Kotimaa |

Harjavallan nikkelipäästö Suomen historian suurin

Harjavallassa pääsi viikonloppuna vesistöön yli 30 kertaa enemmän nikkeliä, kuin kaksi vuotta sitten Talvivaarassa. Nykytietojen mukaan vesistöön päässeen nikkelin määrä on suurin koko Suomen historiassa.

Norilsk Nickelin tehtaan piippu puiden takana Harjavallassa 8. heinäkuuta 2014.
Harjavallassa Satakunnassa sijaitsevalta Norilsk Nickelin tehtaalta pääsi viikonlopun aikana noin 66 tonnia nikkeliä Kokemäenjokeen. Kuva: Jussi Partanen / Lehtikuva

Harjavallassa pääsi viikonloppuna vesistöön 66 000 kiloa nikkeliä. Kaksi vuotta sitten kohua herättäneessä Talvivaaran vuodossa nikkelin määrä oli 2 000 kiloa. Talvivaarassa ympäristöön pääsi myös muita metalleja.

Talvivaaran vuodon yhteydessä tilannetta verrattiin Viikinmäen puhdistamon nikkelipäästöön vuodelta 2011. Silloin Suomen suurimman nikkelipäästön kerrottiin olleen 900 kiloa.

Pitoisuudet vedessä Talvivaaran luokkaa

Harjavallan vuodon ympäristövaikutuksista ei ole vielä päästy selvyyteen. Ympäristövaikutukset muodostuvat monista tekijöistä, kuten nikkelin pitoisuudesta vedessä ja vesistön kyvystä vastaanottaa tällaisia päästöjä, kertoo yksikön päällikkö Sari Myllyoja Kainuun ELY-keskuksesta.

Myllyojan mukaan Talvivaarassa mitattiin vuodon jälkeen 30-60 milligrammaa nikkeliä litrassa. Mittaukset tehtiin kipsisakka-altaan sisäpuolella.

Ympäröivästä vesistöstä mitatut pitoisuudet nousivat Talvivaarassa maksimissaan 8 milligrammaan litrassa.

Harjavallassa vuodon toteamisen jälkeen tehdyt mittaukset näyttivät 8,8 milligramman lukemia. Tämän jälkeen pitoisuudet ovat laimentuneet.

Vaikuttaa eliöstöön mutta ei kalakantaan?

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesistöjen erikoisasiantuntija Harri Helminen arvioi, että Harjavallan nikkelipäästöstä voi olla vaaraa Kokemäenjoen eliöstölle. Nikkelipitoisuudet ovat nyt 400-kertaisia normiarvoihin verrattuna.

Talvivaaran ympäristön kalakannassa ei ole todettu kohonneita nikkelipitoisuuksia.

Klo 15:08 Uutisessa tarkennettu, että 30-60 milligramman pitoisuus on mitattu Talvivaaran kipsisakka-altaan sisäpuolella.

Kommentoi aihetta (26 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Vireä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voiskohan joku toimittaja poiketa menetetyn Petsamon alueella?

 • toukopouko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voisiko nuo kilot ja tonninit nyt korjata kuntoon. Kaikki eivät niitä hoksaa eipäillä.

 • Nykypäivää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä tällaista enään kannattaa uutisoida tämähän on nykysuomessa ihan

  normaalia ja melkein jokapäiväistä.

  Petteri Orpohan sanoi että suomen kehityksen jarruna on ympäristön suojelu

  joten siinä valossa mennään oikeaan suuntaan

 • näyttää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  nämä itänaapurin olikarkkien omistamat tehtaat vuotavan aina hangosta petsamoon!

 • kemisti evp

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuo "viranomaistiedotteet" alkavat käydä kovin kyseenalaisiksi. Päästö päästön jälkeen - mahdollisesti vaaraa - laimenee. Raskasmetalli nikkeli on myrkky, pieninäkin pitoisuuksina, kuten monet muutkin ympäristöön "päässeet" metallit. Sairaustapauksien syitä on sitten vaikea jäljittää, niitä vain tulee. Älkää syökö saastuneiden alueiden kalaa !

 • kaukolklasipartio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mihin päin Petsamosta ne joet virtasikaan,ettei vaan etelään ja suomeen.Tehkää reportaasi Petsamosta,jos vaan uskallette,Yle.

 • ProKaivokset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Talvivaaran päästöistä ja juoksutuksista on jatkuvasti älytön älämölö, mutta ne ovat vain murto-osa mm. metsäteollisuuden jatkuvista päästöistä. Tämäkään uutinen ei näytä kovin suuria intohimoja aiheuttavan, vaikka päästö on aivan omassa mittaluokassaan. Missäs nyt aktivistit ja jokapaikanhöylä-vesinäytteenottajat? Järki käteen ihmiset, suurimmalta osalta tuntuu puuttuvan suhteellisuudentaju asioista sekä medialukutaito.

 • Virta vie, virta tuo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taitaa Kokemäenjoessa virrata ainakin 30 kertaa enemmän laimentavaa vettä kuin Talvivaaran lähi puroissa, jonne "vedet" pääsivät. Ja varmasti määrällisesti enemmän pääsi Talvivaarassa valumaan. Satoja tuhansia kuutioita muistaakseni... Mutta kuitenkin, molempi pahempi.

  • Matematiikkaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin, pitoisuus Kokemäenjoessa n. 8 milligrammaa, tämä siis 30 kertaa suuremmassa vesimäärässä. Talvivaaran yhteydessä kävi "pienessä purossa" 8 milligrammassa pitoisuus, joka purossakin laimenee kun kokonaisvolyymi on paljon pienempi.

   Vähän matematiikan ja sana "pitoisuus" ymmärrystä kehiin.

 • Seppo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki on kaupan, jopa luonto jonka ympärillä elämme. Että tällä lailla, jatketaan vaan samaan malliin.. Puhdasta ruokaa puhtaasta luonnosta, just juu

 • Jukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kainuussa ei ilmeisesti tarvitse syödä hivenainelisiä, riittää että käy uimassa. Ehkäpä tästä tulee piristys Itä-Suomen taloudelle: "Meillä jokivesi on hyvä raudan lähde!"

 • mies35

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ei ole kansanliikettä perustettu pysäyttämään Harjavaltaa? Iso itku oli Talvivaarasta mutta nyt kansa kuin pissi sukassa.

 • Allu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Deripaska saatetaan vastuuseen tästä katalasta teosta. Kokemäenjoen vedet vaihdettava!

 • kemisti evp

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se laimeneminenhan se on se taikasana, jolla asiat tuntuvat hoituvan itsestään ja lisämenoja aiheuttamatta. Kyllähän Itämereen on dumpattu iät ja ajat kaikenlaista. Ikävä kyllä laimeneminen ei ole yhtä kuin katoaminen, vaan on sinne tainnut kasaantuakin kaikenlaista.

 • lakana-lasse

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja hampaattomat viranomaiset levittelevät vain käsiään. Tuskin edes nostetaan rikossyytettä.

 • Tohtori Ironia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ympäristörikokset kannattaa, sillä niistä saa niin pienen rangaistuksen ja kiinnijäämisriski suhteellisen pieni. Jos joskus lopetan akateemisen urani, niin voisin alkaa tehtailemaan ympäristörikoksia, polkupyörävarkauksia ja ajamaan autolla (humalassa) ihmisten päälle, sillä näistä kaikista selviää suhteellisen vähäisin seurauksin.

 • #13

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos TalviVaara oli uutisointien perusteella katastrofi,niin tämän täytyy olla KATASTROFI.

 • tahallista touhua?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kai noille saastuttajille edes joku "sakkolappu" ympäristön saastuttamisesta näistä lätkäistään vaikkei millään rahalla noita kuitenkaan ennalleen saa?

  Varmaan tahallaan päästävät luontoon ettei tarvii itse hoitaa kemikaalijätöksiään. Kunnon raskaat taloudelliset seuraamukset sentään pitäisi olla.

  • sokko44

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomi on jätteiden kaatopaikka. Sotajätteet mutkan kautta Syyriasta

   Riihimäelle. Eihän ole vuotoja matkalla eikä perillä?

   EU kemikaalivirasto on täällä!

 • riihi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näin entisenä harjavaltalaisena (tai niin no, mies voi lähteä Satakunnasta, muttei Satakunta miehestä) tämä on kyllä järkyttävä uutinen. Lapsuudesta muistan kuolleet kalat tehtaan laskupakoilta -- ilmeisesti vastaavat muistot suodaan myös nykypolville. Tai jos ei kuolleita kaloja, niin myrkyllistä vettä Harjavallasta eteenpäin.

  Tämä on merkittävä ympäristörikos, olkoonkin vahingossa tapahtunut. Norilsk Nickel on tuotava edesvastuuseen raskaimmalla tavalla. Tällaista ei pitäisi voida tapahtua; yhtiö on epäonnistunut.

 • mammeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ely vähätteli eilen vaaraa, nyt suosittelee löylyveden keittoa,huomenna ..? Ovatkohan käyneet paikallakaan.

 • RP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kait tästä nyt joku joutuu vastuuseen, vai painetaanko asia villasella,sen takia että sattuvat olemaan Talvivaaran yhtiökumppani ?

 • OK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaiset on opetettu hiljaiseksi ja näyräksi kansaksi. Tämäkin painetaan vaan villaisella ja valtio maksaa, kun herrat ovat aurinkorannoilla hyvän eläkekassan tienanneena.

  Ulkomailla ympäristöasioita hoidettiin ihan toisella ammattitaidolla, Suomessa ympäristöviranomaiset ovat aivat huuli ymmyrkäisenä.. viherpiipertäjä joogihippibiologit koittaa jotain piipertää geoalan konkareille.. Voivoi, tämä ei voi toimia.

 • nimet lehteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ympäristörikos kanattaa aina ! Mitään ei seuraa, mikään ei muutu, kukaan ei välitä, ketään ei kiinnosta.. Viranomaiset, jollainen (pikku-) olen itsekin, ovat hampaattomia pellejä. Poliitikkojen tahto on n'iden rikolisten taskussa

 • pp

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  montako prosenttia itämeren nikkelipitoisuus kasvaa tämän vuoksi?

  itämeressä on 21*10^12 kuutiota vettä. 66 tonnia on siitä 3*10^-12, kolme miljoonasosan miljoonasosaa. ei panikoida itämeren puolesta tämän episodin takia.

  enemmän voisi miettiä, että miten 15 euroa kilolta maksava aine noin vain päästetään karkuun. siinä tuli miljoonan lovi myyntituloihin.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä