Hyppää pääsisältöön

Urheilumanageri lyttää huippu-urheilun nykymenon

Suomen johtaviin urheilumanagereihin kuuluva Jukka Härkönen pitää olympiakomitean ja sen huippu-urheiiluyksikön tavoitteita täysin epärealistisina. Olympiakomitean mukaan Suomen pitäisi olla urheilullisesti paras pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.

Härkönen ruotii MOT-ohjelmassa ”Pomot urheilun keskiössä” voimakkain sanoin olympiakomitean viime joulukuussa jättäneen puheenjohtajan Risto Niemisen ja huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken iskulauseet.

”Äärimmäisen kauan meni siihen, että näillä korulauseilla pystyivät aika hyvin mediaa jallittamaan”, Härkönen sanoo.

Kojonkoski korostaa, että yksikön lanseeraamat iskulauseet eivät ole tavoitteita vaan ”visioita”. Kojonkoski tosin itse kysyy ”reilusti, että onko se järkevä” visio.

Valtio satsaa huippu-urheiluun vuosittain noin 40 miljoonaa euroa. Suorien tukien ohella summaa nostattaa se, että suuret määrä lajiliitoille tai vaikka urheiluopistoille menevistä avustuksista menee huippujen tarpeisiin esimerkiksi tilarakentamisessa.

Huomattavasti nousseista yhteiskunnan tukiaisista huolimatta Suomen urheilumenestys on viime vuosina hiipunut erityisesti yksilölajeissa. Huipulle tähtäävien urheilijoiden elinolosuhteet ovat usein surkeat.

Ohjelmassa haastateltu Suomen pöytätenniksen ykköspelaaja Benedek Olah pelaa ja harjoittelee Unkarissa, jotta saa rahansa riittämään. Siitä huolimatta hänellä ei ole varaa sellaiseen ravintoon, jota huippu-urheilija tarvitsisi kehittyäkseen.
Olahin mukaan olympiakomitean iskulause, jonka mukaan ”urheilja on keskiössä” ei pidä paikkaansa.

MOT: Pomot urheilun keskiössä
TV1 maanantai 20.2. klo 20

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 21.2.2017 MK

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Aina näitä samoja valituksia. Urheilija on Suomessa todellakin keskiössä, ainakin jos verrataan moniin muihin työntekijöihin, jotka tekevät töitä ainakin yhtä paljon. Urheilija on Suomessa jopa arvostettu, toisin kuin jopa oman hallituksemme halveksimat palkansaajat.

Lähettänyt käyttäjä

Olen vuosikaudet ihmetellyt näitä aivan uskomattoman suuria urheilujohtajien palkkoja, joihin ei liity minkäänlaista tulosvastuuta. Entinen marginaalilajin valmentaja nauttii 6-numeroista vuosipalkkaa ja puhuu kuin opportunismiin tai populismiin turvautuva poliitikko, ympäripyöreästi visioiden ja ymmärtämättä itsekään mitä oikein pitäisi tehdä. Vastuun kantaminen onkin vieritetty seuratasolle ja yhä enenevässä määrin nuorten urheilijoiden vanhemmille, jotka aamuyön pikkutunneilla leipovat korvapuusteja ja munkkeja seuratapahtumiin. Tai muutaman tunnin yöunien jälkeen pitää lähteä kuskaamaan nuoria vierasotteluun; omalla autolla ja luonnollisesti omalla kustannuksella. Teemme sen toki mielihyvin, mutta maksamiamme veroja ja pelattuja veikkauseurojamme pitäisi huomattavasti enemmän kulkeutua myös urheiluseurojen nuorisotyöhön.

Lähettänyt käyttäjä

Kaksi kohdetta, joilta julkiset tuet täytyisi ottaa pois:

1. Kansallisoopperassa käy vuosittain vain reilut 100 000 kävijää. Valtiontuki oopperalle on n. 40 milj. euroa vuodessa. Jokainen veronmaksaja osallistuu siis eliittikulttuurin tukemiseen vuosittain 230 - 250 eurolla kävipä sitten oopperassa tai ei, tai asuipa sitten Helsingissä tai Alatölviällä. Jos rakastaa oopperaa, niin se harrastus on kustannettava omasta pussista, piste.

2. Hyppyrimäet ovat julkisten avustusten piiriissä. Uusia mäkiä ei enää rakenneta, mutta vanhojen ylläpito nielee vuosittain miljoonia euroja julkisia varoja. Mäkihypyn harrastajia Suomessa on todella vähän ja lajin taso on pudonnut pohjalukemiin. Hopeasompaan osallistui viime vuonna vain 70 hyppääjää. Mäkien julkiset euromiljoonat on kohdistettava toimintaan, jossa on suuremmat harrastajamäärät.

Kaksi em. yhteensä n. 45 milj. euron säästökohdetta edesauttaisi merkittävästi kymmenien tuhansien nuorten liikuntaharrastuksia.

Lähettänyt käyttäjä

Otetaan esimerkiksi yksi lajiliitto jonka vuosittainen liikevaihto on noin 7milj.€.
Löytyy 15 johtajaa ja päällikköä, palkkakustannuksiin menee 1,7milj€, vuokriin ja vastikkeisiin 320000€, määrittelemättömiin ostoihin noin 1milj.€, matka ja majoituskuluihin 800 000€, jne...

Valmennustukia saa kaksi ryhmää! Paras, jossa on 14 urheilija/valmentaja paria, saa kuitteja vastaan 20 000/vuosi. Eli, 2-3 ulkomaan leiriä ja jokusen pitkän viikonlopun urheiluopistossa Suomessa, osan välineistä lajista riippuen, sekä harjoitus ja kisakauden matkakuluja.

Toinen jossa on nelisenkymmentä urheilija/valmentaja paria saa noin 4000€/vuosi. Eli pari leiriä. Ja vähän matkakuluja.

Eli, noin 7milj.€:n potista käytetään lisäarvoa urheiluun tuoviin kohteisiin alle 400 000€!

Lähteenä julkiset asiakirjat, jotka ovat kaikkien saatavissa, joita asia kiinnostaa.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi ei puhuta ja kysytä sitä, että mihinkä noita jumalattoman monia urheilujohtajia tarvitaan, on olymppiakomitea, huippuureheilutoimikunta ja on monta muuta jotka eivä tee muuta kuin syövät valta osan valtion myöntämistä rahoista JOHTAJIEN palkkoihin. Taitaa olla tääläkin hyvä veli verkosto jossa johtajat jakaa pallit ja palkat keskenään. HALOO KOSKA SUOMESSA HERÄTÄÄN SATSAAMAAN RAHOJA URHEILIJOIHIN!

Lähettänyt käyttäjä

Kojonkosken visio/iskulause "urheilija keskiössä" on osuva. Juuri tätä tarvittaisiin. Kojonkoski on siis oikeassa ja asiantuntijana tietää tilanteen. Valitettavasti jaettavilla avustuksilla ei saada ketään nostettua keskiöön ja lajiliitot viis veisaavat Kojonkosken iskulauseista. Toimitaan niin kuin aina ennenkin on toimittu. Huippu-urheiiluyksiköllä ei ole suuria vaikutusmahdollisuuksia. Voivat vain tsempata muita toimimaan paremmin. Niillä joilla on valta täytyy toimia.

Lähettänyt käyttäjä

Kojonkoski on ulkokultainen isakulauseautomaatti. Puhetta tulee ihan kuinka paljon vaan annetaan tulla. Sisältö täyttä puppua - ei mitään konkretiaa. Hyvin toimeen tulevana juppina on nyt hyvä patsastella lentokentillä. Eipä varmaan MOTin jutun teon jälkeen turistiluokassa matkustettu!

Lähettänyt käyttäjä

Lähes kaikki urheilupomot ovat noiden puolueiden jäseniä ja kiinnostuneita lähinnä pönkittämään omaa asemaansa, Kojonkoski on hyvä esimerkki. Hän on taustaltaan kokoomuslainen.