Hyppää pääsisältöön

13 tylyä faktaa hiusväreistä

Hiusten värjäys on suosittua, mutta siihen sisältyy vakavia vaaroja terveydelle.

1. 

Valtaosa Suomessa käytetyistä hiusväreistä on niin sanottuja hapetevärejä. Kestovärjäyksessä hiuksen pinta eli hiuskalvo avataan ja väriaine tunkeutuu hiuksen sisään. Väriaine reagoi hapettavan aineen, esimerkiksi vetyperoksidin avulla ja jää hiukseen väriksi.

2.

Hiusvärit sisältävät noin 20–30 eri kemikaalia, joista osa on äärimmäisen herkistäviä ja allergisoivia. Yksi pahimmista herkistäjistä on parafenyleenidiamiini PPD ja sen johdannaiset kuten tolueeni-2,5-diamiini. Suurin osa kestoväreistä sisältää PPD:tä.

3. 

PPD:n värjäämisominaisuudet keksi kemisti August Wilhelm von Hofmann 1863. PPD on edelleen käytetyin värikemikaali.

4. 

PPD imeytyy ihon läpi verenkiertoon ja voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergiaa.

5.

Värjäyksen jälkeen päänahka voi kutista ja turvota. Turvotus voi olla niin paha, että silmät muurautuvat umpeen. Vaikeissa tapauksissa voi tulla hengitysvaikeuksia tai jopa rytmihäiriöitä.

6.

Pahimmillaan hiusväriallergia voi johtaa kuolemaan. Englannissa nainen kuoli vakavaan allergiareaktioon 2012. Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että kuolema saattoi liittyä naisen aikaisemmin ottamaan mustaan hennatatuointiin.

7.

Mitä nuorempana aloittaa hiustenvärjäyksen, sitä suurempi on herkistymisen ja allergisoitumisen riski. EU:n komissio ei suosittele alle 16-vuotiaille hiusten värjäystä lainkaan. Tanskassa hiusten värjäystä ei suositella myöskään raskaana oleville ja imettäville naisille.

8.

Jos kerran allergisoituu hiusväreille, niitä ei enää pysty käyttämään.

9.

Hiusväripakkauksissa on ainesosaluettelo eli INCI-lista. Se kertoo, mitä aineita pakkaus sisältää.  Parafenyleenidiamiinin ja tolueeni-2,5-diamiinin lisäksi erittäin herkistäviin kemikaaleihin kuuluvat mm. 4-amino-2hydroxytoluene sekä p-Aminophenol sekä resorcinol.

10.

Hiusväripakkauksissa on ohjeita käsineiden käytöstä, vaikutusajasta ja värin huuhtelusta. Viranomaiset kehottavat kuluttajia noudattamaan niitä.

11. 

Lähes kaikissa Suomessa myytävissä hiusväripakkauksissa kuluttajaa kehotetaan tekemään allergiatesti ennen tuotteen käyttöä. Ihotautilääkärien mukaan testiä ei pidä tehdä. ”Vaatimus tai ehdotus on tullut varmastikin  teollisuuden puolelta. He haluavat vapautua vastausta, jos kuluttajalle tulee allergiaa. Riski saada elämän aikana allergia kasvaa, jos testi tehtäisiin ennen jokaista värjäystä”, ihotautilääkäri Kristiina Aalto-Korte sanoo.

12.

Mustan hennatatuoinnin ottaneen ei kannata värjätä hiuksia kestoväreillä. Musta henna sisältää PPD:tä ja herkistää PPD:lle.

13.

Turvallisimpia vaihtoehtoja kestoväreille ovat kampaajien mukaan kasvivärit, suoravärit, vaalennukset ja raidat. Silti myös kasviväreissä voi olla synteettisiä värejä. Suoraväreissä on pigmenttiä, joka kiinnittyy ainoastaan hiuksen pinnalle suomukerroksen päälle. Vaalennuksessa poistetaan hiusten luonnollinen väri ja mahdollisesti lisätyt keinovärit. Vaalennusaine (persulfaatti tai vetyperoksidi) hajottaa pigmentit värittömiksi. Vaalennusaineet eivät allergisoi yhtä herkästi kuin PPD, mutta niitäkään ei saa levittää suoraan iholle. Ne voivat polttaa ihoa.

Lähteet:

MOT: Väriä hiuksiin myrkkyä uhmaten
TV1 maanantaina 2.3. klo 20

Lue myös

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Huoh, miksi ei kirjoiteta maalareista, jotka altistuvat vielä pahemmin myrkyille. Hiustenvärjäys on valintakysymys, kannattaa kysyä esim. TUKES:ilta vakavien hiusvärien aoheuttamien allergoiden määrän. Se on pieni verraten siihen kuinka paljon hiuksia värjätään. On hyvä, että asiat tiedostetaan mutta ei niitä kannata niin liioitella eikä herkistävyyttä vähätellä...

Lähettänyt käyttäjä

Olen juuri tämä kuvassa näkyvä allergian uhri Harriet. En väheksy mitenkään sitä, mitä esim. maalarit joutuvat työssään kokemaan, ja miten altistuvat kemikaaleille ym.
En yritä tällä saada mitenkään suurta julkisuutta tms, vaan minua pyydettiin ohjelmaan mukaan ja kerroin oman tarinani. Kuulin vasta MOT:n toimittajalta, että tällaisista hiusvärireaktioista pitäisi ilmoittaa TUKES:iin. Kuulemma viime vuonna vain YKSI ihminen oli tällaisesta ilmoittanut. Itse ilmoitan, jos siitä on enää näin monen vuoden jälkeen hyötyä (oma allerginen reaktioni tapahtui 2007) nyt kun tiedän että sellaista pitää tehdä.
Kiitos ja anteeks, en ole todellakaan värjännyt tuon allegisen reaktion jälkeen…

Lähettänyt käyttäjä

Kuvissa on yksi ja sama henkilö. Toinen kuva ennen hiustenvärjäystä ja toinen hiustenvärjäyksen jälkeen, allergisella reaktiolla höystettynä.

Lähettänyt käyttäjä

Jaa, taidanpa kuitenkin käydä tänään sen hiusvärin hakemassa kaupasta, kuten aiemmin suunnittelinkin. Että ei tää teidän propaganda nyt oikein osunut.

Lähettänyt käyttäjä

Pujo ja katkaravutkin voivat aiheuttaa allergiaa.
Ja pingispallo voi mennä kurkkuun.

Hiusvörit voivat pääsevät ihossa marras- ja orvasketeen asti. Eivät dermikseen. Eivät siis "imeydy verenkiertoon.

Virheelliselle, tarkoitushakuiselle trollauksellekin voi allergisoitua.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmassa esitetään virheellistä tietoa.
https://incimix.wordpress.com/2014/01/07/ihoon-imeytymisen-ihmeellisyys/

Lähettänyt käyttäjä

Kohta kuuden mukaan yksi ihminen on kolme vuotta sitten kuollut vakavaan allergiareaktioon joka on mahdollisesti tullut hiusten värjäyksestä. Siis yksi kuolemantapaus koko maailmassa? Ja tämäkin on vain epäily! Kun mietitään paljonko hiuksia koko maailmassa on värjätty vaikkapa viimeisen 10 vuoden aikana, ja tiedoissa on vain tuo yksi epäilty kuolemantapaus, niin on vaikea löytää mitään mikä olisi yhtä turvallista tekemistä.

Lähettänyt käyttäjä

Yksikin kuolemantapaus on ihan liikaa, kun on kyse hiusväreistä! Kerkesin itse värjäämään hiuksiani n. 20v. ennenkuin tuli täydellinen STOPPI...!! Aina ajattelin, että eihän nää puheet ja varoitukset minua koske kun olen kauan värjännyt, eikä koskaan ole mitään tullut.. niinpä jatkoin kunnes kolahti omalle kohdalle, ja voin sanoa, ettei KUKAAN HALUA KOKEA VASTAAVAA.....!!!!

Lähettänyt käyttäjä

Harriet, kuten alkuun kirjoitin, ei pidä vähätellä eikä liiotella. Allergiset reaktiot joihin voi kuolla, eivät kuitenkaan ole yleisiä. Suosittelen tämän mukaan myös pähkinöiden, kalan ja jne. kieltämistä sillä niiden aiheuttamat anaflyktiset reaktiot saattavat myös johtaa kuolemaan. Tarkoitukseni kommentillani on se, että hakemalla haetaan tällaisia uutisaiheita kosmetiikasta. Värit ovat jo niin kulunut aihe, niitä tutkitaan ja mikäli ei ymmärrä itse olevansa tekemisissä kemiallisen aineen kanssa, kannattaa jättää tuotteet käyttämättä. Btw, ne jotka väriallergioihin ovat kuolleet (epäily ja otan osaa menetykseen, yksikin on liikaa mutta niin myös muut allergisista reaktioista johtuneet kuolemat) ovat olleet niitä, jotka värjäävät pääsääntöisesti itse hiuksensa. Tällöin ihokosketus on todennäköisempi pidempi kuin ammattilaisella tehtynä ja näin ko. henkilö on itse on edesauttanut herkistymistä (tiedän, reaktio tässä tapauksessa olisi saattanut syntyä myös ammattilaisen käsissä mutta altistus on todennäköisesti aiheutunut itsetehtynä. TUKE: siin voit tehdä itse ilmoituksen mutta myös värivalmistajalle, jonka laillinen velvollisuus on tehdä myös ilmoitus.

Lähettänyt käyttäjä

Monikaan ei välttämättä yhdistä hiusten värjäämisestä aiheutuneita erilaisia reaktioita juurikaan hiusvärin syyksi. Minulla kesti reilut puoli vuotta ennen kuin kun ymmärsin syy-yhteyden. Hirvittävät vatsakivut ja ja käsivarsien kihelmöinti, silmät muuttuivat punaisiksi kuin tomaatit. Vatsakivut olivat niin kovat että luulin oikeasti kuolevani. Ja kestivät aina muutaman tunnin, jolloin olin melkein tajuton sängyn pohjalla. Ymmärsin asian, kun en värjännyt enää sen jälkeen kotona vaan menin kampaajalle. Puoli tuntia värin levityksen jälkeen alkoi kylmä hiki nousta iholleni, vatsaa alkoi kouristaa ja kivut pahenivat koko ajan. Lopulta valitin kampaamossa ääneen ja vatsaan sattui niin että luulin pyörtyväni kivusta. Henkeä ahdisti ja tuntui että kohta lähtee taju.

Kampaaja tilasi taksin ja nopeasti Mehiläiseen. Siellä epäiltiin sappivaivoja, vaikka sanoin oireiden alkaneen kampaajalla väräyksen yhteydessä.
Kovia mahakipuja ei monikaan ymmärrä yhdistää anaflyktiseen shokkiin joka on henegenvaarallinen. Olen värjännyt hiuksiani tummilla väreillä - sekä kotona että kampaajalla, noin 30 vuotta alkaen noin 15 vuotiaasta. Nyt on pakko keksiä jotain muuta kun tummat hiukset. - K

Lähettänyt käyttäjä

Ei kannata vauhkoontua niin kamalasti, koska hiusten värjäys on valintakysymys. Useat kosmetiikka-aineet sisältävät allergisoivia ainesosia. Jo hajusteet saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita, niin parfyymitkin kuin pesuaineiden hajusteet. Tai näissä olevat aineet. Tietysti voi olla kauniimpi ja värikkäämpi, ilmeikkäämpi kuontalo, kun hieman sävytystä laittaa. Mutta... Valinta on aina tehtävä, riskit mukaan lukien.

Lähettänyt käyttäjä

Näitä kommentteja lukiessa alkaa pakosta miettimään, miksi hiusten värjäämisen vaaroista (tai meikkaamisen, toisissa tapauksissa) kertominen aiheuttaa ihmisissä niin voimakkaita ja torjuvia reaktioita. Kyse taitaa olla siitä surullisesta kulttuurisesta oletuksesta, että naisen kuuluu ehostaa, oman terveytensäkin uhalla, ja että nainen, joka ei meikkaa ja värjää hiuksiaan, on ruma eikä huolehdi itsestään mutta nainen joka tekee tämän kaiken, aivan sama millä tavalla, on kaunis ja huolehtii itsestään. Joku voisi tehdä tästäkin tutkimuksen. "Psyykkiset vastustusreaktiot (naisten) ehostukseen liittyvistä terveydellistä riskeistä kerrottaessa".

Lähettänyt käyttäjä

Voi tulla muutakin kuin allergisia reaktioita. Sukulaiseni työskenteli kampaajana, altistui työssään jatkuvasti kemikaaleille, sairastui rintasyöpään. Vaihtoi ammattia ja myös ruokavaliota. Vältti kemikaaleja ja suositteli kaikille kasvipitoista kotimaista luomuruokaa. Syöpä ei koskaan uusiutunut. Itse seuraan hänen ohjeitaan.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä on tärkeä aihe, ei voi kuin ihmetellä noita torjuvia ja vähätteleviä kommentteja. Ruoka-aineallergioita ei mitenkään voi yhdistää huisvärien mahdollisille haitoille, eikä myöskään maalarin kemikaalikuormitukselle, koska ei silläkään ole mitään tekemistä ulkonäön kanssa, ja sehän tässä nimenomaisessa jutussa on se pointti: mitä ihminen on valmis tekemään itselleen näyttääkseen tietynlaiselta.

Jokainen aikuinen vastaa tietysti itse siitä, millä määrällä kemikaaleja elimistöään ulkonäön vuoksi kuormittaa, mutta on hyvä herätellä ihmisiä ajattelemaan asiaa. Itseäni mietityttää lähinnä se, millaiset vaikutukset vuosikausia (-kymmeniä) jatkuneella värjäyksellä on terveyteen, koska sitähän ei vielä tiedetä. Toivottavasti jossain jo tehdään pitkäaikaistutkimusta asiasta. Itse lopetin värjäämisen muutama vuosi sitten kun en löytänyt hyvää eläinkokeetonta väriä, mietin myös tuota kemikaaliasiaa ja nyt olen sitten aikas harmaa, mutta itseäni se ei haittaa ja jos jotain haittaa niin ei ole pakko katsoa. En ihmettelisi, vaikka värjäämättömyys nousisi ajan kuluessa jonkinlaiseksi trendiksi.

Lähettänyt käyttäjä

Minäkin lopetin värjäämisen raskauden vuoksi lääkärin kehoituksesta pari vuotta sitten. Ehdin värjätä tukkaani 20 vuotta. Mitä rahan tuhlausta, oma hiusväri paljastuikin hienoksi luonnolliseksi ruskean sävyksi, joka ei koskaan ollut päässyt oikeuksiinsa.

Lähettänyt käyttäjä

Jouduin iho-ongelmien vuoksi lopettaa hiusten värjäämisen ja erikois shampoiden ym käytön kaksi vuotta sitten. Naama oli kokoajan näpyillä, iho punainen, hiukset hamppua, vaikka niihin olisi laittanu mitä ainetta. Mulle suositeltiin lacto linen pesuainetta, sitä oon käyttänyt siitä asti. Iho oireet katos välittömästi, hiusten palautuminen kesti kauemman aikaa. Nyt mulla pitkät, paksut ja todella vahvat hiukset, paremmassa kunnossa kun koskaan! en suostu enää koskaan värjäämään hiuksia, enkä myöskään enää käytä mitään tuuheat häviää vahvistavia ymymym "ihmeitä tekeviä" hiusten hoito tuotteita.

Lähettänyt käyttäjä

En ole vielä koskaan värjännyt hiuksiani, vaikka ensimmäiset harmaat hiukset tulivat jo heti 30 v.täytettyäni.Näinkin pärjää :)

Lähettänyt käyttäjä

Ihmetyttää kommenteissa esiintyvä vähättely. Kuvan mukaista reaktiota en ole onneksi saanut, mutta ihan riittäviä kyllä. Kutinaa, punoitusta, turvotusta ja hengenahdistusta. Hiusvärien lisäksi en pysty enää käyttämään tavallisia shampoita, hoitoaineita tai muutakaan kosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikan puolelta on löytynyt onneksi hyvät tuotteet, vaikka niissäkin pitää olla tarkkana hajusteiden kanssa. Ja ennenkuin allergisoiduin olin siis käyttänyt 18-vuotiaasta 29-vuotiaaksi ihan normi meikkejä ja hiusvärejä ilman mitään reaktiota. Ensimmäisen reaktion jälkeen paluuta ei enää ole. Käyttäkää siis synteettisiä tuotteita harkiten. Hankalaksi nykyisen elämän tekee se, että pitävää deodoranttia, joka ei aiheuttaisi reaktioita ei ole ainakaan vielä löytynyt.

Lähettänyt käyttäjä

Täässä nyt ihmisille jotka puhuu siitä ettei PPD imeydy ihon läpi. PPD aineena imeytyy ihon (myös dermiksen läpi) kautta kehoon, jossa se rikastuu. Kun kyseistä ainetta on kehoon kertynyt tietty määrä, aiheuttaa tämä allergisen reaktion. Tästä syystä esim. mustat hennatatuoinnit, joissa on käytetty suuri määrä PPD:tä, saattavat aiheuttaa heti esimmäisellä kerralla reaktion. Tästä syystä myös tummien hiusvärien käyttöä ei suositella mustan hennatatuoinnin ottamisen jälkeen. Allergisen reaktion jälkeen pannaan eivät joudu pelkästään hiusvärit, vaan myös PPD:tä sisältävät mustat vaatteet ja muut tekstiilit ja väriaineet esim. tautointien muste.
http://www.cdc.gov/niosh/docs/2011-154/pdfs/2011-154.pdf
Siihen, imeytyykö aine ihoon, eivät vaikuta pelkästään aineen molekyylien koko, vaan siihen vaikuttaa erityisesti aineen kemiallinen rakenne (esim. rasvaliukoiset aineet imeytyvät hyvin lipidikalvojen läpi).

Lähettänyt käyttäjä

juu ja on täällä asiantuntijaa taas selittämässä että ei imeydy ihon läpi ja plaa plaa..
Ei se sitä tosiasiaa muuta että turhista itsensä korostamis ehostamisista voi saada melkosen reaktion...Eikä se että on iholla tarkoita sitä etteikö imeytyisi elimistöön..sehän on päivänselvä asia että imeytyy.
No jokaisen tietenkin oma asia haluaako olla luonnollinen oma itsensä vaiko epävarma joku toinen (värjätessään itseään milloin mistäkin).
Ite tykkään luomusta..

Lähettänyt käyttäjä

Heip, tässä kirjoittelee nyt artikkelin ennen/jälkeen-kuvassa esiintyvä Harriet. Aattelin nyt kertoa oman tarinani tästä aiheesta.

Minua on haastateltu tänään esitettävään MOT-ohjelmaan. Päädyin ohjelmaan Facebookin kautta. Kemikaalikimaran FB-sivulla etsittiin "hiusväriallergisia yhteen juttuun". Laitoin sivun ylläpitäjälle viestin ja hups, kohta mulle soittelikin jo MOT:n toimittaja. Kyllä mä vähän aikaa pohdin, että lähdenkö mukaan, ja tulin tulokseen, että mikä ettei, onhan se kuluttajien hyvä tietää, että näinkin voi käydä. Jotkut voi värjätä koko ikänsä ilman oireita, toisille tulee oireita jo ensimmäisestä kerrasta. En hae ohjelmasta julkisuutta, huomioita, sääliä tai mitään sellaista. Kerron vain miten mulle kävi.

MOT:n toimittaja kysyi minulta heti haastattelun aluksi, että miksi värjäsin hiuksiani. Rupesin itsekin oikein miettimään, että miksi värjäsin...taisin vastata jotain siihen suuntaan, että "kun se oli niin KIVAA välillä vaihtaa tyyliä...". Ei mulla siinä värjäämisessä sen suurempaa filosofiaa ollut, se oli vaan kivaa olla välillä eri näköinen, vähän sama kun välillä käyttää eri tyylisiä vaatteita. Hmm, nythän mä hokasin, että hiukset olivat minulle siis "asuste", mitä oli kiva vaihdella tilanteen mukaan.

Värjäsin hiukseni ensimmäistä kertaa 14-vuotiaana. Ehdin värjäillä ahkerasti 28-vuotiaaksi, jolloin tuo allerginen reaktio iski. Minulla on ollut päässä lähes kaikki kuviteltavissa olevat värit, ainoastaan keltaiseksi en ole koskaan värjännyt. Värjäsin ehkä noin 2-3 kk välein, ja olipa minulla rastatkin jossain vaiheessa puolisen vuotta. Minulle värjäys ei ollut epävarmuutta omasta itsestäni, vaan kokeilunhalua. Koska värjäyksestä ei aikaisemmin koskaan mitään oireita tullut, niin jatkoin värjäystä. Enkä tietenkään tehnyt niitä väripaketeissa ehdotettuja herkkyystestejä. Ikinä.

Allerginen reaktio alkoi 2 päivää värjäyksen jälkeen. Pääni, korvani ja kaulani turposivat, päänahka ja korvalehdet alkoivat vuotaa märkää. Leikkasin lähes kaikki hiukset pois, koska se ällöttävä tunne, kun märkää valuu pitkin hiuksia ja niskaa... Jouduin käymään 2 kertaa lääkärissä, sain 3 lääkekuuria (antibiootit, allergialääkkeet, kortisonitabletit), sekä lisäksi kortisonipiikin ja päänahkaan siveltäväksi kortisoniliuosta. Olin 3 päivää reaktion jälkeen jo töissä, mutta kokonaisuudessaan parantuminen kesti 2 kk, niin pitkään kärsin korvalehtien märkimisestä ja kutisevasta ihottumasta eri puolilla vartaloa.

Tämä allerginen reaktio on TÄYSIN ITSE AIHEUTETTU. OMA MOKA, kun läträsin niin monta vuotta kemikaaleja päähäni. Turhamainen akka kun värjää hiuksia terveyden uhalla. Siitä saatte kyllä minua haukkua. Nyt kävi näin. Joskus mokaa.

En ole itse värjännyt hiuksiani tuon allergisen reaktion jälkeen. Kerran kävin kampaajalla värjäyttämässä vaalennusraitoja. Kampaaja tiesi värjäyshistoriani ja allergisen reaktioni, joten raidat tehtiin hyvin varovaisesti, niin että mitään aineita ei päästetty päänahkaan ja kaikki huuhdeltiin hyvin huolellisesti pois hiuksista. Siitä en saanut mitään reaktiota.

Tässä viestiketjussa oli aiemmin viesti, jossa epäiltiin, että näiden kahden kuvan välillä on pitkä aika ja että kasvojen turvotus oikeanpuoleisessa kuvassa johtuisi lihomisesta. Viesti ilmeisesti poistettiin moderaattorin toimesta, mutta vastaan kuitenkin. Näiden kahden kuvan välillä on aikaa noin kaksi vuotta, eikä painoni olennaisesti muuttunut tuona aikana. Kasvojen turvotus johtuu kemikaalien aiheuttamasta allergisesta reaktiosta. Lähetin MOT:n toimittajalle itsestäni kuvia erivärisillä hiuksilla ohjelmassa käytettäväksi. Toimittaja valitsi nämä kaksi kuvaa tähän kuvapariin.

Tein itse tuolloin reaktion jälkeen seuraavan ennen/jälkeen-kuvan, jota jaoin kavereilleni "varoitukseksi":
http://imgur.com/vLBdI9J
Tässä kuvassa vasemmanpuoleinen kuva on otettu noin kuukausi ennen allergista reaktiota.

Itselleni oma luonnollinen hiusvärini oli yllätys. Olin nuorena, ennen värjäämisiä, ollut lähes blondi, mutta kun allergisen reaktion jälkeen aloin kasvattaa omaa luomutukkaa, päänahasta puskikin esiin tummemman ruskean sävy. Itseasiassa aika kauniskin. :)

Olikohan tässä nyt kaikki avautumiset mitä olen pyöritellyt mielessäni viikonlopun aikana...noh, jos tulee vielä jotain mieleen niin kirjoitan lisää. Jos joku haluaa jostain syystä ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti, niin laita sähköpostia osoitteeseen heyke@hotmail.com.

Harriet Rautapuro

Lähettänyt käyttäjä

Vähättelemättä muiden kommentteja ja mielipiteitä haluan vain todeta että ammattikin on valintakysymys. Miksi kukaan päätyy maalariksi tai kampaajaksi, meikkaajaksi tms jos siinä on niin isot riskit? Ihan oma valinta, kuten hiusten värjääminen tai mitä syö, kenen kanssa seurustelee jne. Minulla on kamalat hiukset. Kiharat ja nyt jo harmaat. En voisi töissä pitää niitä luonnontilassa. Värjään ja suoristan ja kun tulee tyvikasvua pidän pipoa tai huivia päässä. Olen miettinyt vaihtoehtoja. Voisin ajaa pois hiukset ja hankkia peruukin. En ole vielä saanut aikaiseksi tutkia peruukkimarkkinoita joten en tiedä mistä saan itselleni sopivan ja mitä se maksaa. Siihen asti värjään.

Lähettänyt käyttäjä

Hei, ihmiset ovat yksilöitä. Toinen reagoi, toinen ei. Itse lopetin hiustenvärjäyksen vuonna 2008 luettuani kemikaaleista. Allergiasta en koskaan kärsinyt.

Ja kas, iän myötä hiukset olivat tummuneet kullanruskeiksi. Juurikasvun värikään ei ollut tätä paljastanut. Lähinnä tämä päätös on tuntunut kukkarossa. Monta sataa euroa hyvää päätöstä.

Kannattaa sinnillä kasvattaa väriä pois. Tulos voi yllättää.

Lähettänyt käyttäjä

EI ole leikin asia. 20v värjäsin hiuksia kampaamossa ja kotona. Yhtenä päivänä Sama tuttu hiusväri teki reaktion. Pää kuin tulessa, rakkuloita hiusrajan viereen, siis palorakkuloita, tuntuu ettei happi kulje. Allergi en reaktion. Enää en ikinä voi niitä käyttäö, en myöslään ripsien enkä kulmien kestovärejä. Nykyään Elumenin suoravärillä värjään. Allergien reaktion voi tulla ihan koska vaan vuosien jälkeen.

Lähettänyt käyttäjä

Kirjoitin tähän jo aikasemmin. Olin tehnyt allergistestin ohjeiden mukaan, allergiareaktio iski vasta kun värjäsin hiuksis. Kotona kun värjäsin, merkki oli Aina Loreal.
hyvä jos ette ole allergisoitunut! Hyökkäättekö pähkinäallergisiakin vastaan samalla ta alla? EI sitä hiusväriallergiaa kukaan itselleen halua! Kokeile laittaa päänahkasin kauttaaltaan 200 asteen uuninvastukseen niin ett pää palaa rakkuloille. Joku haluaa niin varmaan vapaaehtoisesti. Nämä on vaan varotuksia, että se allergia voi iskee koska vaan vaikka sikasemmin EI ois ollu mitään oireita.

Lähettänyt käyttäjä

En ole värjännyt muilla kuin hennalla koska oma värini on punainen ja iästä johtuen vaalennut.Mutta Suomessa on tosi huono tarjonta näistä tuotteista. esim.Tallinnan stokkalta saa hennapohjaista väriä mutta ei suomesta.Eli kaikki pesu ja hoitoaineet on tilattava netistä.Eli meille ei edes haluta antaa tietoa vaihtoehdoista?

Lähettänyt käyttäjä

Kuvissa on kaksi eri henkilöä, tai sitten kuvien välillä on rutkasti aikaa. Tuo oikeanpuoleisen kuvan nainen on vasemmanpuoleista ainakin 30 kiloa lihavampi. Ei tuo pelkkää nesteturvotusta ole, siinä on aika reippaasti myös fläsää.

Lähettänyt käyttäjä

Täällä myös yksi hiusväreille allergisoitunut. Värjättyäni säännöllisesti - ja täysin ohjeiden mukaan - 16-vuotiaasta lähtien sain 27-vuotiaana rajun allergisen reaktion, jossa kasvojen ja hartioiden seutu puhkesi rakkuloille. Sen jälkeen ei ole tullut mieleen uhmata PPD:n kaltaisia kemikaaleja.

Ihmetyttää kommenttiosion puolustuskantareaktio. Ei teitä kukaan kiellä edelleenkään värjäämästä. Ei tämä ole moralisointia, nillitystä tai mikään yritys kajota itsemääräämisoikeuteenne. On ainoastaan hyvä, että kuluttajaa informoidaan. Jos joskus saatte reaktion, silloin hapettavien hiusvärien käyttö ei ole enää valintakysymys. Siihen asti se on, eikä tässä ole kenelläkään syytä kimmastua. On tärkeää että tästä puhutaan.

Lähettänyt käyttäjä

Käyttäjä Lilla, luepa kommenttini 02.03.2015 klo 09:22. Siinä olen kertonut tästä kuvaparista. Et ollut ainoa joka kauniisti epäili lihomista...

"Näiden kahden kuvan välillä on aikaa noin kaksi vuotta, eikä painoni olennaisesti muuttunut tuona aikana. Kasvojen turvotus johtuu kemikaalien aiheuttamasta allergisesta reaktiosta. Lähetin MOT:n toimittajalle itsestäni kuvia erivärisillä hiuksilla ohjelmassa käytettäväksi. Toimittaja valitsi nämä kaksi kuvaa tähän kuvapariin.

Tein itse tuolloin reaktion jälkeen seuraavan ennen/jälkeen-kuvan, jota jaoin kavereilleni "varoitukseksi":
http://imgur.com/vLBdI9J
Tässä kuvassa vasemmanpuoleinen kuva on otettu noin kuukausi ennen allergista reaktiota."

T: kuvassa esiintyvä Harriet Rautapuro

Lähettänyt käyttäjä

NinaMarialle ja ehkä muillekkin vinkiksi. Olen allerginen kaikille antiperspiranttia sisältäville deodoranteille, joita vain näyttää olevan myynnissä. Kainaloni tulehtuvat, iho muuttuu punaiseksi, kutiavaksi ja menee rikki jo yhdestä käyttökerrasta. Paraneminen kestää useita päiviä ja silloin mitään deodoranttia ei voi käyttää. Olen kuitenkin löytänyt joitakin tavallisia perusdödöjä ilman antiperspiranttia (mm. Herbinan Elegant Black) Stokmannilta, Prismasta ja Tokmannilta. Pitää hien hajun loitolla n. 24 h. ainakin minulla. Tämä on kyllä parfyymideodorantti, josta hajusta en ole yhtään kärsinyt ja kainalotkin voivat hyvin.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni todella törkeää ja asiatonta joiltakin kommentoijilta vihjailla ohjelmassa esiintyneen Harrietin kuvien aitoutta.

En myöskään ymmärrä kommenteissa esiintyvää vähättelyä. Toki jokainen itse tekee valinnan, värjääkö hiuksiaan. Pointtihan on se, että ihmiset eivät oikeasti _tiedosta_ kemikaalien mahdollisia riskejä. Käyttöohjeita ei lueta, koska ei kukaan usko, että se ikävä reaktio sattuisi juuri omalle kohdalle. Ja lääkärithän nimeomaan sanovat, että esim. käyttöohjeissa neuvottuja allergiatestejä ei pidä tehdä, koska se vain lisää kemikaalialtistusta ja edesauttaa allergiareaktion ilmenemistä pitkässä juoksussa. Käyttöohjeiden allergiatestiohjeet ovat olemassa vain siksi, että valmistaja voi kiemurrella vastuusta mahdollisten ongelmien ilmetessä.

On tosi tärkeää että kemikaalien riskeistä puhutaan, oli sitten kyseessä kosmetiikka tai mitkä tahansa muutkin kemikaalit, joiden kanssa päivittäin olemme tekemisissä.

Lähettänyt käyttäjä

ihan hyvä että puhutaan ja vastuu omista tekemisistä on kaikilla oli sitten kyse hiusten värjäämisestä tai syömisestä, mutta on myös muistettava että olemme aikamme vankeja. Ulkonäköpaineet ovat valtavat jos on työelämässä. Ja peruukit ovat kalliit. Kaikki tiedämme että paras olisi jättää kosmetiikka kokonaan ja haista hieltä reilusti jne, mutta sillä menolla emme olisi enää työmarkkinoillakaan ja millä sitten eläisimme?

Lähettänyt käyttäjä

KIITOS Harriet että kerroit tarinasi ja Yle1 sen julkaisi! Mitä täällä kommeneteissa yleistetään ja kiihkotaan? Eihän tässä ketään kielletä mistään eikä käsketä mihinkään, vaan kerrotaan tosiasioita. Yksi ihminen reagoi, toinen ei. Kuten kaikissa muissakin allergioissa. Voi kokeilla yhtä ainetta ja jos ei käy, vaihtaa toiseen, siinä kaikki. Hyvä että saadaan tietoa. Jokainen voi kohdallaan punnita, käyttääkö vai ei.

Lähettänyt käyttäjä

Huomio, että ei tulisi väärinkäsitystä, niin hennaa on olemassa perushennaa (punainen)eli Lawsonia inermis, sitten on mustaa hennaa johon on lisätty Indigoa eli Indigo Tinctoria. Väritön henna on Cassia Obovata. Nämä ovat ekokampaajien käyttämiä tukusta tilattavia aitoja kasvivärejä.Turvallisuuden vuoksi tilataan luotettavista tukuista.
Hennaa myydään myös synteettisenä, jolloin incissä lukee pelkkä Lawsonia. Tatuoijat jossain etelän rannalla, ovat sekoittaneet "hennaväriin" ties mitä kemikaaleja, et voi tietää mitä? Se on oma riski.
Ekokampaajana voin sanoa, että jos on todella herkkä, niin voi olla kasviväreillekin herkkä. Kuten voi olla herkkä jollekin ruoalle. Sillon olisi parasta hyväksyä oma väri tai sitten voi ottaa raitoja, jolloin väri ei mene päänahkaan!!!! Tietysti huuhdellessa menee.Mutta ei se makaa siinä päänahassa puolta tuntia. Vai pitäisitkö sitä synteettistä värimassaa, jossa vetyperoxidia ja PPD:tä kasvonaamiona puoli tuntia? Samaa nahkaa se päänahkakin on hei!? Joten itse mileluummin sanoisin, että kasvivärillä raidatkin jos epävrma. Tai sitten ei mitään.
Tämä ei ole niin yksiselitteistä. Mutta itseäni tekee pahaa kun kävelenkin kempparin hyllyn ohi marketissa. Mitä ihmettä me naiset itseemme olemme tunkeneet?
Nyt olen viimeiset 10v käyttänyt vain ekosertifioituja ihonhoitotuotteita ja meikkejä, ja enää en halua hengitellä synteettisiä värejä, ajattelen omaakin terveyttäni. Tietysti myös asiakkaan.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Harriet, että annoit kasvot asialle. Anonyymeille kommentoijille vinkiksi, että katsokaa ensin ko. ohjelma ja tulkaa sitten vasta huutelemaan jos on vielä asiaa.

Värjäsin nuorempana tummalla värillä jonkin aikaa ja ihmettelin, miksi värjäyksen jälkeen päänahka kutisi. En osannut kiinnittää asiaan enempää huomiota, koska silloin hiusväriallergioista ei puhuttu julkisuudessa edes sitä vähää kuin nykyään. Onneksi päädyin vaihtamaan luonnollisempaan tyyliin, joten en ehtinyt saada vakavampia oireita. Toivon, että ohjelman ja muun julkisuuden kautta asia nousisi niin hyvin esille, että kaikki lieviä oireita saavat ymmärtäisivät lopettaa värjäyksen ajoissa. Valitettavasti en usko, että hiusvärejä tullaan kieltämään, mutta ainakin kuluttajien tiedotusta voi parantaa nykyisestä.

Lähettänyt käyttäjä

Hei Harriet ja muut. Juuri niin, usein hiusten värjäys alkaa hyvin nuorena. Vaihtelunhalu on yksi syy. Suomalaisiin naisiin ja tyttöhin iskostunut jokin kummallinen ajatus siitä, että meidän haalean ruskean ja vaaleat sävyt olisivat jotenkin epä toivottavia ja rumia. Se ei pidä paikkansa, maailmalla meidän sävyiset luonnolliset hiukset "revittäisiin" kirjaimellisesti päästä.

Meidät on vaan värjäysteollisuus uskotellut, että hiukset pitää värjätä, että ne kiiltääkseen tai, että meidän ohuehkot hiuslaadut olisvat siten paksumpia tai, että hiusväri suojaa auringolta. Ei pidä paikkansa.

Itse lopetin värjäämisen kolmenkympin tienoilla, värjättyäni hiuksiani 14 vuotiaasta saakka vaihtelun halusta ja edellä mainituista syistä. Huvittavinta on se, että kun viimeiset värilatvat lähtivät, ihasteli ystäväni uutta upeaa hiusväriäni. Siis omaani keski ruskeaa. Eräs kampaaja ihasteli hienoa väriäni, kysyen mitä värisävyjä tähän monisävyiseen viritykseen on käytetty. 10 vuotta on mennyt edellisestä värjäyksestä ja hiukseni ovat paksummat ja hyväkuntoisemmat kuin koskaan olivat värjätessä. Enkä myöskään tarvitse kalliita kemikaalishampoota kiillottamaan värjäyksen kuluttaamaa hiusten pintaa. Ja tämä säästää minulta vuosittain 100 euroja.

Lähettänyt käyttäjä

Mä olen värjännyt hiuksiani Goldwellin Elumen värillä. Siinä ei ppd:tä eikä sen johdannaisia, ei myöskään hapetetta, Se on suoraväri, pigmenttinä käytetään atso-värejä, tarttuu hyvin hiuksiin, ei ärsytä enkä ole kuullut että ois aiheuttanu oireita. Ei myydä Suomessa kuluttajille mutta sitä voi tilata
edullisesti Saksasta kuten minä.

Lähettänyt käyttäjä

Niille, jotka luulevat juttuja ja kuvia keksityiksi ja liioitelluiksi. Itse sain reaktion PPD:stä. Koska olin värjännyt hiuksia jo vuosia, ei tullut mielenkään, että oireet olisiavat johtuneet väristä. Minulla reaktio tuli vain korvalehtiin, jotka turposivat ja mätivät. 2 viikon tuloksettoman terveyskeskushoidon jälkeen menin ihotautilääkärille, joka heti selitti mistä kysymys. Ihanat korvani myös ikuistettiin Ihotautinettiin.

Lähettänyt käyttäjä

Oma tulevaisuus kampaajana kyllä huolettaa, toistaiseksi oireeton, mutta kuinka kauan..? Wella toi markkinoille n.vuosi sitten Koleston Perfect Innocence-värisarjan, joka on kestoväri ilman ppd:tä ja ppt:tä. Markkinoitiin todella mullistavana keksintönä, sillä värjäystulos ei yleensä ole yhtä hyvä ilman noita myrkkyjä. Ihmettelenkin onko koko tuote huijausta, vai miksei missään kerrota että teknologia on kehittänyt vaihtoehtoisia ainesosia? Tuote on sopinut asiakkaille, joilla on ollut värjäämisen yhteydessä esimerkiksi päänahan kutinaa.

Lähettänyt käyttäjä

Käsittääkseni Wellan Kolestonissa on PPD:n johdannaista, niitä on 10 erilaista. Valmistajat muuttelevat kemiallista kaavaa aina ajonkin verran jolloin ainetta voidaan kutsua eri nimellä. Onko Innocensessa mukana hapete? Silloin siinä on tos näk myös ppd:tä tai sen johdannaista, ppd kehittää väripigmentin hiuksen sisään hapetteen avulla, kehitettiin alkujaan valokuvauslaboratorioon. Pystytkö laittamaan kommenttina tuotteen täydellisen INCI:n tähän, siitähän sen näkee; jos väite pitää paikkansa kyseessä on maailman ensimmäinen ppd:tön hapeteväri.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos toimittaja Tiina Lundell ja MOT hyvästä ohjelmasta! Aihe on tärkeä, ja koskettaa meitä monia. Itselleni ilmaantuivat ensimmäiset valkoharmaat "jouhet" jo 23-vuotiaana. Nyt olisin varmaan lähes harmaapää, ellen säännöllisesti värjäisi. Minut ohjelma ainakin pysäytti, enkä ymmärrä joissakin kommenteissa esiintyvää vähättelyä. Koska kemikaalikuormitusta tulee ihmisten valitsemattakin joka puolelta, joten pohdin nyt ankarasti aionko enää tästä lähtien värjätä ja ottaa tietoisia riskejä. Tolueenihan on aikoja sitten todettu kauheaksi myrkyksi. En ollut ennen ohjelmaa tajunnut, että hiusväreissä voi olla sitäkin. - Me viisikymppiset naiset puhuimme nyt kuntosalilla ohjelman jälkeen, että pitäisikö (porukalla) lopettaa värjäys ja alkaa harmaantua tyylikkäästi... Jos moni lopettaisi värjäyksen, ehkä valmistajat hätääntyisivät ja alkaisivat kehitellä jotain "terveellisempiä" vaihtoehtoja?

Lähettänyt käyttäjä

Jatkoa Koleston Innocence-väriin… inci-listaa ei juuri nyt ole käsillä, mutta löysin netistä seuraavaa:

"ME+ (chemical name 2-Methoxymethyl-p-Phenylenediamine) was developed over a period of 20 years," explains Kathy Rogerson, P&G Sci-comms UK and Ireland. "Allergic reactions occur when a substance is considered harmful by the body’s immune system. This process is triggered when a molecule fits with a receptor on the surface of a T-Cell (one of the body’s immune system ‘gatekeepers’) and is identified as potentially harmful.

"Using the latest techniques in colour technology, scientists at P&G have altered the molecular structure of pPD to reduce the allergenicity of this molecule. By modifying pPD into a molecule that does not easily fit with the T-cell receptors and is therefore less likely to be considered as harmful, the risk of developing allergy is reduced with ME+ (vs pPD/pTD)."

Of course, the new technology isn't foolproof and the clue is very much in the wording. 'Reduces' the risk means there is still a chance you'll leave the salon red-faced as well as red-headed but this is a great step in the right direction. It's also only available as a permanent hair colour - it's how ME+ is formulated and it wouldn't work for semi-permanent dyes. Colour chameleons will be glad to know, however, that the new molecule doesn't compromise on quality. "ME+ is the first hair dye advancement in 100 years to deliver full permanent colour performance and full colour spectrum, while allowing for hair colour formulations with reduced risk of developing allergy compared to pPD or pTD based formulas," Kathy assures me.

Kutsuvat siis uutta molekyyliä nimellä ME+. Mutta kemiallinen nimi taitaa viitata kuitenkin tuohon ppd-johdannaiseen. Teksti on poimittu sivulta: http://www.getthegloss.com/article/allergies-to-hair-dye-and-product-that-could-stop-reactions

Lähettänyt käyttäjä

Ikäni hiuksia värjännyt. Tuskin tarvitsee ihmetellä kun eläinkokeita ei tehdä. Näin kertoi TV:ssä lääkäri että heidän perheessä ei testaamattomia käytetä. Tuotetta en muista, mutta se oli jokin tuote jollaista jokaisessa perheessä käytetään.

 • Tuusulalaista peltomaisemaa kevättalverlla 2017.

  Mahtisuvut junailevat etelän ja pohjoisen kunnissa

  Kuntavinkit toivat esiin mahtisukuja

  Suomessa toimii politiikan mahtisukuja, joiden yritystoimintaa yhteistyö kunnan ja muun julkisen vallan kanssa on siivittänyt. MOT jatkaa Hyvä Veli -verkostoja ja kaksoisrooleja käsittelevää sarjaansa. Ohjelman pohjana ovat kansalaisilta tulleet vinkit.

 • Yökuvaa Helsingistä.

  Saksalaiset valvontayritykset elokuvapiraattien jäljillä

  Verkkovalvojat tekevät elokuvayhtiöille markkina-analyysejä

  Useat valvontayritykset jäljittävät verkossa elokuvia lataavia ja jakavia tietokoneita. Ne etsivät koneiden IP-osoitteita, ja sitä kautta tietokoneiden omistajia. Yksi yrityksistä on saksalainen Tecxipio,joka samalla tekee markkinakartoituksia.