Hyppää pääsisältöön

Urheilumanageri lyttää huippu-urheilun nykymenon

Suomen johtaviin urheilumanagereihin kuuluva Jukka Härkönen pitää olympiakomitean ja sen huippu-urheiiluyksikön tavoitteita täysin epärealistisina. Olympiakomitean mukaan Suomen pitäisi olla urheilullisesti paras pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.

Härkönen ruotii MOT-ohjelmassa ”Pomot urheilun keskiössä” voimakkain sanoin olympiakomitean viime joulukuussa jättäneen puheenjohtajan Risto Niemisen ja huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken iskulauseet.

”Äärimmäisen kauan meni siihen, että näillä korulauseilla pystyivät aika hyvin mediaa jallittamaan”, Härkönen sanoo.

Kojonkoski korostaa, että yksikön lanseeraamat iskulauseet eivät ole tavoitteita vaan ”visioita”. Kojonkoski tosin itse kysyy ”reilusti, että onko se järkevä” visio.

Valtio satsaa huippu-urheiluun vuosittain noin 40 miljoonaa euroa. Suorien tukien ohella summaa nostattaa se, että suuret määrä lajiliitoille tai vaikka urheiluopistoille menevistä avustuksista menee huippujen tarpeisiin esimerkiksi tilarakentamisessa.

Huomattavasti nousseista yhteiskunnan tukiaisista huolimatta Suomen urheilumenestys on viime vuosina hiipunut erityisesti yksilölajeissa. Huipulle tähtäävien urheilijoiden elinolosuhteet ovat usein surkeat.

Ohjelmassa haastateltu Suomen pöytätenniksen ykköspelaaja Benedek Olah pelaa ja harjoittelee Unkarissa, jotta saa rahansa riittämään. Siitä huolimatta hänellä ei ole varaa sellaiseen ravintoon, jota huippu-urheilija tarvitsisi kehittyäkseen.
Olahin mukaan olympiakomitean iskulause, jonka mukaan ”urheilja on keskiössä” ei pidä paikkaansa.

MOT: Pomot urheilun keskiössä
TV1 maanantai 20.2. klo 20

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 21.2.2017 MK

 • Eino ja Väino Kinnunen istuvat kotisohvallaan Suomussalmella.

  ”Meille kaikille oli selvää, että kuolemalle lähdetään.”

  Suomi jätti omia siivilejään ihmiskilviksi

  ”Yksi niistä konepistoolin kanssa hyppäsi tuohon piha-aitan ovelle ja alkoi silmitön ammunta aittaan sisälle. Velipoikaan osui kolme luotia, jotka meni rinnasta läpi. Ja kun nousin katsomaan aitan ovella makaavaa äitiä, hänen yömekkonsa rintamuksille levisi paraikaa suuri veriläikkä.”

 • Filippiiniläinen Niezel Carolino syöttää iäkästä naista palveltalossa.

  Hoitajana Suomessa uhkasakon alla

  Vanhushoitoa viiden vuoden pakkosopimuksilla

  (23.5.) Lähes viisisataa filippiiniläistä sairaanhoitajaa hoitaa Suomessa muistisairaita yksityisissä hoitokodeissa. He toimivat hoiva-avustajina, koska heidän yliopistokoulutuksensa ei kelpaa Suomessa. Moni on joutunut allekirjoittamaan laittoman sopimuksen.