Syyria |

Ahtisaari Syyria-tehtävästä: Toivoisin, että se menisi jonnekin muualle

Myös Venäjä - joka on kaatanut Syyria-esityksen turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan kolmasti - antoi merkkejä siitä, että toivoi yhteisen ratkaisun löytyvän, totesi A-studion vieraana ollut Ahtisaari.

Presidentti Martti Ahtisaari Ylen A-studion vieraana.
Presidentti Martti Ahtisaari Ylen A-studion vieraana 8. elokuuta. Kuva: Yle

Presidentti Martti Ahtisaari ei ole kiinnostunut rauhanvälitystehtävistä Syyriassa. Ylen TV1:n A-studion haastattelussa ollut Ahtisaari sanoi toivovansa, että tehtävä "menisi jonnekin muualle".

- Silloin kuin tällaisia tehtäviä tulee, spekulaatioissa ovat mukana vähänkin tärkeämpää työtä YK:n puitteissa tehneet. Ja niitä ihmisiä on paljon, Ahtisaari totesi. 

Ahtisaari uskoo, että Kofi Annanin seuraaja erityslähettilääksi on valittava ennen elokuun loppua. Presidentti toivoo tämän saavan ainakin pari viikkoa aikaa selvittää, onko ylipäänsä mahdollista saada mitään aikaan ennen kuin tämä pakotetaan hyväksymään tehtävä.

Ahtisaari totesi A-studiossa, että YK:n pysyvien jäsenmaiden keskinäinen syyttely julkisuudessa ei lisää turvallisuusneuvoston toimintakykyä. Myös Venäjä - joka on kaatanut Syyria-esityksen turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan kolmasti - antoi merkkejä siitä, että toivoi yhteisen ratkaisun löytyvän, totesi Ahtisaari.

Ahtisaari kertoi keskustellessaan Venäjän pysyvän edustajan kanssa New Yorkissa viime helmikuussa. Venäläisedustaja oli kuitenkin huolissaan mm. aseiden päätymisestä oppositiolle ja siitä, miten löytyisi hyvä tapa presidentti Assadille siirtyä syrjään.

Ahtisaari sanoi lähteneensä New Yorkista vakuuttuneena siitä, että YK:n pysyvien jäsenvaltioiden pitäisi löytää yhteinen sävel. Tästä ei kuitenkaan näkynyt juuri merkkejä, hän totesi.

Ahtisaari piti onnettomana, että Syyrian tilanteen on annettu kehittyä näin pitkälle, sillä se vaikeuttaa myös rauhanvälitystyötä.

Keskustele uutisesta 37 kommenttia

Taistelut Syyriassa jatkuvat kiivaina ja inhimillinen hätä syvenee. Syyria-lähettilään tehtävästä luopuneelle Kofi Annanille etsitään seuraajaa. Onko Syyria-lähettilään tehtävä mahdoton?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Syyria

Pääuutiset

Kotimaa

Suurin osa lukioista vaatii tai suosittelee omaa kannettavaa – katso kuntasi lukion tilanne

Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.

Suurin osa lukioista suosittelee tai jopa vaatii opiskelijoitaan hankkimaan oman kannettavan tietokoneen opintoja varten. Yle Uutiset kysyi asiaa lähes kolmelta sadalta lukiolta. Osassa lukioista kaikille opiskelijoille kustannetaan koneet omiksi, kun taas suurin osa lukiolaisista joutuu maksamaan sen omasta rahapussista. Osa ylioppilaskirjoituksista tehdään sähköisesti jo kahden vuoden päästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä