Osallistu |

Mitä haluat kysyä Carl Haglundilta? Aamu-tv tenttaa

RKP haluaa kuntalaisille oikeuden saada palvelut omassa kunnassaan omalla äidinkielellään suomeksi, ruotsiksi tai saameksi. Ylen Aamu-tv:n ja radion Ykkösaamun tentattavaksi tulee tiistaiaamuna RKP:n Carl Haglund.

Carl Haglund
Carl Haglund Kuva: Yle

RKP haluaa muistaa vähemmistöjen oikeudet, mutta miten? Ota osaa ja ehdota kysymyksiä RKP:lle. Käytämme kommentteja ja kysymyksiä lähetyksissämme.

Suora lähetys tiistaina 24.9. TV1:ssä ja Yle Radio1:ssä klo 8.15-8.35. Kysymyksiä Carl Haglundille voi esittää myös osoitteessa facebook.com/aamutv.

*****

PÄIVITYS 25.9. klo 9.03: Kiitos kysymyksistä ja kommenteista. Haglundin haastattelu on tehty, mutta keskustelua voi edelleen jatkaa tässä artikkelissa.

Kommentoi aihetta (64 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Reserviläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Puolustusministeri on aikanaan vapautettu varusmiespalveluksesta, mutta nyttemmin ilmoittaa harrastavansa metsästystä. Lajissa joudutaan liikkumaan metsässä ja hikikin voi tulla. Millä ihmeen verukkeella Haglund onnistui keplottelemaan vapautuksen?

  • Reservin tykkimies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuskin vaikuttaa kykyyn hoitaa maan puolustusasioita, jos ei osaa tehdä särmää pinkkaa, joka nyt on ainoa asia, jota pakollisessa kuntokoulussa oppii.

   Sen sijaan haluaisin kysyä puolustusministeriltämme, järjestetäänkö mahdollisesta Nato-jäsenyydestä kansanäänestystä vai mennäänkö sanelupolitiikalla.

  • kartr

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yhtenä syynä on saattanut olla periaatteellinen kieltäytyminen ampuma-aseen käytöstä elävän olennon tappamiseen, kuten ihminen tai eläin. Myöhemmin mieli on vaan muuttunut.

  • Nato yhteensopiva

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomen puolustusvoimia ohjataan ilmeisesti Amerikasta käsin Nato yhteen so-

   pivin asehankinnoin. Hilary Clinton kävi vasta hakemassa lisää rahaa Afganis-

   tan sotamenoihin ja Suomen vastaus oli kyllä. Kokoomus on Amerikka fani ja

   se maksaa suomalaisille paljon, sillä samaan kastiin taitaa kuulua RKP kanssa.

 • ihan suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö ruotsinkielen opiskeluun Suomessa ole muita järkeviä perusteita kuin se että olemme olleet joskus ruotsalaisten hallittavana? Miksi siis Suomessa ei laiteta ruotsinkieltä samaan asemaan kuin esim. saamenkieltä? Tarvitsen molempia kieliä yhtä vähän..

  • rahasta ja työstä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Joku RKP:n politikko sanoi joskus että eihän mikään estä rajakuntia tarjoamasta venäjän opetusta ruotsin rinnalla. Kyllä estää, raha. Millainen käsitys teillä on kuntien taloudellisista resurseista voida järjestää opetusta? Entä onko mielestänne perusteltua vaatia jokaisen kunnan jokaiselta virkamieheltä kielitutkintoa pätevöitymiseen, joka vaikuttaa virkaehtosopimuksen mukaisesti palkkaankin, kun suomen pitäisi olla tietoliikenteen edelläkävijämaa, eli kyetä järjestämään salassapitovelvollinen tulkkauspalvelu kaiutinpuhelun kautta? Koetteko, että menettelynne on tasa-arvoinen vaikkapa inkerinsuomalaista kohtaa, joka kykenee kuitenkin toimimaan alueellaan pätevänä oman alansa virkamiehenä myös venäjänkielisten asiakkaiden kanssa? Voitaisiinko ajatella, että RKP:n ahdasmielinen kielitulkinta estää myös täysin ruotsinkielisten paluumuuton suomeen töihin ruotsinkielisille alueille?

 • Suomen puolustusministerille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haluatteko Naton leiriin Islannin ylle

  Suomen puolustusta?

  • Nato tulee kalliiksi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Puolustusvoimat varustautuu kaiken aikaa Naton sotia varten rahaa säästämät-

   tä. Hyökkäysohjuksia Hornetteihin 100 miljoonaa euroa, helikoptereita kuskat-

   tu Portugaliin, tiedustelulentokone 120 miljoonaan euroa ja sitten ollaan tukka-

   putkella menossa valvomaan Nato maan ilmatila eikä kustannuksista väliä.

   Nato veljeilyllä pyritään kiusaamaan naapuri Venäjää, joka on meidän tärkein

   kauppakumppani.

 • Ulrika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "RKP haluaa kuntalaisille oikeuden saada palvelut omassa kunnassaan omalla äidinkielellään suomeksi, ruotsiksi tai saameksi."

  Entäs jos se ei vaan onnistu? Jos on esim. ruotsinkielinen, joka asuu ja elää Tampereella tai Kuopiossa ja tahtoisi saada palvelut omalla äidinkielellään, eikä saa, ei löydy ruotsinkielentaitoista henkilöä palvelemaan/auttamaan. Mitä sitten tapahtuu? Onko vain tyydyttävä tilanteeseen, että "voi voi, näin se nyt ikävä kyllä on"?

  • Tärkeämpiäkin kieliä on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jokainen RKP:läinen osaa suomenkieltä, ei kukaan tulkkia tarvitse.

   Miksi RKP:läiset kiusoittelevat kieliasialla?

   Miksi he eivät ala jo kotoutumaan ja parantamaan käyttäytymistapojaan?

   Ei ruotsissakaan suomalaiset pidä tällaista rähinää, vaikka siellä asuu suomalaisperäisiä paljon enemmän kuin täällä ns.rantaruotsalaisia.

   Yleensä jos joku tarvitsee kieliapua, niin tulkit on sitä varten että auttaa. Se on edullisempi vaihtoehto kuin kouluttaa koko kansa.

  • SUOMENKIELINEN...OLEN

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Entäpä jos haluaa palvella suomenruotsalaisia "skanvinaviskalla",

   "syvällä" suomenkielisellä alueella, niin suomenruotsalainen ei halua

   puhua omaa äidinkieltään, vaan jatkaa suomeksi ja loukkaantuu!

   siis miksi säilyttää Suomi kaksikiellisenä suomenkielisissä kunnissa, jossa edes suomenruotsalaiset itse eivät halua tulla palveluksi omalla äidinkielellään (vaan he ärsyyntyvät.)

   Niin miten minä suomenkielisessä kunnassa (ja muualla vielä kauaempana, esimerkiksi itärajalla) edes voin säilyttää ruotsinkielen taitoni ja kuulla kielta ja mikä edes motivoi puhumaan ruotsia suomenkielisessä kunnassa suomen.ruotsalaisalaiselle, jos he itse eivät halua käyttää omaa äidinkieltään vaikka haluan palvella heitä ruotsiksi

   Kotona (ihan umpisuomenkielisellä alueella kasvaneen) äiti ja isä, jotka eivät edes ruotsia osaa, kannustivat opiskelemaan ruotsia. He opettivat, että

   Suomi on kaksikielinen maa ja ruotsikin on tärkeä kieli. "Skandinaaviska" pitäisi olla yhteinen kieli pohjoismaiss

  • Vastaapa tähän

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toimiiko tämä myös niin päin, että jatkossa suomenkielinen saa muuttaa Ahvenanmaalle asumaan, omistaa sieltä maata ja saada palvelut omalla äidinkielellään?

 • suomi ruotsiin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haluaisin että Suomi liitettäisiin Ruotsiin. Kelpaisimmeko - edut ja haitat ?

 • metsästäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten sivari saa aeenkantoluvan? Aikanaan kun hain ostolupaa aseelle , kysyi nimismies ensimmäiseksi , että olenko käynyt armejan. Sanoi, että jos olisin ollut sivari, ei liene mitään syytä nytkään tarttua aseisiin. Pidin perustelua loogisena.

 • riippumaton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä olikaan Haglundin oma saldo rakentavissa ehdotuksissa ,kun kerran Soini on vain purnannut vastaan eikä ehdotellut vaihtoehtoja. En ollut jossain määrin politiikkaa 60 v. aikana seuranneena koskaan kuullutkaan politiikassa nimeä,Carl Haglund , ennen puolustusministeriyttä. Ehkäpä jossain takarivillä on huikkaillut eduskunnassa , mutta rakentavat ehdotukset ovat menneet ohi minulta aiankin. Ehkä Haglund itse kertoo referaatin suurista saavutuksistaan ja jättää Sipilän ja Soinin ja muiden purnaajien arvostelut vähän vähemmälle.

  • Suomi Suomena

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Haglundilla on aika huono muisti, kun ei muista Soinin ehdotusta: Pakkoruotsi pois suomen kouluista, äänestä kielivapaus, joka on todella hyvä ehdotus, sillä on 95 %;n kannatus ja säästöt olisivat huomattavat.

  • Hyökkäyksestä hämmentynyt

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miten onnistuneena ministeri Haglund itse pitää Timo Soiniin kohdistunutta hyökkäystään? Edustiko se hallituksen, puolueen vai ministerin omaa tyyliä?

 • Stara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä suunnitelma palvelujen kielivalokoimasta muuten, mutta lisää siihen viittomakieli.

 • niin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joku ei natsaa. Vähemmistöjen puolustaminen ja liittovaltion kannattaminen ei mielestäni sovi yhteen. Eikös liittovaltiossa pienet jää jalkoihin, kun vahvat jyrää.

 • ep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ei hän liene mikään sivari vaan terveydellisistä syistä hän vapautui armeijasta

  Ottakaa selvää ennen kun leimaatte pls

 • Terve Järki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milloin RKP myöntää tosiasiat ja ottaa käyttöön terveen järjen, ja luopuu pakkoruotsista kouluissamme ? Ruotsinkielisten palvelut on toki- ja voidaan turvata esim. tulkkipalveluilla ja virkamiesten kielitaitobonuksilla.

 • Paula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten säilytetään turkistarhaus?

 • Paula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten säilytetään turkistarhayús?

 • minä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  oLEN SAMAA MIELTÄ, ETTEI MIKÄÄN URTIKARIA, ELI NOKKOSROKKO VOI

  OLLA SYYNÄ VAPAUTUKSEEN. sIIHEN ON LÄÄKKEET. iTSE OLEN KÄYNYT ARMEIJAN ASTMAATIKKONA. mIELESTÄNI SE VAIKUTTAA KOVASTIKKIN JOHTAMISEEN. VAIKKA VIRKAMIEHETHÄN SEN TEKEVÄT.

 • jokuvaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  1. Kun rannikon kuntaliitoksia tulee, pitääkö kaikille suomenkielisille tiekylteille keksiä ruotsinnos ja asentaa ne paikoilleen, jos uusi kunta on laskennallisesti edelleen kaksikielinen? (ja sama ruotsinkielisille kylteille)

  2. Miksi suomen ja ruotsinkieliset eivät voi olla samassa koulurakennuksessa? Onko maan ruotsinkielisyys niin henkihievereissään, että yhteinen välituntipiha tuhoaisi sen?

  3. Jos venäjänkieliset perustaisivat oman puolueen, olisiko tuo puolue teidän luontainen liittolainen vai kilpakumppani?

  • yksi monista

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   RKP puhuu kuinka kaksikielisyys on Suomelle rikkaus!Rikas pitää todella ollajos hyväksyy sen seuraukset.

   Vajaa 1% ei ehkä osaa riittävästi suomea,silti kaikkien pitäisi osaa ruotsia?

   1.suomenruotsalaiset voisivat hyvin mennä samoihin kouluihin suomenkielisten ja maahanmuuttajien kanssa.

   2.onko oikein,että Suomi maksaa tupla kouluista ja käännöksistä kaikissa valtion virastoissa niin pienen ryhmän vuoksi?

   3.kyllä ruotsia opetetaan yhteisissäkin kouluissa,mutta vapaa-ehtoisesti,eikä tarvitsisi keskustella suomenruotsalaisten kiintiöistä korkeakouluihin.

   Kun kieli ongelma poistuu,säästyy miljardeja euroja parempiin kohteisiin.

 • valitaan sopiva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jo normaali lyhytkin palvelusaika antaa tärkeitä valmiuksia ymmärtää puolustusvoimien toimintaa. Käy mielessä, olisiko puolustusvoimien piiristä löytynyt pitkäikäistä, kokenutta osaajaa, jolla olisi ehkä jo vuosikymmenten kokemus johtamisesta. Selvästikin tällaista asiantuntemusta ei haluta käyttöön. Ajavatko tässäkin poliittiset perusteet (oikean puolueen jäsenkirja) ja hyvä veli -verkosto pätevyyden ohi?

 • Thomas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  1.Miksi Suomen täytyy syytää rahoja Islannin ilmapuolustukseen, kun sitten rahat eivät muka riitä esim. homekoulujen korjaamiseen? 2. Miltä tuntuu olla nuorena, armeijaa käymättömänä "poikana" (Tuomioja on kaksi kertaa vanhempi!) puolustusministerinä? 3. Milloin puoluetuki lakkautetaan? Se on täysin älytöntä verorahojen tuhlausta. 4. Miksi suomenruotsalaisten (ranta-anderssonien) on niin paljon helpompaa päästä korkeakouluihin ja yliopistoihin kuin suomenkielisten?

  • tane

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   1. Koska homekoulut tai lasten/nuorten tulevaisuus ei ole niin tärkeä asia, kuin Iislannin ilmatila ja NATO -kumppanuus.

   2. Varmaan aika jees.

   3. Puoluetuet ovat tuiki tarpeellisia, jotta puolueet voisivat rahoittaa kokousten virvoikkeet ja matkakulut.

   4. No tietenkin siksi, että ne on fiksumpia kuin me suomenkieliset.

   Mutta katsotaan mitä Haglund asiasta tuumaa.

 • malliCajander

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä varuskuntia suljetaan seuraavaksi?

  Eikö tämä Suomen puolustusvoimien vähittäinen alasajo olisi kätevä tapa tuottaa argumentaatiopohjaa NATO:on liittymiselle?

 • Evp Jääkäri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko tasa-arvon mukaista, että naisille ei ole säädetty asepalvelusta tai siviilipalvelusta? Muissa länsimaissa tällaista sukupuoleen perustuvaa syrjintää ei enää ole.

  • Suomalainen tasa-arvo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Totta kai on. Tasa-arvoa on se, että naisille on oikeuksia sekä vapauksia ja miehille velvollisuuksia. Olisi täysin mahdoton ajatus, että kaikkien Suomen kansalaisten pitäisi yhtäläisesti osallistua maan puolustamiseen. Varsinkin, jos puolustuspuuhan voisi suorittaa aseellisen koulutuksen sijaan vaikka sairaalassa tai vanhainkodissa.

 • keiJo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitääkö kunnalispalvelut toteuttaa myös arabiaksi, jos näitä lähi-idän edustajia tuppaa kuntaan sopivainen määrä? Mikä olisi riittävä osuus väestöstä, jotta palveluja saataisiin myös arabiankielisenä.

 • Liian heikkoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näillä sivuilla on liikaa tietämättömyyttä.

  Nykyajan "puolustus" on isoa bisnestä, enkä haluaisi puolustusministeriksi ketään perusäijää tekemään huonoja diilejä.

  Onko 6 kkn inttikomennus muka opettanut meitä reservistejä välttämään huijatuksi tulemista?

 • Riku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voidaanko mielestänne kuntarakenteen uudistusta jarruttaa pelkästään kielellisin perustein? Esimerkiksi Vaasan seudun kehitys on pysäytetty kokonaan sen takia, etteivät ruotsinkieliset ympäryskunnat haluat liittyä Vaasaan ja Vähäkyrö liitetään ilman yhteistä rajaa.

 • valekulttuurinen puolue

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  1) Kommentoitte vaalipanelissa Timo Soinille, ettei ole esittänyt yhtään ratkaisua ongelmien ratkaisuksi. Miksi valehtelitte? Timo Soini sanoi vuosia sitten, että kreikka pitää päästää konkurssiin kun sen vielä siedettävään hintaan voi tehdä, tai seuraavana espanja ja italia ovat käsi ojossa. Näin on toistaiseksi tapahtunut. Entä miksi olette kokoomuksen linjassa kuin kerma kahvissa, vaikka ministeritasolta kuultiin sellainenkin taidoton möläytys kuin "Euroopan kriisi pysähtyy Kreikan ensimmäiseen tukipakettiin, se joka muuta väittää on pölhöpopulisti." 3) Pitäisikö ruotsinkielisten säätiöiden johtopaikoille saada naisia kiintiöiden avulla? 4)Puolueenne kerää poliittisia pisteitä moniarvoisuuden nimissä, mutta miksi puolueenne linja kuitenkin on erittäin separatistinen, eli ruotsinkieliset reservaatit on olemassa neuvolasta alkaen, läpi lastenhoidon, koululaitoksen ja peruspalveluiden? 5) Montako yliopistopaikka per capita on tällä hetkellä suomen- ja ruotsinkielisillä?

 • Partamooses

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haluaisin kysyä Haglundilta, että miten ahvenanmaalaiset saataisiin myös mukaan kutsuntoihin? Nythän heillä on erivapaus olla ottamatta osaa asepalvelukseen - miksi näin on, jos Jehovan todistajatkin halutaan siviilipalvelukseen?

  • JH

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ahvenanmaalaisten asepalvelukielto (eli ei valinnanvapaus, vaan suora kielto) juontaa juurensa 1800-luvulla tehtyyn rauhansopimukseen jolloin Ahvenanmaa demilitarisoitiin.

 • Tuuli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten voi olla mahdollista et suomessa on näitä ruotsinkielisiä alueita,jossa ihmiset eivät osaa suomea,eikö ole ehdoton ykkönen et suomessa hallitaan suomenkieli.Olette kuitekin vaatimassa suomalaisilta ruotsin osaamisen.Puolueessanne on jopa halveeraten sanottu et kuuluu sivistykseen osata ruotsia,suomenruotsalaiset ovat kuiten sivistyneempiä vaikka eivät suomea osaa.Toki moni kielisyys on hyvästä.

  kysyisin myös EU olette kovasti sen kannalla,syytätte Soinia hänellä ei ole kuulemma vaihtoehtoja esittää,jos kuuntelette tarkkaan hän on sanonut et pitää löytää ja keskustella vaihtoehdoista.Euroopassa kiehuu,jopa saksalaiset ovat kyllästyneet tähän touhuun.Ongelmista ei näytä loppua tulevan.Tutkijat ja ekonomistit jopa ehdottaa et pitäisi miettiä vaihtoehtoja.Onko teillä antaa vaihtoehtoja teillä on vain tämä yksi pysyä kiinni ongelma EU:ssa

  • Oikolukija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jotenkin tämä kommentti tuntuu kuvaavan useiden ruotsinkielisyyden poistamista vaativien kannan. Puhistaan päätteiden ääressä jauhaen ikiaikaisia mantroja: "Suomessa pitää osata puhua suomea, muut tulevat vasta sitten", vaikka ei osata edes kirjoittaa suomea. Jospa ensin hankitaan se oma suomen kielen osaaminen sellaiseen kuntoon, että kehtaa vaatia muitakin edes opettelemaan sen alkeita?

 • Kiertelvä vastaus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulisiko Suomen erota EU.sta jos EU siirtyisi / haluaisi siirtyä määräenemmistöpäätöksiin kuten 11 EU:n ulkoministeriä kaavailivat 17.9.2012 päivätyssä suunnitelmassaan tulevasta EU:sta?

 • Rahasta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtiovarainministeriön budjetista löytyy kohta "siirrot ahvenanmaalle", jonka suuruus oli luokkaa 250 miljoonaa. Onko se puolueenne mielestä kohtuullinen summa, mitä se sisältää ja mihin se perustuu? Jos manner-suomi kompensoi ahvenanmaan kuluja, miksei palvelurakenneuudistuksia ja pakkoliitoksia haluttu ahvenanmaalle? Onhan se väkimäärältään vain Helsinkiläisen lähiön suuruinen, mutta siellä on useita kuntia kunnallishallintoineen ja verotulot eivät tule manner-suomen puolelle.

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaiset ovat varsin eriarvoisessa asemassa hakiessaan sosiaali- terveypalveluita riippuen asuinkunnasta, tai jopa kaupunginosasta. Hallituksen esitykset eriarvoistumisen kitkemiseksi jäivät tällä hallituskaudella nimellisiksi, joten miten kuntatasolla tähän niin suuria kuin pieniäkin paikkakuntia riivaavaan ongelmaan tulisi tarttua?

 • Suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ruotsinkieliset sanovat olevansa ruotsalaisia, eikä ruotsinkielisiä suomalaisia?

 • Jaska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei!

  Avolaitoksessa kärsitty yksi rangaistuspäivä maksaa oikeusministeriön arvion mukaan valtiolle noin 160 euroa. Suomessa tuomitaan noin tusina ase- ja siviilipalveluksesta aatteellisista syistä kieltäytyvää ehdottomaan vankeusrangaistukseen, jonka maksimipituus on 181 päivää. Olen itse tänä vuonna yksi näistä aatteellisista ja oma elämäni pysähtyy 181:ksi päiväksi siirtyessäni lähitulevaisuudessa kiven sisälle. Olisiko mielestäsi aika miettiä uudelleen vähemmistöjen oikeuksia esimerkiksi noudattamalla Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun Alvaro Gil-Roblesin vuonna 2001 antamaa neuvoa ja ulottaa Jehovan todistajien nauttima vapautusmenettely muihin aseistakieltäytyjäryhmiin? Jos kustannuksia halutaan ainoastaan katsoa, niin tuon älyttömän kalliin vankeuden järjestämisen sijasta jonkinlaisen kieltäytyjien vakaumuksen todellisuutta arvioivan vakaumuslautakunnan perustaminen olisi varmasti huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

 • Utelias

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Johtaja Tuuralta kysyttiin Turhapuro -elokuvassa vaikea kysymys: "Miksi juuri teidät valittiin puolustusministeriksi?" Johtaja Tuura ei pystynyt heti vastaamaan. Pystyisiköhän tämä sotaväkeä käymätön pojannappula vastaamaan yhtä vaikeaan kysymykseen...

 • Koko Suomen puolesta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Julkinen sektori on kovien tehostamispaineiden alla. Miksi kielipolitiikka on jätetty näiden keskusteluiden ulkopuolelle? Eikö olisi järkevää pyrkiä tuottamaan ruotsinkielisille mahdollisimman laadukkaat palvelut mahdollisimman tehokkaasti yhteiskunnan resursseja tuhlaamatta? Eikö olisi aika kehittää kieliosaamista todellisiin tarpeisiin perustuen? Tarvitsemme kipeästi venäjänkielen osaajia.

 • neuvoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos Puolustusvoimissa pitää säästää niin miksi perustetaan turhia virkoja, Niin kuin tuo PIISPAN virka!!! En keksi mitä käyttöä piispalla on puolustusvoimissa?

  Vaastaavia hölmöyksiä tehdään usein vaikka talous on tiukalla vai onko se oikeasti?

 • puhutaan kustannuksista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vastustatteko pakkoruotsin kustannusten selvittämistä?

 • perunakuoppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi Suomenruotsalaiset poliitikot ovat niin suosittuja ulkomailla?

 • MILLOIN TASA-ARVO TOTEUTUU?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arvoisa ministeri

  Puuhaatte selvitystä, missä Jehovan todistajilta poistettaisiin mahdollisuus kieltäytyä asevelvollisuudesta. Syyksi olette sanoneet tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden.

  Mielestäni tämä on selvä asia. Jokaisen suomalaisen pitää suorittaa jollain tavoin ja jossain "yhteiskuntapalvelus" jossain huolto-, hoiva-, ym. yhteiskunnallisesti tärkeässä tehtävässä vastineena

  yhteiskunnan meille jokaiselle tarjoamista maksuttomista koulutus-, sosiaaliu- ja terveyspalveluista (jokaisen veroilla rahoitettu).

  Meidän jokaisen nuoren tehtävä on "palvella" yhteiskuntaa jollain tavoin vastineeksi panostuksesta

  Kysynkin milloin tasa-arvo toteutuu (tehän RKP:läiset olette tasa-arvoa, jopa naisten valtaa, kannattava puolue)

  ja jokainen Suomen kansalainen, myös NAISET, ovat velvollisia suorittamaan armeijan (yhteiskuntapalveluna)? Milloin naisitlä poistu ehtuoikeus "luistaa" armeista. Kunto kohoaa ja työkokemus karttuu!

  Huom! Olen itse nainen ja kannatan tasa-arvoa

  • JATKAN VIELÄ..TASA-ARVOSTA

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yrityksiä vaaditaan kantamaan yhteiskuntavastuu ja korvaamaan aiheuttamansa työttömyys jollain tavoin työttömäksi jääneelle, vaikka ne toimivat liiketoimintaperiaatteella ja maksavat veroja tuloksesta (+ kiinteistöveroa). Myös niiden työllistämät työntekijät maksavat palkoistaan veroja valtiolle

   Jos yritysten on pakko kantaa yhteiskuntavastuunsa, niin nyt myös meidän kaikkien nuorten on aika kantaa oma yhteiskuntavastuumme (kun rahaa on vähän, voimme näin kantaa kortemme yhteiseen kekoon ja "maksaa" yhteiskunnan panostus meihin)

   Me saamme koulutuksen ilmaiseksi (verrattuna muihin Euromaihin). Paljonkohan yksittäisen kansalaisen koulutus maksaa, jonka avulla me saamme mahdollisuuden elättää itsemme ja jonka itse voimme valita

   Tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden nimissä jokaisen (myös naisten + Jehovan todistajien) on käytävä armeija (= suoritettava yhteiskuntapalvelus). Sitten vasta yhteiskuntavastuullisuus toimii oikein, oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti!

 • Ruotsi on hukkakieli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos saamelainen muuttaisi esim: Heinolaan, niin miten siellä palvelut pelaisivat saameksi ? Ruotsin kieltä ei tarvitse kansainvälisesti missään, eli on täydellinen hukkakieli ja turhaa ponnistelua - tilalle Venäjää ja Ranskaa - aika on muuttunut...

 • karmanlaki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Puheenjohtaja Haglund,

  puolueenne poliittinen linja oli varsin maltillinen aina puheenjohtaja Jan-Erik Enestamin kauden loppuun saakka. Puolueenne kuitenkin oikeistolaistui selkeästi pj. Stefan Wallinin kaudella.

  Katsotteko tämän kenties johtuvan siitä, että kokoomuksesta tuli v. 2007 hallituksen valtapuolue, vaikkakin keskustalainen oli pääministerinä.

  Puolueenne kannatus ei ole tästä linjanmuutoksesta kuitenkaan kasvanut, päinvastoin.

 • erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi Suomi on AAA luokituksessa maksajana .Kun Kreikka ja Espanja ovat rikkaampia ja avunsaajia?

 • kielitaidoton - en virkamies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Virkamiesruotsi on joissain tutkinnoissa määritelty pakolliseksi oppiaineeksi - ainakin muistelen näin. Onko tarkoitus myös määritellä virkamiessaame ja olisiko tuo virkamiessaame inarinsaamea, koltansaamea, pohjoissaamea vai mitä saamea?

 • ascaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  1. Onko Suomella uskottava puolustus jos suurvalta hyökkää? Millä perusteella?

  2. Olivatko Tarja Halosen ajamat ratkaisut, kuten maamiinakielto Suomen kansallisen edun mukaisia ja taloudellisesti realistisia nykyarvion perusteella?

  3. Miten Suomi on varautunut verkkosotaan ja pärjää siinä nykyisen osaamisen ja resurssin valossa?

 • finne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asun kunnassa, jossa kuntaliitoksen myötä on runsaat neljä prosenttia ruotsia äidinkielenään puhuvaa asukasta. Kunta on omalla päätöksellään kaksikielinen. Kunnan virkoja täytettäessä ruotsínkielen osaaminen katsotaan eduksi. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että virkaa täytettäessä suomenruotsalainen ohittaa pätevämmän, kokeneemman, paremmin koulutetun ja mahdollisesti ruotsiakin kohtuullisesti osaavan suomenkielisen hakijan.

  Kääntäen tämä merkitsee sitä, että n. 96 prosentilta asukkaista viedään mahdollisuus saada virkamieheltä mahdollisimamn hyvää ja asiantuntevaa palvelua pienen vähemmistön etuoikeuksien vuoksi.

  On lottovoitto syntyä suomalaiseksi ja tuplajättipotti syntyä suomenruotsalaiseksi.

 • Jouko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Carl! Onko hallituksen taholla käyty keskustelua, että ruotsin pakkomuotoinen opetus voitaisiin lopettaa. Onko siitä ollut edes keskustelua?

 • Operaatio40

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Afganistanissa tuotetaan 90 % maailman oopiumista länsimaiden valvovien silmien alla. Ymmärttekö, että tuo oopiumin tuotanto mahdollistaa talibanien sotimisen. CIA:n pojat ovat todella taitavia kuljettamaan huumeet Venäjän ja Kiinan markkinoille. Onko Teillä muuta sanottavaa oopiumista kuin tämä klassinen "traditio" kommentti?

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä