Kotimaa |

Elisa hävisi Pirate Bay -kiistan - KKO ei antanut valituslupaa

Hovioikeuden vahvistama käräjäoikeuden päätös jää voimaan. Estot koskevat myös Saunalahden liittymiä.

Pirate Bay -latauspalvelu
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Internetoperaattori Elisan pitää jatkossakin estää asiakkaidensa pääsy tekijänoikeuksia rikkovalle The Pirate Bay -sivustolle. Korkein oikeus ei antanut Elisalle valituslupaa kiistassa.

Korkeimman oikeuden päätös merkitsee, että Elisan liittymiin vuoden alussa tehdyt estot jäävät pysyviksi. Sama koskee myös Elisaan kuuluvan Saunalahden liittymiä.

Elisalla päätökseen petyttiin. Liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korven mukaan Elisa olisi toivonut oikeudellisesti monimutkaiseen asiaan ylimmän oikeusasteen ennakkopäätöstä.

Elisa kaipaa Korven mukaan lainsäädännöllisiä toimenpiteitä, jossa viranomainen ratkaisee miten sovitetaan yhteen tekijänoikeudet ja käyttäjän oikeudet viestintään. Viranomaisten ratkaisut pitää toteuttaa samaan aikaan ja samansisältöisinä kaikkien operaattorien kannalta, Korpi katsoo.

- Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että kaikki toimijat keskittyisivät toimenpiteisiin, joilla voidaan aidosti ja tehokkaasti vähentää piratismia, Korpi sanoo. Hänen mukaansa tämä tarkoittaa sisällön saamista verkkojakeluun kohtuuhinnalla ja samaan aikaan muun jakelun kanssa.

Kiistaan saatiin alioikeuden päätös viime vuoden lokakuussa, kun Helsingin käräjäoikeus määräsi Elisaa estämään asiakkaidensa pääsyn The Pirate Bayn sivustolle. Elisa myöntyi päätökseen tämän vuoden tammikuussa.

Viime kesäkuussa Helsingin hovioikeus päätti pitää käräjäoikeuden päätöksen voimassa.

Käräjäoikeus on määrännyt myös TeliaSoneran ja DNA:n estämään asiakkaidensa pääsyn The Pirate Bayn sivustolle.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä