Yle Uutiset selkosuomeksi

Tiistai 21.10.2014

Audio

Etsinnät jatkuvat Ruotsissa

Korvetti HMS Visby.
Ruotsin armeijan Visby-laiva on mukana etsinnöissä Tukholman saaristossa. Kuva: Frederik Sanderg / EPA

Ruotsin armeija jatkaa etsintöjä Tukholman saaristossa.

Ruotsin armeijan komentaja Sverker Göranson sanoi tiistaina päivällä, että armeija saa edelleen tietoja, joiden mukaan veden alla on ehkä jotakin vierasta toimintaa. Komentaja sanoi, että armeija saa tietoja myös siviileiltä eli tavallisilta ihmisiltä. Göranson sanoi, että jos armeija löytää esimerkiksi sukellusveneen, armeija pakottaa sen pintaan vaikka aseilla.

Ruotsin armeija aloitti etsinnät viime perjantaina, koska se sai monta ilmoitusta vieraasta toiminnasta meressä, veden alla. Vieras vedenalainen toiminta voi tarkoittaa esimerkiksi jonkin toisen maan sukellusvenettä tai kauko-ohjattavaa robottia.

Työttömyys yli kahdeksan prosenttia

Työttömyysaste -käyrä
Työttömiä on enemmän kuin vuosi sitten. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomen työttömyys on noussut yli kahdeksan prosentin.

Työttömänä oli syyskuussa 8,2 prosenttia suomalaisista aikuisista. Miehistä työttömänä oli 8,6  ja naisista 7,7 prosenttia. Vuosi sitten työttömänä oli 7,6 prosenttia suomalaisista.

Ilman työpaikkaa oli syyskuussa 218 000 sellaista ihmistä, joka etsii työtä. Heitä oli nyt 19 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Halvaantunut mies parantui

Video: Darek Fidyka seisoo sillalla.
00:45
Puukon katkaisema selkäranka onnistuttiin saamaan taas toimimaan. Tutkijan mielestä tieteen edistysaskel oli suurempi kuin ihmisen saaminen Kuuhun. Video: BBC Panorama

Puolassa on parannettu halvaantunut mies. Mies halvaantui rinnasta alaspäin neljä (4) vuotta sitten, kun häntä lyötiin puukolla ja selkärangan hermot katkesivat. Halvaantunut ihminen ei tunne esimerkiksi jalkojaan eikä pysty liikuttamaan niitä.

Lääkärit paransivat miehen selkärangan miehen omilla soluilla. Solut otettiin miehen nenästä ja siirrettiin selkärankaan. Sinne siirrettiin myös hermokudosta miehen nilkasta. 

Solut kasvoivat selkärangassa ja liittivät katkenneet hermot yhteen. Kolme (3) kuukautta leikkauksen jälkeen mies alkoi saada tuntoa takaisin. Kaksi (2) vuotta myöhemmin hän käveli ulos sairaalasta rollaattorin avulla. Tutkijan mukaan tiede otti nyt isomman askeleen kuin silloin, kun ihminen käveli kuussa. 

Lapissa paukkui pakkanen

Ivalon lentoasema
Ivalon lentoasema. Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Lapissa oli maanantain ja tiistain välisenä yönä kova pakkanen.

Ivalon lentoasemalla mitattiin yöllä -17,8 astetta. Se on tämän syksyn kylmin lukema Suomessa.

Aivan pohjoisessa Lapissa oli lämpimämpää: Utsjoella pakkasta oli vain runsaat kuusi (6) astetta.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä