Saame |

Poroille tarkoitetun heijastinsprayn tehtävänä estää liikenneonnettomuuksia

Paliskuntain yhdistyksen työntekijät kokeilevat kahta erilaista heijastinspraytä aluksi omien porojensa sarviin ja karvaan. Heijastinsprayn tehtävänä on tehdä poroista näkyvämpiä ja tällä tavalla estää liikenneonnettomuuksia.

Boazu man čorvvide leat cirgon šleđggonávdasa
Poro jolle on ruiskutettu heijastinainetta sarviin. Kuva: Anne Ollila / BO

Paliskuntain yhdistys on kokeilemassa poroille tarkoitettua heijastinspraytä.

Paliskuntain yhdistyksen neljä työntekijää on ruiskuttanut heijastinainetta aluksi omien porojensa sarviin ja karvaan. Nyt he seuraavat miten aine kestää sääolosuhteita ja pysyykö aine paremmin sarvessa vai karvassa.

- Tavoitteena on liikennevahinkojen ehkäisy. Spray on parhaillaan kokeilussa myös karvassa, mutta se on sarvissa ehkä tehokkaampi, koska se näkyy joka puolelle, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Ensi syksynä Paliskuntain yhdistyksen tavoitteena on kokeilla ainetta poroihin tietyllä koealueella erotusten yhteydessä.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Sápmi

Riessungursa Helssegis ođđajagimánus, fárrui čáhká vel

Sini Nuorgam

Liidneriessungursa álgá ođđajagimánu 16. beaivve ja bistá olles vahkuloahppa, muhto fárrui sáhttá searvat maid oanehaččatge áigge. Lea dehálaš ášši, ahte mis lea dáppe máddin vejolašvuohta oahpat duddjot, muhto lea buorre maid áddet, ahte dákkár gurssain oahpa dakkár standardavuogi duddjot, muhto iešguđetge sogaid duodjeárbevieruid ja dovdamearkkaid dákkár almmolaš gurssain ii oahpa, muittuha Sini Nuorgam City-Sámit -searvvis.

Bivnnuhamosat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä