Ulkomaat

EU vaatii lisää testejä ydinvoimaloille Belgian ongelmien säikäyttämänä

Belgian viranomaiset havaitsivat kesäkuussa maan pohjoisosassa sijaitsevassa ydinreaktorissa mahdollisia halkeamia. EU:n alueella toimii 147 ydinreaktoria, joista vain 38 on käynyt läpi stressitestin.

Euroopan unioni vaatii ydinvoimaloille lisätestejä belgialaisessa ydinreaktorissa havaittujen mahdollisten halkeamien vuoksi. Varsinaiset päätökset lisätesteistä jäävät kuitenkin kansallisten hallitusten vastuulle, Euroopan komission tiedottaja sanoi torstaina.

- Euroopan komissio tekee ehdotuksia, mutta ei voi tehdä niistä sitovia määräyksiä. Se jää kansallisten viranomaisten tehtäväksi, EU:n energiakomissaari Günther Oettinger sanoi.

Belgian ydinvoimaviranomaiset ilmoittivat, että maan pohjoisosassa sijaitsevan Doelin ydinvoimalan ongelmareaktori pidetään suljettuna ainakin elokuun loppuun asti.

Reaktorista löydettiin mahdollisia halkeamia voimalaan tehdyssä rutiinitarkastuksessa kesäkuussa.

Viranomaiset harkitsevat myös maan eteläosassa Liegen kaupungin lähistöllä sijaitsevan reaktorin lopullista sulkemista. Molemmat reaktorit ovat jo lakkautetun hollantilaisen Rotterdam Drydocksin valmistamia.

Rotterdam Drydocks on valmistanut myös useissa muissa maissa toimivia ydinreaktoreita. Ranskalaisen Le Monde -lehden mukaan kyseisen yhtiön valmistamia reaktoreita on käytössä myös Yhdysvalloissa, Saksassa, Hollannissa, Espanjassa, Sveitsissä Argentiinassa ja Ruotsissa.

Euroopan unionin alueella on yhteensä 147 ydinreaktoria, jotka sijaitsevat 14 eri maassa. EU:n alueella sijaitsevista reaktoreista vain 38 on tähän mennessä läpikäynyt stressitestin.

Belgia ilmoitti pyrkivänsä eroon ydinvoimasta ja vuosien 2016 ja 2025 välisenä aikana. Doel 3 -reaktori oli alun perin määrä sulkea vuonna 2022.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Onko naapurisi hyvätuloisempi ja paremmin koulutettu kuin sinä? Tarkista tulokoneesta

Kerrostaloasuntoja Helsingissä heinäkuussa 2014.

Suomen hyvätuloisimmilla postinumeroalueilla asuu kaikkein koulutetuinta väkeä, selviää Ylen tulokoneesta. Suomessa on myös kymmeniä alueita, joilla ei asu yhtään tohtoria saati maisteria. Koneeseen on koottu jokaisen Suomen postinumeroalueen asukkaiden tulotiedot sekä koulutustiedot. Koneen avulla voit myös tarkastella, minkä verran asuinalueellasi asuu esimerkiksi työttömiä, opiskelijoita, työssäkäyviä tai eläkeläisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä