Kotimaa |

Suomalaisten eliniän odote kasvaa vuosi vuodelta

Gerontologian professori Antti Hervonen Tampereen yliopistosta ei hämmästy tanskalaistutkijoiden arviota, jonka mukaan yli puolet tänä vuonna syntyvistä vauvoista elää satavuotiaiksi. YLEn Aamu-tv:ssä keskiviikkona vierailleen Hervosen mukaan eliniän odote paranee jatkuvasti myös Suomessa.

Taulukko
Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

- Joka neljäs vuosi ennusteeseen tulee vuosi lisää, hän tiivistää

Nykyään suomalaisnaisten ennustetaan elävän huomattavasti pidempään kuin miesten.

- Ero oli sotien jälkeen 7 - 8 vuotta, mutta parinkymmenen vuoden päästä ero on vain nelisen vuotta, laskee Hervonen.

Samalla sekä miesten että naisten keskimääräinen elinikä nousee, mutta ei rajattomasti. Maailman vanhimmaksi on tähän mennessä elänyt ranskalainen Jeanne Calment, joka kuoli 122 vuoden ikäisenä vuonna 1997. Tämän jälkeen kukaan ei ole päässyt lähellekään hänen ikäänsä.

- Näyttää, että tietynlainen elossa pysymisen raja on 113 - 115 vuotta, sanoo Hervonen.

90-vuotiaita yhä enemmän

Hervonen on tutkinut vanhenemista lukuisissa kansainvälisissä tutkimushankkeissa. Esimerkiksi Tervaskanto-hankkeessa on seurattu 90-vuotiaita suomalaisia. Tutkijat ovat saaneet selville mm. sen, että 90-vuotiaiden toimintakyky ei ole parantunut viime vuosikymmeninä. Sen sijaan 70- ja 80-vuotiaiden terveys on parantunut maailmanlaajuisesti.

- Jonkinlainen biologinen raja alkaa lähestyä, ja harvempi pysyy enää henkisesti ja fyysisesti hyvässä kunnossa, pohtii Hervonen 90-vuotiaiden elämää.

Hervosen mukaan toimintakyvyn parantamiseksi tarvitaan ennaltaehkäisyä, ja sopivat toimet pitää räätälöidä erikseen. Trendi on vahvistumassa vanhuslääketieteessä.

- Ongelmiin pitää puuttua ennen ongelmien tuloa. Pelimerkit ovat vähissä kuin ongelmat ovat käsillä, hän arvioi.

Professori muistuttaa, että juuri 90-vuotiaiden määrä kasvaa lähivuosina suhteellisesti eniten, joten heidän hoitoonsa tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

- Tuntuu siltä että päättäjät juoksevat selkä edellä pakoon tätä faktaa, Hervonen sivaltaa

Kommentoi aihetta (18 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Hachiko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alkoholi on edelleen yleisin kuolinsyy Suomessa. Kulttuurin ja tottumusten pitäisi muuttua näillä tänä vuonna syntyneillä 2020-luvulla.

 • Zigzag

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuten yksi tutkija kerran tv:ssä totesi: Vaikka elinajan odotus kasvaa koko ajan, mitä teemme jatkovuosilla 80-100. Joo, nautitaan elämästä... katselkaa vähän ympärille miltä näyttää...

 • Tämä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entisen anoppini ikä puuttuu tuosta taulukosta. Hän täyttää kohta 97 vuotta. Uskoisinpa, että suomalaisten elinajanodote on korkeampi kuin on ennustettu muutaman vuoden päästä. Meillä pula-ajan lapset ja sodan jälkeiset tapahtumat ovat vaikuttaneet suuresti vanhempien miesten ja naisten elinikään ja kun tämä sukupolvi siirtyy ajasta ikuisuuteen, seuraava sukupolvi elää huomattavasti pidempään. Nykyisin lähes kaikilla on mm. kolesterolilääkitys, joka pidentää ikää huomattavasti estäen suomalaisten sydän- ja verisuonitautien kehittymisen, joka on ollut se tekijä, joka on vienyt suomalaiset ennen aikaiseen hautaan.

 • Huijattu olo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Iso epäkohta on, että miesten ja naisten eläkemaksu on yhtä suuri. Mies jää eläkkeestä aina tappiolle.

 • prole

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mihin Teme perustaa väitteen, että kolesterolilääkitys lisää syöpää?

  Kotimainen tutkimus

  Haukka J, Sankila R, Klaukka T, Lonnqvist J, Niskanen L, Tanskanen A, Wahlbeck K, Tiihonen: Incidence of cancer and statin usage-Record linkage study. J. Int J Cancer. 2009 Apr 27.

  Tärkein tulos: analyysissä, joka käsitti 4.2 miljoonaa elinvuotta ei löydetty mitään yhtettä statiinien ja syövän välillä

  Yhdysvaltalainen tukimus

  Flick ED, Habel LA, Chan KA, Haque R, Quinn VP, Van Den Eeden SK, Sternfeld B, Orav EJ, Seeger JD, Quesenberry CP Jr, Caan BJ. Statin use and risk of colorectal cancer in a cohort of middle-aged men in the US: a prospective cohort study.Drugs. 2009;69(11):1445-57

  Tärkein tulos: Jos ylipäätään jotain vaikutusta on, niin statiineilla saattaa olla vähäinen suojaava vaikutus.

 • Nag

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä on hyvä syy puoltaa eläkeiän nostoa. Jos nyt keskimääräinen elinikä / elinajanodote on noin 78 vuotta ja eläkeikä alkaa 63 vuodesta, niin sehän alkaa, kun odotetusta elinajasta on kulunut noin 80 %. Sitten, kun elämme keskimäärin satavuotiaiksi, niin eläkeikä alkaisi 80-vuotiaasta, eli jälleen silloin, kun odotetusta elinajasta on kulunut 80 %. Paitsi että jälkimmäisessä tapauksessa eläkevuosia jää jäljelle enemmän (20 vuotta) kuin nykyään (15 vuotta). Ihmisethän haluavat elää pitkään ja mieluiten vielä terveenä, mutta jotta tämä olisi mahdollista, niin jotenkin se on myös kustannettava. Minulle tuo malli kyllä sopii.

 • Vauhtisokeutta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Elinajanodote paranee koko ajan"

  Kuinkahan korkeaksi sen elinajan oikein halutaan "paranevan". Ei pelkkä vuosien lisääntyminen ole mikään parannus.

  Kuka täällä haluaa vuosisadan pyöriä? Ihmisillä on kiire eläkkeelle ja pelistä pois jo viiskymppisenä, sittenkö venytään vielä toisen 50 vuotta toimettomana, väistämättä puolikuntoisena ja heikkona viimeiset parikymmentä vuotta vähintään, usein laitoksessa. Eihän tämmöinen tarkoita muuta kuin massiivisia ongelmia vanhusten hoidossa.

  Kyllä pitäisi kaikin keinoin saada ihmisten elämän laatu paremmaksi eikä tuijottaa vuosia, ja elämänhalua siihen aktiiviseen elämänvaiheeseen.

 • Tämä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Tapani" - Ei vanhusten elämä ole enää kuin harvoilla köpöttelyä ja tekohampaiden vaihtoa. Nykyvanhuksilla on omat hampaat tallella ja tuon köpöttelyn tilalla monet käy bailaamassa kuten 97 vuotias entinen anoppini ja hänen omat kaverinsa. Rovaniemellä asuva isoisotätikin vaihtaa aina uuteen poikaystävään, kun edellinen on edesmennyt. Ryyppääminen lihottaa ja vie terveyden. Sen takia iäkkäät ottavat nykyisin kahvin ja konjakin sekä ruuan kanssa punaviiniä mieluummin kuin pöhöttävää ja hiilihydraatteja sisältävää olutta. Ikääntyminen ja vanhuus ovat täysin muuttuneet vielä 60- ja 70-luvulla olleista käytännöistä. Tulevaisuudessa anopin perintörahoja saa odottaa tosi pitkään tai siis isovanhempien...

 • Fellow70

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielenkiintoinen "tutkimus", jossa ei kerrota millä tavalla arvio on saatu aikaiseksi. Onko tutkittu nimenomaan niitä nuoria ihmisiä, jotka nyt jo sairastavat yhä lisääntyviä elintasosairauksia, joista nämä nyt vanhenevat suuret ikäluokat eivät nuorena tienneet mitään. Tällaista arviota ei yksinkertaisesti ole mahdollista tehdä, koska nykyisen elämäntavan ja olosuhteiden vaikutusta on mahdotonta arvioida sadan vuoden päähän.

  Luultavasti tämä eliniän jatkuva nouseminen on kupla joka vain odottaa puhkeamistaan kun sipsi ja coca cola-sukupolvi ehtii vanhuuteen.

  Tutkimuksen ongelma on siinä, että lääkäri puhuu vielä elossa olevasta "tervaskantosukupolvesta" eikä nykyajan nuorista.

 • Teme

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhuksilla joilla on alhainen kolesteroli kuolee ensin. Se on tutkittua tietoa.

  Kolesterolilääke ei auta naisilla yhtään, keski-ikäisillä miehillä hyvin vähän. Kolesterolilääkitys lisää syöpää.

 • saga

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämäkin tutkimus on samanlainen kupla kuin työvoimapula ja ilmaston muutos. Koskaan meillä eikä muuallakaan kiinnitetä huomiota ennaltaehkäisyyn. Jos julkisen terveydenhuollon tila on tämä niin kuin se nykyään on, ei elinikä kasva kuin rikkaissa perheissä, joilla on varaa yksityiseen lääkäriin ja hyvään ruokaan. Rupusakki ryyppää ja lihoo halvalla ruualla ja joutuu ennenaikaiseen hautaan. Yhdyn täällä jo aikaisempaan kirjoittajaan, joka oli vailla laatua aktiiviseen elämän vaiheeseen. Ikuisen nuoruuden lähdettä kun kukaan ei ole löytänyt.

 • Tämä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Teme" - Mihin syöpäväittämäsi perustuu kolesterolilääkkeiden osalta? Kolestrolia alentavia lääkkeitä on monia, mitkä niistä aiheuttavat syöpää? Itselläni kolesterolikertymät ovat hävinneet ultraäänitutkimuksessa statiinilääkityksen aloittamisesta vuoden aikana ja verisuonten kimmoisuus palautunut aiemmasta. Kokonaiskolesteroli keikkuu 3-4 välillä entisten arvojen oltua 5-7 mmol luokkaa. Kolesterolilääkkeiden vaikutuksia vasta tutkitaan, koska ne ovat olleet markkinoilla liian vähän aikaa. Kolesteroli arvo saattaa olla matala joillakin vanhuksilla, mutta hyvän ja ns. pahan eli kovan rasvan suhde on monesti vääristynyt. Hyvää kolesterolia on monesti liian vähän, joka suojaisi verisuonistoa, sydäntä ja aivoja ja antaisi pidemmän eliniän.

 • Terveyttä ei voi ennustaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eliniän odotus kasvaa, mutta elinikä ei. Tämä on niin pitkä ennuste johon ei voi täysin uskoa.

  Näitä laaditaan poliittisen päättäjien ja eläkevakuutusyhtiöiden toiveesta, kun eläkeikää pitää saada korkeammaksi.

  Pahinta nykypolitikoinnissa on se, että muutokset tulevat taas suuren ikäluokan kärsittäväksi.

  Heiltä on mennyt jo terveys pitkään elämään, sitä ei voi muuksi muuttaa.

  Syntymättömien ihmisten elinikää ei voi millään ennustaa. Kaikki ennustettavissa olevat asiat kun ei toteudu. Epävarmuustekijät sadan vuoden päähän ovat huikeat. Esimerkiksi maailmanlaajuiset epidemiat ehtivät jo tällä aikajänteellä vähentää elinikää.

  Koko väestön elinikää vähentää myös tapaturmaisesti kuolleet, joiden osuus vain kasvaa tulevaisuudessa, kun ihmiset liikkuvat yhä nopeammin.

  Ihmisen fysiologista kykyä nauttia elämästään ei pystytä merkittävästi parantamaan. Jos ihminen elää laitoshoidossa lopun 20-vuotta, ei sillä asialla voi kovinkaan paljon ilakoida.

 • tapani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arvoisa Saga. "Rupusakki ryyppää ja lihoo jne..." Ei se ole mikään yhteiskunnallisten olojen säätämä pakko. Lihominen on helppo välttää vähävaraisenkin, katsomalla mitä syö ja liikkumalla. Terveyden vievä ryyppääminen taas on aina oma valinta.

  Siitä olen samaa mieltä, että niillä potentiaalisilla uusilla ikävuosilla välillä 80 - 100 tai yli, ei taida kyllä paljon mitään tehdä. Köpöttelyä ja tekohampaan louskuttelua.

 • teme

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  katso youtubesta "Studio55 - Terveys ja ruokavalio" ja katso videon kokonaan, siinä asiasta on paketissa. jos muuten kiinnostaa kannattaa googleta "kolesteroli huijaus". LDL ei oikeasti kerro mitään, pitäisi katsoa hapettunut LDL:ää. hapettunut on "plakkia" nämä pystytään mittaamaan, mutta niitä ei mitata. Mistähän johtuu ? vastaus on se että lääkefirmat myyvät mielellään lääkettä varmuuden vuoksi. Muutenkaan ruokavalion rasva ei ole pahapeikko, vaan hiilihydraatit. googletapa "TUTKIMUSTA

  VÄHÄHIILIHYDRAATTISISTA RUOKAVALIOISTA" josta löytyy suomennettuina uusimpia ravintotutkimuksia ja referaatteja, joissa myös veren rasva-arvot paranivat. Lisäksi hiilihydraatit on pahaksi ihmisen endoteelille, verisuonen pinnalle. googlaa "Korkean kolesterolin hyödyt", niin löytyy mielenkiintoista näkökulmaa.

 • Ehkä tuleva vanhus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tehtiinkö tutkimus/gallup taas varakkaitten puhelinosakkaitten omistajien keskuudessa, kuten yleensä? Köyhillä kun ei ole kuin kännykkä, jos sitäkään.

  Joka tapauksessa ei tarvitse olla nero tietääkseen, että köyhien elinikä lyhenee jatkuvasti, monet eivät elä edes vanhuuteen saakka. Rikkaitten elinikä taas varmasti vastaavasti pidentyy.

  Kantasuomalaiset ovat uhanalaisia. Ja köyhien vanhuus tuskaista, jos sinne asti jaksaa.

 • Robin Hood.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eläkkeiden maksua pitää tasoittaa, kellekään ei pidä maksaa eläkettä yli 5000 euroa kuussa, pienempiä eläkkeitä pitää nostaa ja suurimpia laskea ja rahat riittää.

 • Tämä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ehkä tuleva vanhus" - Köyhät elävät pitkään ja yleensä terveen vanhuuden. Kun rahat eivät riitä kalliisiin epäterveellisiin ruokiin ja juomiin tai jatkuvaan lihomiseen ja ylensyöntiin köyhät ihmiset pysyvät laihoina ja terveinä. Rahat riittavät juuri ja juuri kaurahiutaleisiin ja ne ovat kaikista terveellisimpiä alentaessaan myös kolesterolia. Tumma leipä on edullista samoin ranskanleipä, mikä toimii kahvileipänä ollen terveellisempää kuin sokeriin leivottu pulla, keksit tai kakut. Rasvaton maito on halpaa ja terveellistä ja ökyrikkaat saakin juoda kermaa. Omenat ja muut hedelmät maksavat 50 sentistä vähän päälle euroon kilolta ja nekin ovat erittäin terveellisiä. Jos hampaat eivät kestä pureskelua, hedelmät voi soseuttaa ja laitta vaikka vettä sekaan, niin tulee nestettäkin tarpeeksi. Makaronit ja perunat ovat halpoja sekä arkijugurttilitra. Valmisruuista lihapullat ja pihvit ovat hyviä, eikä niitä tarvitse syödä kerralla, vaan voi laittaa pakastimeen loput kelmussa ja lämmitää jonain toisena päivänä. Kevytnakeista tai seiti-kalasta saa pakasteperuna-sipulin kanssa maukkaan keiton ja sekaan voi heittää vähän suolaa ja keittojuureksia, eikä maksa paljoa. Kahvin voi ostaa aina tarjouksesta ja juoda edullisten pikkuleipien kanssa. Kaikella tällä haluan sanoa, että ruuan ei tarvitse maksaa maltaita ollakseen terveellinen ja monipuolinen.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä