Saame |

Poroille tarkoitetun heijastinsprayn tehtävänä estää liikenneonnettomuuksia

Paliskuntain yhdistyksen työntekijät kokeilevat kahta erilaista heijastinspraytä aluksi omien porojensa sarviin ja karvaan. Heijastinsprayn tehtävänä on tehdä poroista näkyvämpiä ja tällä tavalla estää liikenneonnettomuuksia.

Boazu man čorvvide leat cirgon šleđggonávdasa
Poro jolle on ruiskutettu heijastinainetta sarviin. Kuva: Anne Ollila / BO

Paliskuntain yhdistys on kokeilemassa poroille tarkoitettua heijastinspraytä.

Paliskuntain yhdistyksen neljä työntekijää on ruiskuttanut heijastinainetta aluksi omien porojensa sarviin ja karvaan. Nyt he seuraavat miten aine kestää sääolosuhteita ja pysyykö aine paremmin sarvessa vai karvassa.

- Tavoitteena on liikennevahinkojen ehkäisy. Spray on parhaillaan kokeilussa myös karvassa, mutta se on sarvissa ehkä tehokkaampi, koska se näkyy joka puolelle, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Ensi syksynä Paliskuntain yhdistyksen tavoitteena on kokeilla ainetta poroihin tietyllä koealueella erotusten yhteydessä.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Sápmi 1

Ruoššas geahččalit heaittihit Sovkina jođihan Ruošša sámi parlameantta – "Raipon-dáhpáhusaid dievaslaš kopiija"

Ruoššas leat geahččaleamen nuollat Guoládaga sámi parlameantta, Sámi Såbbara, ja dan ságadoalli Valentina Sovkina válddis. Suoma sámedikki ságadoalli Klemetti Näkkäläjärvi humai Sovkinain gaskavahku ja lea fuolas dilis. Näkkäläjärvi muitala, ahte mannan lávvardaga Ruošša eiseváldit ordnejedje stuorra čoahkkima, mas ásahedje Sovkina jođihan Sámi Såbbara sadjái ođđa Ruošša beale "sámiráđi", mii lea iešalddes dohkkaorgána, man eiseváldit stivrejit.

Bivnnuhamosat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä