Kuopio |

Dog- ja catsitterit tarjoavat apua lomakausiksi

Lomamatkat voivat olla lemmikkien omistajille hankalia, kun yhtä perheenjäsentä ei voikaan ottaa jokaiselle matkalle mukaan. Jos lemmikkiä ei voi jättää ystäville tai sukulaisille, on vaihtoehtona myös lemmikkihotelli tai koiranhoitajat.

Lemminkinhoitaja Mea Kähkönen ja Alba-koira nurkikolla.
Kuopion 4H-yhdistyksen lemmikinhoitaja Mea Kähkönen ja 7-vuotias portugalinvesikoira Alba Kuva: YLE / Juha Vauhkonen
Kuopio

4H-yhdistys huolehtii kesälomalaisten kotiin jäävistä lemmikeistä. Niin sanottu dog- ja catsitter -toiminta työllistää nuoria ja antaa heille arvokasta työelämäkokemusta. Lisäksi lomalaiset voivat nauttia lomistaan rauhassa.

- Toiminnalle on ollut tasaisesti kysyntää, mutta erityisesti lemmikeille kaivataan hoitajaa loma-aikoina. 4h-yhdistys on tarjonnut lemmikinhoitoa jo 20 vuotta, kertoo Kuopion 4H-yhdistyksen toimitusjohtaja Sisko Kivistö.

Kaikki hoitajat koulutetaan tehtävään, ja uusia hoitajia kaivataan aina, sillä nuoret lähtevät opiskelemaan muualle. Ennen lomalle lähtöä lemminkinomistajat tekevät hoitajan kanssa sopimuksen, jossa selviää tarkasti ruoka-ajat, allergiat ja muut tärkeät tiedot. Myös lemmikkiin tutustutaan etukäteen.

- Ensikohtaaminen tapahtuu erikseen omistajien kanssa. Pisimmillään hoitoaika on ollut pari viikkoa putkeen, jolloin lemmiksistä saa kyllä jo kaverin. Paljon käyn myös lenkittämässä koiria pari kertaa viikossa, kertoo dogsitter Mea Kähkönen.

Myös rottia voi jättää hoitoon

Lemmikin hoito tapahtuu yleensä asiakkaan kotona, mutta joskus koiran tai kissan voi ottaa myös omaan kotiinsa. Myös lemmikkihotellit auttavat. Normaalisti lemmikkeinä on kissoja tai koiria, mutta myös liskot ja rotat ovat yleisiä.

- En ole koskaan itse hoitanut liskoja. Koiria minulla on pari kertaa ollut kotona ja viime aikoina olen hoitanut paljon kissoja, ihan pennuista eläkeläisiin, Mea naurahtaa.

- 4H-yhdistyksen järjestämä koulutus on monipuolinen ja siinä tutustutaan ihan peruskoirahoitoon ja eri rotujen vaatimuksiin. Myös käydään läpi sitä, miten nuorta ja vanhaa koiraa hoidetaan.

Eri rodut tulevat tutuksi

Monet nuoret päätyvät lemmikinhoitajaksi eläinrakkauden vuoksi.

- Oli niin kauhea koirakuume, että oli pakko päästä koirien kanssa tekemisiin. Tämä on ollut tosi kivaa hommaa. Jos ei pysty ottamaan omaa koiraa, niin pääsee tutustumaan eri ikäisiin ja -rotuisiin koiriin. Usein eläimet on tosi sosiaalisia ja ystävällisiä, mutta riippuu tapauksesta. Joskus kissat ovat koiria ystävällisempiä ja kerran yksi uroskoira pissi suoraan kenkiini, Mea muistelee.

Lemmikinhoitopalvelu on toiminnanjohtaja Sisko Kivistön mukaan hyvin ihmisten tiedossa.

- Nuoret tekevät työnsä niin hyvin, että se markkinoi palvelua parhaiten. Ja kyllä kysyntääkin on sen verran kuin tarjotaan. Tärkeintä on, että lemmikit saavat hyvää hoitoa.

Kuopion 4H-yhdistyksen lemmikinhoitopalveluun voi tutustua osoitteessa www.4h.fi

Palvelu on tuntihinnaltaan reilu kymmenen euroa ja vuorokausihinnaltaan noin 50 euroa. Rahat menevät nuorten työllistämiseen.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kuopio

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä