Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Uutista on helppo matkia

Uutisankka
Uutisankka Kuva: SBachstroem/ Shutterstock kuningaskuluttaja,uutisankka

Internetissä on helppo julkaista sisältöä, joka näyttää erehdyttävästi journalismilta, mutta ei ole sitä. Feikkiuutiset elävät nyt kultakauttaan. Facebook ja Google auttavat niitä saamaan klikkauksia ja rahaa.

Uutisia on nykyisin todella helppo tehdä ja julkaista. Enää ei tarvita kalliita painokoneita ja jakeluverkostoja, mutta sanomalehtijournalismin esitystavat eivät ole juurikaan muuttuneet vuosikymmeniin.

Verkon huijaussivustot osaavat esittää uutisjournalismia, mutta eivät ole sitä. Journalismin perusedellytys on faktapohjaisuus.

Otsikko, alle alaotsikko tai ingressi, sitten sopivan mittainen pötkylä niin kutsuttua leipätekstiä eli tätä tekstiä tässä. Siinä kaikki. Vain sisältö puuttuu, mutta sen voi keksiä!

Kuka tahansa voi hankkia internetistä itselleen tilaa, rekisteröidä verkko-osoitteen ja ryhtyä julkaisemaan. Yhä useampi tekee niin, ja yhä useampi on varsin hyvä imitoimaan journalismia.

Verkon lukemattomat satiiri-, salaliittoteoria-, propaganda- ja huijaussivustot osaavat pätevästi esittää uutisjournalismia, mutta eivät ole sitä.

Ai mikseivät ole? Koska journalismin perusedellytys on faktapohjaisuus.

Valheilla viraaliksi

Tällä kertaa Valheenpaljastaja keskittyy melko uuteen lajityyppiin, feikkiuutisiin. Niin kutsutut feikkiuutissivustot julkaisevat uutisilta näyttäviä juttuja, joiden sisältö on joko kokonaan tai pitkälti keksittyä.

Feikkisivustojen liikenne tapahtuu lähes yksinomaan Facebookin välittämänä.

Feikkiuutisia tehtailevat sivustot ovat syntyneet enimmäkseen kahden viime vuoden aikana. Niiden toiminta perustuu siihen, että Facebookista on tullut monelle tärkein uutislähde. Juuri kukaan ei kirjoita selaimeensa feikkisivustojen omia osoitteita, vaan liikenne tapahtuu lähes yksinomaan Facebookin välittämänä.

Menestyneitä feikkiuutissivustoja ovat muun muassa News Nerd, Daily Buzz Live ja Empire News.

Resepti on yksinkertainen: palkataan joku nälkäinen sepittelijä keksimään vetäviä otsikoita ja mielikuvituksellisia tarinoita, syötetään ne Facebookin syövereihin ja katsotaan, miten moni nappaa syötin.

Facebookin lisäksi toisena syypäänä feikkiuutisten voittokulkuun voi pitää Googlea ja sen tarjoamaa helppoa, klikkauksiin ja mainosnäyttöihin perustuvaa ansaintamallia. Tavoitteena on tuottaa viraalihittejä, koska niin saadaan rahat pois mainostajilta.

Kuvakaappaus National Reportin verkkosivulta
National Report julkaisee pelkästään keksittyä sisältöä. Tässä tapauksessa se oli hyvin haitallista, sillä juttu lietsoi ebola-paniikkia Yhdysvalloissa. Kuvakaappaus National Reportin verkkosivulta Kuva: Yle/ nationalreport.net kuningaskuluttaja,kuvakaappaus,national report,valheenpaljastaja

Kenties tunnetuin feikkisivusto on National Report, erikoislaatuinen yhdistelmä Yhdysvaltain äärikonservatiiveja mielistelevää sisältöä ja mitä mielikuvituksellisimpia huijauksia.

Lokakuussa 2014 National Report lietsoi paniikkia väittämällä, että pieni teksasilaiskaupunki oli suljettu karanteeniin viisihenkisen perheen ebola-tartunnan takia.
Jutussa ei ollut toden sanaakaan. Silti liki 340 000 ihmistä tykkäsi jutusta Facebookissa ja reippaasti yli satatuhatta jakoi sen eteenpäin.

Jos sivustolla seikkailee edes minuutin, käy selväksi, ettei kyseessä ole "Amerikan luotetuin uutislähde”, kuten National Report itse itseään vitsikkäästi nimittää. National Reportin henkilökuntaan esimerkiksi kuuluu muuan Lillian Fabricant (suom. Sepittäjä), jolla on tutkinto "traumaattisesta kosmetologiasta". Aloittaessaan sivusto kertoi julkaisevansa satiiria, mutta tämä kuvaus on sittemmin poistettu.

Ruutukaappaus World News Daily Reportin verkkosivulta
Maailman vanhin puu ei sijaitse Amazonin metsissä, eikä sitä ole kaadettu. Julkaisija kuvaa itseään "amerikkalaiseksi sionisti-sanomalehdeksi", joka on erikoistunut "raamatulliseen arkeologiaan". World News Daily Reportin kaikki sisältö on sepitettä. Ruutukaappaus World News Daily Reportin verkkosivulta Kuva: Yle/ worldnewsdailyreport.com kuningaskuluttaja,ruutukaappaus,valheenpaljastaja,world news daily report

Lähdekritiikki on helppo unohtaa, kun aihepiiri puhuttelee omaa arvomaailmaa ja käsitystä siitä, miten maailma makaa. Harva lukee juttua otsikkoa pitemmälle ja vielä harvempi alkaa tutkia sivuston taustoja.

Kun otsikko tuohduttaa tarpeeksi, myös tavallisesti kriittisesti ajatteleva kansalainen saattaa mennä ansaan ja jakaa linkin ystävilleen, jotka taas jakavat sitä ystävilleen. Feikkisivustojen tuottoisa bisnesmalli perustuu tähän.

Taannoin näin uutisvirrassani monen fiksun ihmisen jakamana jutun, jonka mukaan "maailman vanhin puu" kaadettiin Amazonin sademetsässä. Jutun takana on World News Daily Report, feikkisivusto, jonka kaikki sisältö on täysin keksittyä. (Maailman vanhimmaksi arveltu puu on salaisessa paikassa Kaliforniassa.)

Juttu tuohdutti. Monen mielestä se "olisi voinut olla totta". Ihmiset kokivat, että asia oli tärkeä, vaikka se ei ihan totta ollutkaan. Tai siis: vaikka se oli täyttä valhetta.

Suomalaisen feikkiuutissivuston tapaus

Samaan markkinarakoon iskee suomalainen Mitä vittua -sivusto (vastedes tässä tekstissä MV), joka yhdistelee keksittyjä "uutisia", huhuja, huuhaata ("ruokasooda parantaa syövän") ja salaliittoteorioita (erityisesti WTC-iskuihin liittyviä).

Sillä ei tietenkään ole mitään tekemistä journalismin kanssa, eikä mihinkään sen julkaisemaan pidä mennä luottamaan.

Toki tämä räikeän rasistinen sivusto antaa lukijalle loputtomasti vihjeitä siitä, ettei kyseessä ole ammattilaisten tuottama, luotettava uutissivusto. Toimitukselle ei anneta yhteystietoja, ei edes vastaavan päätoimittajan nimeä. Useissa teksteissä ei ole kirjoittajan nimeä.

Sivuston alatyylinen nimi, tapa kirjoittaa otsikon jokainen sana isolla alkukirjaimella ja loputtomat yhdyssana- ja muut kielioppivirheet ovat selkeitä merkkejä uskottavuuden puutteesta.

MV:n tapaiset sivustot sanovat kertovansa asioista, joista valtamedia vaikenee. Entäpä jos valtamedia ei kirjoita näistä asioista, koska ne eivät ole totta.

MV:n tapaiset sivustot piiloutuvat "vaihtoehtoisuuden" taakse ja sanovat kertovansa asioista, joista "valtamedia vaikenee".

Entäpä jos valtamedia ei kirjoita näistä asioista, koska a) ne eivät ole totta ja b) koska se pyrkii noudattamaan Journalistin ohjeita?

MV-sivusto on jo niin näkyvä suomalaisessa Facebookissa, että Perussuomalainen puolue joutui virallisella Facebook-tilillään ottamaan siihen kantaa. Ylläpitäjä ilmoitti viime viikolla, että MV-sivustolle vievät linkit poistetaan puolueen Facebook-sivulta.

Silloin MV:n perustaja Ilja Janitskin tuli viimein esiin ja osallistui keskusteluun muun muassa kertomalla, että hänen sivustollaan on Oindex-listauksen mukaan ollut viime viikolla yli 800 000 kävijää. Hän mainitsi myös, että MV sai alkunsa "täydestä huumorista, nimihän sen jo kertoo".

Linkedin-profiilinsa mukaan Janitskinin intohimo on sissimarkkinointi. Hän näyttää olevan siinä varsin etevä.

MV:n perustajalla on useita sivustoja

Janitskin on varsin yritteliäs nettijulkaisija. Hän on rekisteröinyt myös englanninkielisen Whatdaafuck.com-sivuston, joka on kotimaista versiota astetta hillitympi, ja sivuston nimeltä uberuutiset.fi.

Janitskin asuu tiettävästi Barcelonassa. Löysin Facebookista designtoimiston nimeltä Barcelona Wired, joka on suunnitellut sekä Whatdaafuckin että Uberuutisten logot. Tätä kautta selvisi näppärästi muutama muukin Janitskinin omistama sivusto, kuten MV:n tapaan rikoksista syytettyjen henkilötietoja levittelevä Finleaks ja mobiilimarkkinointia kauppaava SMS Gatex. Janitskin etsii Facebookissa verkkobisneksilleen sisällöntuottajia.

Entä kuka omistaa Barcelona Wiredin nettiosoitteen? Arvasitte varmaan: Ilja Janitskin.

Facebook antaa huijausleiman

Ihmiset tuskin lakkaavat jakamasta feikkisivustojen linkkejä niin kauan kuin ne hyökkäävät alituiseen silmille verkon sosiaalissa oleskelutiloissa, siellä missä ihmiset viettävät eniten aikaa.

Feikkisivustojen kulta-aika päättyy silloin, kun Facebook ja Google vääntävät niiden rahahanat lopullisesti kiinni.

Facebook on jo tunnustanut vastuunsa ja ilmoittanut, että vastedes huijaukset näkyvät käyttäjille yhä useammin huijauksina. Mitä useampi ihminen merkkaa jutun huijaukseksi, sitä harvemmalle se näkyy.

On siis mahdollista, että näennäisestä menestyksestään huolimatta MV on myöhästynyt junasta.

Feikkisivustojen kulta-aika päättyy silloin, kun Facebook ja Google vääntävät niiden rahahanat lopullisesti kiinni.

Toisaalta feikin tunnistaminen riippuu ihmisten medialukutaidosta, ja juuri feikkisivustojen menestys osoittaa, että siinä on melko lailla parantamisen varaa.

Ennen kuin jaat uutisen eteenpäin, mieti ainakin näitä asioita:

 1. Tiedätkö mitään julkaisun taustoista? Ovatko tekijöiden nimet esillä ja ovatko he oikeita henkilöitä?
 2. Vilkaise, millaisia juttuja sivusto on aiemmin julkaissut.
 3. Vastaako jutun otsikko sen sisältöä? Mihin jutun tiedot perustuvat? Linkitetäänkö jutussa lähteisiin?
 4. Onko jokin tuntemasi uutissivusto julkaissut samasta aiheesta uutisen?
 5. Älä levitä ihmisten yksityiselämää loukkaavia tietoja.

Valheenpaljastaja-sarjan periaatteena on linkittää jutussa käytettyihin lähteisiin. Tällä kertaa linkkejä on poikkeuksellisesti vähemmän, sillä feikkiuutisilla on jo tarpeeksi klikkauksia.
Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen maanantai. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com

Muokattu 27.1.2016: Ulkoasukorjauksia.
Muokattu 22.4.2016: Lisätty tieto Jääraappa-palkinnosta.

edit 11.1.2017 Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ja Ylekö olisi täysin puhdas ja luotettava uutislähde. Älkää nyt viitsikö. Kaikki mediat harjoittavat omanlaista propakandaa ja sensuuria. Katsokaa keitä istuu esim HS:n hallituksessa ja verratkaa sitä arvomaailmaa uutissisältöön.

Lähettänyt käyttäjä

Nykyään lapsille opetetaan medialukutaitoa koulussa. Toivottavasti opetussuunnitelmaan sisältyy myös sen tajuaminen, että kaikkia asioita ei mediassa julkaista. Minä lopetin Helsinbin Sanomien tilauksen vuosia sitten kyllästyttyäni lehden lukijoita aliarvioivaan linjaan.
Mitä Vittua- sivustokin on luotettavampi tiedonlähde kuin yle ja hs.

Lähettänyt käyttäjä

Tässä esimerkki toisenlaisesta feikkisaitista: uutiset perustuvat dokumentoituihin silminnäkijähavaintoihin ja asiantuntijoiden kommentointeihin: https://www.facebook.com/groups/118635291492268/. Saitti on toiminut yli viisi vuotta pohjalta: FAKE is an International Digizine, dedicated to separate authentic Cuban cigars off the fake ones. FAKE is published every now and then in Facebook only. The idea is to collect links to the most interesting articles about counterfeit business allover the World. All kind of feedback is published live and direct on the wall of FAKE (links, experiences, memories, stories, anecdotes, jokes etc.). Welcome to report fakes!

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä ja aiheellinen artikkeli!

Toivoisin, että tavalliset ihmiset ottaisivat enemmän järjen äänellä kantaan rasistien meuhkaamiseen muulloinkin kuin rasisminvastaisena viikkona.

”Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, ja en puhunut mitään koska en ollut kommunisti.
Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.
Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen.
Sitten ne tulivat hakemaan minut, ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.”
- Martin Neimöller

Lähettänyt käyttäjä

Niin, tulee mieleen vanha sananlasku "se koira ölähtää, keneen kalikka kalahtaa". = YLE

Alussa olin hyvin skeptinen tähän kyseiseen "MV-sivustoon", mutta jonkun aikaa sitä seuranneenna, ei siellä levitetä mitään propagandaa, päinvastoin siellä kerrotaan asiat niin kuin ne on. Toisin kuin teillä esim YLE.llä ja toinen surkuhupaisa HS, joka sensuroi kaiken mahdollisen, mikä liittyy pikkuisenkin maahanmuuttoon.

Maahanmuutto on keskeisessä roolissa Suomessa tällähetkellä, ja se tulee vaikuttavaan myös äänestystuloksissa.

Onko vaikea kertoa asioita totuudenmukaisesti ilman, että heti leimataan rasistiksi tai vastaavaksi - Kuulemma on.

Miksi tähän ollaan tultu, miksi näitä ongelmia ei kerrota, miksi näihin ei puututa? Mikä neuvoksi?

Olen aktiivinen uutistenlukija, ja kunnioitan todellakin sitä, että ollaan asiassa ja oikeudeudenmukaisia myös uutisissa. Jos tähän ei pystytä, niin minusta olisi olla hyvä kirjoittamatta koko aiheesta.

Ja sokerina tähän pohjalle, niin teidän ei todellakaan pitäisi olla julkisenvaran puolelta millään lailla puolueellisia, niin kuin teidän kirjoituksista jokainen osaa lukea, mitä puoluetta te ajatte!! Te halveksutte perusSuomalaisia kirjoituksissanne, mutta kuitenkin hekin maksavat teille veroa. Siinäkö se palkka??

Herätys siellä, ja toivon niin syvästi, että seuraava hallitus poistaa koko Yle-veron kokonaisuudessaa, ja te kilpailisitte jatkossa siinä missä muutkin.

Lähettänyt käyttäjä

"erikoislaatuinen yhdistelmä Yhdysvaltain äärikonservatiiveja mielistelevää sisältöä ja mitä mielikuvituksellisimpia huijauksia. "

Sitä kutsutaan ironiaksi...

Lähettänyt käyttäjä

Syy miksi MV on niin suosittu, johtuu siitä että sieltä saa lukea koko totuuden. Iltalehteä/sanomia lukiessa on AINA kommentointi estetty jos kyseessä on maahanmuuttajia käsittelevä uutinen. Samoin uutiset sensuroidaan ylellä ja hesarissa. Ihmiset ovat kyllästyneet tuohon.
Ei tarvitse kuin mennä tasokkaisiin ulkomaisiin sivustoihin ja siellä kerrotaan koko totuus nimen ja naaman kera. Miksi se on niin vaikeata täällä?

- No ainakaan täällä ei kommentointia estetä kunhan kommentoijat muistavat että rasistinen vihapuhe ja alatyylinen kielenkäyttö ei ole sallittua.

Feikkiuutissivustot ovat bisnestä ja jokainen klikkaus tuo sivuston omistajalle rahaa. Myös kaupallisen median ansaintalogiikka verkossa perustuu klikkausmääriin eli siihen kuinka monta silmäparia sivulla oleva mainos tavoittaa.

Keskustelu varmasti jatkuu ja kommentteihin tullaan myös Kuningaskuluttajan toimituksen puolesta vastaamaan.

Airi Saastamoinen, verkkotoimittaja

Lähettänyt käyttäjä

On todella torkeää, kun on yrityksiä, jotka tienaavat rahaa julkaisemalla uutisia netissä. Mitä totuuteen tulee oli valtamedian vääristely Putinin kannattajien Suomen ja Puolan valloitushaluista pahin journalistinen pohjanoteeraus pitkään aikaan. Olisikohan syytä harjoittaa lähdekritiikkiä hieman enemmän vai eikö siihen ole kenties halua?

Lähettänyt käyttäjä

Lainaten Mitä Vittua - lehden erästä uutista, taitaa Suomen mediassa olla totuuden mentävä aukko kun suosio kasvaa tätä vauhtia.

Rehellisesti tätä juttua lukiessa kyllä alkaa naurattaa että kuinka hädissään siellä virallisen totuuden puolella ollaan kun tälläisiä oksennuksia julkaistaan. Koittaisitte ymmärtää että nettiaikana on hankalaa myydä valheita kun tosiasiat voi hetken päästä joku Mitä Vittua lehti vaikka julkistaa.

Jos te kertoisitte asiat niin kuin ne on niin vaihtoehtomedioille ei olisi kysyntää ja Suomen asiat ei olisi lähellekään niin paljon päin helvettiä kuin ne nyt on.

Lähettänyt käyttäjä

Yle, HS, iltapäivälehdet ja muu virallinen media käsittelevät maahanmuuttoa vain positiivisessa sävyssä, eli tekevät propagandaa, aivan kuin olisi dogmaattisesti päätetty, että maahanmuutto on pelkästään positiivinen asia. Kaikki ongelmat pyritään lakaisemaan maton alle, ettei vaan rasismi lisääntyisi. Ihmisten mitta alkaa täyttyä ja MV-lehti iskee siihen rakoon.

Lähettänyt käyttäjä

Ylekö on luotettava tiedonlähde? Hah hah, nyt meni Ylen viimeinen uskottavuus. Yleä pelottaa, kun on muita medioita, jotka kertovat TOTUUDEN. YLE-vero on lakkautettava, ettei enää tule tällaista soopaa.

Lähettänyt käyttäjä

Johanna, kerro natsinmetsästäjä Mikael Brunilalle terveisiä kun siellä USAssa olette!

Lähettänyt käyttäjä

Minusta Mitä Vittua -sivusto hyvin juuri osoittaa, kuinka journalismi faktapohjaisuudestaan huolimatta ei voi koskaan olla "puolueetonta". Jos unohdetaan salaliitto-jutut ja muut iltapäivälehtimäiset suoraan huuhaaksi huomattavat "uutiset", ei minulla ole sinänsä mitään syytä epäillä etteivätkö esimerkiksi sivuston maahanmuuttajarikollisuutta käsittelevät jutut olisi vähintään "faktapohjaisia".

Kyse on pikemminkin johtopäätöksistä, joita sivusto noista tapauksista vetää. Joissain tapauksissa maahanmuuttajataustaisuus on ollut luettavissa ns. valtamedian uutisista rivien välistä, joissain tapauksissa se on selvinnyt tutustumalla oikeudenkäyntien asiakirjoihin. Pointti onkin siinä, että MV:lle kyseessä on lööppi kun taas muut mediat hissuttelevat asiaa.

Tietysti valitsen YLE:n linjan pikemminkin kuin MV:n mutta siinäkin on kyse "faktapohjalle" rakennetusta tulkinnasta. Toisaalta MV on osittain oire juuri maahanmuuttajauutisoinnissa noudatetusta liiaallisesta varovaisuudesta. Ajatellaan, että ihmiset eivät kykene näkemään metsää puilta jos asiallisessa uutisessa vaikkapa jonkun tietyn raiskaajan kerrotaan olevan somali. Vielä vähemmän he siihen kykenevät lukemalla MV:n asiasta tekemiä lööppejä.

Lähettänyt käyttäjä

Yle on monissa asioissa – mm. Ukraina/ Venäjä – uutisointi selkeästi valinnut puolensa, mikä on hämmästyttävää kun kyseessä on kuitenkin verovaroin kustannettu eli meidän kaikkien maksama laitos. Kummallisen paljon Ylen toimittajat käyttävät aikaa ja energiaa todistaakseen trollaukseksi tai feikeiksi kaikki ne uutiset, jotka eivät vastaa virallista linjaa. Ikään kuin kansaa pidettäisiin niin tyhmänä ettei se ymmärtäisi totuuden olevan monisäikeinen.

Lähettänyt käyttäjä

Kummasti täälläkin muutamat kommentoijat (mahdollisesti MV:n juttujen kirjoittajat) ovat innokkaasti MV:tä puolustamassa. "Siellä kerrotaan asiat niinkuin ne on"? Ilja Janitskin on itse Facebookissa myöntänyt, että homma on vitsistä lähtenyt ja täysin avuttomien amatöörien puuhastelua.

Jutut ovat suureksi osaksi keksittyjä, eikä faktoja ole jaksettu / osattu / haluttu tarkistaa. Surullisena esimerkkinä vaikkapa muutaman päivän takainen keskisormennäyttämisjuttu, jossa tehtiin aika rankkoja arvauksia jutun käsittelemän henkilön taustasta - ja pieleen meni. Vastuullinen media myöntäisi olleensa väärässä ja julkaisisi oikaisun tai anteeksipyynnön, MV ei koskaan. MV ei edes paljasta kirjoittajiaan, niin luotettava se on.

Onko tosiaan niin, että luette mieluummin pilattua mainettaan Espanjaan paenneen tuomitun rikollisen satuja kuin tosiasioita, jos ne tuntuvat tosiasioita paremmin tukevan omaa näkemystänne? MV:n "huumoriartikkelit" saattavat pahimmassa tapauksessa vielä viedä jonkun viattoman hengen, kun oikein suomalaista lynkkausmentaliteettia herättelevät. Mutta ei se Janitskinia kiinnosta, mainostuloja on alkanut herralle tulla sen verran mukavasti, että voi viettää kivaa elämää etelän lämmössä. Varmaan luottaa vain siihen, että jos rikoksen tunnusmerkit täyttyvät, ei Espanjan poliisi tule saattamaan lentokoneeseen.

Ps. Kannattaa tutustua Janitskinin ja Jussi Ahteen katastrofaalisen Absolute-lehden tarinaan myös, jos ei vuosituhannen alusta muistu enää mieleen...

Lähettänyt käyttäjä

Trolliarmeija taas vauhdissa kommentoimassa tätäkin uutista. Eikä siinä mitään, pitäähän sitä ihmisen jostain leipänsä saada ja poliittista agendaansa voi helposti levittää näinkin.
Onneksi ihmisten medialukutaito paranee kohisemalla juuri näiden MV-julkaisujen ansiosta. Siitä hyötyvät kaikki.

Lähettänyt käyttäjä

Jutun loppua koskien Googlen rahahanojen sulkemisesta ja Facebook sensuurista olen eri mieltä. Kyllä, lain rajoissa, ihmisten pitää saada jakaa mitä haluavat Facebookissa. Lisäksi joskus rajanveto "sepitetyn uutisen" ja tarkoituksellisen rehellisen satiirin välillä voi olla epäselvä.
Parempi tapa olisi minusta esim., että Facebook lisäisi linkitysten yhteyteen selkeän näkyvän varoituksen sellaisten sivustojen kohdalla, joiden sisällön todenperäisyyteen on syytä suhtautua varauksella, tai vaikka ihan luotettavuusarvostelun - homma kun ei mene niin että joku sivu on totta ja toinen valhetta, vaan se luotettavuus vaihtelee portaattomammin täysin keksityn ja todella luotettavan välillä; keksittyjen sivujen lisäksi on paljon uutislähteitä, jotka eivät sinänsä julkaise keksittyjä uutisia, mutta eivät myöskään paljoa lähdekritiikkiä harrasta tai pyrkivät kohuotsikoinnilla värittämään uutista liikkuen valheen rajamailla (teknisesti ei valehdella, käytännössä annetaan väärä vaikutelma asiasta).
Lisäksi sensuurissa on aina se ongelma, että joskus se "vaihtoehtoinen tieto" on ihan hyvä saada esiin, ja systemaattinen sensuurijärjestelmä voi estää tärkeiden paljastuksien leviämistä. Eihän epäluotettava sivusto automaattisesti tarkoita, että juttu on valehtta, se tarkoittaa ettei voida tietää onko juttu valetta vai totta.

Lähettänyt käyttäjä

Niin, miksiköhän ihmiset haluavat lukea MV sivustolta mitä oikesti on tapahtunut? Koska siellä oikeasti kerrotaan uutiset. Ei tarvitse enään odotella mitä hommassa tai muualla kerrotaan, hirveen aikaa vievää muuten. Onneksi markkinat toimii ja jostain voi lukea suoraan päivän uutiset.

Lähettänyt käyttäjä

Johanna Vehkoo on vanha Vasemmistoliittolainen...

http://www.vasemmistonuoret.fi/kuvat/toiminta/2001/yhdistyksen_kokous/isot/25_vpj-onnittelu_iso.jpg

Kuvateksti:

Anna Kontula valittiin toiseksi varapuheejohtajaksi. Onnittelemassa Johanna Vehkoo ja Javiera Marchant Aedo.

Lähettänyt käyttäjä

Vähän huolestuttaa kuinka helppoa on isojen elämäm koulunsa käyneiden massojen vedättäminen. Kovin isoa efforttia ei todellakaan tarvita kun katsoo MV-juttujen tasoa tai kaikki niitä Facebookissa leviäviä "sossu osti somalille kultahampaat" idioottimaisuuksia.

Lähettänyt käyttäjä

Herra ylitoimittaja voisi kertoa mikä on MV-sivuilla ollut valhetta? Ylen sivuilta nyt löytää valhetta, vääristelyä ja propagandaa ihan joka päivä, sitä ei tarvitse erikseen kertoa, mutta jos toimittaja nyt linkittää tähän kohdan, jossa MV valehtelee?

Kiitos

Lähettänyt käyttäjä

Mitä vittua -sivustoa klikkaamalla yksi ihminen Barcelonassa saa rahaa, ilman että se maksaa minulle mitään.

Yle.fi klikkauksella 3000 ihmistä perustelee tarpeellisuuttaan ja vaatii Yle-veron nostoa, joka maksaa kaikille enemmän kuin MV-sivuston olemassaolo.

ps. montako ihmistä on Kuningaskuluttajan tuotantokoneistossa?

Lähettänyt käyttäjä

Jaaaahhhas... Ei etlari, yle, hesari sun muut aina ole sitä luotettavinta uutislähdettä ja siksi kannattaneekin useita artikkeleita käydä läpitte kokonaiskuvan kannalta. Muttah... Kun kansa täällä esittää perusteensa sille, miksi yle ei ole luotettava niin siinä elää tämä perinteinen "tummaihoinen poistettu". Kaiken totuuden löytämisessä perustana tulisi olla se totuuden löytäminen. Totuuden olisi tarkoitus olla lähde, josta ihminen juo janoonsa ja täyttää sillä näkemystensä kirjon. Siltikin, me olemme aika egoistisia olentoja ja harvemmin haluamme olla pelkkiä juojia. Emme tyydy etsimään oikeaa lähdettä vaan haluamme vain eniten itseämme miellyttäviä lähteitä, teemme sitä jopa tahtomattammekin. Vaarallisimmassa tapauksessa ravistelemme omaa kuonaamme lähteeseen ja se muuttuu juomakelvottomaksi.

Useimmiten ilmenee tämä teesi: "En pidä tästä uutisesta, se on valhetta, kaikki mitä tämä lehti syöstää on valhetta." Jos ihminen jo etukäteen päättää olla erimieltä tai sitten jo inhoaa uutista tai uutisen lähdettä, niin ei sellainen henkilö totuutta ainakaan etsi. Näin ny mainittakoon, että kun argumentoija alkaa haukkua itse henkilöä asian sijasta, se kertoo vahvasti, että henkilöllä ei ole asiaan mitään sanottavaa. Olen huomannut sen muutamilla Halla-Ahon palstoilla (en aina samaa mieltä tyypin kanssa, mutta osaa kyl tyhjentävästi perustella kantansa, on siis hivenen surkuhupaisaa et MV sivua puolustellaan totuuden torvena) ja myös, kröhhöm, tässä artikkelissakin.

Toisin sanoen maailmassa on semmosia, jotka pitävät kaikkea julkista mediaa totuutena, toiset taas otaksuvat, että jonkin median kertoessa eri kannan kuin julkinen sektori, niin he pitävät sitä automaattisesti totena vain sen perusteella. Molemmat kannat ovat aika vaarallisia. Mutta rehdisti ilmaistuna... Luotan enemmän yhä ylen kirjoitelmiin kuin joihin MV sivun juttuihin, jotka on selkeästi kirjattu otsasuoni pullottaen tahi iskien lukijain herkimpään tunnehermoon.

Lähettänyt käyttäjä

Yleisradio on ottanut kyseisen MV-sivun hampaisiinsa, koska siellä paljastetaan mm. ulkomaalaistaustaisten väkivaltarikollisten henkilötietoja. Yle on ottanut viralliseksi kannakseen suojella kaikin keinoin ulkomaalaistaustaisia rikoksiin syyllistyneitä henkilöitä, ja sen takia vapaa tiedonkulku on yleisradiolle niin suuri uhka. Internetin aikana kaikkea tietoa ei voi loputtomasti pimittää ihmisiltä. Henki on jo päässyt vapaaksi lampusta.

Lähettänyt käyttäjä

Jos nyt oikein kuuluisasta saitista halutaan puhua, pitää ehdottomasti AINA mainita The Onion joka on ko. genren pitkäaikainen touhuaja. Toki toimittaja ei todnäk ole koskaan tuosta kuullutkaan mutta tämä ei yllätä ketään...

Lähettänyt käyttäjä

YLE:hän suorastaan houkuttelee tekstillään ihmisiä tutustumaan edellämainittu verkkosivuun. Ilmeisesti sivu koetaan jonkinlaiseksi uhkaksi. Internet tarjoaa oivan kilpailualustan, jota kaupalliset tahot saavat mielensä mukaan käyttää. Parodia, feikki, hupailu tai mikäli huuhaa kiinnostaa, sitähän netti ja tv ovat täynnä. Asiapohjaisen journalismin aikakausi on lopetettu, kun valitut intressit kontrolloivat mediaa.

Kannattaa kilpailuttaa: Jos ei voi todesta ottaa, kannattaa ottaa huumorilla. Pahin vaihtoehto kyllä juuri on totuuden monopolisoiminen skynet Googlen ja Facebookin ja niiden taustatahojen CIA:n cointelpro-rahoitteisille operaatioille.

Viihdehän se kaistaa netissä vie, roskapostin ohella.

Lähettänyt käyttäjä

Mitkä ovat nämä mystiset klikkaukset mistä Google ja Facebook maksaa? Ettei vaan olla kopioitu jotain katkeraa lähdettä tarkistamatta faktoja ja annetaan mielikuvaa, että joku voisi tienata tällä jopa rahaa ja vieläpä helposti.

Tietääkseni kyseiset lafkat maksavat vain klikatuista mainoksista ja niitää klikkauksia pitää tulla ihan helvetisti, jotta niistä saa edes vähän edes vähän rahaa. volyymipitää olla miljoonia että saa satasia edes.. Itse olen vierraillut paljonkin ko. sivustolla mutta kertaakaan en ole mitään mainosta klikannut.

Lähettänyt käyttäjä

Aika pöyristyttävää kilpailijan panettelua Yleltä! Kun toinen media kerää suosiota niin ei muuta kuin haukkumaan sitä ja vääristelemään totuutta. TODELLA TÖRKEÄÄ! MitäVittua-sivusto on ainoita suomalaisia uutissivuija, jotka uskaltaa kertoa asiat niin kuin ne ovat. Se ei hyssyttele totuutta maahanmuuttajista kuten vaikkapa Yle. Ylevero pitäisi poistaa ja nekin rahat ohjata oikeasti riippumattomalle medialle.

Lähettänyt käyttäjä

Legendaarinen Onion-sivusto jätettiin mainitsematta ja puolet palstatilasta käytettiin MV-sivuston kritisointiin varsin subjektiivisin sanankääntein. Hieman haiskahtaisi siltä, että "feikkiuutisia" kokonaisvaltaisena ilmiönä käytettiin vain aasinsiltana MV-sivuston parjaamiseen. Eikä sinänsä, kyseistä portaalia aikani seuranneena olen todennut lähdekritiikin olevan sen uutisissa vähäistä ja uutisoinnin luonteen biasoitunutta. Ehkä tämäkin piirre korjaantuu kun lehti yrittää kehittää imagoaan ja luonnettaan uskottavampaan suuntaan mm. lisäämällä kirjoittajakuntaa.

Oli miten oli, ainakaan heidän toimintaansa ei tueta verorahoilla.

Lähettänyt käyttäjä

Kovasti monelle mv-uskovaiselle näkyy olevan vaikea myöntää, että on vain osa internetyrittäjän sissimarkkinointia ja tämän rahanhimoa edistämässä. Totuus tekee usein kipeää. Jopa mamukriitikot myöntävät, että mv:stä on heidän asialleen enemmän haittaa kuin hyötyä.

Muutama fakta ja vastaus kommenttiketjussa oleviin kysymyksiin ja väitteisiin ennen kuin suljen kommentoinnin illan ja yön ajaksi.

Artikkelissa kerrotaan verkossa parissa vuodessa yleistyneestä sisältötyypistä, joka näyttää uutiselta, mutta sen todenperäisyyttä ei osoiteta. Monet luulevat näitä oikeiksi uutisiksi, koska muoto on tuttu ja ne leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa mieliä kuohuttavien aihevalintojensa ja tyylinsä takia. Kun tunnereaktio on vahva ja omaa maailmankuvaa tukeva, ”uutisen” paikkansapitävyyttä ei välttämättä edes epäillä.

MV ei kerro toimituksensa yhteystietoja, ei nimeä vastaavaa päätoimittajaa, eikä välttämättä kerro edes yksittäisten artikkeleiden kirjoittajien henkilöllisyyttä. MV-sivuston omistajalla on useita samantyyppiseen konseptiin perustuvia sivustoja. Tästä huolimatta monien kommentoijien mukaan MV on kuitenkin luotettavampi lähde kuin Helsingin Sanomat tai Yleisradio. Lähdekritiikki on kuitenkin paikallaan niin isojen mediatalojen kuin pienten vaihtoehtosivustojenkin kohdalla.

Yleisradion rahoituksesta päättää eduskunta. Vaaleissa jokainen Suomen kansalainen voi vaikuttaa siihen ketkä seuraavassa eduskunnassa istuvat.

Kuningskuluttajan toimituksessa on TV-ohjelmien lähetysaikana (noin 9kk/vuosi) 5 vakituista toimittajaa ja tuottaja. Tämän lisäksi on 3-4 freelanceria, joihin myös Johanna Vehkoo kuuluu. Freelancer voi tehdä juttuja samaan aikaan useampaankin mediaan. Kun ohjelma jää kesätauolle, osa vakituisista toimittajista lähtee tekemään Ylen muita ohjelmia, osa toimittaa sisältöä Kuningaskuluttajan nettisivuille.

Toimittajalla on oikeus poliittiseen mielipiteeseen ja osallistua poliittiseen toimintaan kuten jokaisella suomalaisella.

Suljen kommentoinnin nyt, kyse ei ole sensuurista vaan niiden yle-veroeurojen säästämisestä. Palataan huomenna työajalla asiaan.

Airi Saastamoinen, verkkotoimittaja

Lähettänyt käyttäjä

Olen opiskeluideni yhteydessä tutustunut seikkaperäisesti ja avomielin näihin uusiin suomalaisiin vaihtoehtomedioihin kuten MV, Magneettimedia ja Verkkomedia. Mielenkiintoisinta näiden julkaisujen ja niiden lukijoiden puhetyylissä on jatkuva muistuttaminen kriittisyydestä ja medialukutaidosta.

Kuitenkin kun näiden julkaisujen uutissisältöihin tutustuu, ovat ne enemmän kuin usein hyvin hataralla pohjalla. MV-lehden artikkelien virheiden paljastamista varten on perustettu kokonainen erillinen uutisblogikin. Ilmeisesti tämä kriittisyys, josta julkaisujen lukijat puhuvat ei siis ulotu näihin "vaihtoehtomedioihin", vaan tarkoittaa lähinnä jonkinlaista automaattista epäuskoa valtamediaa kohtaan.

Viimeisimpänä esimerkkinä tulee mieleen tämä MV-lehden levittämä kuva, jossa MV:n mukaan yksi Tapanilan joukkoraiskauksen epäillyistä näyttää keskisormea suomalaiselle yhteiskunnalle. Todellisuudessa henkilö ei ole mitään sukua kenellekään syytetyistä. Hän oli vapaaehtois-pohjalta töitä tekevä tulkki, jota useamman paikallaan olleen todistuksien mukaan häiriköitiin kameralla pyynnöistä huolimatta. Mutta kun kuvan ylle lyödään raflaava ja valheellinen otsikko joka sopii lukijan maailmankuvaan, unohtuu tämä paljon juhlittu kriittisyys ja medialukutaito, ja nettilynkkaus alkaa.

Lähettänyt käyttäjä

Kommenttisi edustaa juuri sitä johtavien medioiden edustamaa vääntelyä ja vääristelyä, jonka vuoksi tarvitaan kilpailevia julkaisuja laajemman kuvan saamiseksi.

Kyllä täyspäinen ihminen osaa käyttää apinasuodatinta, oli tiedon lähde mikä tahansa.

Jo valtamedioiden oman uskottavuuden kannalta on hyvä olla pieni kiinnijäämisen pelko, niin ehkä jonain päivänä ohjeistuskin sallii kirjoittamisen pyhien asioiden pimeästä puolesta.

Vaikkapa esimerkissäsi mainittua keskisormennäyttäjää ei kukaan muu ole väittänyt raiskaajaksi kuin sinä.
Se osoittaa juuri sen, että et ole lukenut asiasta ajatuksella, koska saatu informaatio mahdollisesti on ikävää maailmankuvasi kannalta.

Meteli nousi siis raiskaajien läheisten suhtautumisesta tekoon ja uhriin.
Mediat saivat jostain kaivettua yksittäisen kommentin, jossa raiskaus tuomittiin, mutta kaikesta "vääräuskoisen" huorittelusta taas kerran vaiettiin.

Kyllä vaikkapa muslimien tai romanien kulttuurien varjopuolet meidän kulttuurimme kannalta ovat aivan selkeä ongelma, jota ei ratkaista pitämällä päätä pensaassa.
Eihän skinheadien, kettutyttöjen tai liivijengienkään aiheuttamia ongelmia pyritty vaikenemaan pois.
Eu:sta, eurosta ja neuvostoliitostakin puhutaan jo täysin vapaasti jopa hesarissa ja ylellä, mutta maailman loppua ei ole tullut.

Lähettänyt käyttäjä

Airi, tiedätkö edes, että minkä takia MV ei julkaise toimittajan nimeä? Sen takia, kun kaikki tietävät, kuka sen jutun tekee. Jos se on muualta kopioitu, niin sieltä kyllä löytyy kirjoittajan nimi.

Lähettänyt käyttäjä

Yle on pahimpia propagandan levittäjiä maassa, tunnetusti kepulaisten äänitorvi. Maikkari on taasen kokoomuksen käsikassara, Hesari on kepulaisten ja vihreiden.

Yle suoltaa myös asennevammaista tavaraa mm. luomusta ja lähiruuasta radiokanavillaan, näitä ei kritisoida.

Ylessäkin talousasioissa ovat äänessä lähinnä elinkeinoelämän järjestöt, Pasi Holm ja Nordean ekonomisti. Mitään ei tietenkään käsitellä kriittisesti vaan kaikki niellään sellaisenaan.

Lähettänyt käyttäjä

Taloustiede on rinnastettavissa astrologiaan, tosin astrologiassa osumatarkkuus on parempi.

Lähettänyt käyttäjä

Kommentointi ei enää ole mahdollista, mutta jakonapit ovat tulleet tilalle. Eri asia on, onko tuota ajateltu ihan loppuun. Nyt voimme kommentoida asiaa twitterissä tai muualla ja onko se Ylen artikkelin tekijän tai Ylen mielestä sitten parempi? Itse valitsisin oman artikkelin kommentoinnit tekstini perään, jos olisin toimittaja. Twitteristä tai muualta kyberkosmoksesta en haluaisi kovin hurjia mielipiteitä jutuistani lukea.

Lähettänyt käyttäjä

HS ja Ylekö tekevät juttuja ilmaiseksi ? Käsittääkseni Yle saa veronmaksajien varoja miljoonatolkulla ja HS joutuu pitämään osakkeenomistajat tyytyväisenä tuottamalla rahaa. Samalla HS myy itse mainostilaa lehdestä. Aika hassua tuoda esiin mainoseurot kun itse syyllistytte samaan. Ylen ei tarvitse kun on lyosylehmä nimeltä veronmaksajat. Te taas kerrotte asiat kuten itse haluatte. Puolueettomuus ja uskottavuus teiltä on jo mennyt. Uutiset voi kertoa monella eri tavalla... Kyseisellä sivustolla on fake-juttuja, fakta-juttuja ja humoristisia ironisia uutisia. Näin se vaan menee...

Lähettänyt käyttäjä

"Lainaten Mitä Vittua - lehden erästä uutista, taitaa Suomen mediassa olla totuuden mentävä aukko kun suosio kasvaa tätä vauhtia."

Ehei, taitaa vaan yhä suurempi osa suomalaisista olla sivistymättömiä juntteja.

Lähettänyt käyttäjä

Aika paljastavan kuvan näistä MV-hörhöistä antaa se, että toimittajan vastaus on ilmoitettu asiattomaksi! Lisäksi juttua vastaan esitetty argumentointi on enimmäkseen aivan avutonta, päiväkoti-ikäisten inttämisen tasolla.

Hei kaikki! Kiitos kommenteistanne. Toivon, että keskustelette artikkelin aiheesta eli feikkisivustoista ja jätätte muut aiheet muille foorumeille.
Niille, jotka kyselivät The Onionin perään: rajasin satiirisivustot tämän tekstin ulkopuolelle ihan tarkoituksella – tuo aihepiiri ei oikein tähän kokonaisuuteen mahtunut.
Uutissatiirilla on kunniakkaat perinteet niin paperilla (Pahkasika) kuin bitteinä (The Onion, Lehti-lehti). Taidokkaasti kirjoitettu satiiri viihdyttää ja voi toimia myös tarkkanäköisenä mediakritiikkinä.
Nykyään toki näkee paljon myös sellaista, että niin lukijat kuin perinteinen media menevät lankaan ja ottavat satiirin totuutena. The Onion yleensä tunnetaan ja tunnistetaan satiiriksi, mutta monia muita ei.
Näin on käynyt muun muassa silloin, kun italialaisen Lega Nordin oikeistoaktivistit seilasivat Tunisiasta Italiaan kumiveneellä osoittaakseen, kuinka helppoa siirtolaisilla on, ja joutuivat merihätään Maltan vesillä. (Siis eivät seilanneet eivätkä joutuneet merihätään.) Tämä olisi ollut helppo päätellä huumoriksi, jos olisi jaksanut seurata uutisen jälkiä sen alkuperäiseen lähteeseen, satiirilehti Gazzetta Del Nordiin. Mutta moni media julkaisi jutun "uutisena".
Eikä Pohjois-Korea tiettävästi perunut ohjustestiään Windows 95 -käyttöjärjestelmän ongelmien takia, vaikka moni (muun muassa Yle) niin uutisoikin. Lähteenä oli toki arvostettu New Yorker -viikkolehti, mutta tarkemmin ottaen sen parodiapalsta, jota kirjoittaa koomikko Andy Borowitz.
http://yle.fi/uutiset/amerikkalaislehti_vitsailee_pohjois-korean_ja_microsoftin_kustannuksella/6577423

Lähettänyt käyttäjä

jjohannes kiteyttikin jo pitkälti olennaisen:
"ei minulla ole sinänsä mitään syytä epäillä etteivätkö esimerkiksi sivuston maahanmuuttajarikollisuutta käsittelevät jutut olisi vähintään "faktapohjaisia".

Kyse on pikemminkin johtopäätöksistä, joita sivusto noista tapauksista vetää."

Mitavittua, samoin kuin moni muukin huuhaauutissaitti luottaa yhteen ajatukseen: annetaan fakta ja heitetään sen päälle jotain.

Ihminen on uskossaan mielenkiintoinen. Kun sille kertoo riittävästi faktaa ja heittää sen päälle jonkin aivan faktasta riippumattoman väitteen, johtopäätöksen siitä faktasta, ihminen helposti uskoo, että myös tämä väite on faktaa. Koska se faktakin oli.

Sama toimii myös toisinpäin: kun joku esittää kymmenkohtaisen väittämän siitä, miten vaikkapa jokin puolue on erinäisiä asioita ajanut, riittää kun riittävän ponnekkaasti debunkataan yksi väite kymmenestä - joka vetää samalla maton niiden yhdeksän muun väittämän alta. Vaikka ne voisivatkin olla faktoja, eikä niiden todenperäisyyttä edes kyseenalaistettu.

Suurin osa MV:n uutisoinnista noudattaa näitä kahta teesiä. Kun faktan päälle heitettyä väittämää lähdetään todella purkamaan auki, se osoittautuu yleensä, tai ainakin kovin usein, huuhaaksi.

Kun maahanmuuttoon riittäisi oikeasti kritisoitaviakin asioita, nämä painuvat huuhaan ja mv-sivuston maineen mukana paskaviemäriin. Mikä on surullista, sillä näin ne ihan oikeat ongelmat, joita välttämättä valtamedia ei niin paljoa käsittele, kärsivät MV:n tavasta julkaista täydellistä tuubaa.

Lähettänyt käyttäjä

Viihteellisen aineiston lisääntyminen yleensäkin Mediassa voi olla yksi osatekijä feikkisivustojen suosioon.Lehtien Kolumneilla ei oikeastaan ole juurikaan tekemistä
enää Lehden ns. Linjan kanssa vaan ovat sellaista jota vielä 80-luvulla julkaistiin esim. HS : issa vain kerran viikossa Luantaisin.
Televisiossa oli vain kaksi kanavaa ja Ula-bandin kaikki radiokanavat kuullakseen joutui viritysnuppia kääntämällä kuulemaan pitkälti radion pohjakohinaa.
Mielestäni on oireellista että HS : issa Talouden Professori ja Poliittisen Toimituksen veteraani lähestyvät Lukijaa kysymyksin palstoillaan ja utelevat lukijain mielipiteitä ennemminkin kuin kertovat omia Kannanottojaan Asioidentilasta.
Toimittajien oma vika

Lähettänyt käyttäjä

"Sillä ei tietenkään ole mitään tekemistä journalismin kanssa, eikä mihinkään sen julkaisemaan pidä mennä luottamaan."

Eikö yhteen mihinkään? Eikö edes siihen osaan, joka on totta? Ymmärtääköhän kirjoittaja, miten tuollainen kehotus heijastuu hänen omaan tekstiinsä? Lähdekriittisen lukijan silmä pysähtyy välittömästi tuohon kohtaan.

Feikkisivustot, huijaukset ja jopa fontit kaivettiin tässä peliin, mikä alkaa kuulostaa jo melkoiselta kaivon myrkyttämiseltä. "Näyttää huonolta, joten se ei varmaan ole totta. Comic Sanssissa ei ole kirjasimia totuuden sanoille!" MV ei ole huijausta, joten miksi se esitetään tässä jutussa sellaisena? On eri asia, jos totuutta kaivaessaan MV nostaa pinnalle enemmän roskaa kuin Yle, mutta toisaalta monissa asioissa MV sentään kaivaa, kun taas Yle ei. Ylellä on tietyt kipupisteet, kuten monikulttuurisuus, jonka edistäminen on kirjattu itsetarkoitukseksi Ylen toimintaohjelmaan. Mikä on silloin Ylen uutisoima "totuus" asiasta? On helppoa päätellä, että ei varmaankaan sellainen negatiivinen uutisointi, joka ei edistä sitä. Ja tämä näkyy kauemmas kuin Kiinan muuri. Olen huomannut. Olen ollut mediakriittinen, kuten artikkelissa peräänkuulutetaan.

Luulen, että MV:llä julkaisukynnys on useimpia medioita alhaisempi, mutta ei tämän artikkelin omaan toimintaan kohdistunut jalustalle korottaminen ja liioiteltu kilpailijoiden leimaaminen mitenkään auta Yleisradiota nousemaan yhtään ylemmäs vertailussa. Merkittävä osa mediasisällöstähän on mielipiteiden julkaisua mukaan lukien uutiset. Niissäkin toimittajan näkökulma on hyvin olennainen faktojen ja haastateltavien valinnasta alkaen. On ihan turha Ylellä hurskastella, että heillä tämä puoli olisi erityisen hyvin kunnossa, että ikään kuin koko kysymystä toimittajien inhimillisyyden vaikutuksesta ei olisi edes olemassa, kun siellä ollaan ihan ammattilaisia.

Lähettänyt käyttäjä

Korjaan sen verran omaa kommenttiani, että artikkelissa ei puhuttu fonteista, vaan sen muistin väärin (toisesta vastaavasta oikean ja totuudellisen median hyökkäyksestä "kansalaisjournalismia" vastaan). Sen sijaan tässä kirjoituksessa puhuttiin vain kirjoitusvirheistä ja vastaavista kuulemma artikkelin totuusarvon tunnistamisessa auttavista seikoista. Asian voisi tosin myös pohtia niin päin, että eikö täyttä puppua suoltavan kannattaisi pyrkiä mahdollisimman uskottavaan ulkoasuun. Jos näin ei tehdä, niin eikö sen voisi ajatella kuvastavan luottamusta itse sisältöön? Jos itse olisin huijari, niin pyrkisin ulkoasun kautta luomaan mahdollisimman uskottavan kuvan, koska tietäisin, ettei sisältö kestä lähempää tarkastelua. En siis ole täysin vakuuttunut, että heikko ulkoasu olisi mikään todiste huijaamisesta, koska siinä nyt ei vain olisi mitään järkeä huijaussivuston kannalta.

Lähettänyt käyttäjä

Voidiko arvoisa toimittaja ottaa kymmenen peräkkäistä MV:n juttua ja tutkia paljonko missä on totta ja onko Yle julkaisut samoista aiheista jo ennen MT:tä juttuja. Faktat peliin eikä vanhaa linjaa. Journalismi on kuollut, eläköön journalismi!

Lähettänyt käyttäjä

Mites YLE:n kannabista käsittelevät "uutiset"? Miettikääpä miten lyhyet jäljet sillä valehtelulla oikeasti on? Pidätte tavallisia kansalaisia idiootteina. En pidä enää uutissivustoanne luotettavana muissakaan asioissa. Olette Iltalehden alapuolella "faktojen" kanssa tätä nykyä.

Lähettänyt käyttäjä

ööh, mihin kategoriaan kuuluuvat MTV, Iltasanomat, Iltalehti jne? Nehän eivät tunnetusti ole faktapohjaisia "uutiskanavia".

Lähettänyt käyttäjä

"Feikkiuutissivustot ovat bisnestä ja jokainen klikkaus tuo sivuston omistajalle rahaa. Myös kaupallisen median ansaintalogiikka verkossa perustuu klikkausmääriin eli siihen kuinka monta silmäparia sivulla oleva mainos tavoittaa."

Ja YLEkö on joku puolueeton totuuden torvi? Hah hah! Sensuroitte jatkuvasti uutisistanne tosiasioita ja tämäkö on sitä oikeaa journalismia? Samoja juttuja kirjoittelisi alakoululaiset että ei se sen ihmeempää ole. Totuudessa pysyminen tuntuu olevan vaikeampaa.
Samanlainen taloudellinen hyöty on mielessä YLEn toimittajalla oman tilipussin muodossa. Paremmin pysyy palkkalistoilla kun "laulelee laulut" oikeassa sävel lajissa? Että se siitä oikeasta tiedonjaosta. Näyttää todella harmittavan että amatöörit pääsee ylipäätään sotkemaan kuvionne?
Toivottavasti todella otatte keskusteluun esiin mistä tämä sensuuri ja piilottelu johtuu. Se olisi kyllä mukava tietää!

Lähettänyt käyttäjä

MV on sivustona täyttä roskaa, mutta niin on tämä artikkelikin.
Vaikkakin on ilmiselvää ettei kirjoittajilla ole kaikki Muumit laaksossa kun salaliittoteorioita kirjoitellaan ja väitetään todeksi, niin silti esimerkki varsinaisesta valehtelusta olisi auttanut argumenttia paljon.

Vaikka väite "Taivas on sininen" pitää paikkansa, sitä ei tule perustella "Taivas on sininen, koska hevoset ovat olemassa". Ja juuri yhtä järkevin perustein leimasitte sivuston valehtelusta.
Älkää siis ihmetelkö jos kukaan ei usko väitettänne, perustelut sille ovat erittäin huonot.

Lähettänyt käyttäjä

"Toivottavasti todella otatte keskusteluun esiin mistä tämä sensuuri ja piilottelu johtuu. Se olisi kyllä mukava tietää!"

Etkö huomannut linkkiä Journalistin ohjeisiin jutussa? Hieno osoitus lukutaidosta, mutta ehkä siksi MV meneekin paremmin alas.

No koiteaan vielä kerran:
http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

ja sieltä esimerkiksi kohta Yksityinen ja julkinen
erityisesti tämä kohta:

"Rikoksesta tuomitun nimen, kuvan tai muita tunnistetietoja voi julkaista, ellei se tuomitun asemaan tai tekoon nähden ole selvästi kohtuutonta. Alaikäisen tai syyntakeettomana tuomitun henkilöllisyyden paljastamisessa on oltava erityisen pidättyväinen."

On medioita, jotka suoltaa mitä tahansa ja sitten on medioita joilla on yhtenäiset säännöt.
Asiasta puhutaan jatkuvasti mm. media-alan opiskelijoille yliopistossa ja onhan siitä jo luiossakin juteltu, on suorastaan älytöntä miten hämmentyneitä ihmiset ovat täällä siitä, että myös rikoksista epäillyillä on ihmisoikeuksia ja yksityissuoja oikeusvaltiossa.

Myös tutkijoita koskee tutkimusetiikka.

Jos ihmettelee miksi vähemmistöjen rikoksista uutisoidessa ei välttämättä anneta niin tarkkaa tietoa kuin valtaväestön rikoksista niin itseni ei tarvitse kuin pyörähtää MV-sivuston kommentteja lukemassa kun jo se lynkkausmieliala "hirtetään kaikki somalit ja poltetaan pizzeriat yyyy" tulee silmille. Jos juukalainen mies lyö kahta ulkomaalaista Joensuun keskustassa, niin kukaan ei lähde Takatasuun lyömään vaikka portsaria. Mutta jos ulkomaalainen (vaikkapa afganistanilainen) lyö suomalaista niin kohta on isämmaantoivoja hakaamassa pizzerian ikkunoita rikki ja polttamassa maahanmuuttajien autoja.

Että joko nyt selviää miksi journalistinen etiikka on yhä olemassa mm. Ylellä ja HS:ssa, myös "maahanmuuttokysymyksissä" ?

Lähettänyt käyttäjä

"Jos ihmettelee miksi vähemmistöjen rikoksista uutisoidessa ei välttämättä anneta niin tarkkaa tietoa kuin valtaväestön rikoksista niin itseni ei tarvitse kuin pyörähtää MV-sivuston kommentteja lukemassa kun jo se lynkkausmieliala "hirtetään kaikki somalit ja poltetaan pizzeriat yyyy" tulee silmille. Jos juukalainen mies lyö kahta ulkomaalaista Joensuun keskustassa, niin kukaan ei lähde Takatasuun lyömään vaikka portsaria. Mutta jos ulkomaalainen (vaikkapa afganistanilainen) lyö suomalaista niin kohta on isämmaantoivoja hakaamassa pizzerian ikkunoita rikki ja polttamassa maahanmuuttajien autoja. .."

Ihmettelen, että kamelin selkä kesti näinkin kauan.

Lähettänyt käyttäjä

Valtamedialla paniikkinappulat piipittää, miettikää miksi kyseisellä sivustolla on satojatuhansia lukijoita... Ei ainakaan teidän "puolueettoman" uutisoinnin ansioista.

Lähettänyt käyttäjä

Otsikolla Valheenpaljasta: Uutista on helppo matkia.
Artikkeli kertoo feikkiuutisista maailmalla ja väittää MV-sivuston olevan tällainen Suomessa.
Toivoisin valheenpaljastaja-toimittajan kertovan vaikkapa 10 esimerkkia MV-lehden artikkeleiden valheista. Siis ihan konkreettisesti osoittamaan kohtia, jotka eivät ole totta.
Lehden arkistoissa on pelkästään maaliskuussa 2015 satoja artikkeleita lähdetietoineen.
Toimittaja mainitsee artikkelissa kaksi esimerkkiä MV-lehden sisältämästä yhdistelmästä uutisia, huhuja ja "huu-haata".

Syövän parantaminen ruokasoodalla.
"ruokasooda-haulla"- löytyi 2 artikkelia joista kumpikaan ei ollut MV-lehden sepittämä, mutta sisälsi lähdetiedot niille, jotka ovat kiinnostuneita asiasta.
(artikkelin tietojen faktapohjaisuutta voi jokainen asiaan vakavasti suhtautuva itse tarkistaa)

Salaliittoteoriat.(Erityisesti WTC-iskuihin liittyvät)
"WTC-haulla" - löytyi 4 artikkelia, joista mikään ei ollut MV-lehden sepittämä, mutta sisältää lähdetiedot niille, jotka ovat kiinnostuneita asiasta.
(videoiden faktapohjaisuuden voi jokainen itse halutessaan tarkistaa)

Ohessa esimerkki oikeasta valheenpaljastuksesta.
http://mvlehti.net/2015/03/23/seuraavaksi-puola-ja-suomi-valtamedian-vedatys-paljastus/

Kysynkin toimittajalta, miksi hän kertoo esimerkkejä ulkomaisista satiirisivustojen jutuista ja liittää nämä erilliset asiat MV-lehteen? Mielestäni artikkelissa on amatöörimäisesti yritetty yhdistellä asioita, ja luoda mielikuvaa siitä että MV-sivusto on suurelta osin valhetta, antamatta oikeastaan yhtään faktapohjaista esimerkkiä väitteilleen.

Lähettänyt käyttäjä

Alkaa Janitskin bisnes hyytyä kun firmat ei halua näkyä MV:ssä. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/751999/Vihasivusto+tienaa+tunnettujen+suomalaisyritysten+mainoksilla

Lähettänyt käyttäjä

Miten YLE ja läntinen valtamedia eroaa P-Korean uutisoinnista - EI MITENKÄÄN - paitsi, että P-Korean uutiset ovat hauskoja, mutta YLE'n tarjonta OKSETTAA.

Lähettänyt käyttäjä

Daavid vastaan Goljat. YLE on jo aikaa menettänyt uskottavuutensa, eikä tämä avaus ainakaan nosta politrukkien uskottavuutta. Olen ajatteleva ja kriittinen kansalainen, enkä ota todesta kaikkia MV-lehdenkään juttuja, mutta MV julkaisi

Poliisiammattikorkeakoulun raportteja 88/2010 sekä

http://www.optula.om.fi/fi/index/julkaisut/tutkimuksia-sarja/maahanmuuttajatrikostenuhreinajatekijoina.html

Nämä tahot lienevät Ylen henkilöstön mielestä epäluotettavia?

Okei...uskotaan, uskotaan...YLE ei tahdo puhua negatiivista maahanmuuttajaväestön rikoksista, rötöksistä yms, koska ne ovat aina vain YKSITTÄISTAPAUKSIA.

Vaikka tavallinen kansa on jo huomannut,ettei tämä rikastuttva monikulttuuristaminen ole mennyt ihan niin kuin STRÖMSÖSSÄ

Lähettänyt käyttäjä

valitettavasti valheenpaljastaja syyllistyy nyt pahasti asiakaskuntansa aliarvioimiseen.
MV sivustosta on tullut minulle yksi päivittäin lukemistani uutissivustoista. Pidän itseäni medialukutaitoisena ja osaan suodattaa (soodattaa?) teksteistä turhat ja valheelliset uutiset.
Valitettavasti MV sivusto on kylläkin avannut silmiäni ylen ja valtamedian tiedon pimittksen suhteen. Se onkin paljon räikeämpää mitä olen luullut mm maahanmuuttoasioiden suhteen.
Tästä syystä nykyään luenkin ylen ja muiden valtamedioiden artikkeleita entistä kriittisemmin. Aivan yhtä kriittisesti kuin mv sivustoakin.
Eli yle pata kattilaa soimaa...

Lähettänyt käyttäjä

Tsissus. Luuletteko ettei porukka nykyään tarkista myös Hesarin ja Ylen uutisia ulkomaisista lähteistä, että mikä jäi sanomatta?

Kyllähän tämän useimmat tajuaa.

MV.Vähän kuin vanhanliiton National Enquireria. Törkyjournalismiksi kutsuttua ja foliokamaa jota jokainen tulkitkoon , mahdollista vai ei?Näin rautalangasta vääntäen.Kuningaskuluttajan porukka:Missä te olette viimeiset 30 v viettäneet?

Lähettänyt käyttäjä

Vilkaisin tuolla MV:tä. Tuolla oli hyvä juttu saamelaisista, monikin on sitä mieltä että juttu on peestä. Mutta pointti onkin siisä että tuolla voi esittää näkemyksensä sellaisenaan.Tässä sitä medialukutaitoa tarvitaan että ymmärtää että monet noista ovat subjektiivisia näkemyksiä Tai yksinkertaistettuja räväköityjä muista lähteistä niputettuja, kuten Kekkonen oli natsi tms.

Pähkinänkuoressa; kyllä jengi tajuaa miten tätä luetaan.

Miksei myös olla myös huolissaanjos HS:n mielipidepalstalle tai johonkin YLEN:n ohjelmaan joku professori tai tutkija eksyy HÄN ESITTÄÄ OMAA NÄKEMYSTÄÄN perustellen ehkä jollain tutkimuksella.Ei totuutta.Vaikka moni voisi siitä tulla täysin vastakkaiseen johtopäätökseen.

Lähettänyt käyttäjä

Samaa mieltä mm. Hesarin, Ylen ja monien muiden suomalaismedioiden (MTV, IL, Suomen Kuvalehti, iso osa paikallislehdistä jne.) puolueellisuudesta. Myös kyseisten medioiden yleisönosastot ja nettikommentoinnit ovat olleet täysin puolueellisia ja siis korruptoituneita. Olen ollut yhteydessä mediatalojen johtoon, hallituksiin, päätoimittajiin ja osakkeiden omistajiin. Boikotoin lähes kaikkia ja pyrin lukemaan lehtiä niin paljon kuin mahdollista ilmaiseksi netistä, kirjastoissa ja kierrätettyinä, jotta en maksaisi näille yhtään, mutta tietäisin missä tasolla ne liikkuvat.
Saadakseen todellista tietoa Suomen ja maailman tapahtumista suomalaisten on PAKKO lukea muiden maiden lehtiä, nettikeskusteluita ja MV-lehden tyylisiä sivustoja. Valitettavasti tähän on tultu. Sirpaleiden kerääminen sieltä täältä ja niiden yhdisteleminen vertailun ja arvioinnin jälkeen on työlästä! Joka välissä täytyy lisäksi etsiä faktoja jne.

Tämä on kuitenkin sitä INFORMAATIOSOTAA. Tämän tosiasian Vehkoo jätti kertomatta ja antoi muutenkin ymmärtää, että olisi olemassa jokin täydellisen puolueeton ja todenmukainen uutisten tuottaja, jollaiseksi hän ainakin "päteviä journalisteja" oli ehdottamassa. HUOH, olisikin niin...

Lähettänyt käyttäjä

MV-lehdellä on oma paikkansa suomen mediassa, se kertoo paljon sellaista jonka kertominen näyttää olevan muunmuassa hesarille ja ylelle vaikeaa.
Minusta MV-lehti näyttäisi olevan totuudenmukaisuudeltaan samaa luokkaa kuin helsingin sanomat, joissakin asioissa jopa parempi kun kertoo sellaista mikä jää muilta uutisoimatta.

Lähettänyt käyttäjä

Keitä ovat MV:n kirjoittajat? Ja miksi jutut ovat rasistisia?

Edustavatko ne tuottajansa näkemyksiä vai onko kyse vain ansaintakeinosta. Rasismilla saa enemmän klikkauksia?

Minua lukijana kiinnostaisi tietää tämäkin.

Pieni päivitys MV-julkaisun yhteyksistä Magneettimediaan, joka tunnetaan mm. antisemitismistä ja erittäin kyseenalaisista terveysjutuista: http://yle.fi/uutiset/kohuttu_magneettimedia_jatkaa_ilmestymistaan__lehden_paperiversio_kolahti_postilaatikoihin/7941234
"Lehdessä on myös osiot vaihtoehtomedioille. Niitä ovat The Occidental Observer, Kansallinen Vastarinta, Yle Watch ja MV-lehti."
Lisäksi toinen Magneettimediaa käsittelevä juttu: http://yle.fi/uutiset/kookosoljy_parantaa_alzheimerin_ja_syovan__sananvapaus_sallii_magneettimedian_kertoa_mita_vain/7941902?origin=rss

Lähettänyt käyttäjä

Yle paska ei kohtele maksajiaan tasapuolisesti !

Yle suoltaa jatkuvasti ulos Maailman riistokapitalistien omistuksessa olevien Reuters AP CNN ym. valheita sekä propagandaa silmää räpättämättä,joita jo vähänkin valveutunut seuraajaa voi jo nykyään sekunneissa todeta valheiks.

Yleä voi nykyään vain onnitella siitä että se on itse lopullisesti tuhonnut luotettavuutensa kansalaisten silmissä näillä tempuillaan, koska paha saa aina lopulta palkkkansa....elikä loppunsa !!!

Ylen uutishuorille suosittelenkin näitten teidän halveksemien verkkkosivujen seuraamista...koska NE tulevat olemaan se median tulevaisuus !

Teidän vaikenemiset, valheet sekä puoltotuudet eivät enää mene läpi !

Teidän lähihistorian vääristely on jo sitä luokkaa että vähäälyinenkin ymmärtää sen olevan tarkoituksellista !

Joten...Näkemiin ja HYVÄSTI !

Lähettänyt käyttäjä

TYYPILLINEN TODELLA TÄRKEISSÄ ASIOISSA VALEHTELEVA JOURNAALI ON HESARI
eikä niiden valehteluja missään korjata eivätkä muut mediat ota kantaa kun KANSAN MEDIAT MUKAANLUKIEN MV. JOS kansan suu tukitaan, jää eliitin valhe totuudeksi ja kansa kärsii seuraukset

HESARI VALEHTELEE: Britannia hyötyy miljardeja EU-maahanmuutosta. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1415157370637

Brittilehdistö KERTOO OMASTA ASIASTAAN AIVAN TOISIN: Maahanmuuttajat ovat saaneet 120 miljardia puntaa enemmän kuin mitä ovat maksaneet veroja. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2821151/Non-EU-migrants-State-costing-British-finances-120billion-1995.html

Lähettänyt käyttäjä

Itsekin päivittäin luen mv:tä ja eräs todella hyvä sekä hauska blogi johon etenkin Yleläisten kannattaa tutustua on YLEWATCH. Tuosta magneettimediasta sen verran että kyllä sieltäkin sen huuhaan (jota ei ole edes paljon vaikka valtamedia antaa niin ymmärtää) seasta löytyy täysin faktoihin perustuvaa tietoa historiasta ja nykypäivästä. Te Ylellä jatkuvasti aliarvioitte meitä veronmaksajia ja yritätte toimia ajatuspoliiseina. Ilman yleveroa teidän lafka tuskin olisi enää pystyssä. Kansa on herännyt!

Lähettänyt käyttäjä

Kahlailin kommentteja läpi ja en nopealla silmäyksellä huomannut että kommentteihin olisi reagoitu. Nyt näyttää jäävän auki se että miten Ylen taholta puolustaudutaan siihen väittämään että maahanmuuttajia uutisoidaan ainoastaan positiivisella lähestymistavalla ja heidän aiheuttamista ongelmista taas vaietaan?

Lähettänyt käyttäjä

MV näyttää harrastavan plagiointia ainakin oikein rankalla kädellä. Huvikseni hieman tutkiskelin ja useampia tapauksia löytyi. Mikään vähänkään kunnioitettava julkaisija ei tuollaista tekisi luvatta.

Lähettänyt käyttäjä

Näyttäisi MVlehti olevan ainoa joka välittää totuudenmukaisesta uutisoinnista ja tekee hommansa asialisesti.
Mites sitten vaikkapa Hesarin vääristelemät uutiset: http://mvlehti.net/2015/08/09/helsingin-sanomat-paatti-muuttaa-totuutta-saksalaiseen-uutiseen/

Hesari päätti vaihtaa äärivasemmiston äärioikeistoksi stemmaamaan immosen kirjoitusten nostattaman naurettavan metakan myötä.

Lähettänyt käyttäjä

Valitettavasti, minun täytyy todeta tähän, että tietyissä asioissa luotan huomattavasti enemmän MV-lehteen, mitä YLE:n tuottamaan - vähänkin medialukutaitoa omaavalle ihmiselle täysin ilmeiseen - propagandaan. Tämä kertonee jotain Suomen mediakentän tämänhetkisestä tilasta.

Lähettänyt käyttäjä

Valitettavasti, minun täytyy todeta tähän, että tietyissä asioissa luotan huomattavasti enemmän MV-lehteen, mitä YLE:n tuottamaan - vähänkin medialukutaitoa omaavalle ihmiselle täysin ilmeiseen - propagandaan. Tämä kertonee jotain Suomen mediakentän tämänhetkisestä tilasta.

Lähettänyt käyttäjä

"Internetissä on helppo julkaista sisältöä, joka näyttää erehdyttävästi journalismilta, mutta ei ole sitä."

Hah! En ollut ensimmäinen joka näkee ironian siinä että YLE kirjoittelee tällaista. Mielipiteenmuokkausta, yksien asioiden pimittämistä ja toisten suurenteluahan se YLEkin pääasiassa harrastaa. Puhumattakaan valtioideologiasta joka on yleisradiolakiin kirjattu.

Surullista on sekin että uutiskommentit ovat oiekasti tarpeellisia, koska siellä tapahtuu usein se faktantarkistus joka toimittajilta "unohtuu".

Lähettänyt käyttäjä

Viimeinen uskottavuus yleä kohtaan meni kevään lopussa sähkötupakkaa koskevan "reportaasin" johdosta. Puolitotuudet ja suoranaiset valheet esitettiin faktoina, sen kummemmin asiaa tutkimatta. Taisi olla tilaustyö.

Lähettänyt käyttäjä

Hei,

Se paha internet poisti rautaesiripun myös uutisten edestä.
On ikävää todeta että kotimainen media elää vahvaa konsensusta, sllä median uutisvirta on jäänyt monelta osin kovin laihaksi.

Jutuissa asiayhteyksien esiin tuonti ja taustojen valoittaminen ovat ilmeisen haasteellisia nykypäivän toimittajille. Lopputulos voikin olla lähellä muunneltua totuutta. Eikö velvollisuus ole pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen?

Nostan tapetille yli viikon vanhat uutiset, joissa FrontEX tieodotti jihadistien pidätyksistä niin rajoilla kuin vastaanottokeskuksessa. Unohtamatta niitä suuria määriä väärennetyjä Syyrian passeja.
Naapurissamme kiehui viikonloppuna, Åhlensin edessä. Se uutisoitiin, mutta muissa EU-maissa samana ja edellisenä päivänä toistuineet tapahtumat jätettiin uutisoimatta.
Niin Saksalaiset kuin Brittiläiset ja monen muun maan media ovat nämä uutisoinet normaalissa uutisvirrassa.

Olisko aika katsoa peiliin ja miettiä omia uutisointejamme esimerkiksi Venäjän mediakontrollista? He tuomitsevat ja me tuomitsemme kaikki poikkeavat ja mukavuusalueen ulkopuolelle menevät tiedotuskanavat.
Onko se konsensus vai propagangaministeri, joka tätä kotimaista uutislaivaa ohjaa?

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä täällä suuta pieksetään. Jos tällä vauhdilla tulee turvapaikanhakijoita vuodenkin, niin olette silloin jo viisaampia siitä mikä oli totta ja mikä ei. Ihmisen perusvika on luulla omaa huuruista mielipidettään absoluuttiseksi totuudeksi.

Lähettänyt käyttäjä

"journalismin perusedellytys on faktapohjaisuus" Toivottavasti ylekin saavuttaa journalismissaan faktapohjaisuuden, nythän siellä kerrotaan yksipuolisesti toimittajien mielipide tapahtumista ja jätetään kertomatta epämiellyttävä totuus varsinkin maahantulijoiden tekemisistä. Hyvä esimerkki oli Unkarin rajakahakan vesitykkiuutiset, joissa ylen mielestä pahat unkarilaiset kiusaavat turvapaikanhakijoita. Serbian puolella rajaa oli ainakin RT:n ja CNN:n kamerat, näiden uutisista näki onneksi todellisen tilanteen. Miksi joudun maksamaan yleveroa näistä vääristellyistä suomalaisista "uutisista"?

Keskustelusta on poistettu yksi kommentti. Eriävät mielipiteet ovat tervetulleita, myös Yleisradiota ja toimittajien ammattikuntaa saa täällä kritisoida, mutta alatyylinen kielenkäyttö ja kiroilu ei kuulu keskusteluun sivuillamme.

Ystävällisesti,
Terhi Vuorinen
toimitussihteeri, Kuningaskuluttaja

Lähettänyt käyttäjä

Uusimman tutkimustuloksen mukaan perussuomalaisten kannattajat ovat keskiverto suomalaisia tyhmempiä. Tutkimuksen mukaan kyseiset ihmiset ovat koiran kanssa samalla viivalla ja uskovat mitä syötetään. Uskovat muunmuassa MV lehden julkaisuja ja näin ollen rahoittavat höpöhöpötoimintaa.

Jep kyseistä tutkimustahan ei ole olemassa mutta tuo mitä julkaisin on yhtä paikkaansapitävää kuin mv-lehden löpinät. Itseasiassa tuo kirjoittamani taitaa pitää enemmän kutinsa koska se näyttää olevan totta.

Ottakaa nyt ihmiset järki käteen. Ruokitte sitä omaa rasismianne ja vihaanne olemattomilla jutuilla eikä mikään saa teitä muuttamaan mieltänne, ei vaikka kaikki ns. Totuudet on osoittautunut valheiksi.

Lähettänyt käyttäjä

Mikäs se tämä juttu on?

http://yle.fi/uutiset/irakilaiset_varoittavat_toisiaan_somessa_alkaa_tulko_suomeen_taalla_on_kauheaa/8320618

Pikaisella googletuksella en löytänyt mitään foorumia, videota.. en mitään.
Ja tätä juttua on jaettu jo ympäri maailmaa. Ilman mitään lähdekritiikkiä.

Lähettänyt käyttäjä

Missä meni pieleen?

Alkuperäinen uutinen:
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/23/russian-vetoes-putting-un-security-council-legitimacy-at-risk-says-us

YLE:n versio:
http://yle.fi/uutiset/yhdysvallat_varoittaa_venajan_toistuva_veto-oikeuden_kaytto_uhka_ykn_turvaneuvostolle/8327816

Alkuperäinen:
The United States has warned that Russia’s continued blanket use of its UN veto will jeopardise the security council’s long-term legitimacy and could lead the US and like-minded countries to bypass it as a decision-making body.

YLE;m käännös:
Yhdysvallat ja muut valtiot siirtyvät yhä enemmän muille foorumeille, kun ne haluavat tutkituttaa hirmutekoja.

Lähettänyt käyttäjä

Omien kokemuksieni mukaan MV- lehden jutuissa on kerrottu lähteet oikein selvästi. Ja YLEn valehtelu- ja propagandauutisten paljastamiseksi ei tarvita kuin vähän maalaisjärkeä.

Lähettänyt käyttäjä

Laina tarjous yksilöille vakavia
Hei herra ja rouva laina tarvitset kotiin, oman yrityksen, ostaa auto, luoda oman yrityksen, tuttuja veloista tai luoda ravintolan tai hotellin, tai selviytyä taloudellisista vaikeuksista vihdoin umpikujasta provosoi pankit, mukaan hylkääminen hakemuksesi tiedostojen hyvityksiä? Voimme lainata sinulle summan tarvitset alkaen € 1000 (tuhat euroa) on summa, jonka haluat 3% korolla ja olosuhteet, jotka tekevät elämästä helpompaa. Olet kielletty pankki ja sinulla ei ole hyötyä pankkien tai sinun on parasta olla projekti ja tarvitsevat rahoitusta. Lähetä meille lisätietoja:
Nämä yksityiskohdat täällä tehdä yhteydessä häneen:
Facebook: Romero Jose Edouado
Numero: 0685248569
Sähköposti: romero.joseedouado1@gmail.com

Lähettänyt käyttäjä

Menee jo melko epätoivoiseksi haukkua mv-lehteä. Sieltä saa kaikki uutiset paljon ennen tätä kuuluisaa "valtamediaa" Olisko parempi sitten että tämä pimitys jatkuis vai?

Koko tämä ylen juttu vaikuttaa niin propagandalle että oksat pois!

Lähettänyt käyttäjä

Johanna Vehkoo väitti perjantai-iltana TV:ssä, että kokoomus olisi yleisin puolue toimittajien keskuudessa. Ei pidä paikkaansa. Aamulehden toimittajista noin 40% äänestäisi vihreitä ja myös vasemmistoliitto oli ylikorostunut puolue "perinteisessä kokoomuslehdessä". Ainoastaan päätoimittajatasolla liberaalikokoomuslaisuus näyttää olevan suosiossa. Samanlainen leftbias näyttää olevan vallalla myös Ruotsissa ja USA:ssa. Tiedot ja viitteet löytyvät vaikka Tiedelehden toimittajan kirjoittamasta julkaisusta "Punavihreässä kuplassa". Johanna Vehkoo, tiedät enemmän kuin mitä puhut !

Lähettänyt käyttäjä

Ikävä kyllä Yle on se pahin valehteleva media ja muut sanomalehdet seuraavat perässä. Ihmiset ovat katkeria kun joutuvat pakkomaksamaan valehtelujutuista ja äärisuvakkien mamumyönteisistä ideologiasta, jotka eivät kohtaa tämän päivän realistista Suomea. Meillä on ongelma ja Yle toitottaa jatkuvalla pakkosyötöllä omaa matu hömppäunelmaansa. Ylellä paljon uusintoja ja huonoja asiaohjelmia. Kyllä kansa tietää ja ymmärtää.

Lähettänyt käyttäjä

Miten säälittävää "valheenpaljastusta"!

Siis eikö toimittaja osannut perustella, miksi esim. Mvn 911 -uutisointi olisi valhetta?

Se ei ole faktaa, että YLE jne uutisoi USA:n hallinnon selkeitä valheita. Ei ole koskaan ollut, eikä tule olemaan.

Lähettänyt käyttäjä

Yle jää jatkuvasti kiinni mitä törkeemmistä valheista, joista yksikin on liikaa, kun se järjetön raha kerätään kansalta! MV ei siinä suhteessa ole tilivelvollinen, ja silti se on paljon luotettavampi. Suomen valtamediat on vajonnu niin alas, että minibudjetin MV:n satunnaiset huolimattomuusvirheet ei paina enää mitään.

 • Otsikko kuntavaalivideoon, teksti Kuntavaalit ja ravintoketju

  Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Kuvakollaasi: Myanmar, Intia, poliisin piirittämä pizzeria

  Valheenpaljastaja: Pelkoa, inhoa ja väkivaltaa – eli miksi valeuutiset ovat oikeasti vaarallisia

  Valeuutisilla voi olla vakavia seurauksia tosielämässä.

  Mitä haittaa siitä on, jos ihmiset jakavat valeuutisia Facebookissa? Onko sillä suurta merkitystä, jos joku uskoo sitkeästi vääräksi todistettuun tietoon? Valeuutisilla ja muulla väärällä tiedolla saattaa olla vakavia seurauksia tosielämässä. Valheenpaljastaja käy läpi neljästä eri maasta tapauksia, jotka osoittavat, miten disinformaatiolla voidaan manipuloida mieliä ja lietsoa väkivaltaa.

 • kansikuva kännykkäkuvat-artikkeliin

  Digitreenit 24: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen

  Kännykällä on helppo kuvata kun muistat muutaman vinkin

  Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia.

 • Neljä väittämää EU:sta ja keskellä otsikko Totta vai tarua

  Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo tuoreessa Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.