Ulkomaat

Denguekuume leviää Madeiralla

Virusta kantavia hyttysiä on havaittu turistien suosimalla saariryhmällä jo 2005, mutta tätä ennen yksikään ihminen ei ole sairastunut. Viranomaiset kehottavat suojautumaan hyttysten pistoilta.

Portugalin terveysviranomaiset varoittavat Madeiralla leviävästä denguekuumeesta. Ainakin 18 ihmistä on sairastunut ja lisäksi vajaan parinsadan epäillään saaneen hyttysten välittämän viruksen.

Ensimmäiset tautitapaukset havaittiin viime torstaina. Viranomaisten mukaan epidemia ei tullut yllätyksenä, sillä tautia levittäviä hyttysiä havaittiin Madeiran saariryhmällä jo 2005. Tätä ennen kukaan ei ole kuitenkaan saanut tartuntaa.

Viranomaiset kehottivat ihmisiä suojautumaan hyttysiltä ja vetosivat lentoyhtiöihin, jotta ne aloittaisivat myrkytykset, jotteivät hyttyset leviäisi koneiden mukana.

Denguekuumeeseen sairastuneet kärsivät korkeasta kuumeesta, päänsäryistä, kutinasta ja nivelkivuista. Hoitamattomana se saattaa johtaa aivoverenvuotoon ja kuolemaan. Sairauteen ei ole ehkäisevää rokotetta tai parannuskeinoa, mutta oireita voidaan lievittää.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Kirkon erimielisyydet vaikeuttavat rippikoulujen seksuaalikasvatusta – "Ei ole yhtä selkeää vastausta, jonka voisi nuorille antaa"

Rippikoulujen työntekijät kaipaavat kirkolta selkeämpiä linjauksia seksuaalikasvatuksen tueksi. Erityisen vaikeiksi koetaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvät kysymykset sekä kysymykset siitä, milloin olisi hyvä aika harrastaa seksiä ensimmäisen kerran. Kirkkohallituksen asiantuntija Jarmo Kokkonen toivoo, että rippikouluissa huomioitaisiin paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä