Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Tulevaisuuden valeuutiset väärentävät ääntä ja liikkuvaa kuvaa

Väärennetty sana audion ja videon päällä
Valeuutisten seuraava vaihe on pelottava: uusin teknologia mahdollistaa jo videon ja audion väärentämisen. Väärennetty sana audion ja videon päällä Kuva: Yle/Ville Alijoki audio,valemedia,Valheenpaljastaja (artikkelisarja),video

Äänen "photoshoppaaminen" on juuri niin pelottava juttu kuin miltä se kuulostaa.

Jotkut valeuutiset levisivät Yhdysvaltain vaalien aikana Facebookissa laajemmalle kuin suosituimmat todelliset politiikan uutiset. Valeuutisia liikkui sosiaalisessa verkossa niin suuria määriä, että niiden on epäilty vaikuttaneen presidentinvaalien tulokseen.

Valeuutisten seuraava kehitysaskel tekee niistä entistä pelottavampia.

Niillä on ollut kiistattomia seurauksia tosielämässä, esimerkiksi silloin kun aseistettu mies ilmaantui washingtonilaiseen pizzeriaan tutkimaan sen kellarissa majailevaa Hillary Clintonin pedofiilirinkiä. Kyseistä pizzagateksi nimitettyä valeuutista ja salaliittoteoriaa on levitetty Suomessa asti.

Tähän asti valeuutiset ovat olleet lähinnä tekstiä.

Valeuutiset, propaganda ja moninainen misinformaatio löytävät aina uusia keinoja hämärtää julkista keskustelua sitä mukaa, kun vanhoja väyliä tukitaan. Valeuutisten seuraava kehitysaskel tekee niistä entistä pelottavampia.

Ne ottavat käyttöönsä äänen ja liikkuvan kuvan manipuloinnin.

Kuva jossa kuvataan Face2face ohjelman toimintaa.
Face2Face ohjelmalla voi "kaapata" ihmisen kasvot. Kuva jossa kuvataan Face2face ohjelman toimintaa. Kuva: Yle/Kuvakaappaus Youtubesta valemedia,Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Vladimir Putin

1) Videolla puhuvan henkilön kasvonliikkeitä voidaan muunnella jo nyt

On täysin mahdollista kaapata Vladimir Putinin tai Donald Trumpin kasvot videolla ja laittaa heidät sanomaan jotakin aivan muuta kuin mitä he todellisuudessa sanoivat.
Tällainen teknologia on kehitetty saksalais-amerikkalaisessa tutkimusprojektissa. Ohjelma on nimeltään Face2Face. Se vaihtaa näyttelijän ilmeet – suun liikkeet ja esimerkiksi kulmakarvojen kohoamisen – kohdehenkilön kasvoille.

Katso Face2Facen kylmäävä esittelyvideo Youtubesta.

Keksinnöstä kirjoitetut uutisjutut ottivat tuoreeltaan huomioon sen pimeät puolet. Face2Facea on kutsuttu pelottavaksi ja kammottavaksi.

Useimmissa artikkeleissa esiintyvä tutkija, saksalainen Matthias Niessner, ei itse vaikuta lainkaan huolestuneelta. Hänen mukaansa tarkoitus on esimerkiksi parantaa elokuvien dubbausta, eli elokuvan ääniraidan äänittämistä jälkikäteen toisella kielellä – ei suinkaan vaikkapa tehdä identiteettivarkauksista lastenleikkiä.

Washington Post haastatteli tutkijaa teknologian mahdollisista käyttötavoista lokakuussa julkaistussa jutussa. Tuolloin Niessner sanoi muun muassa seuraavaa:

– Emme yritä auttaa ihmisiä väärentämään asioita. Olemme toisella puolella, auttamassa ihmisiä selvittämään, mitä on meneillään ja mitä digitaalisella datalla voi tehdä.

Jimmy Kimmel matkii Mike Tysonia.
Matthias Niessner esitteli teknologiaansa Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa. Jimmy Kimmel matkii Mike Tysonia. Kuva: Youtube kuvakaappaus Jimmy Kimmel,Jimmy Kimmel Live!,Mike Tyson

Niessner kävi esittelemässä keksintöään harmittomaan sävyyn esimerkiksi suositussa Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa, jossa juontaja imitoi nyrkkeilijä Mike Tysonia.

Kenen tahansa lienee silti helppo kuvitella, miten Face2Facen kaltaista teknologiaa voitaisiin käyttää hämäräperäisiin ja jopa vaarallisiin tarkoituksiin. Se antaa valeuutisten tekijöille aivan uudet mahdollisuudet sepittää omia “televisiouutisiaan”.

Ei ole vaikea kuvitella, että videoväärennös vaikkapa ydinasevaltioiden johtajien puheista voisi aloittaa vakavan kansainvälisen selkkauksen.

2) Pian voit laittaa kenet tahansa sanomaan mitä tahansa

Adobe kehittää kaikkien tunteman Photoshop-ohjelmansa rinnalle tuotetta, jota kehittäjät kuvailevat nimityksellä "Photoshop for audio". Sitä kutsutaan myös nimellä Project VoCo.

Kyseessä on tietokoneohjelma, johon voi kirjoittaa sanoja ja laittaa ohjelman sanomaan ne jonkun tietyn henkilön äänellä. Edellytyksenä on, että ohjelmaan on syötetty noin 20 minuuttia kyseisen henkilön puhetta.

Katso VoCon esittelyvideo.

Adobe esitteli vielä kehitysasteella olevaa ohjelmistoa ensimmäisen kerran julkisesti marraskuussa 2016. Tuossa tilaisuudessa mahdolliset eettiset ongelmat ohitettiin lähinnä toteamalla, että homma on hoidossa.

Mahdolliset eettiset ongelmat ohitettiin lähinnä toteamalla, että homma on hoidossa.

Kuitenkin esimerkiksi poliitikkojen ja muiden julkisuuden henkilöiden ääntä on helppo saada haltuunsa reippaasti yli 20 minuutin verran. VoCo voi vielä tehdä propagandan ja valeuutisten tehtailusta ennennäkemättömän houkuttelevaa, samoin kekseliäiden identiteettivarkauksien juonimisesta.

Manipulaation asteet: teksti, valokuva, mikä tahansa

Jo nyt valokuvien feikkaaminen on tarpeeksi helppoa.

Moni esimerkiksi luuli, että Trumpin virkaanastujaistilaisuudessa Barack Obama laittoi kätensä Donald Trumpin puolison Melanian takapuolelle. No ei laittanut.

Kuvaa oli manipuloitu. Täältä näet aidon tilanteen.

Valokuvan autenttisuutta on vaikeampi epäillä kuin kirjoitettua sanaa. Liikkuvan kuvan manipulointi tulee varmasti mieleen vielä harvemmalle, saati sitten puheen muuntelun mahdollisuus.

Lähdekritiikin taidoista tulee entistä arvokkaampia, kun suunnilleen kaikkeen audiovisuaalisen viestintään täytyy alkaa suhtautua epäilevästi.

Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

9.2.17: korjattu nimen kirjoitusvirhe kuvatekstissä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Tietokoneohjelmat ja -trikkitehosteet saapuvat tavallisten ihmistenkin ulottuville. En tosin ymmärrä miten Pizzagate liittyy tähän. YLE on monen muun median tavoin vain luovinut aiheen ympäriltä ja toistellut samaa olkiukkoa. Valeuutisvauhko on kyllä mennyt jo yli hilseen, mutta sentään saa hyvät naurut tosikkojen kustannuksella.

Lähettänyt käyttäjä

Tunne on vielä sellainen, että ääninauhoite, jossa Donald Trump neuvoo "Grab them by..." tai Hillary Clinton naureskelee taktikoituaan asianajajana lievän tuomion pedofiiliraiskaajalle, on aito. Tämä voi olla muuttumassa.

Suurilla mediataloilla on varaa parempaan teknologiaan ja saattavat vaikkapa lähdesuojaan viitaten suojata valeuutisten tekijät. Tulevaisuudessa onkin tärkeää hakea tieto suoraan sen antajalta ilman välikäsiä.

Lähettänyt käyttäjä

Ei tarvitse kuin kuunnella ylen uutisointia, niin oppii nopeasti, miten ei pidä uutisoida. Hyvä asia, että jotkut toimittajat lähtevät vapaaehtoisesti. Ei kansa heitä kaipaa.

Lähettänyt käyttäjä

Tässäpä onkin hyvä peruste vasemmiston toimittajille. Mikä tahansa juttu voidaan kuitata trollien tekosiksi, paitsi tietenkin ne mitkä sopivat agendaan.
Valeuutisvauhko on todellakin liekeissä :D

Lähettänyt käyttäjä

Ja on hyvä, että tällaisesta informoidaan ihmisiä - vaikka toki esim. erilaisia kuvaväärennöksiä on ollut jo kauan, mutta onhan tuo pelottavaa tekniikkaa.

Kehitysmaissa ihmisten manipulointi ja huijaaminen on varmasti vieläkin helpompaa, siis koulutuksen puutteen takia ja jopa sotiakin on sitten helppo aiheuttaa.
Toki lännessäkin ollaan menossa kovaa vauhtia siihen, ettei enää oikein tiedetä, mihin voi luottaa. Ja toisaalta täälläkin joiltain vaikuttaa puuttuvan kriittinen arviointikyky kokonaan, ihan koulutuksesta huolimatta. Ideologinen sokeus tuo kaikkeen vielä sitten oman lisänsä.

Suomalaista valtamediaa on vaivannut poliittinen korrektius tietyissä asioissa, kuten maahanmuutto - mikä sitten on vienyt ihmisten luottamuksen.
Rehellisyys ja kriittisyys, asioiden monipuolinen tarkastelu - on kuitenkin paras ase luottamuksen palauttamiseksi. Ja joskus ikävistäkin asioista on vain puhuttava suoraan, vaikka joku loukkaantuisikin niistä.

Lähettänyt käyttäjä

Entäpä se, kun valtamedia menee lankaan kulttuuri- ja uskontoerojen takia?
- ja jopa huomaamattaan levittää tai ainakin edistää demokratian ja länsimaiset ihmisoikeudet lopulta tuhoavia ideologioita ja muita pyrkimyksiä?

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä kirjoitus tärkeästä asiasta. Pelottavaa on myös tästä avautuva vaihtoehto helpolle "En minä noin ole sanonut, tämä on valhetta"-vastalauseelle.

Lähettänyt käyttäjä

Kuinkas ollakaan saksalais-amerikkalainen projekti Fase2Fase, ja miten amerikkalaiset ovatkaan syyttämässä muita valtioita väärennöksistä? MOT

Lähettänyt käyttäjä

"YLE voisi joskus tehdä tämän tyyppistä valheenpaljastusta!
- etenkin kun aika ajankohtainen aihekin... :
http://areena.yle.fi/1-3869235"

YLE on tainnut sensuroida tuostakin muutaman minuutin?
Taannoin YLE sensuroi myös jostain Lähi-idän kristittyjen vainoa käsittelevästä dokumentista pätkiä pois - taisi olla BBC:n tai jonkun muun vastaavan käsialaa se ohjelma. Mikä on aika outoa?

No onhan toki aina riski, että Suomessa valtakunnansyyttäjä/apulaissellainen nostaa jonkun viharikossyytteen, jos islamin uskonto esitetään liian ikävässä valossa - ts. pysytään totuudessa, eikä kaunistella...

Lähettänyt käyttäjä

ylen pääuutisista on tullut totaalinen makasiiniohjelma.
Yksi järkyttävimmistä esimerkeistä oli afrokampausten puffaus minuuttikaupala uutisissa.
Sitten tämä totuudentorvi kehtaa puhua jostain valheenpaljastuksista kun perusjournalistista toimintaa ei kyetä veronmaksajien rahoilla järjestämään.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä artikkeli tärkeästä aiheesta. Kommentit tyypillisine maahanmuutto/vihervasemmisto/yle"kritiikkeineen" eivät liity artikkelin asiasisältöön mitenkään, kannattaisikohan palstanpitäjän herätä moderoimaan?

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä YLE kokonaisuutena on silti yhä yksi parhaita medioita ja etenkin kun vertaa esim. Hesariinkin tai johonkin Kalevaan, joka on jo täysin menetetty yksipuoliselle ideologisuudelle. Ja kun jotenkin vaikuttaa siltä, että YLE:ssä esim. radion ja muun erikoistoimituksen puolella olisi enemmänkin asiantuntemusta ja kulmaakin tarjolla kuin mitä etenkin TV:n puolella ja mitä esim. päivittäisen uutis- ja ajankohtaistoimituksenkin puolella pääsee esille. Ylipäätään kyllä ihmetyttää, miksi pelätään niin paljon sitä, että ihmisillä on erilaisia ja jopa räväköitäkin näkemyksiä asioista?

YLE:lläkin on paljon erilaisia työntelijöitä, myös eri näkemyksiäkin omaavia ja tätä pitäisi hyödyntää enemmän. Mutta nyt lähinnä somen päivystävät vihervasuriaktivistit ovat ottaneet niskaotteen YLE:stä ja määrittelevät, mistä ja miten saa keskustella. Ja siksi ollaan liikaa kieli keskellä suuta. Ja siksi juuri osa kansastakin on kiukkuista!
En tykkää Sipilän hännystelystä, mutta osa eronneista toimittajistakin on näiden päivystävien someaktivistien tyylisiä ihmisiä, jotka eivät suvaitse sitä tosiasiaa, että ihmisillä on erilaisia mielipiteitä ja myös päteviä perusteita niille.

Lähettänyt käyttäjä

Valeinfirmaatiota on tehty kautta historian. Aina samasta syystä, vallanhalusta ja oman edun tavoittelusta. Tekstien ja kuvien manipulointi on onnistunut osaavalta ihmiseltä jo ennen nykytekniikoita, kylläkin hyvin hitaasti.

Vastalääke valeinformaatioon on edelleen sama. Älä usko kaikkea, minkä kuulet tai näet. Nykymaailmassa faktojen tarkistus ei ole vaikeaa. Jos saat sam a n tiedon 3-4 sellaisesta luotettavasta lähteestä, että nämä tahot voivat perustaa tietonsa tutkimuksiin tai todistettaviin näyttöihin, silloin voit lievästi epäillen uskoa tiedon oikellisuuteen. Ja nämä luotettavat lähteet eivät sitten ole valeuutisia syöltäviä nettisivuja.

Ihminen vain on mukavuudenhaluinen. Hän ei halua nähdä vaivaa etsiäkseen tietoja, vaan mielummin nielaisee valmiina minkä tahansa omia hajatuksia myötäilevän informaation. Kuinka se hiveleekään ihmismielä, kun voi sanoa "Mitäs minä sanoin, ei kaiken maailman dosentit mitään tiedä". Ja niin meitä viedään kuin pässiä teuraalle ties kenen taustatahon valheiden avulla.

Lähettänyt käyttäjä

Yle kaikki toimittajat ovat käyneet Sirola opiston, tai ainakin kirjekurssina kaikki sen typeryydet. Joten Yle on huippu osaajia valehtelussa ja totuuksien vääristelyssä. Kun pääsynä on sössöttävä puhe tapa ja tyyli vihervasemmistolaisen ideologian mukaan on toimittajan paikka Ylessä aina varma. Samaa linjaa vetää Hesarikin, joka on vielä onnettomampi luotettavuudessa kuin Yle, Hesarista pääsi eroon helposti. Missä on suomalaisten kansalaisoikeudet saada luotettavaa uutispalvelua ja kuka niitä puolustaa kun valtamedia harhailee vieraanvallan lumoissa.

Kiitos kommenteista. Pari kommenttia poistettu asiaankuulumattomina. Ote Ylen kommentointiohjeesta: "Pysy aiheessa. Pyri ilmaisuun, jota muutkin jaksavat lukea. Tiivis ja napakka teksti on pitkää lavertelua parempi."
Uutisvinkkejä voi tarvittaessa lähettää osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi.
- Raili, Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Heh... aamuteeveessä tämä faktantarkistaja kertoi esimerkkinä maahanmuuttajavalheesta, että he saavat uudet lastenvaunut, mutta kantikset vanhat! Jaaha... vasta muutaman vuoden vanha juttu, muuta ei varmaan just tullut mieleen :D Vakuuttavaa!!! Oli sitten tarkistettu, että lakihan on kaikille sama. Voi hyvänen aika!

Media- ja digitaidot

 • Digitreenit 25: Roskaposti, pääkuva

  Digitreenit 25: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • kansikuva kännykkäkuvat-artikkeliin

  Digitreenit 24: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen

  Kännykällä on helppo kuvata kun muistat muutaman vinkin

  Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia.

 • Digitreenit 23 Pääkuva, tekstillä Twitter

  Digitreenit 23: Twitter – osallistu rohkeasti

  Twitterissä on omat niksinsä.

  Twitter on yksi suurimmista sosiaalisista medioista. Se on ns. mikroblogipalvelu, joka perustuu tiiviiseen ilmaisuun ja aihetunnisteiden käyttöön. Näillä vinkeillä pääset pikaisesti twiittien ihmeelliseen maailmaan.

 • Digitreenit 22 pääkuva

  Digitreenit 22: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Televisio, jossa koodia.

  Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Sanomalehtien kansikuvia. Kuvien kohdalla on kysymysmerkkejä.

  Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • Pohjois-Korean Kim Jong-Un ja kenraalit.

  New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Instagram-kuvista tehty kollaasi

  Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Topeliuksen "sitaatti" lähdekritiikistä

  Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Sponsoroitu postaus Instagramissa

  Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Britannian EU-eroa kannattavan Leave-kampanjan bussi.

  Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediakompanssin kuvakoulun luokkakuva.

  Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • toimittaja katselee kuvia useilta rinnakkaisilta monitoreilta. Taustalla näkyy isoja ruutuja, joissa on kuvia verkkouutisista ja uutislähetyksistä

  Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Koulussa kuvataan tv-ohjelmaa

  Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • Tyttö makaa nurmikolla tablettitietokoneen kanssa.

  5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • graafinen kuva, jossa mm. tabletti, kännykkä, kuulokkeet ja näppäimistö

  Digitreenit 6: 5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.