Saame |

Poroille tarkoitetun heijastinsprayn tehtävänä estää liikenneonnettomuuksia

Paliskuntain yhdistyksen työntekijät kokeilevat kahta erilaista heijastinspraytä aluksi omien porojensa sarviin ja karvaan. Heijastinsprayn tehtävänä on tehdä poroista näkyvämpiä ja tällä tavalla estää liikenneonnettomuuksia.

Boazu man čorvvide leat cirgon šleđggonávdasa
Poro jolle on ruiskutettu heijastinainetta sarviin. Kuva: Anne Ollila / BO

Paliskuntain yhdistys on kokeilemassa poroille tarkoitettua heijastinspraytä.

Paliskuntain yhdistyksen neljä työntekijää on ruiskuttanut heijastinainetta aluksi omien porojensa sarviin ja karvaan. Nyt he seuraavat miten aine kestää sääolosuhteita ja pysyykö aine paremmin sarvessa vai karvassa.

- Tavoitteena on liikennevahinkojen ehkäisy. Spray on parhaillaan kokeilussa myös karvassa, mutta se on sarvissa ehkä tehokkaampi, koska se näkyy joka puolelle, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Ensi syksynä Paliskuntain yhdistyksen tavoitteena on kokeilla ainetta poroihin tietyllä koealueella erotusten yhteydessä.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Bivnnuhamosat

Saamelaiskäräjävaalien äänestyslippuja makaa Helsingin postikeskuksessa, vaikka niiden pitäisi olla jo laskennassa

Helsingin postikeskuksessa makaa useita saamelaiskäräjävaalien äänestyslippuja. Postin prosessijohtaja Jarmo Ainasoja pyytää tilannetta anteeksi ja lupaa, että asian selvittäminen aloitetaan heti. Vaalilautakunnan puheenjohtaja uskoo, että postin nettisysteemi näyttää väärin eikä usko, että vaalikirjeitä makaisi enää esimerkiksi Helsingissä. Vaalilautakunta aikoo kuitenkin tutkia asiaa.

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä