Politiikka |

Häkämies siirtyy EK:n johtajaksi - Pukkisen eron taustalla luottamuspula

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) siirtyy Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi. Nykyinen toimitusjohtaja Mikko Pukkinen jättää tehtävänsä heti. Eron taustalla on EK:n halituksen mukaan luottamuspula.

Kuvassa tuleva Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.) ja paikalta siirtyvä Mikko Pukkinen.
Kuvassa tuleva Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.) ja paikalta siirtyvä Mikko Pukkinen. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Häkämies jättää valtioneuvoston ja eduskunnan 19. marraskuuta. Häkämies kertoi tiedotustilaisuudessa, että hän lopettaa ministerintehtävien hoitamisen heti. Hän myös  pyytää eroa eduskunnasta.  

Häkämies oli puolustusministerinä ja valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä 2007 - 2011. Elinkeinoministerinä hän on ollut kesäkuusta 2011 lähtien. 

Häkämiehen lähtö elinkeinoelämän palvelukseen merkitsi ministerikiertoa. Kokoomuksen eduskuntaryhmä kokoontui aamupäivällä, ja kertoi että uusi elinkeinoministeri on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Kokoomus valitsee uuden ryhmäpuheenjohtajan ensi viikon tiistaina. Ryhmän johtoon saattaa kivuta turkulainen kansanedustaja Petteri Orpo. Hän on tällä hetkellä eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.

Pukkinen ulos luottamuspulan vuoksi

EK:n hallituksen puheenjohtaja Ole Johansson kertoi hyvin vähän toimitusjohtaja Mikko Pukkisen eroon johtaneista syistä. Hän painotti kokonaisvaltaista luottamuspulaa.

- Hallituksen ja toimitusjohtajan välille syntyi sellainen luottamuspula että tämä jouduttin tekemään. Toimitusjohtajan tehtävä on kokonaisvaltainen tehtävä, jota ei voi hoitaa jos luottamus ei ole täydellinen, en voi lähteä sitä sen enempää perustelemaan, kertoi Ole Johansson.

Jyri Häkämiehen mukaan valtioneuvoston jäsen voi siirtyä elinkeinoelämän palvelukseen yhtä lailla kuin SAK:n entinen johtaja voi  siirtyä valtioneuvoston jäseneksi.

- Hyvä että liikutaan, vaikka meillä ei liikuta samalla tavalla kuin muualla. Meillä ei myöskään ole olemassa jääviysnormistoa samalla tavalla kun EU:ssa, Häkämies sanoi EK:n tiedotustilaisuudessa.

Yhteistyökanava valmiiksi auki Ihalaiseen

Yhteistyöstä ammattiyhdistysliikkeen kanssa Häkämies kertoi, että kokemusta on jo muodostunut työministeri Lauri Ihalaisen kanssa.

- Ministeriössä yhteistyö ministeri Ihalaisen kanssa oli erinomaista. On tärkeää että pystyttäisiin rakentamaan hyvää yhteistyötä. Uskon että mahdollisuudet siihen ovat olemassa.

Ole Johansson kertoi, että työmarkkinasuhteita hiertää kysymys kolmesta koulutuspäivästä, josta on tullut elämää suurempi asia. Yhteistä mietintöä asiasta ei ole saatu aikaiseksi työntekijäpuolen kanssa.

Hän ei pitänyt asiaa kovin tärkeänä suhteessa Suomen tilanteeseen. Johansson korosti hyviä suhteita ay-liikkeeseen, mutta sanoi että koulutuskiista ei ratkea nyt millään "pienellä hiomisella".

Keskustele uutisesta 170 kommenttia

Elinkeinoministerin paikka vapautuu Jyri Häkämieheltä, joka siirtyy Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi Mikko Pukkisen tilalle. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuoresta tulee seuraava elinkeinoministeri. Pitäisikö ministerillä olla karenssiaika?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Politiikka

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä