Hyppää pääsisältöön

Hyvät Veljet Kunnissa

PUheenjohtajan nuija
MOT kaipaa vinkkejä kuntapäättäjien sidonnaisuuksista PUheenjohtajan nuija Kuva: MOT, Yle nuija,puheenjohtajan nuija

MOT kerää yleisöltä tietoa kuntapäättäjien sidonnaisuuksista. Kuntien korruptiiviset rakenteet eivät aina täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä, vaikka ne ovat haitallisia ja eettisesti tuomittavia. Tehokkain torjuntakeino on avoimuus.

Päättäjä kahdella pallilla

Suomen kunnissa on runsaasti kuntapäättäjiä, joiden oma tai lähipiiri harjoittaa liiketoimintaa kunnan kanssa. Liikesuhteessa kuntaan voivat olla myös puolueet ja niiden lähiyhteisöt.

Liikesuhteet hoidetaan lain kirjaimen mukaisesti kun hankinnat kilpailutetaan ja päättäjät jääväävät itsensä päätöshetkellä. Jääviyden määritelmä on Suomessa kuitenkin kapea, ja lainmukainenkin hankinta voi tosiasiallisesti haitata kunnan etua.

Harmaalla alueella ollaan, jos liiketoimiin liittyy julkisuudelta piilossa olevia lupauksia, palveluksia, vastapalveluksia tai sitoumuksia. Näytön saaminen tällaisesta yhteisten etujen jakamisesta piilossa on äärimmäisen vaikeaa.

Salainen verkosto

Hyvä veli- järjestelmällä tarkoitetaan verkostoa, jossa julkisuudelta piilossa ajetaan yksityistä etua. Verkostoille on tyypillistä se, että vain pieni osa sopimuksen ehdoista sisältyy julkisiin sopimuksiin.

Normaalin verkostoitumisen ja epäeettisen verkoston raja on epäselvä, ja sen tunnistaminen on vaikeaa.

Korruptiivinen toiminta ei läheskään aina ylitä rikosoikeudellisen rangaistavuuden rajaa, mutta voi silti olla hallinnollisesti ja moraalisesti tuomittavaa. Rakenteellinen korruptio vääristää instituutioiden toimintaa ja haittaa demokratiaa.

Anna vinkki – me tutkimme

MOT pyytää yleisöltä vinkkejä ja tietoja kuntapäättäjien sidonnaisuuksista, ylimitoitetusta kestityksestä, lähipiirin suosimisesta, hankintojen kasautumisesta samoille yhtiöille tai epäillyistä kaavoitusvallan väärinkäytöksistä.

Tutkimme vinkkejä ja julkistamme tuloksia kevään ohjelmissamme ja verkkosivuillamme.

Lähetä vinkki sähköpostitse: mot@yle.fi
Vinkin antajien nimiä ei paljasteta tutkinnan aikana.

lähteitä ja lisätietoa:

http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/97281/POLAMK_Raportti_115_web.pdf?sequence=1

http://www.uva.fi/fi/research/publications/orders/database/?julkaisu=793

http://yle.fi/uutiset/3-9343837

http://yle.fi/uutiset/3-6333325

http://yle.fi/uutiset/3-8535658

http://areena.yle.fi/1-1866178

Muokattu: vaihdettu kuva artikkellin ja lisätty kuvateksti 31.12.2016 MK

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Tulevana kesänä voimaan astuvan kuntalain pykälän mukaan kuntien tarkastuslautakunnat keräävät tiedot kuntapäättäjien sidonnaisuuksista, joten mahdollista korruptiota ollaan jo suitsimassa.

Lähettänyt käyttäjä

Totta. Tässä linkki. http://www.finlex.fi/fi/laki/kokoelma/2015/sk20150410.pdf

Toisaalta esimerkiksi Vantaalla VVOn Tapio Päivisen sidos kaupunkisuunnittelussa oli hyvin nähtävissä eikä se estänyt häntä kierrättämästä rahaa peiteyhdistyksen kautta. Syytteen mukaan näin tapahtui, juttu on vielä kesken.

Lähettänyt käyttäjä

Tervetuloa Robert Niemoeller lainan sijoituspalvelutoiminnan Tarjoamme laina 2% asiakkaille inneed minkäänlaista lainaa, on se henkilökohtainen laina, yritysten laina, opiskelija laina jne, jos kiinnostunut lainan, ota yhteyttä lisätietoja ... yhteyttä: robertniemoellerloan@gmail.com

Lähettänyt käyttäjä

Tämä ei ole ihan kuntapäättäjäasia vaan käräjätuomari. Olin oikeudenkäynnissä, jossa yritinä jäävät tuomarin sen takia kun hän ja vastapuoli kuuluivat samaan Rotary järjestöön. He ovat myös tuttuja keskenään. Jääviys ongelmaa ei ollut ja oikeudenkäynnin tulos tosin näytti siltä, kuinka kaveria jeesattiin oikein olan takaa. Myöhemmin sama tuomari oli jälleen vauhdissa mutta nähtävästi pelko vastuusta alkoi painamaan kun totesin hänen jatkavan virkarikostaan jos hän jatkaa jutun tuomarina. Muutaman tunnin odottelun jälkeen hän totesi minulla olevan riittävä epäily ja hän jääväsi itsensä. Meillä Salossa on korruptio ikäänkuin ihan etu. Siihen ei kukaan puutu, kunhan on riittävän vaikutusvaltainen. Eräs toimittaja totesi minulle Turku-Salo akselin olevan korruption luvattu alue. Täällä on aina jonkun koulukaveri, sukulainen tai muu tuttava, jonka etua voi ajaa.

Lähettänyt käyttäjä

YLE suoltaa sellasta ylenantoa jatkuvilla valheuutisilla, että teidän luotto on täysin nollassa. Teille on turha kertoa yhtään mitään.

Lähettänyt käyttäjä

olisko aika ja tehdä tutkimukset hallitus puolella tapahtuvista rahan siirroista hyvä veli yrityksiin. vai eikö näitä koske läpi näkyvyys. koska näissä liikkuu isommat rahat kun kunta tasolla. ja seuraukset koskee koko kansaa

Lähettänyt käyttäjä

Kun YLE nyt aloitti vasemmiston kuntavaalikampanjan aloittamalla vanhojen virsien veisaamisella nuorisosäätiöstä, niin puolueettomuutensa tai edes tasapuolisuutensa osoittamiseksi toivoisin seuraavan MOT-ohjelman käsittelevän ay-liikkeen ja VVO:n rahoituskytköksiä vassareille! Verovähennysoikeudelliset ay-jäsenmaksut kun periaatteessa pitää meiltä muilta vastaavasti enemmän periä! Totuuksien esittäminen on myös yksi Ylen keskeinen tehtävä, vai onko?

Lähettänyt käyttäjä

Voisi myös tutkia ylen toimittajien/poliitikkojen välisiä hyväveliverkostoja. Muutama vuosi sitten olisiko kaksi kolme vuotta istuin eduskunnan aulan vessassa. Siinä pienessä joka on siellä oikealla aulan päässä. Sinne tuli eräs tunnettu poliitikko ja eräs tunnettu ylen toimittaja ja kovat oli keskustelut. Minä istuin hiljaa pöntöllä ei kuuluisi inahdustakaan. Luulivat että vessa on tyhjä. Onneksi lähtivät aika pian niin minäkin pääsin pois. Asioilla on aina kaksi puolta. Tuntuu välillä hurskasteluilta kun kyseinen toimittaja on televisiossa. Ei siinäkään korruptiota ole mutta sovitaan mitä kirjoitetaan tai milloin julkaistaan. Poliitikoista tulee väkisin tuttuja ja jos haluaa juttuja ensimmäisenä niin ilmeisesti pitää olla näitä hyväveliverkostoja. Mutta tämä on juuri sitä samaa asiaa mitä nyt haette.

Lähettänyt käyttäjä

Onpa mennyt taso alas kun vihjeitä pitää kerätä, asenne on aika uskomaton. Verorahoilla toimiva voisi keskittyä faktojen keräämiseen ja jättää tämän tason journalismin kaupalliselle puolelle.

Lähettänyt käyttäjä

Kriittisetkin mielipiteet ovat sallittuja, enkä yleensä kommentoi niitä.

Edelliseen sisältyi kuitenkin väärinkäsitys. MOT julkaisee faktoja, jotka hankitaan tutkimalla epäilyjä ja hypoteeseja. Ne tulevat tietoomme joko omien havaintojen tai meille tulleiden vinkkien kautta. Normaalia toimintaa useissa tiedotusvälineissä.

Tätä työtä tehdään yhdessa katsojien kanssa. Arvostan suuresti meille vinkanneiden henkilöiden panosta.

Vinkkejä tästä ja muista teemoista tulee jatkuvasti, kiitos siitä. Osa kuntaverkostoihin liittyneistä vinkeistä on jo ehditty tutkia, ja faktoiksi havaita. Ne julkaistaan helmikuun puolivälissä.

Olkaa yhteydessä.

Lähettänyt käyttäjä

Mikään ei ole niin tärkeää, kuin suojella yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden periaatetta niin, että kukaan ei voi ajaa omaa etuaan muiden kustannuksella, suomessa näitä "herrakerhoja" on aina ollut erityisen paljon ja niissä meno on sellaista, että rehellinen ei niissä viihdy, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Silloin kun joku alkaa ilman perusteita arvostelemaan jonkin tahon pyrkimystä löytää epäkohtia, on syytä rauhoittua arvioimaan omia toimia.

Lähettänyt käyttäjä

Siis koko ohjelmassa oli vain vanhaa ja oikeusasteissakin puituja asioita jotka oli mennyt lain mukaan. Ei ollut mitään uutista.

 • Solifer polkupyörän akku.

  Polkupyörä tuomittiin tulipalon sytyttäjäksi

  Sähköpyörien maahantuoja miljoonakorvauksiin

  Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi muutama viikko sitten sähköpyörien maahantuojan, Jari Komulaisen, maksamaan miljoonakorvaukset rivitalon palosta.

 • Kittilässä sijaitsevan Levin hotellialuetta rinteeltä käsin kuvattuna.

  Reviiritaistelu Levin matkailumiljoonista

  Kittilän kuntakriisin takana matkailusukuja ja ay-liike

  Levin alkuperäinen kittiläläisyrittäjä Päivikki Palosaari ja Hullu Poro - AY-liikkeen Lapin bisnekset ja SDP:n Antti Rinne - viimeksi tulleina keskustataustaiset Vähätiitot Levin rakentajina.