Saame |

Poroille tarkoitetun heijastinsprayn tehtävänä estää liikenneonnettomuuksia

Paliskuntain yhdistyksen työntekijät kokeilevat kahta erilaista heijastinspraytä aluksi omien porojensa sarviin ja karvaan. Heijastinsprayn tehtävänä on tehdä poroista näkyvämpiä ja tällä tavalla estää liikenneonnettomuuksia.

Boazu man čorvvide leat cirgon šleđggonávdasa
Poro jolle on ruiskutettu heijastinainetta sarviin. Kuva: Anne Ollila / BO

Paliskuntain yhdistys on kokeilemassa poroille tarkoitettua heijastinspraytä.

Paliskuntain yhdistyksen neljä työntekijää on ruiskuttanut heijastinainetta aluksi omien porojensa sarviin ja karvaan. Nyt he seuraavat miten aine kestää sääolosuhteita ja pysyykö aine paremmin sarvessa vai karvassa.

- Tavoitteena on liikennevahinkojen ehkäisy. Spray on parhaillaan kokeilussa myös karvassa, mutta se on sarvissa ehkä tehokkaampi, koska se näkyy joka puolelle, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Ensi syksynä Paliskuntain yhdistyksen tavoitteena on kokeilla ainetta poroihin tietyllä koealueella erotusten yhteydessä.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Bivnnuhamosat

Näkkäläjärvi: Hui ártet manin sámiid rivttiid vuostálastin lea guovddážis Lappi riikkabeaiáirasiid doaimmas

Maid sámedikki ságadoalli Klemetti Näkkäläjärvi váldá beali Esko-Juhani Tennilä radiokolumnii, mas son čuoččuhii, ahte Lappi riikkabeaiáirasat vuostálastet ILO 169 vai ožžot jienaid. Näkkäläjärvi čállá bloggastis, ahte lea hui ártet manin sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddideami vuostálastimis lea šaddan nu guovddáš oassi Lappi riikkabeaiveáirasiid doaimmas.

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä