Yle Uutiset selkosuomeksi

Perjantai 9.10.2015

Audio

Rauhanpalkinto Tunisiaan

Teollisuuden ja kaupan liitto UTICAn puheenjohtaja Wided Bouchamaoui, ammattiliitto UGTT:n pääsihteeri Houcine Abbassi, ihmisoikeusjärjestö LTDH puheenjohtaja Abdessattar ben Moussa sekä asianajajaliiton puheenjohtaja Mohamed Fadhel Mahmoud.
Teollisuuden ja kaupan liitto UTICA, ammattiliitto UGTT, ihmisoikeusjärjestö LTDH ja asianajajaliito ovat ne tunisialaiset järjestöt, jotka saavat Nobelin rauhanpalkinnon. Kuvassa järjestöjen johtajat. Kuva: Fethi Belaid / AFP

Tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinto menee Tunisiaan. Palkinnon saaja on Tunisian rauhankvartetti. Rauhankvartetissa on 4 tunisialaista järjestöä. Järjestöt ovat pitäneet yhdessä huolta siitä, että rauha on säilynyt Tunisiassa.

Tunisialaiset taistelivat itselleen demokratian vuonna 2011. He halusivat päättää itse omista asioistaan ja ajoivat pois maasta presidentin, joka ei kuunnellut kansaa. Vuonna 2013 Tunisian demokratia oli vaarassa, kun maassa tapahtui poliittisia murhia. Silloin tunisialaiset järjestöt alkoivat tehdä yhteistyötä ja pelastivat Tunisian demokratian ja rauhan.

Monessa muussa arabimaassa demokratian ja rauhan rakentaminen ei ole onnistunut yhtä hyvin kuin Tunisiassa. Toivotaan, että muut maat ottavat esimerkkiä Tunisiasta.

Autoilija vankilaan

Valkoinen pyörä
Ihmiset ovat muistaneet pyöräilijää, joka kuoli elokuussa Helsingissä. Kuva: Ines Siren / Yle

Oikeus on antanut tuomion autoilijalle, joka aiheutti liikenneonnettomuuden Helsingissä elokuussa. Autoilija törmäsi pyöräilijään, joka kuoli. Oikeus määräsi nyt, että autoilija joutuu vankilaan 4 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi.

Tapauksesta on puhuttu paljon. Monet suuttuivat, koska ihmiset sanoivat, että autoilija törmäsi pyöräilijään tahallaan. Autoilija myös pakeni paikalta heti törmäyksen jälkeen.

Tapauksen jälkeen pyöräilijät järjestivät pyörämarsseja monissa kaupungeissa. Pyörämarssien aihe oli liikennerauha.

Ei karkkia palkinnoksi

Lapsi ihailee herkkuja karkkihyllyllä kaupassa.
Yhdessäolo on parempi palkinto lapselle kuin karkkipussi. Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Monet vanhemmat antavat lapselle palkinnon, jos lapsi on kiltti. Usein vanhemmat antavat palkinnoksi herkkuja. Lapsi saa esimerkiksi karkkia.

Väestöliiton asiantuntija Anja Saloheimo sanoo, että herkut eivät ole hyvä palkinto. Hän ehdottaa palkinnoksi yhdessäoloa. Vanhemmat voivat esimerkiksi viedä lapsen retkelle uimahalliin.

Saloheimo sanoo myös, että vanhempien kannattaa miettiä, mistä lapsi saa palkinnon. Monet vanhemmat antavat palkinnon, kun lapsi saa hyvän arvosanan koulussa. Saloheimon mielestä vanhempien on parempi antaa palkinto siitä, että lapsi yrittää ja tekee kovasti työtä. Silloin ei ole enää niin tärkeää, mikä arvosana on.

Syysloma alkoi

Mökki järvenrannalla
Suomen syksy on kaunis. Kuva: Yle

Monissa kouluissa on alkanut syysloma. Syysloma kestää viikon.

Syysloma alkaa melko kauniissa, mutta kylmässä säässä. Lauantaina lämpötila on nollan ja 5 lämpöasteen välillä.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä