Yle Uutiset selkosuomeksi

Keskiviikko 7.10.2015

Turvapaikanhakijalapset tarvitsevat koulupaikan

Pojat pelaamassa futista
Turvapaikanhakijalapsia liikuntatunnilla. Kuva: Yle

Monet turvapaikanhakijat ovat lapsia. Tänä vuonna noin 2000 lasta on tullut Suomeen yhdessä vanhempien kanssa, ja noin 1000 lasta on tullut yksin. Kuntien täytyy järjestää koulupaikka myös lapsille, jotka hakevat turvapaikkaa.

Joissakin kaupungeissa turvapaikanhakijalapset jonottavat kouluun. Koulupaikkaa ei löydy kaikille heti. Tarvitaan myös lisää opettajia, jotka osaavat opettaa turvapaikanhakijalapsia.

Osa turvapaikanhakijalapsista ei osaa lukea ja kirjoittaa. He ovat olleet aina töissä. Nyt lapset haluavat oppia, kun he pääsevät kouluun.

Vastaanottokeskusta yritettiin polttaa

Kerrostalo
Lammin vastaanottokeskus. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lammin vastaanottokeskusta on yritetty sytyttää tuleen. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut. Vastaanottokeskuksen asukkaat kertovat, että he sammuttivat tulen, ennen kuin tulipalo ehti alkaa.

Lammin vastaanottokeskuksessa asuu noin 70 turvapaikanhakijaa. Joukossa on myös lapsiperheitä. Lammin vastaanottokeskus on Hämeenlinnassa.

Poliisi tutkii asiaa.

Finnair sai uudenlaisen lentokoneen

Airbus A350 XWB ilmassa
Airbus A350. Kuva: Finnair

Lentoyhtiö Finnair on saanut uudenlaisen lentokoneen. Finnairin ensimmäinen Airbus A350 -lentokone laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle keskiviikkona.

Uusi lentokone on iso. Siihen mahtuu melkein 300 matkustajaa. Se kuluttaa kuitenkin vähemmän polttoainetta kuin vanhat lentokoneet.

Finnair ostaa yhteensä 19 uudenlaista lentokonetta. Finnair lentää niillä Aasiaan. Ensimmäinen Airbus A350 -lentokone lentää aluksi Euroopassa, että Finnairin lentäjät tottuvat sitä käyttämään.

Finnair on Euroopan ensimmäinen lentoyhtiö, joka aloittaa lennot Airbus A350 -lentokoneella.

Syksy on flunssa-aikaa

Olli Ruuskanen
Professori Olli Ruuskanen. Kuva: Yle

Monet saavat syksyllä flunssan. Professori Olli Ruuskanen kertoi Ylen Aamu-tv:ssä, miten ihminen voi yrittää estää flunssaa.

Paras keino estää flunssaa on pestä kädet saippualla.

Professori Ruuskanen kertoo, että D-vitamiini estää flunssaa ja C-vitamiini auttaa flunssan oireisiin. Uusi flunssan hoitokeino on sinkki. Flunssa loppuu nopeammin, jos potilas syö sinkkitabletteja.

Monet ihmiset sanovat, että he saavat flunssan, kun on kylmää. Tiede ei ole todistanut tätä, professori Ruuskanen sanoo. Flunssan syy on aina virus, ei kylmä sää.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä