki se kolisee. Näytön aste €

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos ylelle ohjelmasta!

Minulta leikattu koko kilpirauhanen siinä oli syöpä molemmissa lohkoissa ja se poistettiin leikkauksella. Sitten syöpä levisi imusolmukkeisiin jotka kyssissä leikkattiin pois. Jouduin menemään Mikkelin keskusairaalaan jatkotutkimuksia varten en ottanut thyroxinia silloin koska verikokeita otettiin menin aamulla taksilla ja luulin et pääsen pois sieltä kun kokeet valmistuvat. No ihmettelin kun minulle annetiin petipaikka ihan siihen lähelle josta ambulanssit toivat potilaita sisään kylmyys ihan sietämätön kun pyysin peitettä ei annettu en saanut edes mennä vessaan vain olla siinä sängyssä piti olla hoitajan oheistuksella. Lopulta jo kellon ollessa 17.00 päätin toimia ja mennä syömään sairaalan kantiiniin ja käydä vessassa samalla silloin sairaalan vartija esti minun yritykseni en välittänyt hänestä vaan laitoin päälle ja rupesin lähtemään sinne kun oli nälkä ja vessa hätä. Kohta olikin poliisit kimpussani joku ohi kulkeva lääkäri oli määrännyt minulle m1- lähetteen ja 4vrk pakkohoidossa??? Näinkö potilaita hoidetaan oikein meillä hyvinvointi Suomessa? Ei paljon lohduttanut kun MKS ylilääkri pyysi anteeksi tapahtunutta. Kysymys jos Valvira vahtii lääkäreitä miten ne "lääkärit saa kirjoitaa m1- lähetteen tutkimatta potilasta?????

Lähettänyt käyttäjä

NAURETTAVAA, miten ihmisiä huolestuttaa Sompin vastaanottotaksat? :D
Itse asiasta ja potilaista veisataan viis!

1) Onko se heiltä pois jos MINÄ sijoitan terveyteeni ja ammattitaitoisen lääkäriin? Lääkäriin, joka tutkii ja perehtyy asiaani huolellisesti ja jolta saan avun.

2) Erikoislääkärit eivät ole missään ilmaisia. Ei edes julkisella puolella. Siellä vaan hoidetaan yhteisin VEROVAROIN. Paitsi, että tässä tapauksessa ei hoideta. Eli nämä julkisen puolen puoskarit ne vasta kalliiksi tulee, meille kaikille!

Menen välittömästi hoidattamaan itseäni julkiselle puolelle "halvalla", jos siellä suojatyössä(?)olevat endot päivittävät tietonsa tälle vuosituhannelle ja alkavat hoitamaan potilaita asianmukaisesti ja oikein. Niin, että potilas saa avun eikä vain iänikuista mielialalääkereseptiä, ym. yhtä "nerokasta ja helppoa".

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos hyvästä ohjelmasta!Itse olen vuosia oireillut kilpirauhasoireet viiterajoissa ja ollut työkyvytön :(. Vihdoinkin sain tyroksiinin epätoivoisesti vaatimalla ja lähes itsemurhalla uhkaamalla. Vointi alkoi heti kohentua ja nykyisin en ole enää ihan invalidi. Tunnen kuitenkin jo kaksi ihmistä, jotka eivät pärjää tyroksiinilla. Toiselle auttoi eläinperäinen ja toiselle T3. Eläinperäisen käyttäjä oli toimintakyvytön pelkällä tyroksiinilla. En voi ymmärtää, miten lääkäreillä ja Valviralla on varaa tällaiseen toimivan lääkityksen kieltoon! Onko takana lääkebisnes!! Voisiko joku oikeasti alkaa tutkimaan, miksi he vastustavat niin paljon toimivia lääkkeitä? Ongelmana on lähinnä se, että perusterveydenhoidossa eivät tunne näitä muita valmisteita ja niiden annostelutapoja. Suomen yhteiskunnalla ei ole varaa antaa näiden lukuisen sairastuneiden mädäntyä kotona. Tai siltä minusta ainakin tuntui, ennenkuin sain lääkkeen. Ja jos tyroksiini ei toikaan kunnolla, niin mitä sitten teen??? Vaivun kuolemanrajamaille? Olin siis niin toimintakyvytön, että oli päivä, etten postilaatikolle päässyt köntystämään lihajäykkyyden ja kipujen takia. Ne kivut eivät tulleet makaamisesta vaan siitä, että olin yrittänyt edellisenä päivänä tehdä jotain. Pitkään hiivuin vain, kunnes tila oli toivoton. Uskomattoman huono tämä kilpirausenhoitotilanne Suomessa :(.

Kauhukseni huomaan terveuskeskuksessa, että eri lääkärit ovat jatkuvasto eri mieltä noista raja-arvoista ja hoitosuosituksista. Yritä siinä sitten potilaana miettiä, että mikähän on oikea hoitokeino. Tai omassa kropassaanhan sen parhaiten tietää, mutta jostain syystä lääkärit eivät jostain syystä halua uskoa ja tietävät huolestuttavan vähän tästä sairaudesta.

Lähettänyt käyttäjä

Te ette sodi lääkäreitä vastaan..Vaan lääketehdasta.Eläinperäistä oli se sitten vaikka nokkosesta tehty sitä ei voi patentoida!Synteettinen blasepo taas(T4)..Sille saa patentin, mutta jos täällä syövät ihmiset teurasjätteestä tehtyä lääkettä, niin ei tule euroja Orionin kassaan. Päättäjät, Valvirat ja lääkärit tietävät kyllä kaiken julkaisun hölynpölyksi..
Yksittäisen potilaan kannalta on kuitenkin samantekevää onko kyseessä ahneus vai tyhmyys, puhutaan kuitenkin rahasta! Kun tätä sairastava ihminen syö
noin 20-40 Orionin lääkettä, niin eihän se nyt sovi että ihminen terve olisi.

Tämä ei muuttu ennen kun yksittäinen ihminen muuttaa sen. Lupaan ja vannon,että mikään päättäjä tai yksittäinen lääkäri ei pysty voittamaan Orionia tässä sodassa ihan vaan sen vuoksi ,että kenen leipää syöt sen lauluja laulat.
Rahasta tässä on kysymys..Ja vain rahasta!!

Kaikki mitä kirjoissa lukee kilpirauhasesta on täyttä lööperiä ja se kyllä tiedetään..Ainakin lääketehtaissa kun kerran kustantavatkin nuo kirjat.
Mikää asia ei muutu adresseilla,tv-ohjelmilla etc etc... Ja muulla shaipalla. Olette samassa pisteessä vielä 50 vuoden päästäkin jos ei joku kyllästy tarpeeksi ja yksinkertaisesti väsää omaa lääkettä (on muuten viimeisen päälle kielletty ja tehty mahdottomaksi suomessa.)

Lähettänyt käyttäjä

Käykää allekirjoittamassa adressi, siinä on jo lähes 8000 nimeä. Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon.
http://www.adressit.com/vastustamme_valviran_aikeita_puuttua_kilpirauhasongelmien_hoitoon

Lähettänyt käyttäjä

Ja jos joku nyt adresseihin uskoo niin älkää nyt sentään KHO:hon tai muuhun vastaavaan jättäkö. 8000 Nimeä ei auta kissan kakan vertaa.

Jos on noinkin sokea usko järjästelmää etc. Niin heitelkä niitä turhia
lappujanne vaikka tuonne EIT (#euroopanihmisoikeustuomioistuin) suuntaan, tosin euroopassa asiat on yhtä hekoissa kantimissa, mutta sinne ei sentään vielä Orionin käsi yllä. Täällä on kohta taas vaalit ja adresseillanne pyyhitään roskakori. Toki hyvä se joku harrastus on olla, mutta kumpikohan painaa Rädyn kädessä enemmän..Tuntuva vaalirahoitus vai sun adressi?

Kaikella kunnioituksella potilastovereitani kohtaan toki.

Lähettänyt käyttäjä

Kenelle minun pitäisi tehdä valitus, kun lääkäri kehottaa jatkamaan lääkitystä, vaikka saan pahoja allergiaoireita?
Ohjeissa kun sanotaan yksiselitteisesti, että älä ota lääkettä, jos olet allerginen valmisteelle.
Lääkkeen nimi on THYROKSIINI.

Lähettänyt käyttäjä

Antakaa ohje kantelun tekoon niitä lääkäreitä vastaan, jotka jättävät potilaansa hoitamatta. Jättävät määräämättä tarpeelliset tutkimukset. Ehkä määräävät masennuslääkkeitä. Tällaisia kanteluita pitäisi syntyä tuhat tai useampi tuhat.

Nyt lääkärit pelkäävät Valviraa. Heidät pitäisi saada pelkäämään oikeudenkäyntejä tehtäviensä hoitamatta jättämisen vuoksi.

Lähettänyt käyttäjä

Jos nukun 20h/vrk niin kuinkahan monta litraa kahvia pitäisi juoda että pysyn hereillä?

Schalin-Jäntin kommentit dopingista jne olivat täysin ala-arvoisia. Tässä jamassako on lääkäreiden osaaminen joiden erityisaluetta nämä asiat ovat?

Ohjelma oli ihan liian lyhyt asian läpikäymiseen. Itkevä lääkäri ja lapsi-potilas oli mielestäni liian sensaationhakuista. Toivottavasti keskustelu jatkuu julkisuudessa. T3-lääke on täysin turvallinen oikein annosteltuna. Pointti kai tässä on se että tässä maassa on hyvin harvassa ne lääkärit jotka osaa sen säätää.

Lähettänyt käyttäjä

Ei vieläkään näy eilisiltainen ohjelma YLE:n Areenassa. Jokohan Orion ehti ilmaista eriävän mielipiteensä?

Lähettänyt käyttäjä

Hassua, että ohjelmantekijöiltä unohtui mainita ohjelman aikana, että

A) Jasminen asiamies on diplomihomeopaatti
B) Taija Somppi on Suomen Terveysjärjestön varapuheenjohtaja, siis saman järjestön, jonka puheenjohtaja on tuo Jasminin asiamies.

Lähettänyt käyttäjä

Yllä kyseltiin, että kuinka paljon thyroxin aiheuttamia sydänoireita on. Itselläni niitä oli paljon syödessäni thyroxinia (nyt eläinperäisellä) ja käydessäni päivystyksessä valittamassa niistä lääkäri kommentoi, ettei thyroxin niitä aiheuta, turvallinen lääke. Ihme kun ne loppuivat thyroxinin lopetuksen myötä. Epäilen, että osassa näistäkin tapauksista ei edes kunnolla tutkita vaan jos potilas kertoo lääkityksestään niin heti epäillään T3:sta sydänoireiden aiheuttajaksi.

Lähettänyt käyttäjä

Itse kolmen lääkärin asiattomasti tyrmäämäksi tulleena voin sanoa, että ihminen alkaa etsiä apua sieltä mistä sitä saa. Ja onneksi on saanut, koko elämä on pelastanut. Camilla Schalin-Jäntin kommentit olivat läpeensä asiattomia ja voin kertoa, että sairautta hoitavien lääkärien ei ole tarvinnut toimintaansa mainostaa. Tilanne on se, että lääkärit eivät tällä hetkellä pysty ottamaan enempää potilaita. Itseäni on eniten ihmetyttänyt se kuinka lääkärit ovat valmiita pumppaamaan potilaansa täyteen psyyken lääkeittä, mutta ei korvaavaa hormonihoitoa. Jääräpäisen vastarinnan vuoksi lääkärikunnan pitäisi alkaa tutkia miksi tämä sairaus on niin yleinen ja kuinka paljon on tehty vääriä diagnooseja, kilpirauhasen vajaatoiminnan sijaan onkin asennettu potilaalle sydämen tahdistin tai hoidettu psykiatrisia sairauksia jne. Ehkä vastarinnan syy onkin siinä.

Lähettänyt käyttäjä

Näköjään potilas ja hänen oma kokemuksensa terveydestään ei merkitse mitään? Jos voi huonosti vika on korvien välissä?

Mistä syvimmiltään on kysymys? Melko selkeää: jos toinen vaihtoehto on toimiva lääkitys yhdellä - kahdella hormonilääkkeellä ja toinen on iso cocktai erilaisia verenpaine-, sydän- ja psyykenlääkkeitä niin voi miettiä mihin raha viittaa. Tämä sitäkin selkeämmin jos kyse on suomalaisista lääketehtaista ja -lääkäreistä. Miten muuten on selitettävissä että tässä asiassa ihmiskeho toimisi hormonaalisesti eri tavalla Suomessa kuin esim Norjassa tai USAssa?

Mitkä ovat Valvirassa toimivien kytkökset lääkefirmoihin? Ohjelmassa esiintyneiden, potilaiden kunnosta huolehtivia asiamiehiä ja lääkäreitä on tässäkin keskustelussa näköjään nimitetty "vaihtoehtohoito" porukaksi. Iso synti siis on se että ei juokse lääkefirmojen talutusnuorassa?

Lähettänyt käyttäjä

Sinä, joka kerroit saaneesi hoitoa kilpirauhassairauteen suonikohjuleikkauksen jälkeen, jos luet tämän, voin kertoa, että et ole asiasi kanssa yksin. Myös vertaistukiryhmästä pois potkimisen suhteen et ole yksin. Se on potilastovereiden osalta henkistä pahoinpitelyä, sillä heidän pitäisi ymmärtää eikä hyljätä, vaikka kokemus olisikin erilainen.

Ihan vaan vinkikisi, että pyydä potilaspaperisi ko paikasta. Saatat yllättyä kuinka erilainen näkemys niissä voi olla hoidon kulusta. Hoidon valvontaa voi kiertää monella tavalla, mutta silloin potilas menettää oikeutensa jos ei voi osoittaa muuta. Ehkä vielä joskus löydetään toisemme.

Lähettänyt käyttäjä

Olipa raivostuttavaa, surullista ja hyvin kuvaavaa tämä HYKSin endokrinologin lausahdukset. Haastattelun sisällä hän lyttäsi kaikki ne potilaatkin täysin tietämättömiksi puupäiksi, jotka "kuvittelee" olonsa kohentumista. Kuvittelee T3 lääkkeen olevan onnellisuuspilleri. Hyi *****. Järkyttävää mikä asenne on lääkäreillä joiden pitäisi olla asintuntijoita. Vuosikausia puolinaista elämää viettäneenä, olen kuullut juuri tuota sontaa jokaisen lääkärin suusta, joka ei koskaan edes kuunnelut mikä mulla oli. Vasta sitten, kun lukuisten yritysten jälkeen löysin lääkärin, joka hoiti ja kuunteli olen oikeasti saanut avun. Loppui yölliset pakkoliikkeet heti sekä elimistö alkoi kohentua kohisten.

Onko niinkään ihme, että meillä vuosiakausia lytätyillä ja päävikaisiksi leimatut potilaat ei tunneta enään mitään kunnioitusta kyseistä lääkärikuntaa kohtaan.

Minä olen yrittäjä ja äärimmäisessä tilanateessa vuosia jaksamisen suhteen. Käsittämätön väittämä, että potilaat menee huvikseen kuvitelmissa yksityisille lääkäreillä on täysin sontapuhetta. Kukaan (ainakaan normaalisti tienaava) ihminen ei suomessa mene huvikseen yksityiselle. Minä en huvikseni maksa kerran vuoteen erityislupahakemusta (mikä sekin on syvältä, ei se minun autoimmuunitulehdus siitä tule paranemaan), erikoislääkärin palkkioita ja osta lääkkeitä mitkä eivät ole KELA korvattavien piirissä. En minä huvikseni maks kymppejä kuukaudessa extraa saadakseni "muotilääkettä". Käsittämättömiä argumentteja HYKSIN lääkärillä.

Tuntuu, että tää touhu on täysin keskiaikaista. Kaikki me joita pitäisi hoitaa, on leimattu vain luulotautisiksi masentuneiksi puupäiksi, ihan kuin emme tietäisi mitä omassa kehossamme tapahtuu. Tämä on viesti lääkäreiden suusta kerta toisensa jälkeen.

Jossain määrin olen tyytyväinen suunnitelmistani muuttaa toiseen maahan, sattuupa kohdemaassa olemaan T3 lääkitys reseptivapaata. Niin toisissa maissa, vaarallisilla lääkkeillä.

Lähettänyt käyttäjä

Piti nukkua yön yli ja hiukan kuulostella mitä ajatuksia ohjelma itsessäni herätti.

Sopin esiintyminen oli tunteisiin vetoavaa lapsipotilaineen. Ehkä hiukan liikaa draama asiaohjelmaan. Siihen en ota mitään kantaa onko hänen toimintansa rajoittaminen ollut oikein vain väärin. Mielestäni siinä yhteydessä olisi kuitenkin pitänyt kuunnella potilaita - sekä niitä, jotka ovat hänen hoidossaan parantuneet että näitä, jotka täällä ovat nyt kertoneet että seuranta ja yhteydenpito ei ole ollut asianmukaista. Vain ja ainoastaan tällä tavalla olisi pystytty päättelemään mikä osassa hoitosuhteista on mennyt pieleen.

Schalin-Jäntin kommentit saivat minun melkein menettämään yöuneni. Miten kukaan ihminen voi suhtatua toisiin noin alentavasti - olipa sitten kyseessä potilaat tai kollegat? Doping, medikalisaatio, veronmaksajien varat, hivenaineklinikat - eikö hän tosiaankaan älyä saattavansa itsensä naurunalaiseksi ja samalla vetävänsä koko endrokrinologien joukon mukaan esiintymällä heidän puheenjohtajan ominaisuudessa. Tiedän ja tunnen lääkäreitä, jotka aivan varmasti häpesivät silmät päästään hänen lausuntojaan ja epävarmaa esiintymistään.

Pääasiassa kaikilla osapuolilla pitäisi olla potilaiden hyvinvointi ja paraneminen. Lääketiede taitaa vasta nyt olla Suomessa murroksen kourissa. Parempi kuitenkin myöhään kun ei milloinkaan. Toivottavasti tämä ohjelma poikii asiallisia haastatteluja ja jatkoa esim. ohjelman muodossa. Minulle on aivan sama mitä lääkettä syön, kunhan se auttaa.

Lähettänyt käyttäjä

Minäkin kävisin ilomielin julkisella puolella kerran vuodessa labroissa ja puhelinaika päälle plus söisin halpaa tyroksiinia -JOS se vaan auttaisi.
En tiedä miten saisi tyroksiiniin ainoana oikeana uskovan lääkärin käsittämään, että pelkällä tyroksiinilla vointi on järkyttävän huono, että väsymys on jotain ihan muuta kuin tavallinen väsymys, että elämänlaatua ei ole, on vain tuskaista rämpimistä hetkestä toiseen.

Lähettänyt käyttäjä

Minua hoitava lääkäri ei tosiaankaan rahasta hoidoilla vaan vastaanottomaksu on n80€ ja siihen tarvittavat labrat. Naurettavaa sanoa että tämä olisi vaan kalliiden hivenainelääkäreiden heiniä. Näin ei todellakaan ole. Ammattitaitoiset ja hyvin asuaan perehtyneet lääkärit määräävät myös T3-lääkettä vajaatoimintaan. Ihan normaaleilla taksoilla. Ja potilaat voi hyvin.

Nyt menee joillain kommentoijilla puurot ja vellit sekaisin....

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmassa sekoitettiin hoitolinjat entisestään. Pitäsi keskittyä yhdistelmähoidon mahdollisuuden lisäämiseen, eikä monoterapiaan. Sillä ei tule olemaan tulevaisuutta nimenomaan kilpirauhassairauden hoidossa. Tämä pieni ryhmä haluaakin sekoittaa nämä keskenään, koska ei heillä ole mahdollisuuksia muuten. Valitettavasti vaan samalla heikennetään niiden asema, jotka käyttävät ja hyötyvät näistä muista jo käytössä olevista hoitomuodoista, joita myös endokrinologit käyttävät. Tätä kautta sitä yhteistyötä olisi/pitäisi lähteä rakentamaan ja kouluttamaan ja ohjeistamaan lääkäreitä yhdistelmähoitojen käytössä. Moni monoterapiaan suoraan ohjautunut olisi alunperinkin saanut avun yhdistelmähoidosta, mutta kun osaajia on niin vähän eikä aikoja ole saatavailla.

Monoterapia on siitä mielenkiintoinen, että kokeiluja on tehty muilla erikoisaloilla. Masennuksen hoidossa on hyviäkin tuloksia, mutta riskit on tiedostettava, hoidon on oltava hyvässä valvonnassa ja koska potilas joutuu huolehtimaan useamman kerran päivässä otetusta annoksesta, niin sitoutumisen on myös oltava erittäin hyvä. Aivojen välittäjäaineiden ja vaikutusten tutkimusta pitäisi saada lisää tältä saralta. Toisaalta voidaanko silloin puhua varsinaisesta kilpirauhassairaudesta onkin jo toinen juttu. Tietty mieluummin sitä saa hoitoa kilpirauhassairauteen kuin psykiatrisina tiloina luokiteltuihin sairauksiin. Tällä hetkellä suhtautuminen maailmalla ja hoitolinjat ovat huomattavasti jyrkemmät eläinperäiseen lääkkeeseen kuin Suomessa. Voisivat liventää tätäkin kantaa.

Lähettänyt käyttäjä

Aiempaan kommenttiini 22.09. klo.21.57 lisäyksenä vielä: yliopistosairaalan sisätautilääkäri kaiken ilmeisen kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamisen sijaan ehdotti minulle lihavuusleikkausta. Tätä en halua, koska ongelmani ei ole syömishäiriöt eikä epäterveellinen ja liiallinen ruokailu. Haen korjausta näihin lukuisiin elämää invalidisoiviin oireisiin sekä mm. seronegatiivista reumaa hoitaviin moniin lääkkeisiin. Lopulta lähdin vastaanotolta mukanani laihdutuslääkeresepti Xenical 120 mg (Roche Pharma Ag), 3 kk:n
lääkkeet hinnaltaan 240 euroa!!

Lähettänyt käyttäjä

Kiitokset YLElle tästä ohjelmasta. Meidän perheemme kokemus on hyvin samankaltainen kuin monen täällä. Tyttäremme alkoi oireilla pikkuhiljaa ja epämääräisesti, olotilan tasaisesti vuosien myötä heikentyessä. Lukion jälkeen saldona: migreeni, vatsaoireet, masennus, ahdistus, krooninen väsymys, aistiharhoja jne. Kaikkea tutkittiin ja hoidettiin masennuslääkkeet sekä terapia mukaanlukien. Masennuslääkkeet pahensivat olotilaa, eikä kahden vuoden terapia auttanut. Tosin terapeutti totesi, että tyttäremme ei ole masentunut. Lopulta sitten vielä hiukset alkoivat putoilla ja ilmaantui silmäoireita yms.Päätimme siirtyä yksityiselle puolelle ja halusimme, että kaikki asiaan liittyvät kokeet otetaan ja tutkitaan. Onneksi, sillä syyksi paljastui kilpirauhasen vajaatoiminta. Hoitokokeilu aloitettiin tutkimusten perusteella T3 lääkkeellä ja jo kahden viikon kuluttua alkoi toipuminen. Nyt puolen vuoden jälkeen voin todeta, että tyttäremme on saanut elämänsä takaisin ja entisen iloisen persoonallisuutensa. Kauhistuttaa ajatellakin, jos toimivaa lääkehoitoa ei saa. Tyttäremme opiskelee tällä hetkellä yliopistossa, mutta ilman lääkitystä olisimme varmasti miettimässä työkyvyttömyyseläkettä.

Tässä kiistassa ei ole järjen häivää. Taitaa olla kyse samasta asiasta kuin entisen palokunnan saavuttua palopaikalle myöhässä toteamaan "väärin sammutettu".

Lähettänyt käyttäjä

Taija Somppi ei olikaan joutunut Valviran tutkintaan, jos hän olisi määrännyt T4- T3 -yhdistelmähoitoa, TAI T3-hormonia sellaisia määriä, joita kilpirauhanen normaalistikin, ollessaan terve, tuottaa. Mutta kuten Fimean Niskanen sanoi lääkkeen ja myrkyn ero on annostus. Jos aletaan annostella T3-hormonia kolmin-nelinkertaisesti siihen nähden, paljonko sitä terve kilpirauhanen tuottaa (noin 20mcg), niin ymmärrän, että ainakin joku taho huolestuu. Ja jos samalla halutaan poistaa T4:n vaikutukset elimistöstä. Kuka vastaa sellaisen hoidon pitkäaikaisvaikutuksista?

Lähettänyt käyttäjä

"Kiistan ydin", aivan niin! Turha syyttää Valviraa ja yrittää tehdä siitä syntipukkia, koska se tekee vain omaa työtään. Onhan se tietty helpompi laittaa omat virheet muiden piikkiin ja yllyttää vielä potilaita.

Lähettänyt käyttäjä

Taija Somppi on huomannut sosiaalisen tilauksen sekä a) potilaan kuuntelemisessa että b) potilaissa joille T4 ei tuo apua. (Ja miehensä kanssa tehnyt näistä liiketoiminnan.)

Professori Välimäen mukaan Taija Somppi on syyllinen useampiin T3-yliannostuksiin. TÄTÄ pitäisi selvittää.

Esim. onko muistihäiriöinen potilas ottanut omin päin liikaa vaiko noudattanut annosteluohjetta? Myös että otettava vähän kerrallaan monta kertaa vuorokaudessa.

Kuulemani mukaan terveyskeskuksessa potilaan kuuntelu on nollatasoa. Lääkäriä ei hetkauta, että potilas nukkuu 15 tai 20 tuntia vuorokaudessa. Elämä jää elämättä.

Lähettänyt käyttäjä

Tässä ketjussa on jo pari lääkäriä kertonut olleensa läsnä toukokuisessa koulutuspäivässä, jossa Scahalin-Jäntin kerrotaan käskeneen ilmoittaa heti Valviraan, jos näkee, että potilas on T3 lääkkeellä. Sellainenhan olisi kiihotusta ja lietsontaa. T3 lääke on ihan virallinen lääke.

Itse tunnen läsnä olleita lääkäreitä, jotka kertovat samaa. Nyt ohjelmassa Schalin-Jäntti kieltää tämän. KOulutuspäivässä oli läsnä iso joukko osallistujia. Toivottavasti asia selvitetään pohjia myöten. Oikeussalissa lääkärit varmaan kertovat totuuden julkisesti.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä huolestuin, kun katsoin tämän ohjelman. Itse olen ollut Thyroxin hoidolla vuodesta 2000 ja voin sanoa, ettei olo ole ollut hyvä. Oireita on ollut koko ajan ja pahin niistä masennus. On määrätty masennuslääkkeitä. Vihdoin aloin vuosi sitten tutkia asioita itse ja löysin tiedon Armourista. Sitä ei lääkäri saanut minulle määrätä, mutta suositteli kokeilemaan T3 hormonia T4: rinnalle. Se oli pelastus itselleni. Mielialani koheni selkeästi ja ei tarvitse rämpiä ja taistella jatkuvan alakuloisuuden kanssa. Mieleni on usein hymyilevä, positiivinen. Se on ihmeellinen ja liikuttava tunne vuosien masennuksen jälkeen. Toki tulee masentavia asioita ja hetkiä, mutta ne ovat hetkiä. Eivät jää päälle.

Eikö tässä voisi jo tehdä Valviralle kantelun Valvirasta. Valvira ei ota vastuuta potilaiden hyvinvoinnista. Kyllä kai Thyroxinkin on vaarallinen lääke jos sitä ei annostella oikein.

MITÄ JOS KAIKKI TEKISIMME VALVIRALLE KANTELUN VALVIRAN TOIMINNASTA? LÄHTEEKÖ KUKAAN MUKAAN? NETISTÄ LÖYTYISI LOMAKKEET TÄYTETTÄVÄKSI. SINNE VOISI LAITTAA LIITTEEKSI POTILASKERTOMUKSET, JOISTA SELVIÄÄ MITEN ON PÄÄSTY EROON VERENPAINE JA MUISTA LÄÄKKEISTÄ JA MITEN POTILAAN VOINTI ON KOHENTUNUT.

Vähintään adressi olisi paikallaan. En vain itse osaa sellaista laittaa vireille. Täytynee tutkia asiaa.

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti et tulkinnut minun kommenttiani noin, sillä tarkoitin aivan päinvastaista. Olin paikalla ja voin todistaa, että Schalin-Jäntti ei sanonut koulutustilaisuudessa noin ja kyllä, ihan oikeusasteessa asti. Kannattaisi pikkuisen miettiä mitä oikeasti sanottiin ennen kuin laittaa sitä eteenpäin. Ymmärrän, että tunnepitoisesti reagoivat kuulevat mitä haluavat. Tässä syyllistytään jo herjaukseen ja ihan toisinpäin eli Schalin-Jäntti voi haastaa Sompin ja Somppi häviää.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos kommenteistanne, nimimerkit Entinen Amplian..., Myös entinen Amplian..., Metusalemi, Toimittajan vastuu?, Raija, Äiti ja Kiistan ydin. Erityisesti kiitos nimimerkeille Raivostuttavaa... Ja Lääke ja myrkky, osuitte naulan kantaan ja asian ytimeen. Lukekaa kaikki, hyvät ihmiset, nämä kommentit!
Toivoisin, että useammatkin asiasta oikeasti jotain ymmärtävät (= endokrinologit, farmakologit) ottaisivat täällä kantaa ohjelmaan ja yrittäisivät selittää kilpirauhaslääkityksen perusasioita, koska ohjelmasta ne asiat jätettiin pois ja sen enempää ohjelmassa kuin täällä huutelevillakaan ei tunnu olevan mitään käsitystä asiasta. ymmärrän kyllä sen varmasti tuntuvan turhauttavalta, kun ohjelma oli MOT:n tapaan asiantuntemattomasti ja sensaatiohakuisesti tehty, ja täällä on käynnissä tämmöinen T3-uskovaisten ns. rinkirunkkaus, jossa jokainen tavan tallaaja julistaa itsensä asiantuntijaksi ja halveksuu oikeiden asiantuntijoiden näkemyksiä. Haloo ihmiset, järki käteen!

Lähettänyt käyttäjä

Näitä kommentteja lukiessani hämmentää erityisesti se, että vaikka mitä lääkkeitä määrätään ja vaikka kuinka paljon, mutta kilpirauhaslääkkeitä ei sitten millään. Jopa Thyroxin on ollut taistelun takana osalle.

Onko suurin osa lääkäreistä täysin lääketehtaiden lahjomia, vai mistä tässä on kyse?

Eilinen MOT-ohjelma oli hyvä aloitus, mutta nyt tarvittaisiin uupumatonta tutkivaa journalismia, joka selvittäisi ovatko epäilyt lääketehtaiden pelaamisesta ihmisten terveyden kustannuksella tosia vai vain huhupuheita.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni tärkeämpi epäkohta mihin Valviran pitäisi ehdottomasti puuttua on turhien masennuslääkkeiden määrääminen!!! Se se kuinka moni "masennuspotilas" päätyy itsemurhaan lääkkeitä väärin annostelemalla.... siitä kun ei lääkäreitä vaadita vastuuseen. Jos potilas omin päin nostaa annosta liian suureksi niin onko se lääkärin vika?

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti mennään oikeuteen siitä, mitä Schalin-Jäntti oikein sanoi toukokuisessa koulutustilaisuudessa. Paikalla oli niin paljon osallistujia, että totuus tulee kyllä ulos. Kyllä normaalit ihmiset oikeudessa, valaehtoisesti, yleensä puhuvat totta.

Joku kysyi adressia. Kilpirauhaskiistasta on ollut adressi jo toista vuotta, ja tällä hetkellä ollaan menossa kohti 8000 allekirjoitusta. Tässä adressi allekirjoitettavaksi ja jaettavaksi: http://www.adressit.com/vastustamme_valviran_aikeita_puuttua_kilpirauhasongelmien_hoitoon

Lähettänyt käyttäjä

FDA:n viralliset ohjeet T3-monoterapialle.
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/09/23/valvira-vs-yhdysvaltain-laakevirasto/

Lähettänyt käyttäjä

MOT:n toimittajat ovat jälleen tuoneet esiin morbidin auktoriteettiongelmansa. Tämä on tarkoitushakuista lööppijournalismia pahimmillaan aivan kuin "Rasvasodassa" ja "Ilmastonmuutos on peruttu" ohjelmissa aikoinaan. Sattumalta(ko?) Somppi oli muuten tähtösenä aikaisemminkin...

Vai mitä pitäisi ajatella eturistiriitojen kytkösten unohtamisesta sekä nyyhkyttävästä ammatti-ihmisestä lapsipotilaidensa keskellä?

Tosiasia on, ettei valituilla T3-hoitolinjoilla ole tieteellistä pohjaa ja ongelmien ilmaantuessa on niihin tartuttava; juuri niin kuin Valvira on toiminut. Lääkäreitä on mediassa perinteisesti syytetty kollegojen "suojelusta", nyt kun sisäinen valvonta näyttää toimivan niin alkoi lääkärikunnan mustamaalaus joidenkin yrittäjien liiketoiminnan suojelemiseksi. Kiittämättömyys on maailman palkka.

Lähettänyt käyttäjä

Camillasta ja muista endoista pitää tehdä ilmoitus valviraan. Halveksivat potilaita, väittävät heitä dopingin käyttäjiksi ja että kuppi kahvia piristää yhtä paljon, kuin T3-lääke.

Fimean setä sanoi, että T3-lääke on turvallista, voisiko joku ilmoittaa asian Valviraan ja endoille. Ainoa oikea vaihtoehto on palauttaa oikeudet takaisin T3-lääkäreille ja putsata valviran viroista pois kähmijät.

Lähettänyt käyttäjä

MOT ohjelma herätti jälleen miettimään suomalaisten virkamiesten ja lääketehtaiden kytköksiä. Näiden suhmurointi vie uskottavuuden viranomaisiin ja lääketehtaita kiinnostaa vain raha. Lääkärikunta sotii keskenään, kun rahalla yritetään ohjailla osan mielipiteitä ja osa haluasi jo eroon tästä farmattumisesta.

Verovaroin pyörivän Valviran virkamiesten on jo virkansa puolesta rohjettava astua kansan ja kameran eteen edes selittämään näitä hulluuksia. Piilottelu vain lisää epäilyksiä.

Jos haluavat turmella yksittäisten lääkärien koko uran, niin virkamiesten on kannettava vastuu aikeistaan.

Sivut