Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Mustarastas - Uudenmaan maakuntalintu

Mustarastas (Turdus merula)

Mustarastas on melko uusi tulokas Suomen linnustossa. Vielä 1900-luvun alussa se oli meillä vielä varsin harvinanen lintu, joka esiintyi vain Etelä-Suomen rehevimmissä lehdoissa.

Sittemmin mustarastas on levinnyt koko Etelä- ja Keski-Suomen alueelle. Kanta on erityisen tiheä Uudellamaalla, missä se viihtyy myös asutuksen lähistöllä.

Mustarastas laulaa sontuvia huiluääniä enimmäkseen aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Esiintymistiheytensä ja tunnistettavuutensa takia mustarastas sopii hyvin Uudenmaan maakuntalinnuksi.

Uudenmaan monimuotoinen luonto tarjoaa maakunnan nimikkolinnulle runsaasti erilaisia pesimispaikkoja, mikä takaa osaltaan lajille hyvät tulevaisuudennäkymät.

Teksti: Lasse Vihonen